NSA a furat cheile criptografice ale celui mai mare producator de CARTELE SIM din lume. CONVORBIRILE TELEFONICE CU CARTELA AU FOST SPIONATE

20-02-2015 1 minut Sublinieri

att_sim

Spionii americani şi britanici au spart reţeaua de computere internă a celui mai mare producător de cartele SIM din lume, furând cheile criptografice folosite pentru protejarea intimităţii comunicaţiilor telefonice din toată lumea, potrivit unui document strict secret furnizat site-ului The Intercept de Edward Snowden.

Spargerea a reprezentat o acţiune comună între agenţi ai NSA (Agenţia pentru Securitate Naţională din Statele Unite) şi GCHQ (Cartierul general pentru comunicaţii al Guvernului britanic). Operaţiunea, detaliată într-un document din 2010 al GCHQ, a oferit agenţiilor de supraveghere posibilitatea de a monitoriza, în secret, mari părţi din comunicaţiile prin telefonul mobil din lume, atât voce, cât şi date.

Gemalto, compania vizată de agenţiile de informaţii, este o firmă multinaţională cu sediu principal în Olanda. Aceasta produce cipuri folosite în telefoanele mobile şi carduri de credit de ultimă generaţie. Printre clienţii săi se numără AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint şi circa 450 de furnizori de reţea wireless din lume. Compania operează în 85 de ţări şi are peste 40 de fabrici de producţie. Unul dintre cele trei sedii globale ale sale este în Austin, Texas, iar cea mai mare fabrică este în Pennsylvania.

În total, Gemalto produce aproximativ două miliarde de cartele SIM pe an, deviza lor fiind „Siguranţa de a fi liber”.

Cu cheile criptografice furate, agenţiile de informaţii pot monitoriza comunicaţiile mobile fără să ceară sau să obţină aprobare din partea companiilor de telecomunicaţii şi a guvernelor străine. Deţinerea cheilor permite şi evitarea unui mandat. Astfel ei pot intercepta o conversaţie fără să lase vreo urmă în reţeaua wireless a furnizorului ale cărui comunicaţii au fost spionate. De asemenea, cheile criptografice le permit agenţiilor de informaţii să deblocheze şi orice comunicaţii criptate pe care le-au interceptat anterior, dar pe care nu le-au putut decripta până la acest moment.

Se pare că conducerea Gemalto nu a ştiut că sistemele sale au fost penetrate şi că angajaţii săi sunt spionaţi.

„Sunt tulburat, destul de îngrijorat că s-a întâmplat aşa ceva. Cel mai important pentru mine este să înţeleg exact cum a fost posibil aşa ceva, astfel încât să putem lua măsurile necesare pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla şi pentru a fi siguri că nu există un impact asupra operatorilor de telefonie pe care i-am servit cu încredere timp mulţi ani”a  declarat Paul Beverly, vicepreşedinte executiv al Gemalto, pentru The Intercept.

Şi clasa politică din Olanda s-a declarat indignată de acest incident

„Este incredibil. Incredibil”.Nu vrem ca servicii secrete din alte ţări să facă aşa ceva”,  a declarat Gerard Schouw, parlamentar olandez din partea partidului de opoziţie D66

Acesta a mai precizat că el şi alţi parlamentari vor cere Guvernului olandez să ofere o explicaţie oficială şi să clarifice dacă serviciile de informaţii ale ţării erau la curent cu interceptarea Gemalto, al cărei sediu general se află la Amsterdam.


Categorii

1. DIVERSE, America, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare