PAPA FRANCISC VA VIZITA ROMANIA LA INVITATIA PRESEDINTELUI IOHANNIS. Patriarhia sustine demersul

15-05-2015 3 minute Sublinieri

  • Hotnews: 

Papa Francisc va vizita Romania. Suveranul Pontif a acceptat invitatia presedintelui Klaus Iohannis

Papa Francisc a acceptat invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a vizita Romania, data urmand sa fie stabilita ulterior, informeaza Administratia Prezidentiala.

“Presedintele Romaniei i-a adresat Sanctitatii Sale invitatia de a vizita Romania. Invitatia a fost acceptata cu placere, data vizitei urmand a fi convenita ulterior pe canale diplomatice”, arata sursa citata.

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a fost primit in audienta in aceasta dimineata de catre Sanctitatea Sa Papa Francisc, dupa care s-a intalnit cu Eminenta Sa Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat. In cursul acestor intalniri deosebit de cordiale, care au avut loc in ziua aniversarii a exact 25 de ani de la restabilirea relatiilor diplomatice, au fost discutate relatiile dintre Romania si Sfantul Scaun”, mai informeaza Cotroceniul. […]

Klaus Iohannis il va invita pe Papa Francisc sa viziteze Romania: Speram sa vina in 2018

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, inainte de plecarea intr-o vizita oficiala in Italia si la Vatican, ca va adresa o invitatie Papei Francisc sa viziteze Romania, si ca spera ca aceasta sa aiba loc in 2018, aratand ca a avut o discutie si cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel. “Voi adresa o invitatie Papei Francisc de a vizita Romania. Am discutat aseara cu Preafericitul Daniel, despre aceasta chestiune si Biserica Ortodoxa sustine suta la suta acest demers”, a spus Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta pe Aeroportul Otopeni.

Seful statului a tinut sa precizeze ca “dorinta noastra este, daca s-ar putea realizat o astfel de vizita, in anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, pentru ca este anul in care sarbatorim 100 de ani de existenta a Romaniei moderne”.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, Romania are , prin istoria si cultura sa, vocatia unei relatii speciale cu Sfantul Scaun, si dorinta este de a aprofunda in continuare aceasta colaborare excelenta, care s-a dezvoltat in ultimii 25 de ani.

Seful statului a anuntat ca vineri si sambata se va afla in vizita oficiala la Sfantul Scaun, unde va avea intrevederi cu Sactitatea sa, Papa Francisc si cu secretarul de stat, cardinarul Pietro Parolin”.

El a precizat ca este o vizita foarte importanta, din mai multe puncte de vedere, aratand ca este prima vizita oficiala, la acest nivel, de la inceputul Pontificatului Papei Francisc, din martie 2013 si pentru ca pe 15 mai aniversam 25 de ani de la restabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Sfantul Scaun.

“Prin aceasta vizita, doresc sa subliniez interesul Romaniei de a aprofunda cooperarea cu Sfantul Scaun, pentru promocarea libertatii religioase, a dialogului ecumenic si interreligios, si ca instrument de edificare a pacii si pentru apararea demnitatii umane.Voi transmite gratitudinea statului roman pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolica a venit in intampinarea nevoilor religioase ale diasporei romanesti, prin gpzduirea a numeroase parohii ortodoxe si catolice, in Europa Occidentala”, a declarat presedintele Iohannis.

Seful statului a mentionat ca, impreuna cu Papa Francisc si cu Cardinalul Parolin, va avea un schimb de opinii pe teme bilaterale, europene si internationale.

Presedintele s-a referit in declaratia de presa si la deplasarea pe care o va avea, joi, la Milano, unde va vizita Expozitia Mondiala Milano 2015, dedicata alimentatiei si nutritiei, la care participa 145 de tari.

“Este cel mai mare eveniment organizat vreodata pe aceste teme. Romania participa la expozitie cu un pavilion national, pe care il voi vizita cu mare interes, in cursul dupa-amiezii si este, evident, punctul cel mai important de pe ordinea de zi a vizitei Expozitiei“, a spus Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis a mai afirmat ca, ulterior, se va intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din nordul Italiei, asa cum anuntase in vizita anterioara, pe care a efectuat-o la Roma, in luna aprilie.

Klaus Iohannis: Romania acorda o atentie speciala relatiei cu Sfantul Scaun

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Roma, ca Romania acorda o atentie speciala relatiei cu Sfantul Scaun si apreciaza in mod deosebit viziunea Sanctitatii Sale, Papa Francisc, despre nevoia de a crea mai multa solidaritate, mai mult dialog in societate, precum si despre urgenta combaterii plagilor care afecteaza lumea contemporana, noteaza Agerpres.

Seful statutul a vizitat Colegiu Pontifical Pio Romeno si a participat la o scurta slujba religioasa oficiata in capela colegiului.

“Romania are prin istoria si cultura sa istoria unei relatii speciale cu Sfantul Scaun, pe care a exprimat in numeroase randuri prin dialogul ecumenic si prin rolul pe care il recunoaste bisericilor in societate. Dorinta noastra e sa dezvoltam si sa aprofundam colaborarea excelenta existenta in prezent in planul relatiilor bilaterale”, a mai spus Iohannis, in discursul sustinut cu aceasta ocazie.

El a apreciat activitatea Colegiului, aratand ca acesta a fost si este “un loc de iradiere a spiritualitatii si culturii” si a amintit in acest context ierarhi precum Iuliu Hossu, care au cunoscut “prigoana si martiriul” din timpul regimului comunist.

Presedintele Klaus Iohannis a fost primit vineri, la Vatican, de Papa Francisc, seful statului fiind insotit de sotia sa, Carmen Iohannis, si de delegatia prezidentiala. Un comunicat remis presei ulterior de catre Administratia Prezidentiala precizeaza ca Papa Francisc a acceptat invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a vizita Romania, data urmand a fi convenita ulterior.

Nota noastra:

Oare Patriarhul Daniel a consultat pe ceilalti intai-statatori ai ortodoxiei? Daca nu in astfel de cazuri, cum ar fi intalniri si vizite cu Papa, atunci unde se activeaza si functioneaza sobornicitatea Bisericii Ortodoxe Universale?

Vizita va avea, probabil, mai degraba o componenta politica decat una religioasa. In sensul in care fiecare isi joaca agenda si propriile sale interese. PF Daniel poate incearca sa-si consolideze statutul in interiorul Ortodoxiei, in raport cu celelalte confesiuni crestine apusene si pe plan politic autohton. Prin aceasta vizita, insa, va putea crea tulburari intense din cauza propagandei previzibile ecumeniste a bisericilor surori, a “plamanilor Europei” si a declaratiilor entuziaste despre unire. Lucruri care vor duce, evident, si la pozitii  critice din partea altor ierarhi ortodocsi, a Muntelui Athos si, poate, chiar a altor biserici autocefale. 

E foarte posibil sa fie si un rau mai mare la mijloc. Oare PF Daniel a luat in calcul presiunile enorme ce vor fi exercitate asupra BOR daca Papa Francisc va forta un al doilea aggiornamento catolic pe temele familiei si vietii si va vizita Romania aureoleat de “deschiderea” impusa Vaticanului in chestiunile casatoriilor homosexuale si a contraceptiei? 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “PAPA FRANCISC VA VIZITA ROMANIA LA INVITATIA PRESEDINTELUI IOHANNIS. Patriarhia sustine demersul

  1. Papa Francisc va veni în România în 2018: https://youtu.be/xYBpI0KCgdQ

  2. Hristos a Inviat !

    Vazute, asa, mai de departe… :

    a) cred ca e putin devreme ca sa stim toate dedesupturile acestei invitatii (de cind dateaza idea? a facut cineva presiuni? a fost consultat Patriarhul sau doar informat ? s.a.m.d.; sa speram ca le vom afla cit mai repede); oricum ar fi, comentariile admin sint foarte binevenite
    b) pai, printre altele, sa-i trimitem Sanctitatii Sale o scrisoare deschisa prin care sa-i cerem sa dea inapoi bisericile ortodoxe furate prin violenta (si aici nu folosesc cuvinte mai dure) de-a lungul vremii; sa-si precizeze pozitia fata de greco-catolicism, sa-si ceara iertare in numele Vaticanului pentru crimele comise de Bukow si altii ca el si sa-si asume consecintele ce decurg (aici il includ si pe cardinalul american care a stiut din vreme despre Yalta si nu a suflat o vorba!), sa dea bani pentru reconstruirea integrala a bisericilor darimate, etc
    c) sa vedem care va fi reactia alor nostri cind vor primi scrisori deschise de la Muntele Athos, din alte parti, sa nu fie primit…

    Doamne ajuta !

    d) noi acasa ne-am “rezolvat” toate problemele noastre: i-am canonizat pe Sfintii Inchisorilor, toata lumea merge la biserica cu credinta, nu mai avem avorturi, lista-i lunga…, si ce ne-a mai ramas este “dialogul” interconfesional…

  3. Mai, nu poate sa nu-l primeasca. Era aiurea ca Patriarhul sa se opuna… BO dintotdeauna a acceptat ‘dialogul’, nu l-a respins a priori. Totul e sa se tina pe pozitii. Dar sa spuna din start un mare ‘NU’ chiar ar fi fost nediplomatic total. Parerea mea.

  4. Faza aici nu e cu Patriarhul, care rezulta ca a fost pus in fata unei ‘initiative implinite’, ci cu Iohannis. Ce vrea presedintele asta de fapt…asta ramane un mare mister…

    Iata de pilda ce am mai gasit ‘pe net’:

    http://www.mediafax.ro/politic/ministrul-mediului-asupra-presedintelui-iohannis-planeaza-o-suspiciune-ca-nu-e-de-partea-romanilor-14231640

  5. sa-mi mai dau cu parerea pina nu uit… despre pasajul acesta de mai sus “Voi transmite gratitudinea statului roman pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolica a venit in intampinarea nevoilor religioase ale diasporei romanesti, prin gpzduirea a numeroase parohii ortodoxe si catolice”
    1) n-am stiut si despre “parohii catolice” pur romanesti… o fi adevrat ? in general catalocii de pe la noi se duc la catolicii de pe unde ajung si acolo se “integreaza”, n-au parohii romanesti, dar in fine…
    2) sa vedem pe un caz particular cum merge treaba: noi aici, in
    Germania, nu avem biserica romaneasca (nu-s bani, lumea vine si pleaca, etc), asa ca inchiriem una goala de la catolici in conditii proaste (platim si nu putin !); vorbesc unii la Bucuresti, primim un sfat de acolo, si ca urmare obtinem o audienta la cardinalul locului (ni s-a spus: aaa! vedeti voi, daca nu era cu ecumenismul… aici multe de spus, altadata); cardinalul, om foarte traditionalist dar si diplomat, zice: nu pot sa va dau/cedez/vind biserica catolica, astea fac parte din patrimoniul milenar al Germaniei ! insa, cit stati pe aici, va imprumut eu una goala in conditii mai acceptabile, cu CONDITIA sa nu faceti prozelitism printre catolici !!!: noi cu noi, voi cu voi ! am acceptat propunerea, ni s-a parut de bun simt, asteptam s-o vedem materializata; lectia insa: ei tin la patrimoniul lor – fapt pt care ii respect si admir – noi insa, cedam la greco-catolici, cedam la presiuni, iar ei cind e vorba de discutii “ecumenice” au ideile foarte clare despre ce trebuie facut !
    3) in conditiile astea, de ce nu i-am cere lui Bergoglio sa ne dea bisericile inapoi, si ale noastre sint patrimoniu milenar ! pai, ca sa nu vina cu mina goala la Bucuresti

  6. @doroteea:

    Da, nu ar fi putut sa spuna nu asa usor, ar fi fost linsat, ce-i drept. Se pot tergiversa insa lucrurile… plus ca 2018 nu e asa aproape de noi, iar intre timp o sa aiba loc, probabil, evolutii importante si la Vatican, si la Sinodul Panortodox, si in general…

  7. @admin:

    pai la asta ma gandeam si eu…pana in 2018…hă-hăă….timp berechet la ritmul iute in care merg ‘lucrurili’…

  8. Daca tot se intalnesc, sa faca ceva mai mult decat pana acum si pentru crestinii din Orient. Noi belferim de atat bunastare materiala si psihica in comparatie cu ei, iar ei sunt martirizati si trec prin chinuri de neinchipuit, dupa cum arata toate stirile si materialele venite de acolo. Crestinii de pretutindeni inca nu au luat o atitudine ferma si nu sunt organizati sa militeze pentru rezolvarea sau ajutorul efectiv care poate fi acordat acestor greu incercati ai veacului. Inca nu am vazut nicio actiune publica de amploare in vederea sustinerii crestinilor din Orientul Mijlociu. Iar cei care ii chinuie pe crestini terorizeaza si populatia musulmana neobedienta, deci se impusca doi iepuri, daca s-ar putea mobiliza intr-atat crestinii incat sa devina factor de influenta la nivelul la care trebuie. In privinta asta pastorii ar putea fi mai activi in a-si folosi turma ca forta de persuasiune asupra factorilor politici. Daca tot ne laudam ca suntem in proportie mare crestini, macar sa facem ceva mai vizibil pentru crestinatate si cu plata mare in cer. Papa are chipurile mare influenta la nivel mondial. Sa faca ceva constructiv cu ea, ca a mai trecut odinioara un holocaust peste Europa si papa de atunci dormea tot un somn adanc si-i defilau tartorii pe sub nas.

  9. Pingback: PAPA FRANCISC in România. PRESIUNI asupra PATRIARHULUI DANIEL si SINODULUI BOR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare