MITROPOLITUL AMFILOHIE AL MUNTENEGRULUI ÎNMORMÂNTAT la Podgorița. Mii de oameni au cinstit trecerea sa la cele veșnice, în ciuda restricțiilor și a unui prim test pozitiv de Covid (Video)

2-11-2020 1 minut Sublinieri

Basilica:

Muntenegru: Mitropolitul Amfilohie a fost înmormântat la Podgorița (VIDEO)

Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat duminică înmormântarea Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru în prezența a mii de credincioși la Catedrala „Învierea Domnului” din Podgorița.

Evenimentul a fost deschis în jurul orei locale 09:00, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei de Muntenegru.

Patriarhul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii muntenegreni și cu reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe surori.

După Liturghie a avut loc slujba de înmormântare, trupul ierarhului fiind depus în cripta catedralei din Podgorița pe care conducătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru și-o pregătise din timpul vieții.

La înmormântare a participat și Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. (…)

R3Media:

Înmormântare arhierească pentru Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului. Președintele Vucici va fi prezent la slujba oficiată de Patriarhul Serbiei, la care sunt așteptați mii de oameni

(…) Până să ajungă la locul de veci, trupul Mitropolitului Amfilohie a fost depus la Mănăstirea Cetinje, unde mii de credincioși au venit pentru a-și lua la revedere de la ierarhul sârb.

La funeralii vor fi prezenți mai mulți ierarhi din partea Bisericilor Ortodoxe și sunt așteptați mii de oameni. Marele sportiv sârb, Novak Djokovici l-a comemorat pe Mitropolitul Amfilohie printr-o postare pe contul său de Instagram.

Această desfășurare de forțe confirmă faptul că ierarhul nu a murit de Covid-19, așa cum a speculat o parte a mass-media, deoarece Muntenegrul are, ca și România, condiții speciale de înmormântare pentru cei care mor cu acest virus.

Doliu în Biserica Ortodoxă Sârbă: Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului a trecut la cele veșnice. A fost răpus de pneumonie

Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului și al Litoralului a trecut la cele veșnice în această dimineață (30 octombrie), a informat instituția pe siteul oficial. Avea 82 de ani.

Episcopul a murit la Spitalul Clinic din Muntenegru, după ce a primit ultima împărtășanie, la ora 08:20, precizează sursa citată. Nu au fost oferite detalii despre felul în care va fi înmormântat.

Mitropoliul Amfilohie fusese depistat ca pozitiv la infecția cu coronavirus pe 6 octombrie, după care a fost internat în spital pentru a fi tratat de pneumonie. Starea sa de sănătate se îmbunătățise și pe 20 octombrie a ieșit negativ la testul pentru covid.

Din păcate, pneumonia s-a agravat în cursul zilei de ieri.

Mitropolitul s-a născut la Morața în Muntenegru, pe 7 ianuarie 1938 și a fost hirotonit preot în 1968. În 1985 a fost ales în scaunul Episcopiei Banatului din cadrul BO Sârbe, iar pe 30 decembrie 1990 a fost întronizat ca Mitropolit al Muntenegrului și al Litoralului.

Mitropolitul Amfilohie a fost unul dintre oponenții de seamă ai regimului socialist al lui Milo Djukanovici, conducând protestele sârbilor împotriva unei legi a cultelor care, în opinia Bisericii, ar fi urmărit să confiște lăcașurile de cult ale sârbilor din această țară.

Protestele, care s-au întins pe luni de zile, au dus până la urmă la pierderea alegerilor de către partidul lui Djukanovici.


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Amfilohie Radovici

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “MITROPOLITUL AMFILOHIE AL MUNTENEGRULUI ÎNMORMÂNTAT la Podgorița. Mii de oameni au cinstit trecerea sa la cele veșnice, în ciuda restricțiilor și a unui prim test pozitiv de Covid (Video)

  1. Pingback: MITROPOLITUL AMFILOHIE AL MUNTENEGRULUI ÎNMORMÂNTAT la Podgorița. Mii de oameni au cinstit trecerea sa la cele veșnice, în ciuda restricțiilor și a unui prim test pozitiv de Covid (Video) – News Xspring
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare