Mitropolia Clujului pierde EPISCOPIILE ALBA-IULIEI SI ORADIEI? Teologul Radu Preda: “EPISCOPII SE COMPORTA EXCESIV POLITIC, SE PLATESC POLITE”

26-01-2012 4 minute Sublinieri

irineu-andrei-streza-daniel


Mitropolia Ortodoxă a Clujului este la un pas de a pierde a doua arhiepiscopie ca importanţă de pe cuprinsul său, cea a Alba Iuliei. Teologii clujeni spun că ar fi vorba de plata unor “poliţe”.La şase ani de la înfiinţare şi la un an de la decesul mitropolitului Bartolomeu, Mitropolia ortodoxă a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului este pe punctul de a pierde Arhiepiscopia Alba Iuliei, care urmează să treacă la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu.

Propunerea a fost discutată în cadrul Sinodului reunit al celor două mitropolii, iar Adunarea Eparhiei de Alba Iulia a aprobat revenirea la mitropolia sibiană. Decizia finală va fi luată de Sfântul Sinod în 16-17 februarie. Mitropolia Clujului este condusă de ÎPS Andrei Andreicuţ, fost întâistătător al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, în prezent condusă de arhiepiscopul Irineu Bistriţeanul, fost episcop-vicar Clujului şi contracandidat al lui Andrei Andreicuţ la scaunul mitropolitan.

Mitroppolitul ArdealuluiDemersul cu privire la revenirea Arhiepiscopiei Alba Iuliei în componenţa Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, a fost iniţiat în şedinţa comună a Sinoadelor Mitropoliei Ardealului, respectiv a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, desfăşurată în 16 decembrie 2011 la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Propunerea a venit din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu Streza (mitropolitul Ardealului – n. red.), care a subliniat că este important să existe un echilibru între cele două mitropolii, aducând argumente de ordin istoric, duhovnicesc, canonic şi administrativ-teritorial. Şi Înaltpreasfinţitul Andrei a fost în principiu de acord, dar a solicitat totuşi consultarea Adunării Eparhiale. De la Sinodul reunit al celor două mitropolii a lipsit doar arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustinian Chira, pe fondul vârstei înaintate, a subliniat preotul Remus Onişor, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ortodoxe a Alba Iuliei.

Reunită sâmbăta trecută, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, din care fac parte persoane laice şi clerici, a aprobat o propunere în acest sens înaintată în cadrul şedinţei. Conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei Alba Iuliei, principalul argument în favoarea aprobării propunerii l-a constituit asigurea unei reechilibrări teritoriale între cele două mitropolii, dar şi faptul că până la reînfiinţarea Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în 1975, judeţele Alba şi Mureş au aparţinut Arhiepiscopiei Alba Iuliei. “Mitropolia nu se discută în termeni teritoriali, ci trebuie văzut dacă există raţiuni pastorale. Pe lângă faptul că are o importanţă majoră, Clujul are şi o poziţionare foarte bună, fiind situat la o distanţă egală faţă de fiecare dintre eparhii. La înfiinţarea mitropoliei noi am făcut o argumentare pastoral misionară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului, preotul Bogdan Ivanov.

Propunerea iniţiată de mitropolitul Laurenţiu Streza şi asumată de Adunarea Eparhială va fi înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care urmează să o discute în şedinţa din 16-17 februarie. Până atunci, reprezentanţii Mitropoliei Sibiului au evitat să comenteze subiectul. “Hotărârile Adunărilor Eparhiale reflectă opţiunea lor şi sunt inalienabile. Mitropolia Ardealului aşteaptă hotărârea Sfântului Sinod din februarie”, a precizat preotul Constantin Necula, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ardealului. El a subliniat că în Biserica Ortodoxă funcţionează autonomia eparhială, astfel că mitropolitul nu poate interveni efectiv în altă eparhie decât în cazuri excepţionale. “Din experienţa mea, nu-mi amintesc un astfel de caz”, a punctat preotul.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov, susţine că reaşezarea mitropoliilor nu trebuie să se facă pe criterii teritoriale. Discuţiile cu privire la trecerea Arhiepiscopiei de Alba la Sibiu sunt mai vechi, fiind doar amânate, conform teologului Florian Bichir.Practic, discuţiile sunt de când s-a înfiinţat Mitropolia Clujului”, a punctat Bichir, care consideră echitabilă reaşezarea teritorială a celor două mitropolii.

Teologul clujean Radu Preda are o atitudine mai critică. “Principial, reaşezarea graniţelor canonice ale celor două mitropolii din Transilvania nu este rea. Oricum, între mitropolia de la Cluj şi cea de la Sibiu există un dezechilibru prea mare. Problema rezidă în Radu Preda teolog Clujmaniera în care se face această «rearondare». În epocă, am criticat metoda după care s-a înfiinţat mitropolia clujeană, indicând riscurile unui precedent care vor putea fi folosite împotriva ei“, a precizat teologul. “La exact un an de la moartea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, iată că acest moment a sosit. Graba este profund suspectă. După mine, mişcările de acum trădează nu atât o grijă pastorală, cât mai curând dorinţa, total necreştină, de a plăti poliţe. Episcopii se comportă excesiv politic, sub demnitatea şi responsabilitatea lor. Acest fapt mă îngrijorează şi mă face să mă întreb dacă a mai rămas ceva teafăr în România de azi”, a adăugat teologul. Preda a subliniat faptul că enoriaşii ar fi trebuit pregătiţi, încă din perioada Crăciunului, cu privire la modificarea preconizată.

Propunere surprinzătoare: se rupe şi Crişana?

Episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, şi-ar fi exprimat dorinţa, în cadrul Sinodului reunit al Ardealului şi Clujului, cu privire la trecerea eparhiei pe care o păstoreşte sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, conform surselor noastre. Propunerea, oarecum surprinzătoare, ar urma să fie supusă discuţiilor în Adunarea Eparhială din Bihor, dar va suscita discuţii serioase, conform teologilor, având în vedere, în primul rând, poziţionarea geografică a eparhiei. Pe de altă parte, ierarhii din cadrul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului au aprobat ieri propunerea făcută de Adunarea Eparhială a Episcopiei Devei şi Hunedoarei cu privire la revenirea Episcopiei Devei şi Hunedoarei sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Propunerea va fi înaintată Sfântului Sinod al BOR, care urmează să o analizeze tot în luna februarie.

Conflictul mitropoliilor din Transilvania

Înfiinţarea Mitropoliei Clujului a suscitat discuţii încă din 2005, legate în special de modalitatea de înfiinţare. Discuţiile cu privire la o posibilă modificare a graniţelor mitropoliei a fost reluată după decesul întâistătătorului Bartolomeu.

Mitropolia Clujului a fost înfiinţată în noiembrie 2005, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), la iniţiativa a şapte ierarhi ardeleni, în frunte cu mitropolitul Bartolomeu Anania, pe atunci arhiepiscop al Clujului. Decizia Sinodului a survenit alegerii, cu o zi înainte, în scaunul de mitropolit al Ardealului a actualului mitropolit Laurenţiu Streza, pe atunci episcop al Caransebeşului.

moartea IPS BrtolomeuEl l-a avut drept contracandidat pe actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, susţinut de predecesorul său, Bartolomeu Anania. Numele şi întinderea mitropoliei, precum şi locul ei în diptice au fost stabilite în ianuarie 2006. Astfel, de atunci, Mitropolia Clujului cuprinde Eparhia Clujului, cu judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, Eparhia Alba Iuliei, cu judeţele Alba şi Mureş, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, cu judeţele Maramureş şi Satu Mare, Episcopia Oradiei, cu judeţul Bihor. Ulterior a fost înfiinţată şi Episcopia Sălajului, ce cuprinde judeţul Sălaj. De cealaltă parte, Mitropolia Ardealului urma să rămână cu Eparhia Sibiului, cu judeţele Sibiu şi Braşov, respectiv Eparhia de Covasna şi Harghita, cu cele două judeţe.

Discuţiile contradictorii cu privire la înfiinţarea mitropoliei au determinat publicarea, la editura Renaşterea din Cluj, a unui “dosar documentar” pe această temă, cu documente oficiale, opinii ale unor prelaţi sau analişti ai fenomenului teologic. Iniţiatorul înfiinţării noii mitropolii, arhiepiscopul Bartolomeu Anania a fost ales mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, fiind instalat în 25 martie 2006, de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Varianta trecerii Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului a fost vehiculată în special după decesul mitropolitului Bartolomeu, dar declaraţiile reprezentanţilor BOR au foste menite să aplaneze zvonurile. Dincolo de înfiinţarea efectivă a unei noi mitropolii, ceea ce a rănit partea sibiană a fost discrepanţa dintre teritoriile celor două mitropolii, cu atât mai mult cu cât Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, este ctitoria mitropolitului transilvănean Andrei Şaguna, canonizat în acest an de Sfântul Sinod al BOR.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Andrei Andreicut, IPS Bartolomeu Anania, IPS Irineu Pop, IPS Laurentiu Streza, Preot Constantin Necula, PS Sofronie Drincec

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Mitropolia Clujului pierde EPISCOPIILE ALBA-IULIEI SI ORADIEI? Teologul Radu Preda: “EPISCOPII SE COMPORTA EXCESIV POLITIC, SE PLATESC POLITE”

 1. Ceea ce nimeni nu mentioneaza, desi ar fi necesar, sunt motivele pentru care I.P.S Bartolomeu a infiintat Mitropolia Clujului. Iar cand spun motivele nu spun argumentele pastoral misionare. Motivele nu au fost simple ambitii ale I.P.S Bartolomeu.
  Acum ne legam de felul in care a fost infiintata Mitropolia Clujului, unde exista, sa zicem, niste posibile obiectii, dar, repet, ar trebui sa vedem si motivele care l-au determinat sa o faca si sa ne legam si de felul in care s-au desfasurat alegerile pentru Mitropolia Ardealului la momentul respectiv, precum si de directia in care imping lucrurile si isi imping si turma anumiti ierarhi, ca cel al Ardealului, al Banatului si al Bihorului.
  Mie mi-e destul de clar acum ca I.P.S. Bartolomeu nu are, din pacate, un urmas continuator al muncii sale si probabil ca acum se platesc polite, dar am impresia ca aceste lucruri se fac in urma unor targuri care au fost facute in prealabil inaintea alegerilor de dupa trecerea sa la cele vesnice.
  Impartasesc ingrijorarea teologului Radu Preda, la care adaug ingrijorarea pentru Ortodoxia din Ardeal.
  Sa dea Dumnezeu sa fie o ingrijorare fara motiv!

 2. Pentru cei care au dat titlul acestui articol, le dau un sfat!
  Documentati-va intai despre jurisdictia mitropoliilor din Biserica Ortodoxa Romana! Mitropolia Clujului nu poate PIERDE ce nu are, adica nu poate pierde Episcopia Devei si Hunedoarei, care este parte integranta a Mitropoliei Banatului.
  Iarasi oameni care nu au ce face si scormonesc in curtea altora!!!

 3. @Christian:

  De cand e Biserica o ograda privata a unora? Si ce ati avea de ascuns in misculatiile astea?

  Pana una alta, Mitropolia Clujului chiar pierde, si inca mult!

 4. In primul rand trebuie sa fim foarte atenti la actorii principali ai acestor miscari , care sunt IPS Daniel , PS Laurentiu Streza , PS Sofronie Drancec , adica ecumenistii de frunte ai BOR .

  in al doile rand , o sa spun un gand ( care poate fi gresit ) , repet este doar un gand , nu am nici un argument ( nici nu-mi doresc sa am un argument care sa-l intareasca ) : ar putea miscarile din ortodoxie ( aceasta dar si altele ce vor urma ) sa aiba legatura cu reorganizarea administrativ teritoriala care ni se pregateste ? Sa nu uitam ca aceasta este cea mai fierbinte zona a tarii din acest punct de vedere .

 5. @ fane:

  Sigur ca au legatura si cu asta…

 6. Pingback: IPS Andrei nu accepta dezmembrarea Mitropoliei Clujului: “MA DOARE GRABA IPS IRINEU DE LA ALBA-IULIA” (interviu video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: TRINITAS TV anunta triumfal votul Adunarii Eparhiale a EPISCOPIEI ORADIEI de “revenire” la Mitropolia Ardealului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: RADU PREDA ii ataca devastator pe IPS IRINEU si pe PS SOFRONIE pentru “PORNIRILE EREZIARHE”, CARIERISTE SI “SEPARATISTE” – articol incendiar despre resorturile murdare ale iminentei DESTRAMARI A MITROPOLIEI CLUJULUI - Razboi
 9. Pingback: Patriarhia da lovitura Mitropoliei Clujului. PF DANIEL, DE PARTEA “URMASILOR SEPARATISTI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare