Ni se pregateste o noua descoperire epocala pentru a ‘corecta’ crestinismul? CARTILE DE PLUMB, VESTIGII ISTORICE SAU FARSA ANTI-CRESTINA?

31-03-2011 1 minut Sublinieri

Colecţia de 70 de cărţi de metal, găsită într-o grotă din Iordania acum mai bine de cinci ani, ar putea deveni cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă. Dacă echipa de cercetători britanici va confirma veridicitatea lor, acestea ar putea dezvălui unele dintre secretele de la începutul Creştinismului, scrie Daily Mail.

Ce conţine colecţia

Pe paginile metalice, de mărimea unei cărţi de credit, legate cu sârmă, sunt inscripţionate imagini, simboluri şi cuvinte care par a se referi la Mesia, la Crucificare şi Înviere. Primele teste efectuate asupra metalului au arătat că unele cărţi datează încă din primul secol după Hristos. Dacă datarea va fi reconfirmată şi de analizele oamenilor de ştiinţă britanici, colecţia ar fi printre primele documente creştine, precedând scrierile Sf. Paul (sic! – n.n.). “Gândul că aceste obiecte au fost atinse de primii sfinţi ne taie răsuflarea”, a afirmat impresionat David Elkington, specialist în istoria religiilor antice şi în arheologie. El susţine că noua colecţie reprezintă o descoperire majoră pentru istoria creştinismului. Mai mult, unii cercetători cred ca noua descoperire reprezintă colecţia pierdută de manuscrise menţionate în Cartea Apocalipsei (?! – n.n.), sub forma unor cărţi de înţelepciune pecetluite, transmise de Isus [sic! – n.n.] ucenicilor săi.

O posibilă destinaţie a cărţilor de metal – piaţa neagră

După ce au fost revendicate atât de Israel, cât şi de statul iordanian, cărţile au intrat în posesia unui israelian acuzat de cercetătorii britanici că ar intenţiona să le vândă pe piaţa neagră sau, mai rău, să le distrugă. Posesorul valoroasei colecţii neagă acuzaţiile şi afirmă că cele 70 de exponate au fost deţinute de familia sa timp de 100 de ani. Elkington, coordonatorul echipei britanice, a afirmat pentru Daily Mail că este vital ca tezaurul să fie recuperat în întregime, atât pentru beneficiul proprietarului, cât şi pentru toţi aceia care sunt interesaţi. În orice caz, guvernul iordanian face demersurile necesare pentru a le repatria în ţara de provenienţă.

Un alt membru al echipei de cercetare a declarat că imaginile conţinute de cărţi indică clar originea ebraic-creştină a manuscriselor. “Aceste codice ar putea aduce dezvăluiri dramatice în înţelegerea unei perioade istorice foarte importante, dar mai puţin înţelese”, a adăugat acesta.

“Manuscrisele de la Marea Moartă” sunt considerate cele mai importante descoperiri arheologice din epoca modernă. Ele au fost decoperite în 1947 de un cioban, în mai multe grote de lângă Khirbet Qumran (Israel), nu departe de ţărmul de nord-vest al Mării Moarte. Textele datează din perioada 250 î.Hr. – 70 d. Hr. Cele 900 de texte constituite din 30.000 de fragmente dispersate, scrise în ebraică şi aramaică pe piei tăbăcite şi papirusuri, conţin prima copie a Decalogului, rugăciuni, interpretări biblice, texte de înţelepciune neincluse în Biblie.


Categorii

1. DIVERSE, Presa, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Ni se pregateste o noua descoperire epocala pentru a ‘corecta’ crestinismul? CARTILE DE PLUMB, VESTIGII ISTORICE SAU FARSA ANTI-CRESTINA?

 1. pe mine ma frapeaza la acea poza faptul ca tabletele de metal, au colturile indoite ca la o carte veche ale caror pagini au fost intoarse de sute de ori, dar cu metalul nu se intampla asa. nu stiu cam cat de adevarate sunt aceste mari descoperiri si nici nu stiu exact ce zic, dar cred ca mai bine ramanem la credinta noastra ca si pana acum si ceea ce scrie in biblie si ce-a fost talamcit de Sf. Ioan Gura de Aur cu explicatiile soptite in urechea sa de catre Sf. Apostol Pavel ne este suficient.
  daca se va dovedi ca sunt adevarate si se vor intoarce la crestinism multi atunci Doamne ajuta!

 2. Acestea și mai mari decât acestea veți vedea… diversiuni adică. În acea vreme cărțile, ca și scrisorile, erau scrise pe pergament (piele tăbăcită) și făcute sul, nicidecum nu erau sub formă de pagini capsate. Mă mir că nu apare pe verso-ul coperții nr.1, numele editurii din Ierusalim… Totuși, mulți vor cădea în capcanele viclene ale antihriștilor…

 3. Ma tem ca aceste “descoperiri” fac parte din seria noilor “descoperiri” de genul “Mormantului lui Iisus si al familiei sale” si nu sunt decat alte sarlatanii de doi bani, scoase periodic pe piata spre deruta celor mai putin informati si pentru a mai face niste bani.

 4. Ca unul ce a primit în plină barbă “manuscrisele de la marea moartă”, templierii şi încă vreo două asemenea, fiind KO vreo 4 ani de zile, mă doare sufletul ştiind/intuind câţi vor pica şi cu această ocazie. Poate pentru cei mai înduhovniciţi dintre dumneavoastră este evidentă înşelarea dar efectul nu îl resimte Biserica ce nu poate fi biruită, ci va mai rupe alti 3,4..n din marginea turmei şi uite aşa, azi-mâine, iar mi-ajung la mantinelă, pregătit şi eu pentru înşelarea mea (a nu se înţelege că vreau să mă mântuiesc singur sau primul).. să nu fie! Să ne rugăm pentru cei ce vor cădea pentru că cei mai mulţi dintre ei sunt printre cei ce abia fac ochi, abia zăresc o urmă de lumină şi caută ceva pe măsura scăderilor lor moştenite şi de moment şi uite aşa ajung la concluzia că biserica nu este clădirea de piatră şi că te poti ruga oriunde. Sau rugăciunea este o specie de gândire pozitivă.. etc etc.. pe măsura trufiei fiecăruia. Spor şi credinţă în toate!

 5. Agache Vlad

  Cei care cad la astfel de stiri nu cred cu adevarat in Dumnezeu.

  Doamne ajuta

 6. @ina
  unii cad la astfel de stiri,dar si mai multi cad din mandrie…
  “Cred,Doamne,ajuta necredintei mele!”-mi se pare muuult mai…sanatos decat sa cred ca”eu cred cu adevarat in Dumnezeu”.

 7. @ ina, magda s.,

  Sa nu uitam ca sunt multi dintre cei care nu L-au cunoscut pe Dumnezeul cel viu, si nu au neaparat vina pentru asta, nu cred ca cei care suntem credinciosi ar trebui sa-i judecam sau sa fim indiferenti la smintelile carora le pot cadea victime. Ne gandim numai la cati adolescenti si tineri in cautare pot sa fie, cum am fost si multi dintre noi… Si nu e asa de usor sa scapi de aceste curse si manipulari, cu un aer atat de obiectiv, de “stiintific”.

 8. De ce in fiecare an, in Postul Pastilor, sunt puse pe tapet astfel de “stiri”, “descoperiri”, etc.? De ce taman in aceasta perioada? La fel, pe la TV-uri tot felul de emisiuni pe teme culinare, cu tot felul de friptane… Tot coincidenta?

 9. @admin
  Pai tocmai asta am vrut sa spun si eu.Din experienta personala am invatat ca si o clipa doar de ma lasa Dumnezeu”pe cont propriu”…ma smintesc si cad…usor,usor de tot…Cum se spunea intr-un film fara nici o legatura cu ce discutam noi aici-“niciodata sa nu spui nicodata!”
  Iertare daca am suparat pe cineva!Intetia mi-a fost sa indrept(prin atragerea atentiei)dar probabil ca am cazut singura in cursa pe care o semnalam…
  Iertare!

 10. CUM VINE ASTA !? SE FACE AFIRMATIA CA CELE 70 DE PLACUTE ( CE SEAMANA MAI MULT CU CAPACE4LE DE LA CUTIILE DE SARDELE=FIER VECHILA PRETUL DE 0,8 LEI/KG )AU FOST DESCOPERITE IN URMA CU 5 ANI, IAR APOI SE SPUNE CA FAMILIA PROPRIETARULUI ACTUAL LE DETINE DE 100 DE ANI !??

 11. @elena:

  Sunt mai multe nepotriviri, asta si pentru ca presa a preluat la gramada, tema fiind in mod clar speculata din ratiuni de marketing. Si totusi, de ce atata vehementa? Daca e vestigiu istoric real, atunci nu va face decat sa confirme ceea ce stiam deja. Daca e fals, nu prima oara cand asistam la tentative de acest gen, avem deja oarece ”experienta”.

 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Descoperirea “epocala” a placutelor de plumb din Iordania: inca un fals pe rabojul “arheologilor” de tip Indiana Jones
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare