ROMANIA – IN FRUNTEA EUROPEI LA OMG! Monsanto vrea sa cultive 300.000 hectare cu PORUMB MODIFICAT GENETIC

22-09-2012 3 minute Sublinieri


Un studiu francez care demonstrează că organismele modificate genetic au influenţe devastatoare asupra sănătăţii a produs reacţii în lanţ în Franţa, dar şi în Europa. Cum stă România?

Studiul realizat în mare secret la Universitatea din Caen demonstrează că după doi ani în care au fost hrăniţi cu porumb modificat genetic, trei sferturi dintre cobai au murit ori s-au îmbolnăvit. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a luat poziţie imediat şi a explicat că Franţa va cere interzicerea la nivel european a OMG-urilor, dacă testele oamenilor de ştiinţă se confirmă. Cele care vor da rezultatul sunt Agenţia Naţională pentru Securitate Sanitară din Franţa şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor.

În aşteptarea verdictului, Uniunea Europeană a decis să îngheţe procesul de acordare a autorizaţiei pentru un alt tip de organism modificat genetic.

În Uniunea Europeană este permisă cultivarea a două organisme modificate genetic: un soi de porumb şi unul de cartof. Legislaţia la nivel european este una destul de laxă, iar unele state precum Franţa au decis încă de acum mai mulţi ani să interzică producerea acestora pe teritoriul lor. Importurile sunt însă permise, aşa că OMG-urile ajung oricum în alimentaţie. Parisul spune că dacă rezultatele sunt confirmate, va cere suspendarea tuturor importurilor, ceea ce ar putea duce la tensiuni comerciale cu Statele Unite, cel mai mare producător de organisme modificate genetic.

România permite cultivarea pe teritoriul său a porumbului modificat genetic. Au existat mai multe controverse de-a lungul timpului, inclusiv legate de conflicte de interese în cazul a doi foşti miniştri ai Agriculturii, Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, care ar fi avut legături cu americanii de la Monsanto, cel mai mare producător de OMG-uri din lume.

Monsanto este prezent în România şi a anunţat recent că intenţionează să investească în următorii doi ani 50 de milioane de dolari în unitatea de producţie de seminţe de porumb şi rapiţă pe care o deţine în Ialomiţa. Compania, cea mai mare la nivel mondial, a anunţat şi că vrea să acopere cu seminţe modificate genetic 300 de mii de hectare, adică 11% din întreaga suprafaţă însămânţată cu porumb în acest an pe piaţa locală.

Miza este imensă pentru Monsanto, în condiţiile în care în prezent România are cele mai mari suprafeţe însămânţate cu porumb din UE, iar anul trecut, producătorii au strâns peste 11 milioane de tone de porumb, a doua producţie la nivel european.

Cum ar putea evolua dezbaterea, însă, în contextul noului studiu francez? Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, spune la RFI că dacă autorităţile nu vor avea o poziţie clară, atunci ea ar trebui să vină de la consumatori, care să respingă produsele ce conţin organisme modificate genetic.

În tabăra cealaltă, Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociaţiei AgroBiotechRo, producător de OMG-uri, spune că autorul studiului francez este un impostor şi că e vorba de ”un joc economic”, nu de un pericol real pentru sănătate.

Uniunea Europeana interzice cultivarea semintelor folosite in experimentul francezilor, dar in schimb, sunt aprobate importurile. Pana in 2009 au existat culturi experimentale si la noi. In Europa ajung anual 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania peste 500.000 de tone, in special porumb si soia.

Porumbul incriminat in Franta a fost studiat si in Romania pana in 2009 la Statiunea de Cercetari Agricole Simnic. Specialistii au urmarit atunci reactia acestei cereale hibrid la actiunea unui erbicid puternic numit Roundup. O combinatie mentionata si in studiul francezilor potrivit caruia dupa 2 ani sobolanii testati s-au ales cu tumori.

“S-a aplicat erbicidul respectiv pentru distrugerea tuturor buruienilor care se aflau in acea perioada in vegetatia porumbului”, a declarat Gabriel Paunescu, sef Laborator Agrotehnica Statiunea Simnic. 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari.

Temerea specialistilor este ca intr-un final efectele acestor produse ajung in organismul nostru, din moment ce consumam carne. Romania cultiva acum 217 hectare cu porumb modificat genetic, alte soiuri decat cel controversat. Spre exemplu, in judetul Braila, semintele Montanto, diferite de cele utilizate in experimentul francezilor, sunt folosite de fermieri pe cateva zeci de hectare.

Micii producatori nu au incredere in semintele modificate genetic. Experimentul facut de francezi pe sobolani a vizat trei situatii. Primul grup de rozatoare a fost hranit cu porumb modificat genetic Monsanto NK603, celui de-al doilea grup i s-a administrat acelasi tip de porumb, dar de data aceasta tratat cu erbicid Roundup. Al treilea grup a beneficiat de porumb obisnuit.

Sobolanii care au avut o dieta ce continea porumbul modificat si urme de Roundup au murit inaintea celor cu dieta standard. Cei care au mancat doar porumb monsanto NK 603 au dezvoltat tumori.

Este clar ca simptomele si efectele sunt similare la om. De remarcat ca la femele majoritatea tumorilor sunt mamare. Pe langa reducerea duratei de viata a animalelor, sunt afectate si alte organe precum rinichii, ficatul, hipofiza si sistemul endocrin”, spune doctorul Aurel Maxim.

Dezbaterea s-a mutat in Comisia Europeana, iar cercetarea e abia la inceput. Daca specialistii francezi sustin ca porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului, cercetatori din alte tari spun ca organismele modificate genetic nu sunt periculoase.

Uniunea Europeana importa anual 40 de milioane de tone soia si porumb modificate genetic. In Romania ajung anual intre 400.000 -500.000 tone de soia.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva sanatatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ROMANIA – IN FRUNTEA EUROPEI LA OMG! Monsanto vrea sa cultive 300.000 hectare cu PORUMB MODIFICAT GENETIC

  1. Porumbul pentru fiert care se vinde pe piata sub numele de “porumb zaharat” este modificat genetic? Are cineva un raspuns competent? Nu o presupunere, ca si eu presupun ca este OMG dar as vrea o parere autorizata.

  2. Pingback: Studiul despre CANCERUL MONSANTO considerat drept “INADECVAT” de Organizatia Mondiala pentru… Siguranta Alimentelor si de Comisia Europeana! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
  4. Pingback: LUMEA VAZUTA DE MONSANTO [film documentar cu subtitrare in romana] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare