Pastila pentru STERGEREA MEMORIEI…

6-10-2011 1 minut Sublinieri

Nolens-volens, oamenii vor ajunge sa se intrebe: CINE SUNT? Sau vor trebui sa uite si asta?

Pastila pentru stergerea memoriei

Experienţele traumatice ar putea fi şterse din memoria oamenilor cu ajutorul unei pilule revoluţionare, conform dailymail.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea Leicester au depistat procesele prin care creierul face faţă stresului, un pas uriaş către realizarea medicamentului. Aceştia au identificat o proteină produsă de creier pentru a face faţă mai bine stresului, lipocalin-2, şi încearcă să afle dacă amplificarea nivelului acestei proteine va duce stoparea amintirilor dureroase. Rezultatele pot fi de folos în tratarea depresiei.

Pastila cu efect uluitor ar putea fi dezvoltată în următorii 10 ani şi se va adresa, în special, persoanelor cu fobii şi celor care au suferit accidente grave. Doctorul Robert Pawlak a declarat că evenimentele neplăcute ar trebui uitate pentru a nu avea probleme de sănătate. “Unele evenimente foarte stresante ar trebui uitate cât mai repede, altfel pot duce la anxietate. Este o luptă constantă în creierul nostru pentru menţinerea unui echilibru corect între ce trebuie să ne amintim şi ce ar fi mai bine să uitam“, a spus doctorul Pawlak.

Problemele psihologice şi mentale legate de stres sunt foarte comune şi afectează 30% din populaţie“, a mai spus Pawlak. Ştergerea memoriei a fost şi subiect de film. În “Strălucirea eternă a minţii neprihănite” (2004), cuplul jucat de Kate Winslet şi Jim Carrey încearcă să şteargă orice amintire comună, după eşecul relaţiei.

O stire parca desprinsa dintr-un film de la inceputul anilor 2000, “Strălucirea eternă a minţii neprihănite“, se mentioneaza in gazeta. Iar noua ne aduce aminte de un altul, “Equilibrium“…

Intr-un viitor cu aspect futurist, un regim totalitar a eliminat razboiul printr-o tehnica de suprimare a emotiilor si sentimentelor: cartile, arta si muzica sunt strict interzise iar a avea sentimente este o crima pentru care pedeapsa este moartea.

Suprimarea emotiilor se bazeaza pe inocularea de doze de Prozium, un drog ce produce alterarea mintii si impiedica aparitia emotiilor…

Interesant este ca cercetari legate de o pilula care sa aduca oamenilor uitarea au mai fost si s-a ajuns chiar pana la pasul studiilor clinice cu subiecti umani. Vezi cazul doctorului Pitman de acum cativa ani (circa 2007) cu medicamentul sau denumit Propanorol. Si asta, in ciuda ingrijorarilor si reticentei exprimate de o serie de specialisti care considerau, si pe buna dreptate, ca toate experientele, bune sau rele, ce lasa in urma traume sau nu, fac parte din viata noastra si ne definesc ca persoane.

Si mai interesant este ca, la vremea respectiva, pe fir a intrat si…Armata SUA, direct interesata de o asemenea pilula minune care ar fi putut sterge amintirile traumatizante ale razboiului din mintea soldatilor sai. Asa ca au pus la bataie fonduri pentru a sustine activitatea de cercetare si a extinde studiile clinice. In orice caz, asa cum releva chiar Le Monde Diplomatique acum mai multi ani, deja soldatii americani activi folosesc tot felul de substante si pastile care sa le atenueze sentimentele starnite de actul de a ucide in razboi.

Dar,  de la a trata socul post-traumatic al unor soldati intorsi de la razboi si pana la ideea crearii “soldatului universal”, fara sentimente, emotii si memorie, o adevara masina de ucis…nu-i decat un pas.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Pastila pentru STERGEREA MEMORIEI…

 1. Intrebarea mea profana este cum reuseste pilula sa stearga selectiv anumite seturi de amintiri neplacute si sa lase intacte alte categorii de amintiri neplacute? Sau le sterge pe toate de.a valma iar pacientul nu mai ramane decat cu stari pozitive? O alta intrebare ar fi cum ramane cu traumele refulate aparent uitate dar care au ca efect tulburari de comportament? Oricum, citind asemenea stiri ma simt descumpanita, la un pas de brave new world unde doza zilnica de drog stergea trairile negative sau stanjenitoare, risipea inhibitiile sau oferea extaz in functie de necesitati, doza asigurata chiar de stat, pe temeiul drepturilor lor fundamentale. Dar totul era orchestrat pentru mentinerea lumii intr.o stare de perpetua multumire tâmpă. Retin ca citind cartea acum ceva vreme am avut senzatia ca visez urat. Iar azi, citind articolul acesta, am o impresie bizara ca traiesc pe viu acel cosmar. Oare inventatorii pilulei uitarii nu au auzit niciodata de valoarea pedagogica a durerii in devenirea omului, in capacitatea ei de a revela semnificatii ale si perspective fundamentale asupra vietii omului? aspectele acestea totusi orice om simplu le experimenteaza direct si personal pe propria sa piele. Inteleg totusi ca exista o agenda iar graba pentru punerea ei in aplicare determina si aceasta lipsa de orice jena, scrupule in prezentarea aproape făţişă a unora din obiectivele ei. In speta, indobitocirea sau altfel spus cyborgizarea populatiei. Vai de noi daca pilula va urma regimul, fie doar si semi-obligatoriu, al vaccinarilor!

 2. @Anonyma

  “Oare inventatorii pilulei uitarii nu au auzit niciodata de valoarea pedagogica a durerii?”

  Cred ca ai uitat ca aici e vorba de ceea ce ei numesc stiinta 🙂

  “valoarea pedagogica a durerii” nu exista la acest nivel, unde totul se bazeaza pe “functionalitate”, totul trebuie optimizat, eficientizat etc.
  Bineinteles ca durerea e buna, dar numai daca “serveste” intereselor (politic) corecte, nicidecum cainta, pocainta si alte de-astea care nu ajuta la crearea “lumii noi”.

 3. Pastila ‘sterge’. Iar de pus in loc se ocupa propaganda. Ca doar nu iei pastila si renasti din nimic, dintr-un zero absolut. Impreuna cu pastila te mai uiti la TV sau pe internet.

  Intrebarea: cine distribuie pastilele si cine e dispus sa le inghita ?

 4. Nu cred că vor reuşi să creeze o aşa-zisă pastilă de ştergere a memoriei. Mi se pare ceva fantezist. Memoria nu se “şterge” prin tratament, că doar nu este lobotomie. Se poate provoca o eventuală ştergere temporară a memoriei, dar nu ceva definitiv. Ceea ce e mai grav este că efectele de moment ale pastilei pot influenţa conştiinţa oamenilor. Cred că aici este pericolul.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare