Mega-experiment de identificare biometrica in India: NUMAR UNIC DE IDENTIFICARE, SCANAREA IRISULUI SI AMPRENTELOR PENTRU 1,2 MILIARDE OAMENI

11-07-2012 3 minute Sublinieri

Atunci cand te gandesti la inovatii de ultima ora, o birocratie masiva poate fi ultimul lucru care-ti trece prin minte. Insa in India are loc un experiment masiv de implementare a unei tehnologii ce era candva apogeul stiintifico-fantasticului pentru rezolvarea celor mai mari provocari ale natiunii. Un mic grup de antreprenori din cadrul guvernului au pornit spre catalogarea fiecaruia dintre cei 1,2 miliarde de cetateni ai tarii, folosind tehnologii biometrice precum scanarea irisului si a amprentelor.

In urmatorii cativa ani, fiecare barbat, femeie si copil vor primi un numar unic de identificare format din 12 cifre, numit “Aadhaar. Pentru saracii din India, aceasta ar insemna inchiderea ciclului vicios in care o persoana nu-si poate dovedi identitatea, ducand la lipsirea de cele la care este indreptatit. Acum, folosindu-se de caracteristicile corpului, tehnologia poate identifica o persoana in doar cateva secunde. Nu va mai fi nevoie de pasapoarte, permise de conducere, sau orice alt act de identitate de moda veche.

Identificarea biometrica exista de cateva decenii, insa nu a fost niciodata folosita la o asemenea scara. Tehnologia trebuie sa supravietuiasca conditiilor meteorologice extreme, geografiei dificile si multiplelor miscari separatiste din India. Mari portiuni din tara nu au nici macar o retea electrica pe care sa se poata baza, astfel incat de Internet nici nu se poate pune problema. Dezvoltatorii trebuie sa gaseasca o cale sa asigure un flux de informatii de inalta calitate de-a lungul a zeci de mii de centre de inregistrare. Daca aceste provocari pot fi depasite, atunci exista o oportunitate majora de modernizare si remodelare a natiunii, stabilind un precedent pentru restul lumii.

Un domeniu ce are nevoie disperata de dezagregare este cel al serviciilor guvernamentale. In prezent, departamentele Indiei lucreaza fiecare in izolare, mentinand o baza de date separata. In timp, coruperea sistematica si managementul defectuos au condus la date incorecte, informatii false si frauda. Muncitorii saraci si cei migratori sunt fortati sa calatoreasca departe de casa lor pentru a-si colecta salariile si beneficiile, fiind nevoiti sa mituiasca diversi intermediari. Un studiu al grupului de investitii CLSA estimeaza ca, la nivel national, din 250 miliarde de dolari alocati subventiilor si cheltuielilor sociale pentru urmatorii patru ani, mai mult de 40% nu isi vor atinge tinta.

Aici, vedem cum diverse tehnologii avansate converg pentru a oferi un viitor mai bun. Numerele Aadhaar pot servi ca mijloc de unificare a bazelor de date pentru a face curatenie in date. Transferurile electronice pot inlocui sistemele ineficiente si corupte de distributie monetara si a bunurilor. Pentru prima oara, indienii isi vor putea dovedi identitatea in doar cateva secunde, indiferent de localizare. Cele aproximativ un miliard de telefoane aflate in circulatie in India pot servi populatiei ca poarta catre sistemul financiar.

Aceleasi sisteme folosite pentru transferul beneficiilor pot fi folosite pentru crearea unei economii bazate pe tranzactiile mobile. Doi sateni si-ar putea trimite bani folosindu-se doar de numerele personale de identificare si de o conexiune la Internet. Oferind o platforma deschisa, dezvoltatorii indeamna intreprinzatorii sa creeze propriile aplicatii pentru abordarea multimii de probleme informationale ale tarii. De exemplu, asigurarile medicale sunt foarte rare in India datorita faptului ca este extrem de dificil de localizat si verificat dosarul unei persoane.

Scopul propus este acela de inscriere a 600 de milioane de indieni in patru ani. Multi si-au exprimat scepticismul ca scopul va fi atins, aratand catre numeroasele exemple de programe de identificare costisitoare, incercate in intreaga lume, care au esuat. De la inceperea programului de inregistrare in septembrie 2010, guvernul a catalogat 200 de milioane de persoane – o populatie mai mare decat cea a oricarei natiuni europene.

In cadrul programului, India a industrializat spatiul biometric. Economisirea rezultata din producerea la scara larga a redus deja considerabil costurile tehnologiei. RS Sharma, Director General al Autoritatii de Identificare Unica din India a declarat ca agentia a reusit sa colecteze datele fiecarui locuitor la un cost de aproximativ 3 dolari, in timp ce in Marea Britanie costurile incercarilor esuate de acum cativa ani s-au ridicat la mai mult de 150$. Pentru cea mai mare a lumii aflata in curs de dezvoltare, aceste costuri sunt accesibile.

Intr-un final, reusita programului se va baza nu pe perfomanta tehnologiei, ci pe eforturile oamenilor din spatele ei. Aceleasi sisteme care pot incuraja responsabilitatea si transparenta pot fi folosite si pentru supravegherea in masa si discriminarea digitizata. Legile de protejare a intimitatii inca sunt depasite si ineficiente. Cu atatea agentii guvernamentale care au capacitatea de stocare si accesare a informatiilor personale, se poate intrezari pericolul unui abuz. Identificarea biometrica este de mult timp folosita in scopuri de securitate – acum India va arata lumii cum oate aceasta fi folosita cu scopul de a oferi unei populatii de sute de milioane cea mai mare sansa a vietii lor la un trai prosper.

traducere de B.D. pentru razbointrucuvant

Nota noastra:

Operatiunea din India a inceput acum cel putin un an si stirea de fata este o clara raportare a recordului de “recolta la hectar” de indian numerotat si catalogat biometric. Numaratoarea a ajuns la 200 milioane indieni, mult in sine, putin fata de obiectivul de peste un miliard de oameni.

Ca articolul e favorabil biometriei nu incape niciun fel de indoiala, avand in vedere tonul si “avantajele” presupuse ale acestei operatiuni, concomitent cu mentionarea lapidara a cursei digitale care se intinde respectivei populatii: supravegherea in masa si completa descoperire a cetateanului “transparentizat electronic” in fata puterii (“discriminare digitala”).

Ca toata aceasta initiativa este un experiment este vizibil din faptul ca se desfasoara intr-o tara extrem de populata, foarte saraca, foarte diversa, masiv traditionalista ca mentalitate, care in mod cert ar avea alte prioritati pe agenda decat catalogarea digital-biometrica a fiecarui om si tranzactii financiare online de la taranul de pe camp la negustorul de linte de la sosea.

Daca experimentul reuseseste insa, asa cum se remarca si in articol, atunci va servi drept precedent pentru extinderea sa in alte zone ale lumii, ceva mai accesibile numerotarii digitale.

A se citi, pe aceeasi tema, si:

*


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Mega-experiment de identificare biometrica in India: NUMAR UNIC DE IDENTIFICARE, SCANAREA IRISULUI SI AMPRENTELOR PENTRU 1,2 MILIARDE OAMENI

 1. “… putin fata de obiectivul de peste un miliard de oameni. ”

  foarte adevarat , mai ales daca ne gandim ca probabil s-a inceput in zonele cu mare accesibilitate si cred ca de aici si costul scazut per capita
  al operatiunii . Ma gandeam la un moment dat ca experimentul ar fi avut o motivatie financiara , in sensul ca bugetarii nu mai stiau cum sa faca rost de finantare si si-au dat singuri de lucru , dar vazand costul foarte scazut al operatiunii , este foarte clar ca se au in vedere absolut toate aspectele .
  Se vor impotmoli cu siguranta cand vor ajunge in marile ghetouri sau in jungla nepatrunsa . Asta insa nu inseamna ca va fi un experiment esuat , tocmai pentru faptul ca se vor intalni situatii limita care vor necesita rezolvari pe masura si cred ca tocmai in asta va consta reusita operatiunii , nu in numarul celor “inventariati” , ci in concluziile specialistilor vizand rezolvarea cu succes a situatiilor extraordinare .

  Este , cu siguranta , un mega-experiment daca ne raportam la populatia care se vrea identificata , la amploarea operatiunii , la lipsa principalelor utilitati , … In acelasi timp , asa cum bine observati , este atat de inutil , incat s-ar putea sa nu se mearga pana la capat , undeva , intr-o anumita etapa sa ajunga la concluzia ca aceasta identificare atat de migaloasa ar fi putut sa coincida cu o … cipuire si atunci toate neajunsurile identificarii biometrice s-ar elimina . In fond , pe “ei” ii intereseaza ambele aspecte , atat datele biometrice ale persoanei , cat si facilitatea identificarii individului , indiferent de locatia acestuia .

 2. “atat datele biometrice ale persoanei , cat si facilitatea identificarii individului , indiferent de locatia acestuia .” Pai aia e: degeaba il cunosti – adica il ai in baza de date, daca nu stii unde se afla.

 3. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
 4. Pingback: Posibila lovitura data uriasului PROGRAM BIOMETRIC din INDIA. Curtea Suprema indiana a decis ca cetatenii au un DREPT FUNDAMENTAL la INTIMITATE. Totodata, WIKILEAKS a dezvaluit ca CIA a colectat deja MILIOANE DE DATE PERSONALE ale cetatenilor indieni
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare