DEZBATERE ÎN BĂTAIE DE JOC DESPRE TEHNOLOGIA 5G. „România nu sunteți dumneavoastră!” (Video)/ Medicul Anca Niţulescu despre EFECTELE DAUNATOARE ale radiatiilor 5G/ STUDII si AVERTISMENTE despre riscurile ultimelor tehnologii wireless

1-11-2019 19 minute Sublinieri

Sursa foto: http://www.liherald.com/rockvillecentre/stories/village-prepares-for-5g-antenna-installations,110901

Hotnews:

​VIDEO Dialog al surzilor despre tehnologia 5G: Stopați această urgie / Nu ne luați de proști / Radiațiile 5G scad fertilitatea

Zeci de persoane, care s-au recomandat ca avocați, medici și fețe bisericești, s-au dus la Ministerul Comunicațiiilor pentru a spune: Stop 5G! Tensiunea a atins cote înalte când directorul din minister venit să prezinte actul normativ a spus: “Constat că problema pe care dvoastră doriți sau cel puțin vă imaginați că o dezbatem astăzi este legată de tehnologia 5G. Noi, Ministerul, nu tratăm, cel puțin în cadrul acestei dezbateri publice, subiectul 5G!”(…)

Primul vorbitor a fost Alexandru Marina Ioana, care a spus că reprezintă, ca avocat, trei organizații – Asociația Pro-Consumatori, Alianța Părinților din România și Asociația Pro-Vita București. Pe un ton imperativ ea a ținut să adreseze 5 întrebări, care aduceau mai multe acuzații inițiatorilor acestui proiect de ordonanță de Urgență. Toate au început cu formularea “Care este temeiul de drept în baza căruia d-voastră cu intenție…” (…)

Discuțiile au escaladat în momentul în care Corneliu Mănescu, director în Ministerul Comunicațiilor, le-a spus celor prezenți că proiectul de OUG supus dezbaterii nu ar avea nicio legătură cu tehnologia 5G, deși chiar în Nota de fundamentare a acestui proiect de OUG se precizează că “e imperios necesară promovarea în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de autorizare a lucrărilor de construcții, care va conduce la dezvoltarea accelerată a rețelelor 5G și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019”.

Mănescu, director MCSI: “Din toate textele primite am constatat un lucru și anume: că problema pe care dvoastră doriți sau cel puțin vă imaginați că o dezbatem astăzi (n.a din sala se aude: auzi tu, ne imaginăm!) este legată de tehnologia 5G. Doamnă vreau să vă întreb încă o dată dacă întrebările și trimiterile pe care le faceți la dreptul constituțional au legătură cu această tehnologie?

Avocata: Da, în mod direct și irevocabil!

Mănescu, director MCSI: Aș vrea să vă spun un lucru. Noi, Ministerul, nu tratăm și nu dezvoltăm și nu analizăm, cel puțin în cadrul acestei dezbateri publice subiectul 5G.

Râsete în sală! Pentru ce suntem aici atunci, despre ce vorbim?

Participant: Scoateți din OUG 5G și suntem de acord că nu suntem aici pentru 5G!

Mănescu, director MCSI: 
Aveți perfectă dreptate! De ce v-am spus că acest proces este unul aflat în continuă armonizare. Dacă ceva a ieșit greșit, noi ne asumăm acest lucru.

Participant:
 Ar trebui să-i concediați pe acei specialiști care au făcut acest OUG și să vă luați alții care să vină cu proiecte de OUG care să nu mai fie greșite!

Mănescu, director MCSI:
 Atenție, acest OUG nu a ieșit. În acest text nu există 5G.

Din sală: Noi suntem aici să spunem nu acestei Ordonanțe. Să spunem: Stop 5G!

Mănescu, director MCSI: Nu este chestiunea noastră a Ministerului și e chiar ilegal să luăm in discuție promovarea unei tehnologii oricum s-ar numi ea.

Participant în straie bisericești: Păi tocmai că s-au montat astfel de antene. La noi în Neamț s-au montat. Vă arăt personal. Și sunt foarte nocive!

Mănescu, director MCSI: Oameni buni! Nu fac obiectul acestei consultări. Aici la masă este șeful structurii juridice din cadrul ANCOM..

Participant în straie bisericești: Rugămintea mea, ca față bisericească, este să stopați această urgie! Pentru că vă afectează și pe dvoastră și pe copiii voștri care vă vor blestema!

Mănescu, director MCSI: Repet, nu 5G este subiectul dezbaterii!

Participant: Acest OUG servește 5G. Nu ne jigniți. Ne luați de proști! În Nota de fundamentare spune clar despre 5G.

Participant: Domnule director, sunt Luminița Simon, expert arme chmice, am lucrat la Națiunile Unite 11 ani. Pe scurt: noi nu suntem de acord cu aceasta OUG – nu o dorim, am citit-o, știm că se referă la modul general și poate la un moment dat și 5G și 6G. Noi nu suntem de acord cu această ordonanță. Punct.

Mănescu, director MCSI: Încă o dată, textul nu este final! Și nu este vorba de 5G!

Avocata Alexandru Marina Ioana: Adică noi suntem niște imbecili care citim altceva decât scrie? Ca în momentul în care când îți găsești nevasta cu amantul în brațe și ea îți spune că nu este ceea ce pare? Asta încerci dumneata să-mi spui mie acuma? Recunosc că nu am o figură prea inteligentă, dar nici imbecilă nu sunt. Vă rog frumos nu ne jigniți că jigniți neamul românesc în momentul ăsta!

(…) Prezent la eveniment, Marius Săceanu, directorul direcției juridice din ANCOM, a ținut să explice cum vede instituția sa acest proiect de OUG. Acesta a spus că actuala lege care reglemenează accesul furnizorilor de comunicații pe proprietăți, indiferent de tehnologie, și-ar fi atins limitele de eficiență.

Participant: De ce și-a atins limitele?

Săceanu, ANCOM: Sunt diverse piedici legate de dreptul de acces în niște zone speciale, inclusiv private. Acest proiect de lege este un inventar al tuturor problemelor. (..) Instituțional, noi urmărim realizarea unor obiective asumate de România la nivel european și unul dintre aceste obiective este ca în anul 2025 fiecare gospodărie să aibă legătură de internet la viteze de 100 Mbps.

Participant: Și dacă nu vrem? Ați întrebat populația?

Săceanu, ANCOM: România și-a asumat acest obiectiv..

Participant: România în numele cui? România înseamnă numai autorități sau poporul român? România nu sunteți dvoastră!

Săceanu, ANCOM: Obligația este prin orice fel de tehnologie, nu doar 5G. La momentul de față, din datele pe care le avem sunt încă 1800 de localități, cu circa 1 milion de locuitori, care nu au atins încă acest nivel.

Participant: Știți câte localități nu au apă curentă ș canalizare care sunt mult mai vitale pentru o viață sănătoasă decât tehnologie și viteză mare? Ne vorbiți de o tichie de mărgăritar pe chelia unului! Nu merge! Vreau să ne înțelegeți revolta!

Săceanu, ANCOM: Vă înțeleg, dar vreau să înțelegeți necesitatea acestui..

Participanți: Nu înțelegem!

Săceanu, ANCOM: 4G funcționează pe actualitatea legislație. Penetrarea 4G în România este de 77% față de media UE de 94%. De asta spuneam că legislația actuală și-a atins limitele de eficiență.

Participant: Păi oamenii nu-și permit!
Participant: Dvoastră știți care este rata de analfabetism în România? Asta ar trebui să conteze în primul rând!

(…) O altă persoană care a luat cuvântul a fost Anca Nițulescu. Aceasta s-a recomandat ca fiind medic, a vorbit despre un studiu efectuat în SUA în anul 1996, pe ‘șoareci și șobolani’ timp de 10 ani care ar fi stabilit că radiațiile rețelelor 2G ar fi avut o influență clară a apariției tumorilor la nivelul inimii și la nivelul creierului viețuitoarelor examinate.

Radiația 5G are efecte clare asupra fertilității – scade fertilitatea – e vorba de spermă la bărbați și induce avorturi la femei. Știm că România e o țară cu populație în descreștere. De foarte mulți ani, România are spor natural negativ. De ce ne trebuie rețea 5G? Aș vrea să pun o întrebare: la ce studii medicale v-ați raportat sau dacă ați implicat în vreun fel sau altul Ministerul Sănătății?“, a declarat Anca Nițulescu.

Aceasta se recomandă pe site-ul propriu ca medic ORL-ist, homeopat și psihoterapeut, absolventă a Universității de medicină și farmacie ‘Carol Davila’ din București și doctor în medicină.

Ministerul Sănătății lipsește din Comitetul care monitorizează implementarea tehnologiei 5G în România. (…)/ integral pe hotnews.ro

Agerpres:

Dezbatere publică la MCSI: Radiaţiile tehnologiei 5G au efecte complexe asupra neuronilor, hormonilor şi funcţiei cardiace (medic)

Radiaţiile electromagnetice, inclusiv cele generate de tehnologia 5G, au efecte complexe asupra neuronilor, hormonilor şi funcţiei cardiace, iar acest lucru reiese din studiile efectuate la nivel mondial, a afirmat, luni, medicul Anca Niţulescu, participant la dezbaterea organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

“În Codul de deontologie medicală pe care toţi medicii îl respectă, scrie, la articolul 1, că întreaga activitate profesională a medicului este dedicată exclusiv apărării vieţii, sănătăţii şi integrităţii fizice a fiinţei umane, iar la articolul 4 scrie că în toate deciziile, medicul va trebui să se asigure că interesul pacientului prevalează interesului societăţii. În ciuda controverselor care se derulează în societate de mulţi ani referitoare la existenţa sau inexistenţa radiaţiilor 5G, 4G sau 3G, 2G asupra sănătăţii umane, există dovada că toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice şi, din acest punct de vedere, orice celulă este în esenţă o unitate bioenergetică vibratorie şi putem spune că omul şi toate fiinţele vii sunt fiinţe electromagnetice. De aceea, toate schimbările nivelului şi tipului de radiaţii electromagnetice influenţează fără echivoc omul şi toată lumea vie. Există un studiu care a fost declanşat în 1996 de către National Toxicology Program din Statele Unite care se referea atunci doar la reţelele 2G şi 3G. Rezultatele studiului au fost date în 2018. De ce s-ar fi făcut acest studiu dacă aceste lucruri nu ar fi avut nicio influenţă asupra sănătăţii? Studiul a relevat, pe scurt, că există o influenţă clară la apariţia tumorilor la nivelul inimii şi la nivelul creierului”, a spus Niţulescu.

Aceasta a adăugat că sunt foarte multe studii care arată, fără echivoc, efectele complexe pe care undele electromagnetice le au asupra neuronilor, hormonilor şi funcţiei cardiace.

“În anul 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţia electromagnetică din categoria 2G că implică apariţia unor tumori cerebrale. Am citit şi eu proiectul de Ordonanţă de Urgenţa şi mi s-a părut că scrie destul de negru pe alb că e vorba despre implementarea reţelelor cu tehnologie avansată, respectiv 5G. Aici se scrie despre competitivitatea Uniunii Europene în lume şi a României. Sigur că eu, ca medic, am jurat să apăr interesul binelui identităţii fiinţei umane, dar mă simt inadecvată atunci când se vorbeşte despre productivitate şi eficienţă. Societatea, însă, este făcută din oameni şi mă întreb cu cine vom face competitivitate şi eficienţă dacă oamenii sunt bolnavi. Radiaţia 5G are efecte clare asupra fertilităţii şi ştim că România este o ţară cu populaţie în descreştere. De ce ne trebuie, mai ales în România, reţeaua 5G? De asemenea, sunt efecte complexe asupra neuronilor, hormonilor şi funcţiei cardiace. Sunt foarte multe studii care arată, fără echivoc, aceste rezultate. La ce studii v-aţi raportat atunci când s-a creat această Ordonanţă şi dacă au implicat într-un fel sau altul Ministerul Sănătăţii? Există un miraj al folosirii tehnologiei şi sigur că oamenilor le place să folosească gadgeturi din ce în ce mai performante”, a menţionat medicul.

Conform specialistului, e foarte importantă prevenirea efectelor pe care le au radiaţiile electromagnetice asupra sănătăţii umane.

“După 50 de ani de procese şi de polemici, acum industria tutunului scrie pe pachetele de ţigări că fumatul este cancerigen. La ce folos dacă acum fumătorul continuă să fumeze? Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul pesticidelor din agricultură. Probabil că o să mai treacă 50 de ani până când se vor interzice şi pesticidele. La fel este şi cu radiaţiile electromagnetice. E mai bine să prevenim decât să tratăm, chiar dacă mirajul productivităţii, competitivităţii, al tehnologiei este extraordinar. Să nu mai aşteptăm să mai treacă 50-100 de ani până se vor interzice radiaţiile electromagnetice sau cel puţin o parte din ele”, a subliniat Anca Niţulescu.

Ministerul Comunicaţiilor organizează, luni, la sediul instituţiei, o dezbatere publică pe marginea proiectului Ordonanţei de Urgenţă pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu privire la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice.

MCSI a publicat, spre consultare publică, la finele lunii septembrie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care propunea ca procedurile de autorizare a executării lucrărilor de construcţii la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice să fie simplificate.

Paul Bașotă

În Stuttgart, un grup de 30 de medici au demonstrat în halate albe, în fața sediului guvernului din land.

Ei cer un moratorium asupra construcției rețelelor 5G, strategii preventive pentru protecția populației și mai multă cercetare.

Medic psihiatru: “Avem din ce în ce mai mulți pacienți care reacționează cu hipersensibilitate la electrosmog [expunere la raze electromagnetice].”

Simptomele se întind de la dureri de cap, tinitus [auzul unui sunet fără o sursă externă] și dificultăți de concentrare până la tulburări ale ritmului cardiac.

Chiar dacă o relație directă între radiațiile de telefonie mobilă și cancer nu a fost dovedită, există între timp mai multe indicii științifice că radiațiile favorizează cancerul. Rețele 5G ar trebui să fie construite doar când se va fi demonstrat că sunt inofensive.

Epoch Times/ 28.05.2019

Diverse studii susţin că tehnologia wireless 5G este un pericol pentru oameni

În ultimele luni au existat multe discuţii despre 5G – noua generaţie de tehnologie wireless. 5G este lăudat ca fiind un pas necesar pentru realizarea aşa-numitului “Internet al lucrurilor” (Internet of things) – o lume în care, de exemplu, frigiderele noastre ne atenţionează când nu avem lapte, sau în care scutecele bebeluşilor ne alertează când trebuie schimbate şi în care Netflix este disponibil peste tot şi în orice moment, potrivit site-ului counterpunch.org.

Dar ceea ce nu auzim este faptul că diverse studii din întreaga lume, care sunt bazate pe dovezi, au stabilit cu claritate efectele dăunătoare ale expunerii oamenilor la radiaţia pulsatorie de radiofrecvenţă emisă de antenele de telefonie, telefoanele celulare şi alte dispozitive – şi faptul că 5G va înrăutăţi situaţia în mod exponenţial.

Majoritatea persoanelor consideră că FCC (Comisia Federală pentru Comunicaţii) evaluează cu atenţie riscurile pentru sănătate ale acestor tehnologii înainte să le aprobe. Dar într-o depoziţie oferită senatorului Richard Blumenthal din statul american Connecticut, FCC a recunoscut că nu a elaborat niciun studiu privind siguranţa noilor reţelele 5G.

Lobbyiştii din domeniul telecomunicaţiilor susţin că liniile directoare deja în vigoare sunt adecvate pentru protejarea publicului. Totuşi, aceste linii directoare privind siguranţa au la bază un studiu din 1996 privind cât de mult încălzeşte un telefon celular capul unui manechin din plastic de mărimea unui adult. Acest lucru este problematic, cel puţin din trei motive:

– organismele vii sunt formate din celule şi ţesuturi foarte complexe şi interdependente şi nu sunt formate din plastic;

– persoanele expuse la radiaţii de radiofrecvenţă nu sunt doar bărbaţi sau femei adulţi, ci şi fetuşi, copii, plante şi viaţă sălbatică;

– frecvenţele folosite în studiul cu manechinul au fost mult mai scăzute decât expunerile asociate cu noile reţele 5G.

Radiaţia de radiofrecvenţă 5G foloseşte un “cocktail” de trei tipuri de radiaţii, care variază de la unde radio cu energie relativ scăzută, radiaţii de microunde cu energie mai mare şi unde milimetrice cu energie mult mai mare.[1] În cazul 5G, frecvenţele extrem de înalte reprezintă sursa pentru cel mai mare pericol. În timp ce frecvenţele 4G sunt de maxim 6 Ghz, frecvenţele 5G expun viaţa biologică la semnale pulsatorii cuprinse între 30 şi 100 Ghz. Publicul general nu a fost niciodată expus la frecvenţe atât de ridicate pentru perioade lungi de timp.

Se pare că ochii noştri şi canalele glandelor sudoripare acţionează precum nişte antene pentru absorţia undelor 5G cu frecvenţă mai înaltă. Şi, deoarece distanţele pe care pot călători aceste unde cu mare energie sunt relativ scurte, este necesar ca transmiţătorii să fie amplasaţi mai aproape de locuinţe şi şcoli decât era în cazul tehnologiilor wireless precedente: echipamentele necesare pentru realizarea reţelelor 5G ar fi echivalentul construirii unui turn de telefonie mobilă la fiecare 2-10 case.

Fostul preşedinte al FCC, Tom Wheeler, a declarat că această comisie nu pune sănătatea oamenilor pe primul loc:

„Feriţi-vă de dezvoltarea tehnologică. Spre deosebire de unele ţări, noi nu credem că ar trebui să petrecem următorii câţiva ani studiind… A da mână liberă inovatorilor este cu mult mai preferabil decât a permite comisiilor şi agenţiilor de reglementare să definească viitorul. Noi nu vom aştepta standardele”, a declarat el. Ca răspuns la întrebările legate de temerile privind sănătatea, Wheeler a afirmat: „Discutaţi cu angajaţii din domeniul medical”.[2]

Medicii şi cercetătorii în medicină au desfăşurat peste 2.000 de studii internaţionale bazate pe dovezi care asociază impactul asupra sănătăţii al radiaţiei pulsatorii de radiofrecvenţă (RF) emisă de antenele de telefonie, telefoanele celulare, routere, tablete şi alte dispozitive wireless. Aceste studii ne spun că radiaţia RF este dăunătoare chiar şi la expuneri slabe şi de scurtă durată şi că aceasta afectează copiii şi fetuşii mai rapid decât pe adulţi. Printre descoperiri se află faptul că radiaţia RF este cancerigenă, afectează ADN-ul, afectează fertilitatea şi sistemul endocrin şi are impacturi neurologice. De asemenea, au arătat că radiaţia RF provoacă simptome neurologice: depresie, nelinişte, dureri de cap, dureri musculare, deficit de atenţie, insomnie, ameţeală, ţiuit în urechi, furnicături pe piele, pierderea poftei de mâncare şi stări de greaţă.[3]

Guvernul american ştie de aceste riscuri cel puţin încă din 1971, când Comandamentul Maritim pentru Cercetare şi Dezvoltare Medicală a publicat o bibliografie ce conţinea 3.700 de referiri la aproximativ 100 de efecte biologice şi clinice atribuite radiaţiei cu microunde şi radiaţiei de radiofrecvenţă.

Descoperiri recente, precum cele ale Programului Naţional pentru Toxicologie din SUA (NTP) pentru anul 2018, au coroborat descoperirile unor studii bine concepute pentru cancer la inimă şi creier ce au implicat persoane expuse timp de 10 ani sau mai mult la radiaţie celulară de la turnuri de telefonie mobilă sau telefoane mobile. Toate au căzut de acord: radiaţia pulsatorie de radiofrecvenţă generează cancer.[4]

Răspunsul la aceste descoperiri?

Unii oameni de ştiinţă cer Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să actualizeze clasificarea radiaţiei RF de la „Group 2B” carcinogen la „Class 1” carcinogen – făcând ca RF şi 5G să devină comparabile cu arsenicul şi azbestul. Annie Sasco, fostă şefă a Unităţii de Cercetare Epidemiologică pentru Prevenirea Cancerului din cadrul OMS, a declarat: „Ajunge. Câte decese suplimentare vor fi necesare înainte să fie luate măsuri serioase? Dovezile continuă să se acumuleze”.

Ronald Melnick, implicat în întocmirea studiului NTP, a declarat că studiul respectiv „prezintă dovezi clare ale unei legături cauzale între cancer şi expunerea la semnalele wireless ale telefonului celular”. El a adăugat că „o lecţie importantă ce ar trebui învăţată din studiile NTP este aceea că nu mai putem presupune că orice tehnologie wireless actuală sau viitoare, inclusiv 5G, este sigură fără să o testăm în mod corespunzător”. [5]

Între timp, 231 de oameni de ştiinţă din 42 de ţări au semnat un aşa-numit Apel 5G, care cere de urgenţă aplicarea unui moratoriu asupra acestei tehnologii. Sunt luate măsuri pentru încetinirea dezvoltării reţelelor 5G în Italia, Belgia, Elveţia şi Olanda şi în statele americane California, New Hampshire, Massachusetts şi Oregon.

Dar până acum, doar un număr mic de lideri politici au fost dispuşi să ia în considerare avertismentele. Sau poate ei subscriu la poziţia preşedintelui american Donald Trump care a declarat că antenele 5G „trebuie să acopere fiecare comunitate şi trebuie să fie lansate cât mai curând posibil… Indiferent unde te afli vei avea 5G şi va fi o viaţă diferită. Nu ştiu dacă va fi mai bună… dar pot spune că, din punct de vedere tehnologic, va fi cu totul diferită”.

Tehnologia wireless a devenit atât de omniprezentă încât cei mai mulţi dintre noi am fost lăsaţi să credem că este sigură. Acum, semnalele de alarmă vor fi amplificate tot mai mult.

Iishana Artra, PhD is a public health and safety advocate and EMF testing professional in Brattleboro, Vermont.

[1] “The Human Skin as a Sub-THz Receiver – Does 5G Pose a Danger to It or Not?”, and “The Modeling of the Absorbance of Sub-THz Radiation by Human Skin” (Betzalel 2017Betzalel 2018https://principia-scientific.org/study-human-sweat-ducts-act-as-antennas-for-5g-radiation/

[2] “5G network being pushed on the public with zero concern for safety”, Nexus Newsfeed.com

[3] “Electromagnetic and Radiofrequency Fields Effect on Human Health”, American Academy of Environmental Medicine.

[4] These peer-reviewed published papers are compiled in the BioInitiative Report, which you can view at BioInitiative.org.

[5] Melnick, Ronald, “There’s a clear cell phone-cancer link, but FDA is downplaying it”, The Hill, Nov 13, 2018.

 

Familia Ortodoxa:

5G: UN MARE RISC PENTRU SĂNĂTATE (III)

Prof. Dr. Martin L. Pall

Într-un amplu raport științific1, documentat printr-o uriașă bibliografie de specialitate, Dr. Martin L. Pall, Profesor Emerit de Biochimie și Științe Medicale Fundamentale la Universitatea de Stat din Washington, trage un semnal de alarmă asupra riscurilor medicale pe care le presupune expunerea la câmpurile electromagnetice, în general, și extraordinara amplificare a acestora prin instalarea tehnologiei 5G, în special. Constată opt tipuri de prejudicieri serioase asupra sănătății prin expunerea la aceste radiații, cu efecte cumulative și ireversibile dacă expunerile sunt de lungă durată, avertizând că femeile gravide și copiii sunt cei mai vulnerabili.

Se pare că în societățile contemporane avansate tehnologic și dezvoltate economic, însuși confortul a devenit inamicul numărul unu al vieții noastre. (A.G.)

Se ridică două întrebări esențiale legate de câmpurile electromagnetice (CEM) de intensitate joasă și efectele lor biologice: sunt ele cumulative și ireversibile?

Trei studii despre expunerea electromagnetică ocupațională la oameni, realizate începând cu anii ’70 și analizate într-un studiu NASA2, au arătat că efectele biologice cresc substanțial pe măsură ce crește timpul de expunere la CEM-uri. Aceste trei studii prezintă efecte cumulative neurologice și neuropsihiatrice, însă nu oferă nici o informație referitoare la o posibilă ireversibilitate a lor.

Karl Hecht a realizat cea mai amplă analiză3 a studiilor despre expunerile ocupaționale la câmpurile electromagnetice, studii ce oferă dovezi edificatoare asupra caracterului cumulativ și ireversibil al efectelor neurologice și neuropsihiatrice. A trecut în revistă 60 de studii realizate între 1960-1990 în Uniunea Sovietică și Germania de Est, pe aproximativ 3.500 de subiecți expuși la CEM-uri de frecvență de microundă de intensități de o mie de ori mai scăzute decât cele pe care le prevăd actualele standarde de securitate. Studiile menționate au constatat că CEM-urile au produs efecte neuropsihiatrice similare celor constatate și prezentate de mine într-un studiu mai recent4. Iar aceste constatări ale efectelor neuropsihiatrice și cardiace nu au fost singulare, existând o mulțime de alte studii care le confirmă5.

Efecte neurologice, neuro-psihiatrice și cardiace

Hecht arată că expuneri la CEM-uri de intensități foarte joase, pe o perioadă de până la trei ani, au produs o activitate crescută a sistemului nervos simpatic, ca reacție la stresul provocat de CEM-uri, urmând secvența clasică de stres descrisă de Hans Selye în 1953. Pe durata acestei perioade de circa trei ani nu s-au manifestat și alte efecte. O expunere de mai lungă durată a produs efecte neurologice, neuropsihiatrice și cardiace, precum și alte efecte, care inițial au fost nesemnificative. Expuneri pe durate de la 3-5 ani au produs, de regulă, efecte care, în mare parte, au fost reversibile după 2-3 ani petrecuți într-un mediu fără expunere la CEM-uri. Hecht afirmă că, „dacă aceste efecte sunt depistate din timp, este posibilă o terapie eficientă”. În orice caz, expuneri mai lungi de 4-5 ani au produs efecte mai grave, care nu au mai fost reversibile în momentul când persoanele au fost introduse într-un mediu fără expunere la CEM-uri. Aceste efecte și altele au continuat să se agraveze ca urmare a expunerilor pe perioade mai mari de zece ani. Caracterul cumulativ al unor astfel de expuneri la CEM-uri a fost constatat în două studii citate de Hecht et al6. Aceste studii oferă numeroase dovezi științifice, atât cu privire la caracterul cumulativ al efectelor neuropsihiatrice, cât și la evidenta lor ireversibilitate. Hecht observă, de asemenea, că efectele CEM-urilor sunt cu atât mai mari cu cât organismele au o sănătate mai precară.

Există similarități evidente între descoperirile lui Hecht cu privire la efectele CEM-urilor de frecvență de microundă asupra oamenilor și impactul unor astfel de CEM-uri asupra histologiei celulare și organice la rozătoare, așa cum au arătat Tolgskaya & Gordon7 și Pall8. La rozătoare, expuneri la CEM-uri non-termice pe perioade de 1-2 luni au produs schimbări neînsemnate în structura creierului și a neuronilor. Când astfel de expuneri au încetat, cea mai mare parte a modificărilor structurale a dispărut, ceea ce înseamnă că modificările au fost în mare parte reversibile în momentul când animalele au fost reintroduse într-un mediu fără expunere la CEM-uri. Expunerile de mai multe luni însă au produs efecte mai grave asupra creierului și structurii neuronale, iar acestea au fost ireversibile. Tolgskaya și Gordon au prezentat descoperiri potrivit cărora sistemul nervos s-a dovedit cel mai sensibil organ, urmat îndeaproape de inimă și testicule, cu toate că au fost afectate și alte organe. Astfel, analiza lui Tolgskaya și Gordon oferă un argument științific foarte important în favoarea efectelor neurologice și neuropsihiatrice, a efectelor cardiace, precum și a efectelor asupra reproducerii.

Comparând studiile pe animale cu studiile pe oameni, se pot observa similarități frapante, cu diferența semnificativă că efectele asupra rozătoarelor se manifestă mult mai rapid decât cele asupra oamenilor, dat fiind că viteza metabolismului este mult mai ridicată la rozătoare, iar durata lor de viață, mult mai mică. În orice caz, natura cumulativă și ireversibilă a efectelor neurologice și neuropsihiatrice ale expunerilor la câmpurile electromagnetice este demonstrată atât de studiile pe rozătoare, cât și de cele efectuate pe oameni.

Moartea cardiacă subită

Care sunt efectele cardiace produse de expunerile la CEM-uri non-termice de frecvență de microundă? Primul este tahicardia; astfel, unii oameni cu hipersensibilitate electrică manifestă tahicardie instantanee atunci când sunt expuși la radiația telefonului fără fir – efect care este reversibil odată cu încetarea expunerii. Astfel, tahicardia poate fi o reacție aproape instantanee la CEM-uri, fiind uneori asociată cu aritmia cardiacă. Expunerile prelungite produc atât aritmie, cât și bradicardie9. Efecte cardiace similare au fost constatate în studiile pe animale, dintre care primul a fost realizat în a doua jumătate a anilor ’60.

Aritmia, îndeosebi atunci când este însoțită de bradicardie, este adesea asociată cu moartea cardiacă subită. S-a constatat, de pildă, o frecvență ridicată de morți cardiace subite la tineri sportivi aparent sănătoși, care au murit în toiul unor competiții sportive. S-a ajuns la concluzia că moartea cardiacă subită poate fi cauzată de expunerile la CEM-uri10. Unii dintre aceștia au putut fi salvați, iar ulterior s-a descoperit că sufereau de bradicardie și aritmie. Un alt tip de efect cardiac apare la persoane cu hipersensibilitate electrică, care manifestă palpitații atunci când sunt expuse la radiațiile Wi-Fi, ale telefoanelor mobile, ale turnurilor de telefonie mobilă sau ale contoarelor inteligente. Fiecare dintre aceste patru tipuri de efecte cardiace – tahicardia, aritmia, bradicardia și palpitațiile – implică anomalii în activitatea electrică a inimii.

Cum se produc aceste anomalii? Bătăile inimii sunt controlate de celulele stimulatoare din nodul sino-atrial al inimii. Aceste celule stimulatoare prezintă o mare densitate de canale de calciu voltaj dependente (CCVD) de tip T, care pot determina o sensibilitate deosebită a acestor celule la efectele CEM-urilor. Canalele de calciu de tip T și L au un rol esențial în controlarea bătăilor inimii. Rezultă că expunerile la CEM-uri, ce afectează direct celulele stimulatoare ale inimii, pot produce, ca reacție, tahicardia. Mai mult, mutațiile genetice care determină o stimulare a canalelor de calciu pot conduce atât la tahicardie, cât și la aritmie, mai ales la copiii mici, care pot suferi chiar moarte cardiacă subită.

Să amintim că există 18 rapoarte științifice care arată că expunerea la CEM-uri determină scăderea fertilității. Aceasta se realizează prin diferite mecanisme, incluzând modificări ale țesuturilor în testicule, scăderea numărului de spermatozoizi și a calității spermei, fertilitate scăzută la femei, incluzând remodelarea ovarelor și apoptoza ovocitelor, niveluri scăzute de estrogen, progesteron și testosteron (hormoni sexuali), incidență ridicată de avort spontan și libido scăzut.

Copiii sunt cei mai sensibili

Legat de sensibilitatea mai mare a copiilor la CEM-uri, cele mai multe argumente care atestă că CEM-urile de frecvență de microunde pot fi mult mai nocive pentru tineri și copii sunt aduse de faptul că aceștia au cranii mai mici și mai subțiri, cea ce determină o mult mai mare expunere asupra creierelor11. Există, desigur, și alte argumente. S-a arătat că CEM-urile sunt deosebit de active asupra celulelor stem embrionare12. Întrucât aceste celule stem apar la copii în densități mult mai mari, cele mai mari densități de celule stem întâlnindu-se în fetus și descrescând odată cu înaintarea în vârstă13, impactul asupra copiilor este mult mai mare decât asupra adulților. De asemenea, capacitatea de refacere a ADN-ului este mai scăzută la copii, câtă vreme posibilitatea de deteriorare a ADN-ului, ca urmare a expunerii la CEM-uri, este mai ridicată. În plus, diviziunea celulară este mai mare la copii și tineri, ceea ce înseamnă că expunerile la CEM-uri îi fac mai vulnerabili la cancer pe copiii mici14. Acțiunea CEM-urilor asupra celulelor stem pot, de asemenea, să-i facă pe copii deosebit de susceptibili la perturbarea dezvoltării creierului15, lucru ce poate fi relevant pentru apariția autismului.

Convingerea mea este că rolul ionilor de calciu [Ca2+]i în dezvoltarea sinapsei este relevant pentru o posibilă apariție a autismului prin expunerea la CEM-uri. Referatul lui Hetch asupra studiilor sovietice ce privesc expunerea profesională la CEM-uri16 arată că „persoanele mai tinere prezintă o sensibilitate mai mare la câmpurile electromagnetice decât adulții”. Redmayne și Johansson17 au realizat o sinteză a literaturii științifice în domeniu, pe baza căreia constată că efectele CEM-urilor variază în funcție de vârstă, rezultând că tinerii sunt mult mai sensibili. Aceste descoperiri științifice avertizează că amplasarea Wi-Fi-ului în școli, și chiar amplasarea turnurilor de telefonie mobilă pe școli pot constitui pericole foarte mari pentru sănătatea copiilor noștri.

Așadar, din studiile științifice existente reiese că, în societățile avansate tehnologic, ne confruntăm deja cu patru amenințări asupra vieții, determinate de expunerile la CEM-uri de frecvență de microundă:

  1. Efecte neurologice și neuropsihiatrice cumulative și ireversibile.

  2. Efecte reproductive cumulative și ireversibile.

  3. Efecte cardiace cumulative și ireversibile, ce pot conduce la moarte cardiacă subită.

  4. Efecte asupra ADN-ului pe linie germinală, incluzând spermatozoizii, efecte ce pot conduce la influențe majore asupra fondului genetic și la o frecvență ridicată de mutații genetice.

Oricare dintre aceste efecte ne pot distruge, iar prin expunerile tot mai ridicate pe care le va aduce cu sine instalarea tehnologiei 5G, efectele biologice vor fi încă și mai nocive.

Traducere și selecție de

Ana Gheorghiu

Articol publicat in revista Familia Ortodoxa/noiembrie 2019

1 https://peaceinspace.blogs.com/files/5g-emf-hazards–dr-martin-l.-pall–eu-emf2018-6-11us3.pdf

2 Raines JK. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p.

3 Hecht Karl. 2016 Health Implications of Long-Term Exposures to Electrosmog. Brochure 6 of A Brochure Series of the Competence Initiative for the Protection of Humanity, the Environment and Democracy. http://kompetenzinitiative.net/KIT/wp-content/uploads/2016/07/KI_Brochure-6_K_Hecht_web.pdf (accessed Feb. 11, 2018).

4 Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi: 10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.

5 Goldsmith JR. 1997 Epidemiologic evidence relevant to radar (microwave) effects. Env Health Perspect 105(Suppl 6):1579-1587. Marha K. 1966 Biological Effects of High-Frequency Electromagnetic Fields (Translation). ATD Report 66-92. July 13, 1966 (ATD Work Assignment No. 78, Task 11). Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised. https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radio-frequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017) Bise W. 1978 Low power radio-frequency and microwave effects on human electroencephalogram and behavior. Physiol Chem Phys 10:387-398. Belyaev I, Dean A, Eger H, Hubmann G, Jandrisovits R, Kern M, Kundi M, Moshammer H, Lercher P, Müller K, Oberfeld G, Ohnsorge P, Pelzmann P, Scheingraber C, Thill R. 2016 EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Rev Environ Health DOI 10.1515/reveh-2016-0011.j Hedendahl L, Carlberg M, Hardell L. 2015 Electromagnetic hypersensitivity–an increasing challenge to the medical profession. Rev Environ Health 30:209-215. doi: 10.1515/reveh-2015-0012. Carpenter DO. 2015 The microwave syndrome or electro-hypersensitivity: historical background. Rev Environ Health 30:217-222. doi: 10.1515/reveh-2015-0016. Havas M. 2013 Radiation from wireless technology affects the blood, the heart and the autonomic nervous system. Rev Environ Health 82:75-84. https://www.degruyter.com/view/j/reveh.2013.28.issue-2-3/reveh-2013-0004/reveh-2013-0004.xml

6 Gordon, ZV. 1966 [Problems of industrial hygiene and biological effects of super high frequency electromagne c fields.] Medizina, Moscow (in Russian). Presman, AS. Electromagnetic fields and life. New York: Plenum Press, 1970.

7 Tolgskaya MS, Gordon ZV. 1973. Pathological Effects of Radio Waves, Translated from Russian by B Haigh. Consultants Bureau, New York/London, 146 pages.

8 Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi:10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.

9 Raines JK. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p. Goldsmith JR. 1997 Epidemiologic evidence relevant to radar (microwave) effects. Env Health Perspect 105(Suppl 6):1579-1587. Hecht Karl. 2016 Health Implications of Long-Term Exposures to Electrosmog. Brochure 6 of A Brochure Series of the Competence Initiative for the Protection of Humanity, the Environment and Democracy. http://kompetenzinitiative.net/KIT/wp-content/uploads/2016/07/KI_Brochure-6_K_Hecht_web.pdf (accessed Feb. 11, 2018). Marha K. 1966 Biological Effects of High-Frequency Electromagnetic Fields (Translation). ATD Report 66-92. July 13, 1966 (ATD Work Assignment No. 78, Task 11). Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised. https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radio-frequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)Belyaev I, Dean A, Eger H, Hubmann G, Jandrisovits R, Kern M, Kundi M, Moshammer H, Lercher P, Müller K, Oberfeld G, Ohnsorge P, Pelzmann P, Scheingraber C, Thill R. 2016 EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Rev Environ Health DOI 10.1515/reveh-2016-0011.j

10 Siebert DM, Drezner JA. 2018 Sudden cardiac arrest on the field of play: turning tragedy into a survivable event. Neth Heart J 26:115-119. doi: 10.1007/s12471-018-1084-6.

11 Gandhi OP, Morgan LL, de Salles AA, Han YY, Herberman RB, Davis DL. 2012 Exposure Limits: The underestimation of absorbed cell phone radiation, especially in children. Electromagn Biol Med 31:34-51. doi:10.3109/15368378.2011.622827. Belyaev IY, Markovà E, Hillert L, Malmgren LO, Persson BR. 2009 Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes. Bioelectromagnetics 30:129-141. doi: 10.1002/bem.20445.

12 Belyaev IY, Markovà E, Hillert L, Malmgren LO, Persson BR. 2009 Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes. Bioelectromagnetics 30:129-141. doi: 10.1002/bem.20445. Markovà E, Malmgren LO, Belyaev IY. 2010 Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells More Strongly Than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk. Environ Health Perspect 118:394-399. doi: 10.1289/ehp.0900781. Lee SS, Kim HR, Kim MS, Park SH, Kim DW. 2014 Influence of smart phone Wi-Fi signals on adipose-derived stem cells. Ja J Cranofac Surg 25:1902-1907. doi: 10.1097/SCS.0000000000000939. Czyz J, Guan K, Zeng Q, Nikolova T, Meister A, Schönborn F, Schuderer J, Kuster N, Wobus AM.2004 High frequency electromagnetic fields (GSM signals) affect gene expression levels in tumor suppressor p53-deficient embryonic stem cells. Bioelectromagnetic 25:296-307. doi:10.1002/bem.10199. Xu F, Bai Q, Zhou K, Ma L, Duan J, Zhuang F, Xie C, Li W, Zou P, Zhu C. 2016 Age-dependent acute interference with stem and progenitor cell proliferation in the hippocampus after exposure to 1800 MHz electromagnetic radiation. Electromagn Biol Med 3:1-9. doi:10.1080/15368378.2016. [67] Odaci E, Bas O, Kaplan S. 2008 Effects of prenatal exposure to a 900 MHz electromagnetic field on the dentate gyrus of rats: a stereological and histopathological study. Brain Res 1238:224-229. doi: 10.1016/j.brainres.2008.08.013. [68] Uchugonova A, Isemann A, Gorjup E, Tempea G, Bückle R, Watanabe W, König K. 2008 Optical knock out of stem cells with extremely ultrashort femtosecond laser pulses. J Biophotonics 1(6):463-469. doi: 10.1002/jbio.200810047. Wang C, Wang X, Zhou H, Dong G, Guan X, Wang L, Xu X, Wang S, Chen P, Peng R, Hu X. 2015 Effects of pulsed 2.856 GHz microwave exposure on BM-MSCs isolated from C57BL/6 mice. PLoS One. 2015 Feb 6;10(2):e0117550. doi: 10.1371/journal.pone.0117550. Teven CM, Greives M, Natale RB, Su Y, Luo Q, He BC, Shenaq D, He TC, Reid RR. 2012 Differentiation of osteoprogenitor cells is induced by high-frequency pulsed electromagnetic fields. J Craniofac Surg 23:586-593. doi: 10.1097/SCS.0b013e31824cd6de. Bhargav H, Srinivasan TM, Varambally S, Gangadhar BN, Koka P. 2015 Effect of Mobile Phone- Induced Electromagnetic Field on Brain Hemodynamics and Human Stem Cell Functioning:Possible Mechanistic Link to Cancer Risk and Early Diagnostic Value of Electronphotonic Imaging. J Stem Cells 10 (4): 287-294.

13 Belyaev IY, Markovà E, Hillert L, Malmgren LO, Persson BR. 2009 Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes. Bioelectromagnetics 30:129-141. doi: 10.1002/bem.20445. Markovà E, Malmgren LO, Belyaev IY. 2010 Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells More Strongly Than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk. Environ Health Perspect 118:394-399. doi: 10.1289/ehp.0900781

14 Belyaev IY, Markovà E, Hillert L, Malmgren LO, Persson BR. 2009 Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes. Bioelectromagnetics 30:129-141. doi: 10.1002/bem.20445. Markovà E, Malmgren LO, Belyaev IY. 2010 Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells More Strongly Than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk. Environ Health Perspect 118:394-399. doi: 10.1289/ehp.0900781. Lee SS, Kim HR, Kim MS, Park SH, Kim DW. 2014 Influence of smart phone Wi-Fi signals on adipose-derived stem cells. Ja J Cranofac Surg 25:1902-1907. doi: 10.1097/SCS.0000000000000939. Bhargav H, Srinivasan TM, Varambally S, Gangadhar BN, Koka P. 2015 Effect of Mobile Phone-Induced Electromagnetic Field on Brain Hemodynamics and Human Stem Cell Functioning: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk and Early Diagnostic Value of Electronphotonic Imaging. J Stem Cells 10 (4): 287-294.

15 Xu F, Bai Q, Zhou K, Ma L, Duan J, Zhuang F, Xie C, Li W, Zou P, Zhu C. 2016 Age-dependent acute interference with stem and progenitor cell proliferation in the hippocampus after exposure to 1800 MHz electromagnetic radiation. Electromagn Biol Med 3:1-9. doi: 10.1080/15368378.2016. Bhargav H, Srinivasan TM, Varambally S, Gangadhar BN, Koka P. 2015 Effect of Mobile Phone-Induced Electromagnetic Field on Brain Hemodynamics and Human Stem Cell Functioning: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk and Early Diagnostic Value of Electronphotonic Imaging. J Stem Cells 10 (4): 287-294.

16 Hecht Karl. 2016 Health Implications of Long-Term Exposures to Electrosmog. Brochure 6 of A Brochure Series of the Competence Initiative for the Protection of Humanity, the Environment and Democracy. http://kompetenzinitiative.net/KIT/wp-content/uploads/2016/07/KI_Brochure-6_K_Hecht_web.pdf (accessed Feb. 11, 2018)


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “DEZBATERE ÎN BĂTAIE DE JOC DESPRE TEHNOLOGIA 5G. „România nu sunteți dumneavoastră!” (Video)/ Medicul Anca Niţulescu despre EFECTELE DAUNATOARE ale radiatiilor 5G/ STUDII si AVERTISMENTE despre riscurile ultimelor tehnologii wireless

  1. Pingback: Opinie publicată în SCIENTIFIC AMERICAN, cunoscută revistă de popularizare a științei: CANCERUL NU ESTE SINGURUL RISC AL TEHNOLOGIEI 5G
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare