Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele de sist NU se va stinge curand!” (VIDEO)

23-10-2013 6 minute Sublinieri

Radu Tudor: NU MAI ACUZATI OAMENII CA SE TEM!

Din emisiunea “Editie speciala” cu Radu Tudor (Antena 3, marti, 22 octombrie 2013) despre EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST

comenteaza: MIRCEA DIACONU, gen. avocat PAVEL ABRAHAM, ministrul Maria Grapini, jurnalistul RAZVAN SAVALIUC

***

Mircea Diaconu: Cineva, in isterie, vrea sa consume tot acum… NU, PRETUL GAZELOR NU VA SCADEA!

Pavel Abraham: Sa ne invatam sa fim demni, nu niste slugi cuminti!

***

Companiile care vor exploata gazele de şist din Europa vor trebui să respecte un pachet de legi stricte, scrie portalul european Euractiv citând o sursă din Comisia Europeană.

Bruxelles-ul urmează să adopte o serie de legi aplicabile la nivel european pentru prevenirea riscurilor de mediu şi sănătate provocate de exploatarea gazelor de şist.

Acestă tensiune legată de exploatarea gazelor de şist nu se va stinge foarte curând, a spus jurnalistul Radu Tudor, marţi, la Antena 3.

Potrivit acestuia, sunt încă foarte mulţi oameni care nu ştiu ce vrea să însemne această afacere de milioane de euro.

E bine pentru oameni? Pentru Guvern? E bine pentru companiile străine sau pentru bugetul de stat?

Surse oficiale de la Bruxelles vorbesc despre îngrijorarea cea mai mare a oamenilor şi anume afectarea pânzei freatice şi producerea cutremurelor.

avocat florin mihutFlorin Mihuţ, avocat care are specializări în drept european şi în drepturile omului, i-a scris jurnalistului Radu Tudor pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist.

O eventuală naţionalizare a resurselor naturale ale unui stat nu contravine în niciun fel dreptului european“, scrie acesta.

Conform celor scrise de Florin Mihuţ, suveranitatea unui stat se exercită în interiorul frontierelor sale, la spaţiile terestru, aerian şi subteran.

“Aşadar, resursele naturale conţinute de subsolul teritoriului unui stat sunt proprietatea acelui stat care este liber să le decidă soarta. Uniunea Europeană este extrem de atentă la respectarea regulilor şi principiilor referitoare la libera concurenţă. Acest lucru nu presupune însă că orice agent economic poate veni pe teritoriul unui stat, ridicând pretenţii asupra proprietăţii sau exploatării resurselor sale”.

  • Radu Tudor:

“Cutremure si contaminarea panzei freatice”

Companiile care vor exploata gazele de şist din Europa vor trebui să respecte un pachet de legi stricte, scrie portalul european Euractiv citând o sursă din Comisia Europeană. Bruxelles-ul urmează să adopte o serie de legi aplicabile la nivel european pentru prevenirea riscurilor de mediu şi sănătate provocate de exploatarea gazelor de şist. Directiva ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie.

“Intenţia noastră este să aducem clarificări cu privire la regulile aflate în vigoare, atât pentru companii, cât şi pentru investitori. De asemenea, vrem să asigurăm publicul în ceea ce priveşte impactul gazelor de şist asupra mediului înconjurător şi asupra sănătăţii publice”.

Un punct important al noului pachet de legi este gestionarea efectelor nocive ale exploatărilor, precum contaminarea pânzei freatice sau producerea unor cutremure, mentioneaza Euractiv. În astfel de cazuri, companiile de exploatare trebuie să acorde despăgubiri. Astfel, image10toate aspectele  legate de efectele exploatării ar urma să fie acoperite de noile prevederi ale Comisiei, mai precizează sursa europeană.

“Având în vedere că impactul pe care îl au gazele de şist asupra mediului înconjurător ar putea fi mai mare decât în cazul gazului convenţional sau al petrolului, vrem să ne asigurăm că legislaţia pentru mediu este destul de strictă încât să facă faţă acestor riscuri.”

Comisia Europeană vrea de asemenea să îi asigure pe ecologişti că, odată cu acest pachet de legi, riscurile ca nivelul de poluare să crească sunt minime.

fractionareahttp://www.euractiv.com/energy/shale-gas-firms-brought-robust-n-news-531191?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=653b254616-newsletter_daily_update&utm_medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-653b254616-245621834

“The planned directive aims to ensure that the public is offered “the same level of protection” from the risks of shale ‘fracking’ as from other forms of energy extraction, he added.

The legislation will set down rules for dealing with the risks of:  

  • Venting and flaring of greenhouse gases
  • Seismic disturbances
  • Groundwater contamination and management of the water supply and reserves
  • Impacts on air quality, and noise emissions
  • Associated infrastructural problems caused by heavy industrial activity

Statul roman isi poate valorifica singur resursele

In urma numeroaselor mesaje primite dupa Editia speciala de aseara, public aici integral opinia avocatului roman Florin Mihut, membru al Baroului Bruxelles, in legatura cu resursele din Romania

Domnule Tudor,

Conform celor stabilite, doresc să fac câteva precizări juridice cu privire la controversa apărută pe finalul emisiunii moderate de dumneavoastră aseară. În ciuda a ceea ce a încercat domnul Mugur Ciuvică să susțină, o eventuală naționalizare a resurselor naturale ale unui stat nu contravine în nici un fel dreptului european.

Ce spun textele ?

În primul rând, este cazul să ne referim la principiul general de drept internațional conform căruia suveranitatea unui stat se exercită în interiorul frontierelor sale, la spațiile terestru, aerian și subteran. Așadar, resursele naturale conținute în subsolul teritoriului unui stat sunt proprietatea acelui stat care este liber să le decidă soarta.

Uniunea Europeană este extrem de atentă la respectarea regulilor și principiilor referitoare la libera concurență. Acest lucru nu presupune însă că orice agent economic poate veni pe teritoriul unui stat, ridicând pretenții asupra proprietății sau exploatării resurselor sale. Liberalizarea pieței precum și libera concurență nu funcționează decât în situații de concurență. Dar nimeni și nimic nu poate obliga un stat să deschidă o procedură de atribuire prin licitație dacă acesta nu dorește acest lucru.

Astfel, articolul 345 al Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că „Tratatele nu aduc atingere regimului proprietății în statele membre”. În plus printr-o decizie din 18 decembrie 1997, Curtea de Justiție a Uniunii europene (CJUE) a subliniat „absența reglementării comunitare specifică în materie de expropriere”, consacrând astfel dreptul statelor membre să naționalizeze orice element al economiei, de la bănci la resurse naturale, bineînțeles cu respectul regulilor de non-discriminare. Acest lucru a fost confirmat, dacă mai era nevoie, și de vicepreședintele Comisiei europene, Joaquin Almunia, în 2011.

Pentru ca o expropriere pentru cauză de utilitate publică și o naționalizare să fie conforme cu dreptul european, trebuie ca statul membru să se comporte ca un investitor privat într-o economie de piață atât în ceea ce privește prețul de achiziție cât și gestiunea întreprinderii. Aceste principii se aplică însă preluării de către stat a unei întreprinderi private deja existente, nicidecum dreptului statului suveran de a dispune de propriile-i resurse.

Așadar, dacă România ar hotărî constituirea unei companii naționale a aurului sau a gazelor, care să exploateze singură aceste resurse, eventual cu ajutorul tehnologic ale altor firme, românești sau străine, nu ar încălca nici o dispoziție europeană. Singura condiție este ca statul să nu favorizeze în mod nejustificat o anumită întreprindere în detrimentul altora. Ar fi suficient însă ca statul să nu deschidă licitații de concesionare, ci mai degrabă licitații de subcontractare la care să participe companii specializate în exploatarea resurselor care să furnizeze tehnologii pentru exploatare și nu să profite direct de produsul exploatării.

În fine, aș dori să-mi permiteți două scurte replici la două din afirmațiile făcute de domnul Ciuvică :

–      Nu există în TFUE nici o posibilitate de excludere a unui stat membru ;

–      Obiectivul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECA), declarat de către fondatorul Robert Schuman, era „susținerea masivă a industriilor europene de cărbune și oțel pentru a le permite să se modernizeze, să-și optimizeze producția și să-și reducă cheltuielile, luând totodată asupra sa ameliorarea condițiilor de viață ale salariaților lor și reinserarea lor socială în caz de disponibilizare”. Contrar celor afirmate de domnul Ciuvică, regulile privind concurența nu au apărut în dreptul european decât în 1957, odată cu adoptarea Tratatului de la Roma. CECA era de fapt o organizație extrem de protecționistă.

Doresc să vă mulțumesc pentru caracterizarea drept „om de încredere” cu care m-ați onorat în timpul emisiunii, imediat după ce ați primit mesajul meu. Vă stau la dispoziție pentru orice chestiune juridică, în mod obiectiv, indiferent de simpatii, afinități sau convingeri pe care orice om le are.

Florin MIHUŢ

Avocat au Barreau de Bruxelles

Licencié en droit européen et en droit bancaire et financier

***

RADU TUDOR, unul dintre putinii “antenisti” care INCA mai spun adevarul despre GAZELE DE SIST:

Care sunt efectele si riscurile exploatarii?

Legaturi:

***

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Mircea Diaconu, Radu Tudor, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele de sist NU se va stinge curand!” (VIDEO)

  1. Problema gazelor, dar si a aurului, cu riscurile aferente, suna cam asa in termeni foarte rezonabili: guvernul si companiile straine vor bani de pe urma exploatarilor, romanii de rand se tem pentru viata lor din cauza poluarii masive si a saracirii agravante. Evident ca poporul are dreptate sa nu doreasca sa-si puna viata in pericol pt a se imbogati altii.
    Dar penibil este ca tot poporul, fara a dispune de mijloace necesare, trebuie sa se documenteze si sa expuna subiectul pt a lua tot guvernantii hotarari in cunostinta de cauza, nu pe sest. Asta in timp ce este datoria guvernului sa faca aceasta investigatie, avand si posibilitatile necesare.

  2. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti” -
  3. Pingback: MIZERABILUL ATAC al premierului Ponta la adresa parintelui Vasile Laiu si a REZISTENTEI PREOTILOR din Vaslui/ Contra-ofensiva corporatiilor americane: un LOBBYST afirma ca ”N-AR FI O SURPRIZA” CA RUSIA SA FIE IN SPATELE PROTESTELOR ANTI-FRACKING - Rec
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare