PADURILE ROMANESTI, DEVORATE de “termitele” din CHINA si AUSTRIA, cu complicitatea STATULUI ROMAN

5-01-2012 4 minute Sublinieri

defrisari masive paduri - termitele austriece si chinezesti

Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, dar şi China şi Rusia, pentru protejarea fondului forestier propriu, au redus cantitatea de lemn destinată exploatării. România a rămas un “paradis verde” pentru firmele străine.

Din pricina înăspririi competiţiei pe piaţa de profil nu au întârziat să apară înţelegeri, nepro­fitabile pentru statul român, nepro­fitabile pentru resursele naturale ameninţate, între principalii actori pe piaţa exploatării lemnului. Termita austriacă şi cea chinezească îşi împart, ca invadatorii teritoriile cucerite, pădurile româneşti. Da, chinezii sunt foarte activi şi lacomi, deşi nu-i vezi cu toporul în cârcă prin pădure, mănâncă enorm de mult lemn. Milioane de metri cubi!

Industria lor are nevoie infinită de materie primă. La ei acasă nu mai au voie să taie, posibila criză de apă cu care se va confrunta ţara pe termen lung a făcut ca autorităţile chineze să conceapă un plan de investiţii la nivel mondial. Acesta vizează achi­zi­ţio­narea şi modernizarea unor fabrici de celuloză în ţări ce deţin fonduri forestiere semnificative. Cunoscând faptul că în ţara noastră se taie fără milă şi iraţional, în cea de a doua jumătate a anului 2010, firmele cu capital chinez şi-au creat rapid reţele de exploatare de masă lemnoasă. Operatorii din industria românească a lemnului au sesizat anul trecut Preşedinţia şi Guvernul despre pofta nestăvilită de resurse a străinilor, care pune în pericol interesele economice naţionale.

O primă mişcare a fost achi­zi­ţionarea, de către Avic International Holding Corporation, firmă cu capital chinez, a pachetului majoritar de acţiuni la SC Someş SA din Dej, producător de celuloză, controlată anterior de grupul de firme Serviciile Comerciale Române, Piatra-Neamţ. Conform planului de afaceri, firma chineză se obligă, până în 2014, să investească 350 de milioane de euro în retehnologizarea şi mărirea capacităţii de producţie a liniei de celuloză şi hârtie, până la 550 de mii de tone pe an. Hai să traducem cantitatea de celuloză în… materie primă.

O asemenea producţie va genera, anual, un consum de 2,5-3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, în special răşinoase. Dacă la aceasta se adaugă cel actual, de 3,5 milioane de metri cubi, rezultă, pe termen foarte scurt, un necesar de 6-6,5 milioane de metri cubi de lemn anual, pentru pro­ce­sarea în produse finite, semifinite, res­pectiv, celuloză şi hârtie. Un ase­me­nea consum va duce, inevitabil, la creşterea presiunii asupra ex­ploa­tă­rii fondului forestier. În mod real, Ro­mânia poate asigura maximum 5,7 milioane de metri cubi de ră­şi­noase anual, diferenţa urmând a fi asi­gurată prin ridicarea volumului de lemn exploatat, ceea ce, bine­în­ţe­les, contravine regulilor de gospo­dărire durabilă a fondului forestier. Dar la dracu’ cu regulile când profitul o cere!

Secretarul de stat de la Ministerul Mediului Cristian Apostol nu este străin de lăcomia chinezească  / Foto: SORIN LUPSASecretarul de stat de la Ministerul Mediului Cristian Apostol nu este străin de lăcomia chinezească  / Foto: SORIN LUPSA
Armistiţiu între marii profitori
În acest moment, piaţa prelucrării lemnului din România, în special cea a răşinoaselor, este stăpânită de firmele austriece: Holzindustrie Schweighofer SRL; Kronospan Sepal SA Sebeş; Egger Romania SRL Rădăuţi; Kronospan Sepal SRL Braşov.Deţinătorul primului loc în acest top, SC Holzindustrie Schweighofer SRL din Sebeş, cunoscând puterea financiară a investitorilor chinezi şi simţindu-şi ameninţată poziţia, a propus, potrivit surselor noastre, un acord tacit între cele două părţi. Astfel, în cadrul unor întâlniri, cei în cauză au stabilit împărţirea sferelor de influenţă asupra resurselor forestiere din România. În acest fel se poate păstra sub control preţul lemnului. Sub controlul lor.Chiar şi cu acest “gentleman agreement” încheiat, austriecii încearcă să îşi asigure partea leului. Având vechime în afaceri cu statul român şi ştiind cum merg treburile pe aici, până încep să se mişte şi chinezii, reprezentanţi ai SC Holzindustrie Schweighofer SRL au contactat, după ştiinţa noastră, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, mai exact, Cristian Apostol, secretar de stat pentru silvicultură şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor, Şandor Balogh, director general adjunct al RNP, şi Sabin Bratu, director al Direcţiei Comerciale a RNP. Scopul întâlnirilor? Urgentarea soluţionării favorabile a unei solicitări a firmei.Uite ce ar trebui să aprobe Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Regia Naţională a Pădurilor.1. Modificarea cadrului legislativ în vigoare în vederea diminuării vârstei minime de recoltare a masei lemnoase din fondul forestier.

2. Utilizarea, pe întregul teritoriu al României, a sistemului austriac de măsurare a volumelor de masă lemnoasă. Folosirea acestui sistem a adus pierderi (estimate de sursele noastre) de peste 10 milioane de lei pe an bu­getului RNP. Asta pentru că, deşi sis­temul nu este încă omologat în ţara noas­tră, firma austriacă îl foloseşte la calculul lemnului tăiat din ex­ploa­tările contractate direct de la Regie.
Noi în domeniu, reprezentanţii Avic International aplică tactica cu care au început şi “partenerii” lor austrieci, oferind agenţilor econo­mici autohtoni preţuri mai mari pentru cantităţile de lemn pe care le achi­zi­ţionează de la aceştia, indiferent de calitatea acestuia. De asemenea, încearcă să penetreze cercurile persoanelor cu influenţă, la nivel local, în împărţirea fondurilor forestiere destinate exploatării. Aşa cum ştim năravurile balcanice, e de aşteptat să pătrundă cu succes în cercurile foarte primitoare. În împrejurările astea, e de aşteptat ca, pe viitor, licitaţiile pentru vânzarea masei lemnoase organizate de Direcţiile Silvice să aibă câş­ti­gătorul decis chiar înainte de organizarea acestora.

Lăcomia chinezească pune în pericol industria autohtonă

La începutul anului trecut, federaţiile pa­tronale şi profesional reprezentative pe plan naţional, în numele ope­ra­torilor economici din industria pre­lu­crării lemnului, sesizau cele mai înal­te instituţii ale statului cu privire la apariţia unei noi specii de termită care devastează pădurile româneşti. Este vorba despre aşa-numita termită chi­nezească, temută pe plan mondial pentru pofta ei de mân­care in­sa­ţia­bilă. Iată textul ses­i­zării:”În ultima perioadă, atât pro­du­că­torii din industria primară de prelu­cra­re a lemnului, cât şi cei din industria mobilei ne-au sesizat o creştere în­grijorătoare a exportului de buşteni din lemn pentru industrializare, către China, ceea ce îngreunează apro­vi­zio­narea cu materii prime a industriei autohtone a produselor semifinite şi finite din lemn, fiind în contra­dicţie cu strategia de valorifiare superioară a resursei interne de lemn prin produse prelucrate, în special mobilă.Astfel, în primele 9 luni ale anului 2010, din datele statistice oficiale rezultă un export de buşteni pentru industrializare către China în va­loare de 13.625,720 mii $ faţă de valoarea de 4.291,908 mii $ înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2009, reprezentând o creştere de 3,17 ori. Operatorii economici, foarte îngrijoraţi, ne-au sesizat că, în ultimele săptămâni, fenomenul a luat o amploare deosebită, toate containerele care aduc produse din China se returnează încărcate cu buşteni, în special de răşinoase. De asemenea suntem informaţi că ţări învecinate cu însemnate cantităţi de resurse lemnoase au interzis exportul de buşteni (ex. Ucraina), iar Fe­deraţia Rusă a introdus o taxă vamală de 25% pentru exportul buştenilor. Această conjunctură zonală determină o presiune suplimentară asupra resursei de materie primă lemnoasă pentru toţi operatorii econo­mici din industria lemnului şi influenţează atât creşterea preţului materiei prime lemnoase, precum şi reducerea activităţii unor operatori economici din domeniu, cu implicaţii nefavorabile şi asupra forţei de muncă. Având în vedere creşterea exage­rată a exportului de buşteni din ultima perioadă, în China, cu efecte dezastruoase asupra industriei de prelucrare a lemnului şi a industriei mobilei, vă rugăm să dispuneţi ana­liza celor prezentate mai sus în sco­pul instituirii unor proceduri ri­guroase de control a provenienţei legale a masei lemnoase şi măsuri de descurajare a exportului de material lemnos în stare brută, neprelucrată.Apreciind că situaţia reprezintă o problemă foarte importantă pentru industria de profil din România, industrie care contribuie semnificativ la evoluţia economiei româneşti, vă rugăm să soluţionaţi de urgenţă in­tervenţia noastră împreună cu Co­mi­sia Europeană.

Sesizarea a fost tri­misă Pre­şe­di­n­ţiei, Guvernului, mi­nis­terelor cu atri­buţii în domeniu. Ea este semnată în numele Asociaţiei Pro­ducătorilor de Mobilă şi al Aso­cia­ţiei Forestierilor din România de pre­şedinţii Aurică Sereny şi Ioan Sbera.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezastre, calamitati, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “PADURILE ROMANESTI, DEVORATE de “termitele” din CHINA si AUSTRIA, cu complicitatea STATULUI ROMAN

  1. Daca exista crima la indigo, atunci asta e crima la verde!? “Ce te legeni codrule?…”. Saracul codru, frate cu romanul(?), nici nu se mai leagana saracul, ca l-a mutilat frate-su. Asa ba’ criminalilor, omorati tot tot! Slugi obediente ce sunteti! Va taiati craca de sub picioare si la propriu si la figurat ipocritilor!

  2. parca nu se opresc aceste ” vesti ” care nu pot lasa indiferent romanii care isi mai iubesc tara. mie mi se pare f trista situatia (sigur,adunata impreuna cu multe altele, ce alcatuiesc un pachet intreg):(
    …..poate ar trebui sa vedem toate acestea ca pe niste incercari ce ne pot ajuta sa nu ne lipim sufletul de cele pamantesti. Sus sa avem inimile.
    iertati, poate am cam deraiat de la subiect.

    un an intru mantuire tuturor fratilor de la rzb si celor ce se bucura de “bunatatile” oferite aici zilnic.

  3. @a.maria:

    .poate ar trebui sa vedem toate acestea ca pe niste incercari ce ne pot ajuta sa nu ne lipim sufletul de cele pamantesti. Sus sa avem inimile.

    …si sa ne aduca aminte ca cetatea noastra statatoare este in cer, nu pe pamant, ca suntem cetateni ai Ierusalimului Ceresc, inainte de a fi cetateni ai statului sau ai suprastatului.

    Dar si pentru a ne zdrobi inima privind la relele faptuite in jur, la nivel micro si macro.

  4. Inca un exemplu ca tambalaul din 89 a fost de fapt o lovitura de stst. Mai bine zis, o veritabila RINVOLUTIE. Cine sa creada ca romanii au sarit sa-l apere pe Tokes. Si, de ce s-au grabit sa-l omoare pe Ceausescu. Se vede acum.

  5. Pingback: MAREA DEFRISARE. Reportaj Romania, te iubesc despre JAFUL DE PROPORTII INCREDIBILE AL MASACRARII PADURILOR ROMANIEI [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Coruptie a la Harvard: UNIVERSITATEA AMERICANA – CEL MAI MARE PROPRIETAR DE PADURI DIN ROMANIA. Dupa un scandal de coruptie, isi vinde in regim de urgenta posesiunile - Recomandari
  7. Pingback: MARELE JAF AL RETROCEDARILOR ABUZIVE si al DISTRUGERII PADURILOR ROMÂNIEI prin mecanisme institutionale (VIDEO, “Jocuri de putere”): “Este un atac sistematic, concentrat si dirijat pe toate resursele României” - Recomandari
  8. Pingback: “CODRUL, FRATE CU STRAINUL” – reportajul “In Premiera” (Antena 3) despre MAFIILE PERICULOASE CARE A PUS STAPANIRE (SI) PE PADURILE ROMANESTI [video] - Recomandari
  9. Pingback: MILIARDE DE EURO DIN MILIOANE DE METRI CUBI CHERESTEA. Firmele austriece fac profituri uriase din EXPLOATAREA NEMILOASA a padurilor romanesti - Recomandari
  10. Pingback: “MACELUL PADURILOR” – departe de final. Prapadul din Piatra Craiului si dezastrul din Rucar-Bran [Reportaj IN PREMIERA - VIDEO]/ PSD acuzat ca inlesneste JAFUL PADURILOR prin modificarea CODULUI SILVIC - Recomandari
  11. Pingback: JAFUL PADURILOR CONTINUA NESTINGHERIT. “Adevar la metru cub”, investigatie In Premiera (Video). PRESEDINTELE IOHANNIS NU A PROMULGAT CODUL SILVIC PENTRU CA “DISCRIMINA” CORPORATIILE STRAINE! | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: SISTEMUL MAFIOT COORDONAT DE AUSTRIECI CONTINUA MAREA DEFRISARE. O noua ancheta a lui Andrei Ciurcanu, pentru In Premiera: “O PADURE DE SMECHERI” (Video) | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: CINE SI DE CE NE CUMPARA SAU DISTRUGE PADURILE SI RAURILE DE MUNTE ALE ROMÂNIEI? Parcul Național Retezat – aproape distrus prin exploatarile agresive cu destinatar extern. PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI – VANDUT UNEI FUNDATII APROPIATE PRIN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare