OMENIE vs TEHNOLOGIE sau EROII DIN APUSENI. Lectia de viata a taranilor moți care au salvat victimele accidentului de avion. TEHNICA S.T.S. E BUNA DOAR PENTRU SPIONAT CETATENI, NU PENTRU SALVAREA DE VIETI OMENESTI! (video)

21-01-2014 10 minute Sublinieri

accident cu Dumnezeu inainte

„Le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul şi le-am făcut foc… Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi…

  • Gandul:

În România, Big Brother supraveghează, nu salvează: în mâinile unor autorităţi iresponsabile, „tehnica” pe care s-au cheltuit sute de milioane de euro „a dat rateuri”. STS se spală pe mâini// Poliţia Română are sistem performant de localizare GSM, dar îl foloseşte doar pentru infractori// Investim în drone NATO „care văd tot”, dar ele vor veni doar peste câţiva ani

Lelia Munteanu: Româniile – în ceaţă

Mereu am ştiut că, atunci când o Românie orbecăie, cealaltă e senină şi serenă, ca un refugiu, ca o consolare.

România noastră limbută şi nevrotică, care miroase a lehamite, a urmărit cu sufletul la gură România lor, a sătenilor din Horea, din Beliş, din Mărişel, din Pietreasa, care s-au ridicat cu sutele – noaptea, pe lapoviţă, pe ceaţă, pe frig – şi au urcat muntele, prin păduri, prin viroage, peste prăpăstii, să caute nişte oameni prăbuşiţi cu avionul, fără să ştie unde. Ore întregi, în creierii sălbăticiei, s-au auzit strigătele oamenilor şi urletele lupilor. Pădurarii au încercat să localizeze victimele cu focuri de armă. Vorbeau pe mobil cu unul dintre supravieţuitori: ”Domnule doctor, tragem focuri de armă! Le auziţi? Din dreapta, din stânga?”

De ce nu i-a localizat STS, instituţie îndopată cu bani de la buget? De ce nu i-au localizat serviciile inteligente (ghiftuite de la Buget), care pe noi ne găsesc şi sub plapumă? România noastră şi-a pus toată noaptea aceste întrebări. Dimineaţă, am primit răspunsuri confuze.

Din 7, doi oameni au murit. Pilotul şi un medic rezident. N-ai cum să nu te revolţi: poate că ar fi trăit şi ei, dacă i-ar fi reperat autorităţile mai devreme. Dacă în România noastră, toropită de prostie şi indolenţă, ar exista proceduri. P-R-O-C-E-D-U-R-I!

În locul procedurilor – bărbăţia oamenilor din cealaltă Românie: moţii din munţi, pădurarii, salvamontiştii, pasionaţii de la Off Road Transilvania.

Avionul prăbuşit avea la bord o părticică a patrimoniului naţional: medici şi piloţi de excepţie.

În România noastră, a îmbuibaţilor mitomani de la centru, a parlamentarilor, mulţi şi becisnici, a ministerelor conduse de buimăciţi cu carnet de partid, începe circul invinuirilor reciproce, un festival al prostiei locvace. În România oamenilor inimoşi din Apuseni, se scurge încă o zi sub cod galben de ceaţă.

Gheorghe, primul salvator: „Le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul şi le-am făcut foc…”

Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alături de doi consăteni, a ajuns primul, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi au încercat să îi ajute pe răniţi, îmbrăcându-i cu hainele proprii şi făcându-le foc să se încălzească.

Gheorghe Giurgiu a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.

El povesteşte că zăpada atingea jumătate de metru în zona în care era epava avionului, aparatul de zbor fiind răsturnat.

“Am auzit de la televizor de avionul prăbuşit în Munţii Apuseni şi am plecat cu doi consăteni de-ai mei din satul Pietreasa să îi căutăm pe răniţi. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun pădurar. Ne-am dus că noi suntem de-aici şi cunoaştem zona, iar când am ajuns sus pe munte am strigat, că era beznă de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Vârful Pietreasa şi am aflat că ar fi avionul într-o zonă cu pădure mijlocie, cu plantaţii. Din fericire, i-am găsit. Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci şi era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respiraţie gură la gură domnişoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit. Răniţii strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul şi le-am făcut foc, şi am rămas numai într-o bluză mai subţire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig”, a spus Giurgiu, adăugând că nu au putut face un foc prea mare pentru că lemnele erau ude.

Potrivit acestuia, răniţii erau în afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion.

“Stăteau adunaţi într-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar lângă avion, pentru că nu se putea mişca. I-am dat haina de pe mine că stătea pe spate, întins pe zăpadă. Au mai venit şi alţi oameni din alt sat apoi şi am încercat să îi ducem în jos cum am putut. I-am cărat cu pături, pe braţe şi în spate, numai să îi ajutăm. Erau vreo doi kilometri până la drum. Nu i-am întrebat ce au păţit, pentru că ei strigau după ajutor, erau plini de sânge, am vrut numai să îi ajutăm cum putem. După o vreme au venit SMURD, Poliţia, jandarmii”, a mai spus Giurgiu.

Acesta s-a întrebat cum se poate, totuşi, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbuşit.

“Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.

Filmul tragediei în urma căreia pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici avion-pdimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant. Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, a declarat, marţi, că operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic “a fost o adevărată nebunie”, iar “marele noroc” a fost participarea localnicilor, el spunând că unul dintre pasageri a anunţat la un moment dat că se văd o pârtie şi un lac.

avionp2“Eu eram chiar în Răchiţele când am fost sunat de la dispecerat şi anunţat de eveniment. Am constituit imediat trei echipe. Am luat echipamentul pe care îl aveam în maşină, am mai trecut pe la bază şi am luat tărgi şi ce ne mai trebuia şi am stabilit un punct de comandă la Poiana Horea. Erau trei echipe de zece salvamontişti, iar eu am luat 15 localnici cu mine şi o altă echipă a luat alţi localnici”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Florin Mihuţ.

Mihuţ a afirmat că zona care trebuia cercetată nu este frecventată de turişti şi s-a apelat la localnici care cunosc foarte bine dealurile şi drumurile forestiere din zonă. De asemenea, la căutări au participat asociaţii de off-road care cunoşteau drumurile şi aveau maşinile necesare.

“Pe creastă am ajuns în zone cu zăpadă până la brâu. Venea câte un val de ceaţă de nu vedeam nici la zece metri în faţă. A fost o adevărată nebunie. Peste două sute de oameni au împânzit zone, toţi aveau lumini, toţi strigau în încercarea de a obţine un răspuns de la cei din avion. Nu ştiai cine, unde este”, a mai spus Florin Mihuţ.

Acesta a precizat că el personal sau echipele pe care le-a coordonat nu au ţinut deloc legătura cu răniţii.

“Primeam informaţii de la 112, am înţeles că ei au vorbit de patru ori cu cei de la avion. De asemenea, am mai vorbit cu un coleg al celor din avion, de la Bucureşti. Acesta a reuşit să vorbească cu ei şi ne-a spus, la un moment dat, că ei văd o pârtie de schi şi un lac. A trebuit să-mi dau seama dacă se aflau în zona Tarniţa sau au trecut de Beliş“, a mai spus Mihuţ.

Nu se poate ajunge cu maşina la locul catastrofei aviatice, fiind nevoie să se parcurgă circa 3 km pe jos, prin munte, prin zăpadă până în brâu. La ora actuală în zonă este lapoviţă şi ceaţă groasă. Localnicii adunaţi în număr mare pe vârful de munte spun că oamenilor din echipele de căutare care nu sunt din partea locului le-ar fi fost imposibil să găsească răniţii şi epava.

Primul localnic din Horea ajuns la locul accidentului se numeşte Todea Argentin (foto) şi spune că, în momentul în care a aflat despre todeaprăbuşirea avionului a urcat pe munte împreună cu alţi consăteni şi au început să strige pentru a putea fi auziţi de răniţi.La un moment dat, sătenii au auzit nişte strigăte şi aşa s-au putut apropia de epavă. Acolo au văzut trupul neînsufleţit al rezidentei, copilotul cu picioarele rupte, pilotul încarcerat în cabină şi alţi patru răniţi.

“Am luat o pătură şi am tras-o pe fată mai încolo. Ei făcuseră foc, dar deja se stinsese. Au venit şi alţi săteni. Am început să-i coborâm coborâm până mai jos de unde să poată să vină să-i ia cu maşinile”, a spus Todea.

Jurnaliştii nu au acces la epavă până la finalizarea anchetei.

Epava avionului prabusit in Muntii Apuseni la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor a fost gasita la altitudinea de 1.600 de metri, dupa mai bine de cinci ore, de catre un padurar, pe numele sau Todea Argentin. Acesta, dupa ce a identificat locul dezastrului inaintea autoritatilor, a directionat si echipajele de urgenta pentru a acorda primul ajutor ranitilor.

Initial, Ministerul de Interne a anuntat o echipa extinsa de salvatori care a pornit pe urmele celor sapte oameni implicati in accidentul aviatic. Peste 70 de pompieri salvatori din judetele Cluj, Bihor, Mures si Alba, alaturi de echipaje ale jandarmeriei montane si politiei, au fost implicate in procedurile de salvare. Daca autoritatile au avut nevoie de o mana de ajutor, aceasta a venit din partea sutelor de sateni care s-au alaturat echipajelor de salvare pentru a gasi victimele accidentului aviatic.

avionp3Aproximativ 400 de sateni din comunele Horea, din judetul Alba, si Marisel, din judetul Cluj, au pornit in cautarea epavei avionului. Unul dintre localnici a declarat ca dupa ce a vazut ce se intampla la televizor, el impreuna cu mai multe persoane au hotarat sa se alature echipajelor de urgenta. „Am vazut la televizor ce tragedie se intampla, am iesit in drum si am vorbit cu alti sateni sa venim ca sa le dam oamenilor o mana de ajutor. Nu am vazut avionul, dar am pornit cu totii, impreuna cu padurari si cei de la Salvamont pe munte. Am gasit ranitii la o distanta mare de avion”, a spus Alexandru Rosu, localnic. Planul salvatorilor a fost sa caute victimele prin intermediul mai multor echipe care au urcat spre varful muntelui.

Marius Pop, unul dintre cei care se ocupă de Transsylvania Offroad, un club cunoscut printre pasionaţii de offroad din Cluj, a fost unul dintre cei care au ajuns primii la locul tragicului accident aviatic care a avut loc în Munţii Apuseni şi în urma căruia pilot avionului, Adiran Iovan, şi o rezidentă şi-au pierdut viaţa. Autorităţile din cadrul celulei de urgenţă întreprinse luni seară, la scurt timp după ce accidentul a avut loc, au cerut ajutorul celor de la clubul de offroad din Cluj, în ideea că au experienţa şi utilajele necesare pentru a interveni rapid. Printre cei care au răspuns apelului se numără şi Marius Pop. Clujeanul a declarat, pentru „Adevărul“, că salvarea victimelor ar fi putut să fie mult mai rapidă dacă autorităţile şi-ar fi făcut treaba. „La ora 19:00 am primit primul telefon, la 19:20 am plecat şase maşini din Cluj. Am luat nouă băieţi de la ISU. Am fost escortaţi de maşini de la ISU până la ieşirea din oraş pentru că era foarte aglomerat. Am mers prin Căpuşu Mare, Dârgău, Beliş, Mărişel şi am început călătoriile. Pe traseu ne-am mai întâlnit şi cu alţi localnici şi cu alte maşini“, a povestit unul dintre salvatorii victimilor, Marisu Pop, pentru adevarul.ro.

Ore pierdute din incompetenţă, preţioase pentru salvarea victimelor

Şoferii maşinilor de teren de tip 4X4 primeau prin SMS coordonatele de GPS de la cei care coordonau operaţiunea de salvare. Problema este că aceste coordonate au fost greşite de mai multe ori şi au dus la întârziere majore, de peste două ore, timp care era atât de preţios pentru victimile accidentului. „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

„Vina este a celor de la 112“

Marius Pop, un om experimentat în drumeţiile de tip offroad cu maşini 4X4 a explicat că aproape fiecare metru are cumva coordonata lui şi că localizarea cuiva prin acest fel este foarte precisă, dar şi foarte rapidă, dacă coordonatele sunt corecte „Coordonatele pe care le-am primit noi au fost pentru un perimetru de peste 100 de kilometri pătraţi. Întârzierile au fost mai mari de două ore. Eu zic că vina este a celor de la 112. Vina lor este că nu au localizat apelul. Sistemul de triangulare te poate localiza în 15 secunde, la ordinul zecilor de metri, dar este de foarte de ajutor. De la Crucea Iancului până în locul unde se aflau răniţii distanţa era destul de mare. De-acolo am luat-o doar pe drumuri forestiere“, a mai explicat unul dintre salvatorii răniţilor din accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

Acesta a mai povestit că avionul era într-o stare gravă, rupt în bucăţi. În momentul în care au ajuns la cei accidentaţi, i-au găsit pe aceştia în şoc hipotermic, zăpada fiind până la genunchi. „Le-a fost frig, erau sub zero grade, ploua şi ningea. Pilotul era încarcerat şi a mai trăit două ore, două ore şi ceva, nu pot să vă spun sigur. Localnicii au acordat primul ajutor, apoi am coborât victimele la ambulanţă şi am urcat să ducem celor de la ISU aparatura şi echipamentele de descarcerare. Oamenii şi-au făcut treaba, dar nu prea au dotări pentru aşa ceva. Cei de la ISU nu aveau de unde să ştie coordonatele, numai dacă nu au primit de undeva, ISU nu are nicio vină pentru că s-a întârziat”, a mai spus Marius Pop.

Secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, spune că moţii din comună au făcut o cruce de lemn pe care o vor amplasa, marţi, în locul unde se află epava avionului, urmând ca preotul din localitate să oficieze o slujbă în memoria pilotului şi studentei care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. Corneliu Olar a declarat că un grup de localnici, împreună cu preotul din comună, urcă, la ora transmiterii acestei ştiri, spre locul unde se află epava avionului, pentru a amplasa o cruce din lemn în memoria celor două persoane care şi-au pierdut viaţa în accident.

“Este o cruce de trei metri confecţionată din lemn, pe care s-au scris numele celor două persoane decedate, data şi ora 16.00, ora la care avionul a atins solul”, a spus Olar.

El a adăugat că accesul în zonă este în continuare dificil, iar utilajul de teren cu care se deplasează a rămas blocat de mai multe ori în zăpadă.

Olar a spus că, dacă nu vor mai putea continua drumul cu acel autovehicul, vor urca pe jos până în zona unde se află epava.

“Singurul lucru pe care îl mai pot face acum moţii din Horea este să ridice o cruce şi să se roage pentru cei care au căzut aici, pentru cei care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Este un preot cu noi, vom face o slujbă şi ne vom ruga, aşa cum este datina noastră creştină”, a afirmat el.

Pilotul Adrian Iovan şi sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca au anunţat, marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conştiente şi stabilizate hemodinamic şi respirator. Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai uşoare răni, a fost externat din Spitalul Judeţean Cluj şi ajunge marţi în Bucureşti, cu un avion de linie, a anunţat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

“Suntem foarte marcaţi de incidentul de luni, dar vrem să mulţumim tuturor echipelor de salvare şi oamenilor de bine care au coordonat acţiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipă şi a început imediat resuscitarea unei colege cu care era în avion”, a spus managerul Institutului Fundeni, într-o conferinţă de presă la care au participat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Jepatic, şi profesorul Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

cruce


Categorii

Articolele saptamanii, Dezastre, calamitati, Era Big Brother, Eroism, omenie, Panopticon, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

63 Commentarii la “OMENIE vs TEHNOLOGIE sau EROII DIN APUSENI. Lectia de viata a taranilor moți care au salvat victimele accidentului de avion. TEHNICA S.T.S. E BUNA DOAR PENTRU SPIONAT CETATENI, NU PENTRU SALVAREA DE VIETI OMENESTI! (video)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Reacţie halucinantă a Poliţiei Române. De ce nu a folosit aparatura de care dispune pentru salvarea victimelor accidentului din Apuseni

    Reacţie halucinantă a Poliţiei Române în cazul localizării medicilor răniţi în accidentul aviatic de ieri. Deşi instituţia are un sistem performant de localizare, nu l-a folosit pentru că este utilizat doar la localizarea infractorilor.

    Poliţia afirmă că avea nevoie de acordul unui judecător pentru a folosi sistemul performant de localizare, despre care susţineau că are ca scop principal salvarea de vieţi omeneşti.

    IGPR susţine că avea nevoie de acest accept pentru a putea intercepta şi localiza semnalul telefoanelor celor aflaţi în avion.

    Potrivit reprezentanţilor poliţiei, sistemul, care a costat aproape 3 milioane de lei, este folosit pentru interceptări şi localizarea unor persoane cercetate penal.

    Anul trecut, când au achiziţionat aparatura performantă, şefii din poliţie insistau că acesta va fi utilizată doar pentru localizarea telefoanelor mobile.

    Asa ceva….. mai rar

  2. Nu e primul avion care se prabuseste suspect.Zona a fost localizata exact,dar informatia nu a fost data.De ce?Poate vom trai si vom vedea.Ma bucur pentru solidaritatea romanilor la necaz.Despre frica de Dumnezeu a celor ce ne conduc nu ma mai mir.Circula pe internet o biografie a lui Victor Ponta.Dincolo de caracterul ei de barfa ordinara reiese totusi un fapt.Ne conduc oameni care calca pe cadavre.

  3. Inainte de a vorbi de reactia autoritatilor,a localnicilor,trebuie subliniata atitudinea exemplara a dlui Adrian Iovan.
    Pentru cei care nu stiu,acesta a fost unul din cei mai buni si experimentati piloti ai Romaniei.

    Cei 5 care mai traiesc isi datoreaza in mare parte supravietuirea lui Iovan.

    Acest pilot de exceptie a controlat avionul pana in ultima clipa,tocmai pentru a proteja echipajul.

    Pentru cine nu stie,in cazul aterizarilor fortate,pilotul si copilotul sunt cei mai expusi si de cele mai multe ori ei mor,din pacate.

    Pilotul Iovan a dat un exemplu de responsabilitate si sacrificiu de sine.
    Putea sa se catapulteze inainte de impact.

    Din declaratiile martorilor din avion,Iovan a controlat avionul pana in ultima clipa,luptandu-se pentru soarta celor pe care ii transporta.

    De asemenea acest pilot de exceptie a avut parte si in trecut de un comportament execrabil din partea statului roman,care I-a taiat pensia de 8000 ron,noua pensie fiind de 1600 ron.

    Cei care au scapat din acest teribil accident,sunt in viata in primul rand datorita sacrificiului,pregatirii,experientei si luciditatii de care a dat dovada pana in ultima clipa acest mare pilot al Romaniei.

  4. Se vor folosi de precedentul asta pentru a ne gasi pe toti prin telefon.

  5. Referitor la omenia motilor, si crucea DEJA infipta la locul tragediei in memoria salvatorilor (care n-au fost salvati de trupele speciale si/sau abilitate, platite pentru lucrul acesta), imi arata CRESTINISMUL poporului roman (nu a populatiei) care n-a murit INCA, iesind in evidenta (daca nu zi de zi, cel putin in situatii limita, de urgenta) dandu-i credit/dreptate optimismului lui Dan Puric – vis-a-vis de poporul roman!

    @ Mihai Nicolescu

    Stati linistit! Serviciile speciale – nu dorm! ‘vegheaza’ la securitatea noastra….camd de multisor!

  6. ”În România e foarte probabil să mori cu zile. Că dacă mori că mori, e una. Dar dacă ai putea să trăiești și alți oameni, prin neglijența lor, prostia lor, te intoxică…În România se aplică o singură regulă. Numai tu ești responsabil pentru tine. În România nu se cheltuiesc bani pentru a salva viețile oamenilor. Mă refer la avionul în care erau acești oameni. După aia vine etapa a doua, intervenția așa-zișilor salvatori. Pe viața dumneavoastră nu dă nimeni doi bani. Nimeni. Nu-i pasă nimănui” a concluzionat realizatorul emisiunii ”În Gura Presei”.
    http://www.antena3.ro/romania/mircea-badea-voi-face-tot-ce-ine-de-mine-ca-cei-vinova-i-sa-fie-tra-i-la-raspundere-241272.html

  7. jos palaria pentru romanii din Apuseni.Jos palaria ptr oamenii simpli de la tara!Sa fie iertati cei decedati si tarana lor usoara.
    pentru 4.x
    bati campii domnule!un avion vechi cum e B2 nu poti ca pilot si copilot sa te catapultezi.Pensia d-lui Iovan este mult mai mare de 1600 lei.Dar sa stiti ca dl Iovan nu avea legal voie sa zboare pe acest tip de avion ptr ca facuse pauza de 6 luni.Cititi legislatia aeronautica si va veti convinge!
    o intrebare pentru toti
    de ce trebuiau sa zboare neaparat cu un avion vechi al SCOLII SUPERIOARE DE AVIATIE?Vedeti si dincolo de scena!

  8. @mitisor

    Nu cunosc legislatia in vigoare, DAR daca n-avea voie sa piloteze o vechitura de avion (care n-are nici CUTIA NEAGRA, nici pistol sau semn avertizor in caz de prabusire), sunt posibile mai multe variante:

    1. Bazat pe experienta de zbor, a crezut ca poate sa piloteze si un rebut;

    2. daca s-a incumetat sa zboare ‘neaparat cu un avion vechi al SCOLII SUPERIOARE DE AVIATIE’- inseamna fie – a pilotat un avion fara stirea mai-‘marilor’ (ori cu incuviintarea lor tacita), fie a vrut sa demonstreze (daca nu s-ar fi intamplat tragedia, de unde i s-a tras si moartea) – capabilitatea unor asemeneaa vechituri;

    Oricum ! El – iesit la pensie (si o pensie destul de frumoasa), CRED ca facea lucrul acesta benevol: sa nu-si ‘iasa din mana’, sa mai aiba sentimentul utilitatii, a comunicarii social-umane si poate! si dintr-o datorie morala – voluntariatul sau (si-al Aureliei!), pentru a salva vieti omenesti!

    Daca a stiut la ce risc se expune (pe langa conditiile meteo nefavorabile), ar fi trebuit sa nu riste viata altora! S-ar putea sa avem de-a face cu o ‘eroare umana’….

  9. Durere pentru accident, durere profunda pt scopul zborului, atentie mare la subiectul transplantului de organe. Dumnezeu sa-i ierte! Atentie insa la zapaceala cu eroismul.

  10. @pfm:

    Care zapaceala?

    Despre transplantul de organe am scris (combativ) de multe ori, dar acum cu totul altceva incercam sa scoatem in evidenta aici. Chiar si din titlu…

  11. Urmariti felul in care este tratat acest subiect in toata presa. Romania pe primul loc in Europa la transplant de organe- “un salt pozitiv extraordinar”. Mi-as fi dorit sa citesc altceva in acest context. Iertati-ma, chiar nu a fost un atac.

  12. Deci, nu vrem sau nu mai putem vedea adevarul?
    In echipa, nimeni nu facea benevolat!
    Singurii benevoli au fost taranii crestini din zona si echipa salvamontului picata ca musca’n lapte, pentru ca nu a solicitat-o nicio autoritate.
    In apropierea locului in care a avut loc accidentul se afla o baza militara utilata cu elicoptere Puma( realitatea tv, jurnalist Rares Bogdan).
    Persoana care a localizat avionul o putem numi si padurar, dar o putem numi si vanator de munte, daca vrem.
    Doctorul Zamfir a fost filmat pentru declaratii catre presa in trei reprize.
    Ce semnificatie are afirmatia acestuia conform careia ” Pilotul era prins in fiare, mi-a cerut sa il scot, nu am reusit. Tinea strans mansa ca sa ne salveze…!!!!”
    Ieri, doctorul Zota a facut afirmatia ca se intentiona prelevarea de ficat, rinichi si cornee pentru o pacianta de la Fundeni. Patru organe pentru o singura pacienta?
    Cum este posibil ca supervizorul actiunii medicale, doctorul Irinel Popescu sa nu stie cine este “studenta la medicina militara” care s-a impus echipei, din zel si curiozitate?
    De ce nu a aparut ministrul Nicolaescu?
    De ce nu se pune in discutie procedura de prelevare de organe pe teren (adica pe coclauri),conceputa si aprobata de Arafat si Nicolaescu( Monitorul Oficial nr. 825 din 7 decembrie 2012)?
    In acest scop au fost achizitionate ambulate echipate “corespunzator”.
    Moartea cerebrala a unei persoane accidentate, sa presupunem, se declara in ambulanta, loc in care se aplica metodele de “conservare” a donatorului. Doctorul Arafat, la momentul implementarii acestei proceduri rar aplicate in Europa, nu a facut referire in declaratia televizata si la modul in care medicii de pe ambulanta obtin acordul de prelevare. Putem presupune ca romanii au fost declarati donatori universali neconditionat?

  13. @pfm:

    Despre acestea am scris consistent la momentul potrivit (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/22/campanie-transplant-organe-pf-daniel-dr-irinel-popescu-mason/ / http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/sanatate-pericole/transplant-de-organe-gripa-porcinavaccin/ / http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/14/romania-prima-top-transplant-organe-europa/), fara sa existe un mare freamat printre cei care au sarit arsi in sus, zilele acestea, pe tema transplantului. Vorba Ecleziastului, este un timp pentru fiecare lucru in parte… daca incepem sa reactionam rigid la orice eveniment parca prea ar semana cu o minte fixista si ideologica.

    Termenul de eroism se refera, evident, la taranii de acolo care, cum ar trebui sa faca orice crestin, nu s-au uitat la fata celor cazuti. Puteau sa fie si criminali, si homosexuali, nu inseamna ca ar fi fost mai putin eroism daca le dadeau camasa de pe ei sa nu moara de frig. Iar subiectul principal, din cate am inteles, totusi, a fost cum reactioneaza institutiile si la ce sunt bune noile tehnologii intr-un astfel de caz.

    Ceea ce nu exclude discutia despre urata afacere cu organe din spate. Insa… e o alta discutie, totusi.

  14. Ideea care ramane in principal este: incompetenta crasa a Politiei si a serviciilor, platite toate gras pe banii nostri, care puteau foarte rapid sa localizeze accidentul dar nu au facut-o. Restul sunt detalii. Sa ai la indemana tehnica si sa nu o folosesti denota fie cretinism feroce fie, mai degraba, ticalosie feroce.

  15. Off…

    Dacă nu suntem tâmpiți, trebuie să ne punem câteva probleme:

    1. Care era scopul zborului? Prelevarea de organe = crimă. Nu se prelevează organe de la cadavre, ci de la oamenii vii, care au sufletul în trup. Vezi aici descoperirea recentă care îi acuză pe medicii prelevatori de crimă – http://www.antena3.ro/life/stiinta/doi-medici-romani-sustin-ca-activitatea-creierului-nu-se-opreste-in-moarte-cerebrala-228713.html.

    2. Pilotul care știa riscurile unui zbor deasupra munților și cu un avion nepotrivit a făcut acest drum pentru BANI, nu pentru iubirea de oameni. Că a încercat să salveze ce mai putea asta e partea a doua…

    3. Dumnezeu a îngăduit accidentul oprind împlinirea unui rău mai mare. Poate vom înțelege în timp care erau dedesupturile acestei operațiuni. Cert este că Dumnezeu a îngăduit vreme de pocăință omului donator de organe, dar pe el nu-l bagă nimeni în seamă, ci toți le căinează pe bietele victime din avion, integrate din buna lor voie tot pentru BANI în operațiunea de „salvare” a unor oameni prin omorârea altui om – donatorul.

    4. Dumnezeu le dă și accidentaților salvați de la moarte sansa pocăinței și a opririi de la alte fapte rele, inclusiv prelevarea de organe de la oameni pe care Dumnezeu îi vrea mântuiți prin pocăința lor, nu prin moartea = crima lor comisă la comanda pacienților cu BANI.

    5. Dumnezeu a făcut să iasă în evidență că omenia și jertfelnicia celor simpli e mai lucrătoare decât serviciile secrete plătite din banii tuturor ca să asigure menținerea la putere a clicii de hoți și mafioți, trădători de țară și de omenie…

  16. Domnul Iisus a spus : “Fără mine nu puteţi face nimic”.
    Dovada ? O arată faptele. Cei ce au frică de Dumnezeu au milă şi dragoste de aproaple lor. Aceştia au ajuns acolo unde inima lor milostivă ia codus fără greş, aceştia au simţit durerile cumplite ale răniţilor şi cu mărime de suflet şi-au pus la dispziţie şi cămaşa de ei.
    Aceştia au suferit împreună cu cei ce sfereau şi pe ei durerea morţii aproapelui ia atins ca pe adevăraţi fraţi. Această durere a morţii i-a făcut să se roage pentru cei ce au murit cu durere de frate, să le aducă o cruce (a dragostei de frate, care să fie mărturie a dragostei şi durerii că acolo s’au stins două vieţi şi că ei ca fraţi nu pot să nu se roage să nu se angajeze sufleteşte şi faţă de aceştia şi de soarta lor în veşnicie).
    Cui cerem milostivire şi dragoste ? Celor ce nu-l au pe Dumnezeu ? Celor ce sunt plătiţi (din bani publici), să fie astfel ?
    Faptele spun şi arată mai mult şi mai clar decât orice vorbă.
    Biserica aduce nobleţea divină în inima omului. Dumnezeu coboară darul şi harul în inimile celor curaţi, care aduc dovezi de dragoste ce uimesc şi scot lacrimi, ce aduc cea mai mare mângâiere şi cel mai bun balsam celor din suferinţă. Nu sa spus dar cei (cinci o pot încă spune), că atunci când au văzut venid pe aceşti trimişi de milostivirea lui Dumnzeu, li sa uşurat suferinţa li sa risipit teama şi au simţit ce putere are dragostea frăţească a omului faţă de om (care a alergat prin zăpezi, codrii, firg, beznă şi ceaţă, săşi ajute şi s-şi mângâie smenul).Biserica face acest lucru. Biserica Domnului Hristos a fost prima care a ajuns la cei care aveau nevoie de ajutor şi mângâiere.
    Ea a luat cununa aici. Şi ea (prin cei mici ai Domnului), a fost şi va fi alături de toţi cei în suferinţă (şi mici şi mari).
    Aceasta trebuie să o arătăm şi să o spunem fiecare dintre noi (cu vorba din inimă şi cu fapta).
    Iertaţi îndrăzneala.

  17. 1. Cu parere de rau, dar Adrian Iovan a omorat un om (in conditii foarte discutabile), dupa principiul american NECRESTIN al “incalcarii proprietatii”. Doctorii care “prelevau organe de la donatori” omorau si ei oameni, e drept in “scopuri umanitare” DAR CONDAMNATE DE BISERICA. Au fost toti adunati la un loc.
    Acest accident trebuie inteles ca fiind un avertisment al lui Dumnezeu catre credinciosii ortodoxi, care adopta modelele necrestine de viata.

    2. Cu mai multi ani in urma, deputatul tzigan Madalin Voicu l-a amenintat le Vadim Tudor, cu “slujbe cu lumanari intoarse”. De asemenea cand s-a pus in parlament impozitarea vrajitoarelor, deputatii au fost amenintati, si au lasat-o mai moale… Victima lui Iovan era un tzigan din Ferentari…

    “Acestea ameninţă că dacă problema nu se va rezolva vor blestema Parlamentul în cele mai cumplite moduri.”
    „Voi învârti această vârtelniţă să se învârtă răutatea asupra lor.”
    adevarul.ro/news/bucuresti/vrajitoarele-protesteaza-parlament-descantatoarele-ameninta-vor-blestema-atat-rau-deputatii-vor-tremura-frica-1_50be01f17c42d5a663d1c06d/index.html

    3. Omul care a ajuns primul la avion, a pus pe seama lui Dumnezeu gasirea victimelor, in conditii de intuneric, ceata, zapada mare, frig….

  18. Oare noi, ca natie vorbesc, o sa ajungem vreodata sa iubim tara asta binecuvantata de Dumnezeu?
    “In Romania se moare cu zile!” “In Romanie se fura!” “In Romania se da si se ia spaga!” “In Romania exista coruptie!” “In Romania se construiesc prea multe biserici!” “In Romania si iar in Romania!” Fratilor, eu unul m-am cam saturat de negativismul asta care se tot propaga prin mass-media si mai apoi prin tot internetul.

    Cu ceva ani in urma, inainte de “marea criza”, am avut ocazia sa stau in Spania pentru o perioada mai lunga de timp. Ei bine, spre surprinderea mea, si spaniolii isi injurau tara si politicienii asa cum o faceau romanii mei. Apoi am ajuns in Italia unde am intalnit acelasi lucru, italienii isi injurau tara si pe ai lor politicieni. Recent am fost in Franta, unde ce credeti ca se intampla? Francezii isi injura tara si pe ai lor politicieni.
    Acum, obisnuiesc sa mai intru pe diverse forumuri din afara, unde observ ca si acolo englezii sau americanii sunt nemultumiti de tara si in primul rand de ai lor conducatori. Stau si ma intreb, oare chiar am luat-o razna cu totii? Chiar nu ne dam seama ca toata aceasta stare de vesnica nemultumire ne este indusa cu buna stiinta ? Ca acest ANTI, care se raspandeste ca o molima, a ajuns sa ia proportii tot mai mari in mintile si inimile noastre si ca ne acapareaza pe toti fara a mai realiza acest fapt? Daca o tinem in ritmul asta, omenirea se indreapta catre o implozie sau o anarhie globala. Haideti sa fim un pic realisti. Evenimente tragice sunt de cand e lumea. Iar cat despre accidente si avioane prabusite, din nefericire ele vor mai avea loc, si nu numai in Romania. Spre exemplu, in urma accidentului aviatic din vara anului trecut, cel de pe aeroportul din San Francisco, unul dintre supravetuitori, care la momentul impactului fusese aruncat din avion pe pista, a fost calcat si omorat de catre o masina de interventie. Pur accidental. Pai ce sa mai spunem despre o asa intamplare nefericita? http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Noi+imagini+de+la+accidentul+Asiana+de+la+San+Francisco+Pompieri

    Sunt de acord ca este loc de mai bine si ca ne putem perfectiona in toate. Dar daca acei doi oameni au murit, inseamna ca atatea zile au avut de la Dumnezeu. Acum ca a fost, ca nu a fost, ca se putea mai mult, faptul e consumat. Mai bine ar fi sa ne rugam pentru cei decedati si nu sa cautam cu tot dinadinsul a trage pe cineva la raspundere, a judeca pe cineva. Sa-L lasam pe Dumnezeu sa judece.

  19. In ceea ce ne priveste, in momentul de fata preferam sa ne asumam mai degraba a fi tampiti, pentru ca noi nu dorim si nu putem sa ne punem in locul lui Dumnezeu si nici sa judecam inclusiv pe cei care au murit sau sa spunem cu certitudine ce a vrut Dumnezeu si de ce au cazut cu avionul, de ce au murit oamenii aceia. Nu stim cu adevarat viata, inima, faptele si motivatiile fiecaruia. Cu atat mai putin nu putem aproba o multime de speculatii conspirationiste si “metafizice” de-a dreptul fantasmagorice. In lumea medicala, din pacate, transplantul de organe este conceput ca salvare de vieti si, pana la proba contrarie despre medicul x sau y, noi punem gandul bun ca oamenii voiau sa faca un bine, asa cum il intelegeau ei si in sistemul lor de referinta. Mai departe ramane lui Dumnezeu sa judece alte ascunzisuri, daca ele exista. Nu credem ca si-au propus premeditat sa omoare pe cineva si nu stim daca anume acesti medici – nu alti mari medici masoni – se ocupa cu prelevarea de organe doar pentru bani, de vreme ce in conceptia lor (ca a intregului sistem, din pacate), pacientul intrat in moarte cerebrala, pe care nu il mai vad a fi posibil de salvat, nu ar mai fi un om viu, ci doar o resursa pentru vindecarea altui muribund – prin donarea unor organe. Da, e foarte trist ca se face toata campania asta groaznica pentru donarea de organe si ca ne laudam ca suntem si numarul 1 in asta. Insa, pur si simplu, in cazul acestui accident pe noi ne interesa altceva, si anume: ce pot face niste oameni simpli, calauziti de reflexe normale de omenie si inca foarte aproape de Dumnezeu versus ce au facut si cat de criminale sunt (prin indolenta cel putin) “institutiile” statului, “autoritatile responsabile” mai ales cele capabile de interceptare si supraveghere, inzestrate cu tehnica de milioane de euro, de ultima ora… insa nu pentru a salva vieti, nu in slujba omului.

    Cat despre reactiile noastre, in calitate de crestini ortodocsi, atat putem sa facem apel: SA NU NE PIERDEM SI NOI INIMA BUNA si sa nu ne stricam OMENIA din pricina obisnuintei de a nu mai fi simpli si de a le gandi chiar pe toate in termeni de scenarii si conspiratii sau, si mai rau, in termenii lui: “bine le-a facut Dumnezeu!” 🙁

  20. “Cat despre reactiile noastre, in calitate de crestini ortodocsi, atat putem sa facem apel: SA NU NE PIERDEM SI NOI INIMA BUNA si sa nu ne stricam OMENIA din pricina obisnuintei de a nu mai fi simpli si de a le gandi chiar pe toate in termeni de scenarii si conspiratii sau, si mai rau, in termenii lui: “bine le-a facut Dumnezeu!””
    @admin, sunt total de acord!

    Am toata consideratia pentru localnicii de acolo si pentru toti ceilalti care s-au implicat in salvarea victemelor. Ei sunt inca o dovada ca in realitate exista omenie in Romania si dragoste pentru aproapele. Asta contrar a ceea ce incearca mass-media(si nu numai) sa ne trasmita de doua decenii in coace, cum ca am fi un neam pierdut, plin de hoti, interlopi, criminali si violatori.

  21. ma bucur ca sunt oameni care disting si dincolo de spectacolul mediatic!
    vezi reactiile dl Clement si av George p.
    Noi platim din buzunarul nostru sisteme performante si oameni care sa le utilizeze.Problema ca marea majoritate dein acei oameni nu prea stiu sa utilizeze echipamentele la potentialul lor maxim!De ce?
    1.fie sunt- marea majoritate- angajati pe relatii -vedeti in special la structurile de stat -si nu numai
    2.nu si-au dat interesul sa invete sa-l foloseasca la capacitate maxima.

    va dau un exemplu
    un banal telefon mobil-cati din noi stiu sa-l foloseasca la capacitate maxima?

  22. Nu judecam noi pacatele altora,Dumnezeu le judeca(si pe noi toti).Sa arunce piatra cel fara de pacat.Chiar dacaa pilotul a gresit in viata asta,si-a platit tot prin sacrifiul suprem si grija ca celilati sa ajunga teferi la sol.Personal,regret nespus moartea celor doi,simt mila pentru cei care traiesc….nu vor uita niciodata aceasta experienta trista.
    Aceste evenimente nefericite demonstreaza cat contam noi in fata autoritatilor.Si stiti ceva?Suntem singurii vinovati pentru asta,vinovati ca acceptam asemenea bataie de joc.Romanii asteapta sa vina cineva sa-i salveze!!!Doar singuri ne salvam,asta vrea si Dumnezeu de la noi,sa ne trezim.
    Dumnezeu sa-i ierte pe cei ce si-au pierdut viata.

  23. Doamne ajuta!

    Referitor la acest subiect am mai multe de spus:
    -degeaba se cauta acum vinovati, vinovat e de fapt tot sistemul, incepand de la cel mai mare la cel mai mic.Ceea ce socheaza este lipsa acestor procedure in caz de urgenta.Sa va dau un exemplu, pe situatii de urgenta fiecare firma trebuie sa faca prin lege o simulare de incendiu, de o situatie neprevazuta anual, ca altfel amenda.In acest caz s-a pasat pisica de la unii la altii.Deci pentru unii muma, pentru unii ciuma;
    -daca s-a intamplat acest lucru pentru niste personae cunoscute, cum ar fi fost daca ni s-ar fi intamplat chiar noua, persoane anonime?
    -se va profita din plin cu aceasta situatie pentru a fi controlati si mai mult;nu dezvolt ca intreg articolul este despre asa ceva
    -Dumnezeu a tras niste semnale de alarma, din care putem invata multi, consider inainte de toate ca a fost o minune;

    Doamne ajuta si sa ne ajute Dumnezeu sa ne mantuim toti si sa fim Ostasi ai Lui Hristos in aceste vremuri;

  24. @Mai Ioane!

    Negativismuleste JUSTIFICAT!

    Plebea (poporul, populatie, neamul) isi lasa VIATA LUMEASCA (prosperitatea)pe maninile mai-‘marilor’, ale politicienilor;

    Ei – politicineii (politruci verosi) de o educatie si o moralitate indoielnice, datorita lacomiei, iubirii de arginti – scot/emit CONSTANT legi tampite (ca sa nu zic diabolice) pentru spinarea boborului, care le-a dat VOTUL cu incredere!

    Coborand de SUS (de la emitenti de legi) pana JOS (la popor…) incep sa SE COPIEZE sau se ‘IMBUNATATEASCA’ (folosindu-se darurile native lasate de Dumnezeu prin istetime, vedere/prevedere, inuitie, minte deschisa, inima buna) IN INVERSUL LOR prin apucaturi, metehne…inteligenta devine diabolica, caracterul se strica, inima se manjeste, mintea naluceste inginerii financiare, samd…

    Invatandu-se ca MERGE SI-ASA…acest SISTEM CORUPT si CORUPTIBIL ataca insasi FIINTA UMANA care devine inumana, anormala…

    Si, pentru ca ne-am invatat cu un sistem complicat de viata, este greu (de nu – imposibil) pentru omul de rand, sa priceapa/perceapa toate hachitele, invartelile si cursul evenimentelor de la A la Z, in privinta marii majoritati a efectelor legilor asupra vietii lor, de zi cu zi fiindca… LEGILE – in ansamblul lor – prin interpretari de punct si virgula, prin ordonante de modificare/para-modificare DEVIN CERT denigratoare, RAU-VOITOARE lovind DIRECT si PUTERNIC in OM, care este judecat DIN START la modul PARANOIC (pacat de banuiala)!

    Asa ca oamenii n-au cum sa vorbeasca DE BINE, cand E DE RAU!

  25. @ Magda:

    Pai era vorba despre romanii simpli, tocmai pusi in antiteza cu cei pervertiti, ajunsi in varfuri de institutii. Deci nu tot poporul e stricat si pierdut, ci tocmai la baza mai este oarecare nadejde. Fara sa se poata generaliza, desigur, dar macar ceva-ceva aluat s-a mai pastrat inca. In orice caz, mai ales in Ardeal, in Apuseni, unde si noi am sesizat ca, in linii mari, omenia exista inca in proportii mai mari decat in alte zone.

  26. @Admin!

    Nu te contrazic!

    Dar RAUL este la PUTERE! Este malign! D-aia si am ce am cu astia ‘de sus’!

    Ca esti de partea celor care-l genereaza, ca esti spectator, ca esti indiferent…LUCREAZA si AVANSEAZA!

    OMENIA, BINELE…supravietuiesc in cantitati mici, diferentiate…IN ENCLAVE!

    Nu sunt de acord de la o linie incolo….nici cu optimismul lui Ion, DAR NICI cu ceea ce afirma MITISOR, AVOCATUL si CLEMENT!

  27. Inima buna nu avem cum sa o pierdem.Este un dar lasat noua, romanilor, de Dumnezeu , pentru a ne consola, probabil, pentru necazurile vremurilor prin care ne este dat sa trecem generatie dupa generatie.
    Avem insa constiinta nedesavarsirii noastre, a greselilor pe care le comitem voit sau nu si este imperativ sa meditam asupra consecintelor acestor greseli.
    Cand vedem prapadul din jur, trebuie sa ne temem ca tara sa nu se umple de cruci ridicate in urma neglijentei sau violentei aducatoare de moarte.
    Eu imi doresc ca acest nefericit eveniment sa nu fie doar un fapt divers spectaculos, mediatizat de jurnalisti superficiali sau aserviti politic.
    De aceea mi-am si ingadiut sa scriu pe un blog ortodox.
    Nu se poate, ca un om normal sa nu se gandeasca, legat de eveniment, la eutanasie, de pilda. Legea, promulgata in state europene de care suntem dependenti prin acordurile semnate de-a lungul anilor, include si procedurile de transplant.
    In situatia in care legea eutanasierii va ajunge sa fie propusa si votata si in Romania, se va constata ca se va rezolva si problema “penuriei de organe” transplantabile. Dispozitia din Monitorul Oficial 825 aplicabila din decembrie 2012, este un document vicios, ce va permite, dupa parerea mea, comiterea de abuzuri ireparabile.
    Pentru ca o persoana sa fie declarata in moarte cerebrala, procedurile legale sunt foarte complexe ( 3 medici au obligataia sa constate “tehnic” decesul la intervale de 3 ore)si neaplicabile in conditiile de “teren” implementate de duetul Arafat*-Nicolaescu. In mod cu totul de neinteles, nici posibilii donatori nationali, nici medicii, nu fac comentarii asupra acestei proceduri.
    Chiar nu ne mai intereseaza soarta copiilor, a celor fara aparare, caci despre acestia este vorba?

    Doctorul Arafat a dat dovada de competenta si patriotism de-a lungul anilor. Chiar avem motive sa il admiram. Aspectul la care am facut referire este unul obscur.

  28. @Magda, nu vreau sa intru in polemica cu tine si cu nimeni altcineva, doar atat vreau sa mai adaug: incepand cu anii nouazeci, mai exact de cand ni s-a oferit dreptul la libera exprimare, cu totii vorbim si iar vorbim. Iar de cand cu expansiunea internetului, ne-am obisnuit sa ne dam cu parerea la modul public. Mai mult decat atat, cred ca in realitate am devenit chiar dependenti de asta, iar aici doresc sa ma “autodenunt” pentru faptul ca si eu mi-am dat de prea multe ori cu parerea, cand, de cele mai multe ori, ar fi fost mult mai intelept din partea mea daca as fi tacut.

    Apoi, ne-am obisnuit ca de fiecare data sa cautam pe cineva pe care sa-l aratam cu degetul pentru orice neajuns sau nenorocire care ni se intampla sau care are loc in tara asta sau altundeva in lume. Mai exact, cautam asa numitul “tap ispasitor”. Nu se mai tine cont ca respectivul “tap ispasitor” este presedintele tarii si ca automat este o autoritate care ar trebui respectata, ca este prim-ministru, medic, profesor, preot sau un simplu om. Important este sa gasim pe acela pe capul caruia sa-i punem toata povara pentru care sistemul merge prost. Niciodata sau foarte rar se intampla sa ne intrebam daca nu cumva avem si noi o parte din vina.

    Grav mi se pare si faptul ca, in societatea de azi, de cele mai multe ori se pleaca de la prezumtia de vinovatie a inculpatului si nu invers, asa cum ar fi normal si cum o cere legea tarii in care traim. Nu conteaza ca un medic a salvat mii de vieti, in momentul cand un pacient ii moare pa masa de operatie, fara a cunoaste cu exactitate contextul, ii anulam tot binele pe care l-a facut medicul pana atunci. Din acel moment el devine inculpat si ne este prezentat de catre mass-media ca fiind un element negativ al societatii, un element care trebuie izolat si caruia trebuie sa i se interzica a-si mai practica vreodata meseria.
    Iar noi, spectatori fiind, asemenea romanilor din Coloseum, ridicam mana si rotim degetul mare in jos, condamnand astfel pe cel pe care mass-media l-a scuipat si l-a ingenunchiat in fata noastra.

  29. @ Ioan

    Scuza-ma! Te-am numit Ion, in loc de Ioan!

    Crede-ma! In afara de ‘optimismul’ tau (nejusftificat, pentru mine) si increderea in presedinti, ministii si ‘altii’ ca ei pe care EU NU POT SA-I RESPECT, in fapt…suntem pe aceeasi linie!

    Nu confunda functia cu omul care este pus in functie…

    Poate, nu reusesc sa ma exprim suficient de clar, de nuantat…

  30. Admin!

    Bun articolul!

    Am inteles unde ‘bati’ 🙂

  31. @ admin

    “Cat despre reactiile noastre, in calitate de crestini ortodocsi, atat putem sa facem apel: SA NU NE PIERDEM SI NOI INIMA BUNA si sa nu ne stricam OMENIA din pricina obisnuintei de a nu mai fi simpli si de a le gandi chiar pe toate in termeni de scenarii si conspiratii sau, si mai rau, in termenii lui: “bine le-a facut Dumnezeu!” 🙁 ”

    Absolut de acord cu aceasta pozitie !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare