Actualizare: Tot Arafat e de vina? Moartea tragica a fotbalistului camerunez Patrick Ekeng pe terenul de fotbal. AMBULANTA PRIVATA PULS A INTERVENIT TARDIV SI NEPROFESIONIST. Mafia medicinei sportive si a intereselor private – NEINVESTIGATA DE “INFLUENCERII” OCUPATI CU DEMANTELAREA SISTEMULUI PUBLIC DE SANATATE

7-05-2016 12 minute Sublinieri

UPDATE

Dupa ce au fost date publicitatii concluziile raportului de control al DSU si Min. sanatatii, nu a durat mai mult de cateva zeci de minute ca sa inceapa atacurile din partea unei parti ai mass mediei. Fiind sunat sa intru la stiri la Realitatea TV, prezentatoarea incerca din rasputeri sa acrediteze ideea ca Departamentul pt. Situatii de Urgenta este responsabil pentru ca nu a controlat ambulanta privata inainte de a se intampla tragedia! O teorie interesanta ce ar insemna in viitor ca DSU va trebui sa controleze in prealabil orice entitate publica sau privata inainte ca ceva sa se intample, exact cum ar fi sa solicitam Politiei sa prinda hotii inainte de a fura sau sa opreasca vitezomanii inainte de a avea accidente astfel incat numarul furturilor si a accidentelor sa fie zero.

Tot in seara respectiva la o alta emisiune am fost atacat de mai multi iar marele jurnalist Stalian Negrea a reluat rolul sau din 2011-2012 prin care arata cu degetul spre mine si din nou incepe sa abereze despre lictatiile pe care le aranjez pentru unii si altii. tot in emisiunea respectiva, un alt domn spunea ca am dat “kix” la toate interventiile de pana acum, Apuseni, Suitgol si Colectiv… iar sistemul nu merge. Chiar atat de mult a fost supararea ca o firma privata de ambulanta nu a fost la inaltimea asteptarilor celor care acrediteaza de mai mult timp ca privatizarea este solutia in sistemul de urgenta si nu numai? Atat de mare a fost supararea astfel incat domnul Negrea sa-si reia atacurile murdare si nefondate impotriva mea, a IGSU si a intregului sistem de urgenta aratand cu degetul si lansand acuzatii grave poate poate ne intimideaza si ne face sa renuntam la dezvoltarea sistemului de urgenta? Atat de mult a deranjat ca anul trecut am achizitionat echipamente si am dotat IGSU iar anul acesta continuam si cheltuim fondurile Europene pe domeniul pentru care au fost alocate?

Domnul Stelian Negrea a publicat pe Realitatea.net un articol plin de minciuni si inexactitati si am sa reiau cateva din aspectele mentionate in articolul respectiv aici astfel incat sa le explic din punctul meu de vedere ramanand ca D-voastra , cei care cititi aceste randuri, sa decideti pe care din variante o considerati mai realista:

titlul articolului este “Pentru cine pregătește Raed Arafat cea mai mare atribuire de contracte publice după tragedia de la Colectiv: peste 700 milioane lei pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență” iar in articol nu se da raspuns in mod clar asa ca am sa-l raspund eu domnului Negrea…. Pentru cei care vor castiga in mod corect si transparent domnule Negrea, nu avem clienti pe lista, cel putin nu am cunostinta sa existe asa ceva!

In articol domnul Negrea scrie “Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) aflat în subordinea lui Raed Arafat, secretar de stat din Ministerul de Interne, are în derulare licitații publice pentru achiziția de costume de pompieri, diferite echipamente și o o multitudine de mașini speciale în valoare de peste 713 milioane de lei. Surse din piața de profil susțin că acestea erau pregătite să fie derulate anul trecut însă au fost amânate de tragedia de la Colectiv și de accidentul fostului ministru al internelor, Gabriel Oprea.”

Afirmatia este o minciune si nu este fondata. IGSU a realizat mai multe licitatii pentru acorduri cadru anul trecut si in acest an continua acest demers astfel incat sa fie pregatit din timp pentru proiectele Europene care urmau a fi aprobate. Cum un acord cadru nu obliga cel care liciteaza la efectuarea unei achizitii definitive, aceasta solutie este una corecta si care permite ca absorbtia fondurilor Europene sa se realizeze mai rapid. Acordurile cadru sunt incheiate pe durata de 4 ani cu cantitati minime si maxime iar IGSU nu este obligat sa achizitioneze nici macar cantitatea minima!

Un alt paragraf scris de domnul Negrea spune: “Procedurile de atribuire au fost lansate pentru majoritatea celor 20 licitații într-o singură zi, ridicând deja semne de întrebare pentru specialiștii în achiziții publice care afirmă că decizia IGSU de a-și cumpăra respectivele echipamente prin acorduri cadru pe patru ani cu valori maxime și minime între care există diferențe și de ordinul 1 la 100 e o “șmecherie” menită să-i separe pe cei agreați de restul.”

Din nou o afirmatie tendentioasa daca luam in considerare ca cei de la IGSU au realizat caietele de sarcini desemnand echipe de lcuru multiple din mai multe inspectorate cu termene de predare ale caietelor de sarcini astfel incat sa realizaeze specificatiile si caietele in cel mai scurt timp posibil. Dupa primirea specificatiilor de la fiecare echipa, ele au fost subiectul unei consultari si ulterior au fost trimise catre site-ul de licitatii spre validare si publicare. Faptul ca mai multe licitatii au pornit simultan nu reprezinta motiv de acuzatie si nu este o dovada ca lictiatiile sunt incorecte decat in mintea unui personaj care incearca cu orice pret, si nu pentru prima oara, sa denigreze munca si activitatea de dezvoltare a acestui sector.

Domnul Negrea trece in revista achizitiile ce urmeaza a fi efectuate mentionand sume care de fapt majoritatea reprezezinta sumele maxime posibile si nu sumele care urmeaza neaparat a fi cheltuite si care sunt mentionate de parca se face o crima, in loc de ne bucura faptul ca IGSU si sectorul de urgenta se doteaza si nu stagneaza pe loc. Astfel d-l Negrea scrie:

“Conform celor 20 de anunțuri de intenție sau de participare IGSU dorește să se doteze fie din fonduri bugetare fie din fonduri europene cu o multitudine de echipamente, mașini de intervenție și să-și cumpere costume de pompieri dar și îmbrăcăminte și autoturisme pentru munca operativă a acestora.

Astfel IGSU dorește să cumpere din fonduri guvernamentale echipamente de protecție în valoare de 17,66 milioane lei pentru personalul de pe ambulanțele SMURD și alte 29,33 milioane lei pentru căști de protecție și centuri pentru pompieri. Pentru achiziția de tricouri și cămăși, articole de acoperit capul și uniforme militare ale pompierilor, IGSU e dispus să cheltuiască 17,84 milioane lei iar pentru încălțăminte, curele și centuri alte 12,66 milioane lei.

Pentru achiziția de autovehicule pentru munca operativă dar și pentru remorci petru containere, IGSU a lansat o altă licitație pentru 6,54 milioane lei.

În fine, pe bani publici guvernamentali se mai licitează 25,49 milioane lei pentru produse și substanțe pentru stingerea incendiilor.

Însă cele mai mari sume IGSU le alocă din fonduri europene în cadrul proiectului “Multirisc” din Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2016. Cel mai mare contract de 47,9 milioane euro este cel legat de achiziția de “containere suport logistic al intervenției“. Următoarele achiziții se referă la 80 de autospeciale de intervenție la înălțime în valoare de 39,66 milioane euro, 200 de autocamioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare cu cârlig de 25 milioane euro, 50 de automacarale cu brat ridicător de 22,9 milioane euro, 10 autospeciale pentru tratarea hiperbarică și oxigeno-terapie de 10,4 milioane euro, a unei tabere mobile pentru persoane sinistrate de 15,33 milioane euro, a altor 45 de autospeciale pirotehnice de 3,75 milioane euro, a altor 4 bucăți de autospeciale pentru păstrarea temporară și transport în regim frigorific și a unor altor tipuri de containere suport logistic și illuminate de 4,44 milioane euro.” Aici nu pot decat sa ma intreb oare unde este greseala si unde este raul in ce incercam sa facem in sectorul de urgenta? considera oare domnul Negrea ca este exagerat ce dorim sa facem? are alte propuneri pentru dotarea sistemului de urgenta? are alternative fiabile? poate exista un privat doritor sa “investeasca” direct in acest domeniu?

In continuare domnul Negrea scrie: ” Deși unele dintre atribuirile lansate de IGSU sunt într-o fază incipientă, altele fiind în apropierea depunerii ofertelor, surse din piața achizițiilor publice susțin că modalitatea prin care sunt atribute aceste contracte ridică semne de întrebare. “Raed Arafat se află în spatele acestei megalicitații. Orice documente de când s-a înființat Direcția pentru Situații de Urgență a lui Arafat, orice document este aprobat la el. Dacă vă uitați cine semnează specificațiile tehnice la toate Caietele de Sarcini de la toate cele 20 de licitații de mai sus o să observați că nu este nici un om tehnic ci sunt semnate de Lăscăteu, șeful Logisticii din IGSU, și sunt niște angajați de la Juridic dar care au primit aceste Caiete de Sarcini de la DSU. Ce face Raed Arafat? Face niște specificații cum a făcut la ambulanțe, de exemplu, unde a introdus aceste specificații într-un ordin de ministru care spune cum trebuie să arate ambulanța. În momentul de față singurii care au aceste acreditări sunt cei de la Deltamed Cluj. Spre exemplu la licitația de 15 milioane de euro pentru containere toate indiciile mergeau către aceeași firmă Deltamed care e reprezentantul Gumotex și EMPL în România, două firme care produc astfel de containere ”, susține o sursă apropiată acestor megalicitații organizate de IGSU.”

Paragraful de mai sus este plin de inexactitati si chiar minciuni si am sa le iau la rand: 1. Documentele de achizitie nu se aproba de mine pentru ca pur si simplu nu sunt ordonatorul de credite si nici organizatorul licitatiei, deci documentele se aproba la nivelul conducerii IGSU ele fiind discutate in prealabil de comisii cu tehnicieni si prezentate in sedinte operative. Specificatiile sunt semnate la publicare de seful serviciului logistic, insa acest lucru nu inseamna ca nu a existat o comisie tehnica de intocmire a specificatiilor cu tehnicieni ca membri ai comisiei. Referitor la specificatii, cu siguranta nu “arafat” le-a scris iar cele de la ambulante, standardele de care se vorbeste sunt unele Europene si nu sunt ale doctorului Arafat! Este oricum o minciune ca singurii care au acreditarea Europeana pentru ambulante este firma Deltamed. Astfel de afirmatie aberanta ar insemna ca si in Europa singura firma care poate vande ambulante este Deltamed. Acreditarea pentru standardul 1789 o au multi fabricanti de ambulante printre care si Delatamed. Cat despre afirmatia ca toate lictiatiile containerelor ar fi pentru firma Deltamed, nu stiu pe ce se bazeaza domnul Negrea insa containere pentru pompieri fac foarte multe firme iar nu mai este mult sa vedem cate firme se vor prezenta si cate vor fi eligibile ca sa vedem daca intradevar licitatia este dirijata catre o singura firma.

Mai departe domnul Negrea scrie: “Aceeași sursă susține că modalitatea prin care au fost scoase la licitație cele 20 de contracte este o șmecherie apărută pe piață de vreo doi ani. “Toate, dar absolut toate cele 20 de contracte au fost scoate la licitație printr-un acord cadru pe patru ani adică cine câștigă trebuie să-și mențină oferta valabilă timp de 4 ani. E o șmecherie prin care, dacă câștigă cine trebuie se face la valoarea maximă (n.r. valorile celor 20 de contracte variază extrem de mult cu diferențe valorice chiar de 1 la 100), iar dacă nu câștigă cine trebuie se găsește un motiv, vreo notă de fundamentare venită de jos în sus, din teren să zicem, prin care se cere o schimbare de specificație și cu tine face contractul la minim. Asta numai dacă nu ești pe lista de câștigători, până se reface licitația sau se pierd banii”, susține aceeași sursă.

De exemplu, pentru contractul privind achiziția de automacara cu brat ridicător valoarea minima a acestuia este 2,29 milioane euro (echivalentul a 5 bucăți) iar cea maximă 22,91 milioane Euro (50 de bucăți), urmând ca IGSU să decidă ce variant de contract va allege după finalizarea procedurii de atribuire.

Aceeași sursă susține că astfel de contracte cadru limitează competiția, împiedicând firmele mari de afară să participe: “Nu ne interesează să intrăm în cloaca voastră susțin marile nume de afară care spun că pentru a putea să îndeplinesc cerințele unui astfel de acord cadru ei sunt nevoiți să le cearră furnizorilor lor un preț pentru valoarea maximă a contractului dar se trezesc că autoritatea contractantă românească le execută contractul la valoarea minimă“.” Deja intelegem ce doreste domnul Negrea.. el considera ca acordurile cadru sunt o smecherie si ca furnizorii mari nu pot veni din cauza lor.. oare asa sa fie? Acordurile cadru ne permit o stabilitate in achizitii si ne permit o standardizare a echipamentelor achizitionate. Un acord cadru ne permite sa incepem proecedura licitatiei chiar daca nu avem fondurile si sa ne pregatim ca la momentul la care primim fondurile sa putem achizitiona imediat echipamentele. Daca mergem pe licitatii individuale, trebuie sa astpetam sa avem prevederile bugetare, iar daca licitatia intarzie si este contestata, firmele nemaiputand sa livreze pana la sfarsitul anului atunci fondurile se pierd si nimic nu se realizeaza. Cu alte cuvinte, daca anul trecut am reusit sa dotam IGSU cu echipamente in valoare de peste 40 miliaone Euro iar anul acesta incepem sa semnam contracte in continuare pe acordurile cadru realizate anul trecut pentru o suma suplimentara de 25 miloane de euro din fonduri Europene, nu facem bine si nu este pe placul domnului Negrea!

Domnul Negrea mai face o afirmatie: “Conform informațiilor de pe propria pagina de internet, IGSU a primit în cursul anului 2015 sponsorizări de la Fundația pentru SMURD, un ONG privat al lui Raed Arafat, sponsorizări în valoare de câteva sute de mii de lei.” iar intrebarea mea este unde este greseala? cu ce am gresit daca fundatia, din fonduri in mare parte obtinute din 2%, a donat IGSU-lui respectiv SMURD-lui echipamente? adica se considera mita catre IGSU? sau obtin eu sau Fundatia pentru SMURD vreun folos de pe urma acestei donatii? Beneficiarii sunt populatia in final, cei care au dat 2% si pentru care functioneaza sistemul.

In concluzie, chiar daca as fi scris inca multe aspecte, pot sa spun ca lucrurile devin din ce in ce mai clare. Deranjul produs de masurile luate impotriva unei firme private este vadit. Contra-atacul incepe exact ca in 2012 printr-un articol al domnului Negrea care urmeaza a fi plimbat si reluat si redifuzat de toti care sunt in aceste cerc exact cum s-a intamplat cu articolul domnului Negrea din 2012. Ce urmaresc aceste personaje precum domnul Negrea? Banuiesc ca daca maine am inchide SMURD-ul, am distruge ce am muncit ca tara in acest domeniu, am aduce cativa comercianti in locul SMURD-lui si al Ambulantei si am schimba denumirea la UPU in UPU srl., totul ar fi perfect. Ce trebuie sa inteleaga domnul Negrea insa este urmatorul aspect: Astfel de articol nu ne va opri sa ne facem treaba si sa mergem mai departe. Daca cineva crede ca este neindreptatit in modul in care se desfasoara o licitatie atunci are dreptul sa conteste conform legii si sa scrie in mod oficial astfel incat sa verificam daca are dreptate. In ciuda presiunilor care incercati sa le exercitati domnule Negrea, noi mergem mai departe si cu siguranta cand vor veni dotarile o sa va aducem la cunostinta acest lucru sa va bucurati cu noi ca am devenit mai siguri ca tara si mai protejati ca populatie!

S-a deschis dosar penal în cazul morţii Patrick Ekeng, fotbalistului camerunez de la Dinamo. Este o investigaţie in rem deocamdată – vizează aşadar condiţiile în care a murit sportivul, nu este îndreptat împortiva cuiva anume. Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe gazon în timpul meciului cu Viitorul şi a murit apoi la spital.

ACTUALIZARE 10.12: Au fost deja ridicate documente atât de la sediul Ambulanţei Puls, cât şi de la clubul Dinamo. Există controverse în privinţa ultimelor clipe din viaţa sportivului camerunez, iar modul în care s-a intervenit pentru salvarea acestuia este şi el investigat. 

Ofițerii Serviciului-Omoruri vor investiga condițiile în care a murit fotbalistul. Chiar de astăzi vor începe audierile. Există  controverse în privinţa ultimelor momente din viaţa fotbalistului şi a modului în care s-a intervenit.

Vor fi audiați medicul de pe ambulanța privată, medicul, o femeie despre care suporterii au spus că mânca semințe și fuma în tribune, șoferul ambulanței, staff-ul medical al echipei și alți reprezentanţii ai clubului. 

Polițiștii vor stabili de ce ambulanța a intrat doar după trei minute pe teren pentru a începe manevrele de resuscitare. Mai mult, ambulanța nu ar fi fost dotată cu defibrilator. 

Medicii au încercat vreme de o oră şi jumătate să-l resusciteze pe Patrick Ekeng, dar n-au mai putut face nimic pentru tânărul de 26 de ani.

Vă reamintim că, vineri seara, la meciul Dinamo-Viitor, unul din jucătorii alb-roşilor, camerunezul Patrick Ekeng, s-a prăbuşit pe gazon şi a murit. 

Era minutul 70 al partidei dintre Dinamo şi Viitorul. Mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng, intrat pe gazon de doar câteva minute, se prăbuşeşte inexplicabil la mijlocul terenului. Fotbaliştii şi echipa medicală a lui Dinamo îşi dau seama că e vorba de ceva grav şi se reped să-i acorde primul ajutor. Durează însă aproape trei minute până când jucătorul e urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Iar asta nu e tot.

A fost adus cu o ambulanță fără manevre de resuscitare, din câte știm. În stop cardio-respirator la Camera de Gardă. S-au inițiat manevre de resuscitare care au durat o oră și 30 de minute. Au rămas fără rezultat”, a spus Cristian Pandrea, medic Spitalul de Urgenţă Floreasca

Potrivit DigiSport, doctorul care ar fi trebuit să fie în ambulanţă s-ar fi aflat în tribune. De altfel, medicul echipei Dinamo spune că el a fost cel care a încercat să-l resusciteze pe fotbalist.

Da, primul lucru se face masaj. Se eliberează căile respiratorii. Se face masaj cardiac. (S-a făcut pe teren?) Da, de mine. (Aproape 3 minute să ajungă ambulanța nu e prea mult?)Probabil”, a spus Liviu Bătineanu, medic Dinamo.

Medicul mai spune că nu ştie ca Patrick Ekeng să fi avut probleme de sănătate

„Orice sportiv nu-și poate exercita activitatea dacă nu are aviz. La Institutul de Medicină Sportivă se face examen complex”, a adăugat Liviu Bătineanu, medic Dinamo.

Tragicul eveniment le-a adus aminte dinamoviştilor de moartea lui Cătălin Hâldan. În 2000, cel căruia suporterii alb-roşii îi spun “Unicul Căpitan”, s-a stins în condiţii asemănătoare.

„E ceva ce nu cred nici în aceste momente că s-a întâmplat. E un coșmar pentru întreaga echipă și suflarea dinamovistă. Nu-mi găsesc cuvintele. E mult prea mult”, a spus Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al echipei Dinamo.

Patrick Ekeng avea 26 de ani şi era la primul sezon la Dinamo. Era căsătorit şi avea o fetiţă de doi ani. 

Patrick Ekeng, 26 de ani, a decedat ieri în minutul 70 al meciuluiDinamo – Viitorul, după ce s-a prăbușit pe teren.

Doctorul Șerban Brădișteanu a vorbit despre decesul mijlocașului dinamovist și a adus acuze grave celor care i-au acordat îngrijiri camerunezului.

Potrivit medicului, dacă se intervenea mai rapid și conform procedurilor, Ekeng putea fi salvat.

“S-ar fi putut face totul ca să aibă cele mai mari șanse pentru a fi salvat.  În primul rând, o ambulanță care participă la astfel de competiții trebuie să fie superdotată, ca cele SMURD. Trebuia să fi avut și asistenți calificați, medic și aparatura necesară.

Daca aveau la dispoziție un defibrilator, pentru a se afla ce fel de tulburare avea, s-ar fi putut trage o concluzie urgentă. Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, șansele lui de supraviețuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi și au diminuat foarte mult șansele de supraviețuire.

Au fost cele trei minute pe teren plus drumul până la spital. În total, au fost 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat.În plus, ambulanța nu a avut personalul care să facă astfel de manevre”, a spus Brădișteanu, potrivit ziare.com.

[..]Un cadru medical care a intervenit la tragedia de la clubul Colectiv a explicat pentru Gazeta Sporturilor unde s-a gresit si de ce se poate spune ca Ekeng a murit cu zile.

“In primul rand e socant ca nu vine medicul imediat. Apoi, jucatorul nu trebuia miscat! Protocolul spune ca trebuie facute manevre de resuscitare, masaj cardiac imediat, respirație gura la gura, pana venea ambulanta cu un defibrilator. Daca nu avea, trebuia sa cheme salvarea de stat, nu se pleaca de pe loc! Se pierd minute importante pentru creierul lui. Trebuia sa aiba si tub de oxigen. Protocolul de stop cardio-respirator e acelasi peste tot, nu conteaza ca era ambulanta privata.

Se vede ca pacientul avea spume la gura, cade secerat, face convulsie dupa convulsie, cineva incearca sa-i scoata limba, dar daca n-are Diazepam intra in stop respirator si apoi cardiac. Se vede cum l-au aruncat pe targa, nici macar n-o lasa jos. El nu trebuia miscat! Au fost minute bune pierdute pana vine un medic langa el. Unde era de n-a venit mai repede? Trebuia sa stea langa gazon. Vad si o trusa care nu este conforma. Daca medicul era langa el si facea manevrele de care era nevoie, cu monitor defibrilator, prindea ritmul cardac si ii dadea soc electric, il scotea imediat din stop. Maniera si timpul in care s-a intervenit i-au sapat groapa lui Ekeng!”.

Patrick Ekeng a decedat vineri seară, la doar 26 de ani, după ce  a căzut pe teren, fără să fie lovit, în timpul meciului Dinamo – Viitorul, în care jucase 7 minute.

Ekeng era un tip timid, iar cei de care era apropiat spun că era “mereu cu zâmbetul pe buze, avea acei ochi de om cu suflet bun și era puțin retras, cât să nu deranjeze”, scrie Gsp.ro.

Camerunezul a lăsat în urmă o soție și o fiică de doi ani, Kim Anaia.

Pe 26 martie, de ziua lui, Ekeng își actualizase statusul în aplicația WhatsApp, iar privind înapoi cuvintele sunt impresionante:
“Mulțumesc, Doamne, pentru încă un an, dă-mi sănătate, tu cunoști dorințele inimii mele. Glorie lui Iisus”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca, Bogdan Oprița, a declarat:

“Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani care s-a prăbușit pe terenul de sport. A fost adus la noi de o ambulanță fără manevre de resuscitare. A venit în stop cardio-respirator. Manevrele de resuscitare au durat o oră și 30 de minute. Din păcate, pacientul a decedat. Nu e prima oară când se întâmplă un asemenea eveniment pe terenul de sport. Cauzele pot fi multiple. Ne pare rău că n-am putut face mai mult”.

Suporterii dinamoviști s-au adunat aseară în fața Spitalului Floreasca și au aprins lumânări. Apoi, după aflarea veștii, peste o mie de fani s-au strâns pe gazon și au aprins lumânări cu numărul 14, cel care a aparținut lui Ekeng. Alături de fani au venit și jucătorii, Rednic și ceilalți oficiali ai echipei. Toți s-au strâns la mijlocul terenului, unde s-a și prăbușit Ekeng.

Vestiarul lui Dinamo este în stare de șoc după acest eveniment tragic. La scurt timp după ce au aflat ce s-a întâmplat cu coechipierul lor, fotbaliștii lui Rednic au reacționat pe rețelele de socializare.

“Fără Dumnezeu suntem nimic!”, a fost reacția lui Steliano Filip, Ante Puljic a scris: “Odihnește-te în pace, prietene!”, în timp ce Sergiu Hanca a postat pe contul său de socializare un chenar negru.

CV Patrick Ekeng

26 de ani
Născut în Camerun
Mijlocaș – 1.80m, 71 kg
7 prezențe în prima reprezentativă a Camerunului
Echipe de club: Canon Yaounde, Le Mans, Rodez, Lausanne-Sport și Cordoba
11 meciuri are în acest sezon de Liga 1 la Dinamo

Şefii fotbalului şi ai medicinii sportive sunt datori, cel puţin, cu explicaţii după moartea dinamovistului Patrick Ekeng

Când inima unui fotbalist din Liga 1 se opreşte pe teren, trei sunt instituţiile care trebuie să dea răspunsuri.

Prima, Liga Profesionistă de Fotbal, care în ultimii 16 ani n-a solicitat nici un control antidoping. Nu vrea să ştie nimic despre susţinătoarele de efort care circulă prin vestiare, deşi există bănuieli, deşi se ştie ce efect devastator au asupra organismului. A doua, FRF, care n-a cerut nici ea controale antidoping în 2015.

Cum văd FRF şi LPF asistenţa medicală la meciuri? Ca pe vremuri. Fără defibrilator. Cine să-l ceară? Şi cine să-l pună în ambulanţă? Cine a uitat să pună şi gps-urile pe salvările din Bucureşti, cine acreditează totul în domeniul sănătăţii, inclusiv salvările private. 

Apoi, a treia, dar nu ultima: Institutul Naţional de Medicină Sportivă, cel care i-a dat în vară lui Patrick Ekeng viza „apt de fotbal”.

După ce un fotbalist de la Sao Caetano a decedat pe teren în 2004, în Brazilia s-a declanşat „alerta constantă”. Cluburile au cerut examene medicale mai aprofundate pentru jucătorii lor. La noi, nu s-a întâmplat nimic, deşi au existat mai multe motive scrise cu negru.

Într-un interviu dat Gazetei acum patru ani, şeful INMS, Răzvan Buşneag a refuzat să explice în ce fel sunt testaţi fotbaliştii. „Găsiţi informaţiile pe site”. Nu erau pe site. Întrebat de ce mor fotbaliştii pe teren, Buşneag a răspuns: „Nu cunosc statistici recente care să certifice acest aspect”.

Domnul acesta conduce din 2000 medicina sportivă din România.

În 2012, am trimis la Londra o gimnastă cu fasciită, o banală inflamare la călcâi, care n-a fost depistată în ţară.

Acum a murit un om. Încă unul.

Nota noastra

Desigur, jurnalista de la GSP Maria Andries arata, scurt si eficient, directiile pe care ar trebui sa se faca investigatiile legate de moartea fotbalistuluui Ekeng. 

Dar… a uitat sa precizeze un lucru: printre cei care sunt datori cu explicatii pentru acoperirea acestei mafii care lucreaza bine cu privatii sunt tocmai jurnalistii sportivi. In frunte cu Tolontan, de la aceeasi GSP, au fost ocupati in a demonstra, pe baza de “informari”, ca Arafat, ISU, spitalele romanesti sunt ineficiente si omoara oameni cu zile. 

Intre timp, in spatele si pe tarlaua lor, o mafie acopera posibile gigantice dopaje, examene medicale false si parteneriate oneroase cu privati. Sa facem un mic exercitiu de imaginatie: ce reactie ar fi fost pe GSP si pe Facebook daca ambulanta care a intervenit in acest caz apartinea sistemului public de sanatate? 

Acum, insa, reactiile sunt neutre, descriptive. Nimeni nu face caz ca era vorba de un privat. Asa este cand agenda ta de jurnalist e facuta de altii si tu accepti sa joci rolul unui fals erou antisistem, jucand, in realitate, pentru sistem si acoperind, tacit, mafia care, iata, devine si ucigasa, din medicina sportiva.

ekeng


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Actualizare: Tot Arafat e de vina? Moartea tragica a fotbalistului camerunez Patrick Ekeng pe terenul de fotbal. AMBULANTA PRIVATA PULS A INTERVENIT TARDIV SI NEPROFESIONIST. Mafia medicinei sportive si a intereselor private – NEINVESTIGATA DE “INFLUENCERII” OCUPATI CU DEMANTELAREA SISTEMULUI PUBLIC DE SANATATE

  1. http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/imi-reprosez-ca-nu-am-inceput-eu-resuscitarile-marturia-dura-a-doctorului-de-la-dinamo-aflat-la-al-doilea-fotbalist-mort-sub-ochii-sai-exclusiv-15290251

    Căutând pe internet, am găsit un articol din 2007. Aţi fost acuzat după o vizită medicală la INMS de către singurul specialist cardiolog de acolo că

    fotbaliştii nu fac examene amănunţite la inimă, în cabinetul lui. Aţi avut o ceartă.
    Ştiu incidentul…

    V-a spus atunci să nu ajungeţi să păţiţi ce aţi păţit cu Hîldan.
    Da, da. Ştiu incidentul. Activitatea la INMS nu o organizăm noi. Acolo efectuăm vizita medicală. S-a decis…Pentru că erau doi medici. Unul care făcea cardiologie până a venit doamna doctor şi doamna doctor.

    Doctorul care făcea nu era cardiolog.
    Crede-mă, crezi că întreabă cineva: „Dă să văd dacă ai specializarea!”? Era doctorul care făcuse ani de zile cardiologia la toţi sportivii României. La loturile naţionale şi echipele de club. Pentru că erau foarte mulţi jucători…la doamna doctor era şi aparatura cealaltă. Era aparatura pentru probe de efort cu ajutorul studiului gazelor. Câţiva jucători. Nu au făcut toţi. Vreo trei patru au făcut în alt cabinet.

    Doctorul Adriana Maria Marinescu spunea că lui Hîldan nu i s-a făcut niciodată o investigaţie serioasă la inimă.
    Se pot studia fişele.

    Aţi ameninţat-o că îi faceţi plângere la minister. I-aţi făcut?
    Nu. S-a discutat cu directorul pentru că a început să ţipe. A avut un comportament foarte necivilizat. S-a discutat cu directorul şi asta a fost tot.

    La următoarea vizită, jucătorii au fost consultaţi de ea?
    Da, tot timpul la doamna doctor. Chiar suntem…ne respectăm. Am mers şi înainte, dar doar un grup.

    Colaborarea cu doctorul Marinescu este în regulă?
    Da.

  2. Interesant cum detergentii si dezinfectantii sunt subiect de presa, atent documentat (de presa sportiva), in timp ce moartea suspecta a unor bebelusi si imbolnavirea la fel de suspecta a altor cateva zeci … “a fost odata”. Sistemul nu moare, sistemul se transforma.

  3. Mai inainte am citit ca aveau defibrilator in dotare. Ori nu aveau ce cauta angajatii ambulantei in sistemul sanitar, ori erau din cei care cautau la fata. Sau ambele. Trist.

  4. Pingback: SCANDALUL DEZINFECTANTILOR SAU CUM A AJUNS RAZBOIUL SIE vs SRI SA SE DESFASOARE PE SANATATEA ROMÂNIEI | Cuvântul Ortodox
  5. O mică observație: s-a pus in oglindă cazul Ekeng cu cel al unui fotbalist din campionatul Angliei care a fost resuscitat pe teren și a supraviețuit. Îmi aduc aminte că aceeași jurnaliști tolontani au acuzat vehement în ziar (GSP) și la radio (Europa FM) în cazul Colectiv tocmai următoarele: că nu s-a permis intervenția ambulanțelor private și că răniții au fost resuscitați la fața locului. Sunt astăzi părinți ai celor morți și răniți în clubul Colectiv care au dat în judecată ISU pentru exact aceste motive invocate de tolontani instigați fiind de aceștia prin cele vituperate prin media. Îmi pare rău de ei și de durerea lor, dar trebuie să știe că sunt în înșelare. Iar noi, dacă suntem cinstiți cu noi înșine, ar trebui să ne gândim deja cum trebuie să arate statuia lui Raed Arafat pentru ziua în care el nu va mai fi.

  6. Dupa parerea mea, “interventia nepropesionista” a salvarii este o diversiune, care acopera un caz de dopaj care a dus la deces. Cand ai luat medicamente peste masura, risti sa ajungi direct la cimitir. Cazuri similare mai vechi: Mihai klein in Germania (anii 90), footbalistul mort in cond similare dupa ce s-a lovit de rapidistul Mugur Bolohan in anii 90, Catalin Haldan…

    Ancheta trebuie sa spuna ce medicamenta a consumat si la recomandarea cui.
    Performanta+banii multi in fotbal, si alte sporturi (Sharapova) cere si acest gen de compromisuri.

  7. http://inregistrari.b1.ro/view-lumea_lui_banciu-85.html

    Ascultati prima parte :vreo 15 minuta.Dupa aia inchideti,caci urmeaza tampenii “de dreapta” .Evident,Arafat e de vina(desi acesta a clarificat situatia cat se poate de elegant aseara la Antena 3 ).

  8. @carmen

    Asta se intampla cand ai programele de stiri toate pe o lista special conceputa 🙂 .Dai si de B1 (desi chiar nu aveam in plan sa mai trec in vizita pe la Banciu ) .

  9. @RomeoB

    Fanii mai batrani ai sportului(ca fenomen universal) au constatat ca decesele au crescut considerabil dupa perioada 90′ .Raspunsul e simplu: dopaj.Se estimeaza ca cel mai “dopat” campionat ar fi cel al Spaniei .Nu e vizibil?

  10. @ emanuel: corect, cu telecomanda; chiar daca nu-mi place Banciu, a spus lucrurilor pe nume. Insa mie mi s-a parut ca spune explicit ca nu Arafat ar avea vreo vina in toata afacerea asta.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare