NSA are acces la computere care NU sunt CONECTATE la INTERNET/ Spionaj prin echipamente de VIDEO-CONFERINTA

15-01-2014 2 minute Sublinieri

nyt

 

Captura New York Times

 

Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA) poate avea acces la calculatoare, printr-un sistem de unde radio, relatează Mediafax.

Potrivit cotidianului The New York Times, Agenţia americană de Securitate Naţională a implantat în aproape 100.000 de calculatoare din întreaga lume un program care permite supravegherea acestor calculatoare, dar şi lansarea de atacuri cibernetice.

În majoritatea cazurilor, programul este implantat în urma accesului la reţelele informatice, adaugă The New York Times, care face referire al documente ale NSA. Cotidianul susţine că “NSA a folosit o tehnologie secretă care îi permite să intre în calculatoare şi să modifice datele, chiar dacă acestea nu sunt conectate la Internet”.

Tehnologia, pe care Agenţia americană de Securitate Naţională o foloseşte “cel puţin din 2008″, funcţionează cu ajutorul undelor radio, care ““pot fi transmise din mici circuite electronice sau din carduri USB instalate în secret în calculatoare”, adaugă The New York Times.

“În majoritatea cazurilor, sistemul care emite undele radio trebuie să fie instalat fizic de un spion, de fabricant sau de un utilizator”, mai afirmă cotidianul american.

Dezvăluirile intervin înaintea discursului aşteptat al preşedintelui Barack Obama privind reforma sistemului american de supraveghere a comunicaţiilor, după mai multe luni de dezbateri declanşate de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden.

În decembrie anul trecut, experţii însărcinaţi de preşedintele Barack Obama au făcut o serie de recomandări în vederea reformării programelor de supraveghere ale serviciilor americane de informaţii, apreciind că NSA nu ar trebui să mai păstreze metadatele telefonice pe care le obţine şi că Washingtonul ar trebui să colaboreze mai bine pe această temă cu “aliaţii apropiaţi”.

National Security Agency a mers mult mai departe decat s-ar fi crezut cu tehnicile de spionaj, reusind sa monitorizeze chiar si computere care nu sunt conectate la internet, tintele fiind armatele din China si Rusia, dar si diversi reprezentanti ai tarilor arabe, se arata in cele mai noi dezvaluiri ale lui Edward Snowden publicate in The New York Times. S-au folosit stick-uri USB si placute cu circuite integrate ce comunica prin unde radio cu mici relee ale NSA de marimea unei serviete, iar numarul calculatoarelor monitorizate trece de 100.000.

NSA a spionat in trecut mai ales infiltrandu-se in retelele de computere, insa mai nou s-a aflat ca foloseste o tehnologie prin care vedea tot ce se intampla si pe computere care, din motive de siguranta, nu sunt conectate la internet, ci fac parte din retele interne ale unor organizatii importante.

Tehnologia, arata noile dezvaluiri, este folosita de NSA din 2008 si consta in punerea pe computerele-tinta a unor stick-uri USB sau unor mici placute cu circuite integrate ce pot apoi transmite date catre mici statii intermediare (relay stations) ale NSA care sunt de marimea unei serviete si pot fi situate la distante sigure, de maxim 13 km fata de computerele vizate.

Stick-urile si placutele cu circuite integrate au fost puse pe computere, fie de persoane care erau in complicitate cu NSA si ajungeau macar pentru scurt timp la PC-uri, fie erau inserate chiar de de producator. Marele avantaj al tehnologiei este ca transmite date si de pe computere care, tocmai pentru a se mentine siguranta, nu sunt conectate la internet si par 100% de neatacat.

USB-urile si placutele cu circuite au transmitatoare care comunica prin unde radio cu statia de tip releu aflata la maxim 13 km. Interesant e ca aceasta statie de marimea unei serviete poate trimite catre computer programe malware, astfel ca vorbim nu doar de colectare de informatii, ci si de initierea unui atac, daca se doreste. In plus, tehnologia permite si monitorizarea smartphone-urilor, dar si a unor retele extinse de servere.

Tintele programului cu nume de cod Quantum, au fost diverse, insa in lista sunt si computere detinute de Armata Chineza care a fost acuzata in mod repetat de SUA ca a condus atacuri prin care a furat secrete tehnologice de la companii americane si de la Armata SUA. Si fortele militare ruse au fost monitorizate.

Tehnicile au fost folosite si pentru a monitoriza computere ale armatei mexicane, ale cartelurilor de droguri, dar si in institutii comerciale ale UE. Programul s-a indreptat si catre Arabia Saudita, India si Pakistan, tari pe care SUA le considera oficial ca aliati impotriva terorismului.

Un expert in securitate citat de New York Times spune ca noutatea tine de faptul ca NSA a ajuns la computere unde nimeni nu a mai avut acces atat de larg vreodata. In plus, chiar daca tehnicile folosite sunt prezente de mult timp in bransa, modul in care au fost combinate lucruri precum inserrrea de software plus folosirea undelor radio, este cu adevarat special. Documentele lui Snowden arata ca SUA ar fi instalat si doua centre de date in China pentru a face monitorizarea.

După nesfârşite anchete şi acuzaţii de spionaj venite dinspre oficialii SUA, gigantul telecom Huawei (China) primeşte o lovitură dură din partea autorităţilor britanice.  

Potrivit Sunday Mirror, mai multe departamente guvernamentele au decis să renunţe la echipamentele de video-conferinţă furnizate de Huawei sub motivul că ar fi vulnerabile la acţiuni de spionaj.Astfel, echipamentele vizate au fost deja înlăturate de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Ministerul Justiţiei.

Filiala britanică a companiei chineze a reacţionat, pe moment, printr-un comunicat de pres arătânc că echipamentele video-conferinţă se bazează pe standarde globale. Iar a sugera că acestea facilitează “abuzuri”, nu este altceva decât o acuzaţie derutantă, arată reprezentanţii Huawei din Marea Britanie.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NSA are acces la computere care NU sunt CONECTATE la INTERNET/ Spionaj prin echipamente de VIDEO-CONFERINTA

  1. Chestia asta e de ani buni de zile. Nu numai NSA are tehnologia asta. Cred ca si Albania o are deja. Eu de fiecare data cand ma duceam la o prietena care sta vis-a-vis de Consulatul German din Timisoara si deschideam lap-topul, fara sa fiu conectata la net, o lua totul pe aratura si intai “verifica” prin el un program care se deschidea doar cand eram in acea zona si o lalaia o gramada pana puteam sa-l folosesc. Si asta se intampla doar acolo si de fiecare data. Acum cativa ani. Si cred ca si romanii folosesc capacitatea asta tehnica. Asta chiar nu e o noutate. Din moment ce tehnica exista, e logic ca se va folosi.

  2. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgare DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  3. Pingback: SPIONAJ ELECTRONIC: serviciile secrete britanice au interceptat imagini de la mesageria VIDEO YAHOO din intreaga lume - Recomandari
  4. Pingback: NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE - Recomandari
  5. Pingback: Programul NSA de supraveghere și colectare a metadatelor dat în vileag de SNOWDEN a fost ILEGAL. Un tribunal american a constatat că SPIONAREA OAMENILOR nu ar fi contribuit la prinderea teroriștilor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare