Parintele Savatie in vizita la Manastirea Sireti, la emisiunea “Pietrele vorbesc”: “Orice dezbinare, orice viclenie si minciuna este de la diavol”

24-01-2011 1 minut Sublinieri

Ieromonah Savatie Bastovoi – Pietrele vorbesc: 23 ianuarie 2011

“… Daca astazi avem gazete si putem, o data in plus, sa-i ponegrim, sa-i denigram, in numele unei renasteri nationale, de ce sa nu o facem? Penita nu doare…”

“Avem suficienti specialisti in scandaluri, in intrigi, in dezbinari… Astazi doresc, dimpotriva, sa vorbim despre felul in care dragostea de neam, de limba, de Biserica, si de traditie si de limba ar trebui sa se faca prilej de impacare, de unire, de dragoste, de dainuire intru slava lui Dumnezeu…”

“Aici, la Manastirea Sireti, gasim, cred, o pilda de buna impacare, de depasire a tuturor conflictelor, prejudecatilor, fals fabricate de catre unii politicieni ai momentului”.

“Calendarul (stilul nou – stilul vechi) nu e o dogma si nu trebuie sa se faca pricina de sminteala si prilej de dezbinare”.

“Nu e nicio deosebire intre ortococsii romani de dincolo si de dincoace de Prut, sunt aceiasi, dar sunt multe prejudecati, dezinformari”.

“Daca ne-am cunoaste, ne-am iubi mai mult, dar unde nu este loc de cunoastere, acolo are loc minciuna, dezbinarea, vorbirea de rau, si toata dezinformarea care este…”

“V-am prezentat astaz un exemplu cum dragostea de biserica, de neam, de toate valorile profunde, eterne, poate fi folosita spre impacare, spre dragoste, spre buna slujire a semenilor nostri, si pentru o amprenta frumoasa in istorie. Toate celelalte scopuri, care, in numele Bisericii, al neamului, speculeaza in jurul limbii si a patrimoniului nostru sunt straine traditiei noastre de popor pasnic, de popor demn, de popor in care orice incercare de dezbinare, de clevetire, de pizmuire, de invidie, au fost si trebuie sa ramana niste pacate, care trebuie condamnate, nu doar in numele Bisericii si al credintei, ci si al intregii colectivitatii”.

“Orice dezbinare, orice viclenie si minciuna este de la diavol. Dar tot ce aduce pace, dragoste si dainuie este de la Bunul Dumnezeu”.

“Sa nu faci tot ce poti, sa nu spui tot ce stii, să nu crezi tot ce auzi” (Parintele Paisie Olaru)

vezi: http://www.manastirea-sireti.md/

Legaturi:


Categorii

Documentare/ Reportaje, Pagini Ortodoxe, Parintele Savatie, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Parintele Savatie in vizita la Manastirea Sireti, la emisiunea “Pietrele vorbesc”: “Orice dezbinare, orice viclenie si minciuna este de la diavol”

 1. Ca tocmai era vorba de dezbinarea pe baza de calendar si alte asemenea:

  http://www.mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=6427

  Recunoasteti, unii dintre dvs., si stilul de formulare a titlului:

  GRAV: Ce s-a întîmplat cu mănăstirea SIREŢI?

  Ce s-a întîmplat cu calendarul mănăstirii Sireţi? Ce s-a întîmplat cu ortodoxia stareţului Porfirie, din moment ce a publicat pe site-ul oficial al mănăstirii pe care o conduce o felicitare cu o ocazie care nu există în realitate – astăzi fiind prăznuit Sfîntul Ierarh Spiridon al Trimitundei, şi nu “Crăciunul” ? Ce s-a întîmplat cu întreaga obşte a mănăstirii – arhimandritul Natanael, ieromonahul Iacov, ieromonahul Mihail şi ieromonahul Serafim – din moment ce nu au protestat împotriva felicitării papistaşe ? Se va sesiza Mitropolia Moldovei cu privire la acest caz cel puţin ciudat ? Este puţin probabilă varianta ca site-ul mănăstirii să fi fost spart de careva rău-voitori nou-calendarişti.

  …. Ce se întîmplă în mintea responsabililor de la Sireţi? Vor să-l împace pe Sfîntul Spiridon cu “Crăciunul” catolic, pe Hristos cu Veliar?

  ..

 2. Imi plac emisiunile realizate cu multa iscusinta si maiestrie de pr. Savatie. Le-am vazut si revazut cu mult interes. Reuseste sa aduca in discutie subiecte foarte diverse si interesante, si sa extraga esentialul din fiecare intamplare prezentata. Isi alege ca interlocutori oameni deosebiti, care au avut realizari importante si care pot fi o pilda pentru noi.
  Iata aici un link unde pot fi vizionate mai multe emisiuni din ciclul „Pietrele vorbesc”:

  http://www.vimeo.com/search/videos/search:savatie%20bastovoi/51330d8a

  Manastirea Sireti construita de romani basarabeni este o bijuterie din punct de vedere arhitectonic si al icoanelor de mozaic realizate in stil bizantin, si in care convietuiesc intr-o desavarsita armonie sub acelasi calendar monahi romani din Ucraina, Basarabia si Romania

 3. Despre viata parintelui Mihai Cazacu, ctitorul Sf. Manastiri Sireti:

  http://www.manastirea-sireti.md/uploads/Viata_Pr_Mihail.pdf

 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Pentru toti cititorii nostri, de Pasti: DAR DIN DAR DUHOVNICESC… O EMISIUNE PILDUITOARE SI EMOTIONANTA A PARINTELUI SAVATIE BASTOVOI cu niste tineri păstori, marturisitori PE VIU ai Invierii sufletelor prabusite (̶
 5. Pingback: PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si "Romania ingerilor" (VIDEO integral) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: PARINTELE SAVATIE la Sophia despre SINDROMUL “CESAFAC” (video + transcriere). “Noi trebuie sa mergem impotriva acestui curent de dezorientare a omului” - Recomandari
 7. Pingback: PĂRINTELE SAVATIE BAȘTOVOI - cuvinte de ÎNVIERE, despre IUBIRE, IEȘIREA DIN LUME și... ȘMECHERIA CARE TRĂDEAZĂ. "Prelungiți Paștele cît mai mult!"; "În fiecare dintre noi trăiește un IUDA" - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare