MITROPOLITUL IONA, intai-statatorul OCA (Orthodox Church of America), SI-A DAT DEMISIA. Loctiitorul este IPS Nathaniel al Episcopiei Romanesti

11-07-2012 44 secunde Sublinieri

Mitropolitul Iona al OCA (Orthodox Church of America) si-a dat demisia, pe 6 iulie 2012, din slujirea de primat al Arhiepiscopiei, precizand ca a facut acest gest dupa cererile unanime ale episcopilor Sfantului Sinod. Mitropolitul a mai precizat ca “am ajuns, demult, la concluzia ca nu am nici personalitatea, nici temperamentul necesare pentru pozitia de Primat, o pozitie pe care nu am cautat-o si nici dorit-o vreodata.” Fostul primat a rugat episcopii Sinodului, totodata, sa ia in considerare situatia sa financiara, atat pe perioada interimatului cat si a viitoarei sale slujiri. “Sunt singurul sprijin financiar pentru parintii si sora mea, dincolo de propriile mele nevoi”, a scris Mitr. Iona.

Sinodul OCA, a primit demisia mitropolitului Iona, si a decis ca acesta va purta, in continuare, titulatura de “fostul Arhiepiscop de Washington si Mitropolit al intregii Americi si al Canadei”. Sinodul, de asemenea, a decis sa il numeasca pe Arhiepiscopul Nathaniel al Detroit-ului si al Episcopatului Romanesc Locum Tenens al OCA. Totodata, Sinodul a mai decis ca Episcopul Alexander, al Toldeo si al Diocezei Bulgare sa fie Locum Tenens al Arhiepiscopiei Washingtonului.

Episcopii au mai transmis ca vor lua in considerare rugamintea Mitropolitului Iona si ca se vor intruni in scurt timp pentru a decide cu privire la primatul OCA.

UPDATE: Cf. site-ului portal-credo.ru, motivul demisiei ar fi tentativa Mitropolitului Iona de a aduce OCA sub jurisdictia Patriarhiei Moscovei.

Surse pe site-ul OCA:

http://oca.org/news/headline-news/metropolitan-jonah-tenders-resignation

http://oca.org/news/headline-news/holy-synod-appoints-archbishop-nathaniel-locum-tenens-bishop-michael-tempor

 


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Iona al Americii, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “MITROPOLITUL IONA, intai-statatorul OCA (Orthodox Church of America), SI-A DAT DEMISIA. Loctiitorul este IPS Nathaniel al Episcopiei Romanesti

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. americanul@

  Daca vreti sa fiti luat cat de cat in seama veniti cu argumente serioase nu cu povesti, perceptii si aprecieri personale.

 2. Stirea despre “lovitura de stat” eu personal am aflat-o de pe site-ul OCA. A fost facuta publica la vremea respectiva.

  Cautati-o in arhiva si poate o veti gasi

 3. @americanul si @alt american

  Ma iertati, dar daca mergeti la biserica sa urmariti viata politica si loviturile de stat din interiorul bisericii, numai asta veti vedea. Daca mergeti sa-L cautati pe Dumnezeu, cu siguranta Il veti afla – in Romania, America sau oriunde altundeva. Si noi am descoperit ortodoxia departe de casa, in Canada, in singuratate si pustie. Iar cand ne-am intors in Romania am gasit dupa multe ispite cea mai curata si frumoasa ortodoxie din manastiri.

  E mai bine sa nu generalizam niste experiente negative pe care poate nu le-au inteles nici persoanele carora li s-au intamplat, darmite dvs sau noi care nici nu stim exact ce a fost si de ce. Si poate nu ne priveste. Bune si rele sunt peste tot, si in BOR si in OCA. Haideti sa vedem totusi si ce avem in comun, poate dragoste de Dumnezeu si Maica Domnului si sa mergem impreuna pe cale spre mantuire…

  Ma doare sufletul cand vad romani frati care din cea mai mica diferenta si neintelegere fac o prapastie de netrecut. Asta dupa ce ani de zile am suferit fiind singura romanca printre straini si uitandu-ma la bucuria chinezilor, indienilor sau nigerienilor de a fi cu cei de acelasi neam cu ei.

 4. @svm
  perfect de acord cu tine..chiar ma pregateam sa scriu si eu ceva in sensul asta.

  @americanul

  mare atentie la mandrie, ca nu suntem noi cei din America “mai ortodocsi” decat altii. Situatia din Toronto si Montreal nu este asa “roza” cum e cea de pe unde esti tu. Si parca pe zi ce trece e din ce in ce mai rau, nereguli si sminteli la tot pasul. Daca n-ar fi mila Domnului sa ne intinda mana Sa de cate ori simtim ca ne inecam nu stiu zau ce ne-am face.
  Cel putin oamenii pe care ii stiu eu din biserica noastra nu se “ingrozesc” la ideea unirii cu Patriarhia Romana unii o doresc, altii sunt indiferenti. Noi credinciosii cu preotii impreuna oricum traim si simtim Biserica precum un singur trup. Preotii slujesc impreuna, se pomenesc unii pe altii, noi credinciosii mergem liber la oricare biserica, nu ne opreste nimeni, Slava Domnului.
  Ideea principala si pe care nu trebuie sa o uitam este sa fim intr-un Duh, Duhul Adevarului Care pretutindenea este si toate le implineste.

 5. Pingback: OCA (Orthodox Church in America) are un nou intaistatator: ARHIEPISCOPUL TIHON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare