PAPA FRANCISC in România. PRESIUNI asupra PATRIARHULUI DANIEL si SINODULUI BOR

19-04-2017 4 minute Sublinieri

PAPA FRANCISC in România

Eventualitatea unei vizite a Papei Francisc în România a stârnit deja valuri de interes. Deocamdată însă, nu este vorba decât de speranțe legate de această vizită, după cum spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Vaticanul așteaptă o invitație oficială din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel. Aceasta deși Papa Francisc a fost deja invitat în România atât de către președintele Klaus Iohannis, cât și de Conferința Episcopilor Catolici din România.

”În primul rând, știm cu toții că Pontiful roman nu vine într-o țară majoritar ortodoxă fără a avea invitația oficială din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe, a Preafericirii Sale părintele patriarh Daniel, desigur, cu aprobarea Sfântului Sinod, care era forul suprem în Biserica Ortodoxă. Deci, în clipa în care există o invitație oficială din partea Patriarhiei, din partea președintelui României și din partea Conferinței Episcopale putem vorbi de începutul conlucrării la nivel diplomatic. Până în acel moment, sunt numai discuții sau, eventual, speculații, dar nu se începe un demers oficial. În clipa în care sunt aceste trei invitații, atunci reprezentanții Vaticanului vin în România și încep discuțiile concrete asupra modului în care se va desfășura această vizită. Deci, deocamdată suntem la acest punct”, a spus episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

“E nevoie de acțiuni concrete”

PS Florentin Crihălmeanu a adăugat că, deși ”avem speranțe legate de o vizită papală în 2018”, ” nu putem trece la concret”. “Pentru a trece la concret este nevoie de prezent. Și atunci e nevoie de documente, e nevoie de acțiuni concrete. Există speranțe, există planuri, există proiecte, dar sunt mai mult vise frumoase, fără fundament. Noi am dori, în cazul unei vizite a Pontifului roman în România, să vină și în zona noastră, a Transilvaniei, să avem ocazia să facem o celebrare festivă, și, dacă bunul Dumnezeu va rândui posibil ca acel moment să coincidă și cu momentul beatificării episcopilor martiri, ne-am bucura foarte mult să fie o asemenea liturghie celebrativă la Blaj, într-un loc semnificativ, unde să putem onora memoria acestor arhierei ai Bisericii noastre”, a adăugat episcopul român unit de Cluj-Gherla.

„Izvor de bucurie”

Pe de altă parte, PS Florentin Crihălmeanu a ținut să precizeze că ”în toate țările unde a fost Pontiful roman, chiar și în țări majoritar musulmane, islamice, a fost cu bucurie, cu bună înțelegere, deci nu au fost mișcări de opoziție sau atentate ”. 

“Ne amintim și vizita Pontifului Ioan-Paul al II-lea: a fost un izvor de bucurie, de pace și de bună înțelegere. Chiar unii dintre concetățenii noștri spuneau că se bucură că s-a făcut unirea între cele două Biserici. Înțelegerea în acele zile a fost atât de frumoasă și s-a creat o asemenea armonie – și în cadrul celebrărilor liturgice, participau cu toții, de o parte și de cealaltă – încât, efectiv, persoanele poate mai puțin informate au crezut că totul este în unitate. Se pare că nu ar trebui să ne ferim de o asemenea vizită a unui Pontif roman. Dimpotrivă, sunt sigur că România va fi pe principalele ecrane din întreaga lume, cel puțin pentru trei zile în acele momente. Și, pe lângă aceasta, va fi și un aport de ecumenism remarcabil și de har și de rugăciune în acele zile, a adăugat episcopul clujean.

De ce nu a ajuns Papa Ioan Paul al II-lea în Transilvania

În anul 1999, Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat România, însă caracterul acestei vizite nu ar fi fost unul pastoral, ci ecumenic, pentru că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, a insistat ca Suveranul Pontif să fie oaspetele său, nu al catolicilor din România. Acest lucru a presupus unele restricții. De exemplu, Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Nunțiatura Apostolică și Catedrala Sfântul Iosif din București, dar nu a putut vizita comunitățile catolice din Transilvania și, în special, Blajul. Întâlnirea cu cardinalul Alexandru Todea s-a petrecut în București. 

Acum, cei mai mulți dintre intelectualii ortodocși și catolici din România cred că o nouă vizită papală ar fi mai mult decât binevenită, iar impedimentele din calea organizării vizitării comunităților din Transilvania au dispărut. ”Papa ar putea vizita inclusiv comunitățile maghiare. Cea mai veche episcopie catolică se află în Alba Iulia și ar putea merge în Catedrala Sfântul Mihail”, este de părere intelectualul ortodox Vasile Todică. De asemenea, protestanții l-ar fi primit cu brațele deschise pe Papa Francisc.

”O astfel de vizită ar fi benefică. Pe lângă funcția ecleziastică, Sfântul Părinte are și calitatea de șef de stat, ceea ce înseamnă foarte mult. Nu ar fi nici un impediment la o astfel de vizită și cred că orice pastor reformat s-ar simți onorat să primească vizita Papei în biserica sa, dacă Sfântul Părinte ar dori să viziteze și un lăcaș de cult protestant. În trecutul zbuciumat al istoriei, Biserica Reformată și cea Catolică au fost pe poziții antagonice, dar acum sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart”, a declarat istoricul Leonard Horvath.

Nota noastra

Romania Libera si episcopatul unit pun presiune pe Patriarhul Daniel si Sinodul BOR pe tema invitarii Papei Francisc. Acest lucru este vizibil din maniera in care se evidentiaza faptul ca singura invitatie care mai lipseste este cea a PF Daniel.

Recent, in Sf. Sinod s-a discutat acest subiect, dupa cum se poate vedea din acest editorial semnat de R. Bucuroiu in Lumea Credintei, numarul din ianuarie 2017:

„Vine sau nu vine?/ Daţi-mi un răspuns!”, aşa sunau versurile dintr‑o celebră melodie a anilor ’80… Tot aşa ne întrebăm şi noi acum, în legătură cu posibila vizită a Papei Francisc în România, care se coace zilele astea în cancelariile administraţiei prezidenţiale de la Cotroceni şi în birourile diplomatice ale MAE. Chiar aşa: vine sau nu vine? Mai precis, este o vizită cu rost sau nu?

Tema a ajuns şi pe masa Sfântului Sinod, întrunit pe 16 decembrie. Dezbaterile au fost purtate în duh frăţesc, cu argumente dintre cele mai limpezi. Părintele Patriarh – m‑au asigurat cei prezenţi – a lăsat liberă discuţia, fiecare ierarh putând să‑şi facă auzită vocea, conform propriei conştiinţe. Aşadar duh frăţesc, spirit colocvial, atmosferă de sobor. Concluzia a fost că vizita Papei Francisc poate fi organizată la iniţiativa Statului român şi a Bisericilor Catolice din România. În ceea ce o priveşte, Biserica noastră nu se opune unui asemenea demers, dimpotrivă. Însă nu se va reedita episodul din mai 1999, când Biserica Ortodoxă a fost parte activă la invitarea Papei Ioan Paul al II‑lea şi când s‑au organizat Liturghii comune, ierarhii celor două Biserici conslujind în faţa unui mare număr de oameni. Situaţia politică a României şi a lumii era una în 1999; acum lucrurile stau într‑un mod cu totul diferit. Desigur, o întâlnire (la palatul de pe Colina Bucuriei) între Papă şi Patriarh poate avea loc fără probleme, însă mai mult ar fi … prea mult, şi nepotrivit în context. Cu alte cuvinte, less is more.

Decizie înţeleaptă şi adaptată actualei conjuncturi… Conjunctură care este încă tulburată pe ici, pe colo, în cadrul ecleziei româneşti, de ecourile Sinodului din Creta, unde lucrurile nu au mers chiar pe linia şi în siajul duhovnicesc revelat al vechilor Sinoade. De altfel, însuşi Patriarhul Daniel a spus, în contextul ultimei şedinţe sinodale, că anumite documente trebuie revăzute şi mult mai precis formulate, pentru a nu lăsa loc ambiguităţilor. Aşadar, o dorinţă fermă de a limpezi, până la capăt, apele duhovniceşti ale pleromei, agitată – să fim sinceri! – şi de unii pescuitori în ape tulburi. Rascolnici ai dreptei şi bune aşezări, potrivnici ai duhului de pace şi înţelegere care ar trebui să fi e regula vieţuirii între creştini, „lăutari” ai sfintelor canoane şi fi neţurilor dogmatice, aceşti nemitarnici fraţi care nu cunosc dreapta măsură şi care dezbină acolo unde nu ei au unit – aceştia trebuie arătaţi aşa cum sunt: necinstiţi sufleteşte. Însă şi datorită lor (dar cu ce preţ!) Biserica trebuie să mai facă un pas în clarificarea tuturor chestiunilor care pot isca tulburare şi genera dezbinări. Şi iată că îl face, spre dezamăgirea cetei de contestatari! Din acest moment, orice sâmbure de conflict (închipuit sau real) este dezamorsat.  (…)/ integral AICI

Asadar, cel putin conform sursei citate, in realitate, nu ar fi necesara invitatia oficiala a PF Daniel si a Sinodului BOR, vizita putand fi organizata de catre institutiile statului si catolicii si unitii din Romania. In aceste conditii, avem o problema, pentru ca se pare ca reprezentantul unitilor induce opinia publica in eroare, prin intermediul interesat al Romaniei Libere. Intrebarea este – de ce vor sa forteze mana patriarhului si a Sinodului BOR in chestiunea vizitei Papei Francisc? 


Categorii

1. DIVERSE, Greco-Catolici (Uniatia), Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “PAPA FRANCISC in România. PRESIUNI asupra PATRIARHULUI DANIEL si SINODULUI BOR

  1. Mai bine papa să meargă în țările catolice (eventual și musulmane, ba chiar și atee) să le ducă alor lui veștile de „mântuire” a tuturor prin ideile lui, fără deosebire de religie sau moduri de ateism și indiferentism religios…

    Binențeles că este o provocare tupeistă atât a catolicilor, cât și a presei, ca să sugereze că noi nu suntem cooperanți, că suntem închistați și fanatici…

  2. Abia ne rearanjam freza dupa ciufuleala de dupa Creta si mai papa mai lipsea din peisaj.

  3. Papa Francisc pare ca are ambitie sa se intalneasca cu toti Patriarhii Ortodocsi, si daca e cu putinta si la ei acasa. S-a intalnit cu PF Ieronim al Grecilor, cu PF Kirill al rusilor, chiar cu PF Ilia al II-lea al georgienilor (si in Georgia sa ne amintim de stadionul gol unde a slujit Papa sau de crestinii care, plini de bucurie, aveau pancarde cu mesaje ce nu au fost pe placul catolicilor).

    Dar, uite ca se pare ca Romania va rata “harul” adus de Papa, de a se vedea vreo trei zile pe ecranele din toata lumea.

  4. Normal ar fi ca papa sa nu fie perceput ca agent eletoral al lui Johanis.
    S-ar putea ca vizita sa coincida cu alegerile prezidentiale. Nici Johanis nu cred ca-si doreste 2018 !
    Dupa 2018 lucrurile se vor precipita,

  5. ”de ce vor sa forteze mana patriarhului…….”Simplu.Ecumenismul care bate la usa ortodoxiei si pe care si-l doresc multi, sperand distrugerea religiei adevarate, fiindca le sta in gat.

  6. Nu sunt de acord sa vina papa Francisc in România.

  7. O statuie a Fecioarei Maria din Argentina plange cu lacrimi de culoare rosie, adunand sute de oameni si declansand o investigatie a Vaticanului.

    Hundreds of Catholics flock to a small Argentinian home to ‘witness a miracle after a statue of the Virgin Mary begins crying BLOOD’
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4414638/Statue-Virgin-Mary-begins-crying-BLOOD.html

    Hundreds Gather in Argentina to Witness Statue of Virgin Mary ‘Crying Blood’
    http://www.singularfortean.com/news/2017/4/17/hundreds-gather-in-argentina-to-witness-statue-of-virgin-mary-crying-blood

  8. Mă gândeam că iar se va tura lumea întreagă pe tema Coreea de Nord, și pe cale de consecință ww3… (o să rămân fără obiectul muncii).
    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/19/imaginile-din-satelit-arata-ca-la-baza-nord-coreeana-unde-s-ar-pregati-un-test-nuclear-se-joaca-volei-17-57-41

    Macron își joacă bine șansele, fără bosumflări copilărești…A apărut cam din neant el, așa, ceea ce mă face să-l suspectez de legături cu elitele de acum semioculte. In fine..are carismă.
    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/20/alegeri-prezidentiale-in-franta-macron-favorit-in-primul-tur-le-pen-fara-sanse-in-turul-al-doilea-01-49-38

  9. @enkidu
    Macron nu a aparut de nicaieri, ci din buzunarul lui Rothschild, care i-a dat si ceva carisma pentru uzul maselor.

    Macron left the civil service for the Rothschild investment bank, where his role was the art of persuasion and brokering deals.
    https://www.theguardian.com/world/2017/feb/17/emmanuel-macron-the-french-outsider-president

    http://www.egaliteetreconciliation.fr/Quand-la-maison-Rothschild-sponsorise-Emmanuel-Macron-44596.html

  10. Eu tare sper, că nu vom putea să cădem mai jos decât suntem acum, dar dacă vine Francisc în România la invitația BOR, chiar că ne-am dus cu totul. N-am nimic împotriva românilor catolici romano sau greco, dar papa aici înseamnă politică și ecumenism păgubos. Chiar nu avem nevoie de el pe aici; iar el are multe de făcut pe-acolo pe unde sunt catolicii majoritari.

  11. eh, mai devreme sau mai tarziu tot va veni… nu se lasa dus asa usor…

  12. @m

    Vezi ca nu-i chiar in floarea varstei moshu. Asa ca aia cu mai tarziu nu-i musai valabila si aia cu mai devreme poate n-o-ngaduie Dumnezeu.

  13. Articolul din Romania Libera a fost retras?Eu nu pot sa-l accesez…

  14. Hristos a înviat !!! “De ce vor să forţeze mâna patriarhului şi a Sinodului BOR în chestiunea vizitei papei Francisc”? Părerea mea este că nu se poate înţelege motivul decât în lumina a ceea ce a afirmat acum patru ani părintele Elpidie, că papa Francisc este proorocul mincinos din Apocalipsa Sfântului apostol şi evanghelist Ioan.Or,din această perspectivă, papa Francisc trebuie să se legitimeze în lumea întreagă ca cel care are susținere din partea tuturor creştinilor,care creştini AU NEVOIE DE EL şi prin urmare îl invită la ei !!!

  15. Secretele Opus Dei si Opus One

    “Opus Dei” a fost întemeiată de Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975), la Madrid la 2 octombrie 1928. După Anuarul Pontifical, la ora actuală peste 90.000 de persoane de pe cele cinci continente fac parte din prelatură.
    Prelaturile personale sunt structure ierarhice a Bisericii Catolice, compuse din laici și preoți, sub conducerea unui prelat.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Opus_Dei

    Opus Dei este un instrument de influenţă, deoarece au posibilitatea de a influenţa oameni importanţi în mediile catolice. Ei au avut o persoană excepţională, maître Violet. El a fost avocatul Papei.
    Constituţia “Opus Dei” îi sfătuieşte pe membri să păstreze (cităm):
    “O tăcere prudentă, în ceea ce priveşte numele celorlalţi membri; nu trebuie să dezvăluie nimănui apartenenţa lor la ‘Opus Dei’.
    ‘Opus Dei’ reprezintă o adevarată armată creştină, care nu poartă uniformă, ci costum şi cravată. Soldaţii sunt miniştri, bancheri, profesori universitari, jurnalişti sau avocaţi. Iar toţi lucrează pentru împlinirea Operei lui Dumnezeu.
    ‘Opus Dei’ înseamnă aproape 84.000 de membri laici în întreaga lume, la care se adaugă 1.890 de preoţi, vreo 20 de episcopi, doi cardinali.”
    http://ioncoja.ro/putin-versus-rothschild-era-si-timpul/

    Opus Dei leaders describe warm relationship with Pope Francis
    The new leader of Opus Dei, Spanish Monsignor Fernando Ocáriz, and another top Opus Dei official met the press on Monday. Among other things, they described the surprisingly warm personal relationship between Pope Francis and Opus Dei, despite perceptions that the group is “conservative” and Francis “progressive.”
    https://cruxnow.com/global-church/2017/01/25/opus-dei-leaders-describe-warm-relationship-pope-francis/

    Am băut și vin din ăla, “Opus One”, pe care Dragnea i-l ducea lui Florian Coldea. Vorbeam discuții private cu cei cu care jucam tenis. Eram nemulțumit pentru că se crease un sistem paralel de putere, de aceea l-am amenințat pe Florian Coldea că îl voi demite.
    http://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-recunoa-te-tot-intalniri-secrete-cu-sri-sie-i-basescu-partide-de-tenis-cu-serviciile_1192627.html

    Vinul la care face referire Ponta, Opus One, costă pe site-urile de specialitate, în medie 1.400 de lei.
    https://www.antena3.ro/politica/cat-costa-vinul-despre-care-ponta-sustine-ca-dragnea-i-l-ducea-cadou-lui-coldea-406593.html

    Opus One Winery is a winery in Oakville, California. The winery was founded as a joint venture between Baron Philippe de Rothschild of Château Mouton Rothschild and Robert Mondavi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opus_One_Winery

  16. Secretele sunt pazite cu “sfintenie”: un bancher a fost taiat in bucati dupa participarea la o intrunire a Opus Dei in Sicilia

    Opus Dei, Parmalat and a dead Italian banker
    http://www.dairyreporter.com/Manufacturers/Opus-Dei-Parmalat-and-a-dead-Italian-banker

    Banker in food scandal is found dead after Opus Dei meeting
    The body of Gianmario Roveraro, 70, had been chopped into pieces and hidden in a hut beneath a motorway bridge about 18 miles (30km) from Parma.
    http://www.informationliberation.com/?id=13562

  17. Pingback: Seful catolicilor din România pretinde ca PATRIARHUL DANIEL l-a invitat pe PAPA FRANCISC in tara
  18. Pingback: PAPA FRANCISC VA VIZITA CATEDRALA NAȚIONALĂ. Cum va fi primit de Patriarhia Română?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare