Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA, Pastorala de Craciun 2012: HRISTOS. Plus nou interviu video: SA FIM CONSTIENTI DE CE INSEAMNA NASTEREA DOMNULUI!

29-12-2012 3 minute Sublinieri

Indemn pe toti binecredinciosii care cred si il iubesc pe Iisus Hristos sa se inchine, in anul care urmeaza 2013, in fata sfintei icoane a Fiului lui Dumnezeu si sa zica: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”.

Va recomandam si:

***

“Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu/ si vor chema numele lui Emanuel./ El va paste turma Sa ca un Pastor / si cu bratul Sau o va aduna./ Pe miei ii va purta la sanul Sau/ si de cele ce alapteaza va avea grija”. (Isaia 7, 14; 40, 11)

Intr-o zi din anii trecuti, cand atmosfera din tara noastra si din alte parti ale Europei era foarte intunecata, iar cuvantul lui Dumnezeu era oprit pentru a fi vestit liber, in miercurea din Saptamana Patimilor am auzit o voce a unui frate de a lui Iuda, care a vandut pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cu 30 de arginti, dupa cum ne spune Sfanta Scriptura. Am auzit o voce care-L batjocorea si-L umilea pe Iisus Hristos. Inima si sufletul mi s-au ranit adanc, dar, inspirat de Dumnezeu, am scris cuvintele acestea, prin care am aratat ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Cel asteptat de tot neamul lui Adam, de la facerea lumii, ca Iisus este cel prevestit de toti patriarhii si proorocii din Vechiul Testament. Ca Hristos este Cel pe care ni-L prezinta Noul Testament, ca Om desavarsit, Care prin zamislirea Sa, prin minunile Sale, prin moartea si Invierea Sa ne-a aratat tuturor ca El, Iisus Hristos, este Dumnezeu adevarat prin care toate s-au facut din cate s-au facut, dupa cum ne spune Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan (Ioan I, 1-3).

Toti cati cred in El Il asculta, toti cati Il iubesc pe El devin fii ai lui Dumnezeu, mostenitorii Imparatiei cerurilor, a nemuririi si fericirii vesnice. Aceasta este credinta noastra, aceasta este nadejdea noastra, aceasta este dragostea noastra care a luminat si ne lumineaza viata dintotdeauna. Mesajul pe care il ascultati nu este numai un cuvant pastoral, pe care slujitorii altarelor il citesc la marile praznice fiilor nostri duhovnicesti, ci acesta este un mesaj, un cuvant care se adreseaza la toti [tuturor celor] ce doresc sa gaseasca un moment de liniste si bucurie in viata.

Pacea, linistea, bucuria si fericirea in viata le aflam numai daca gasim pe cineva care ni le poate asigura, care ne poate da un cuvant care sa ne asigure toate acestea in sufletul nostru. Acest lucru ni-l poate oferi numai Iisus Hristos, pe Care Il stie toata lumea de pe pamant, dar pe Care Il cunosc foarte putini, pentru ca nu este suficient sa stii pe cineva pentru a dobandi liniste, bucurie, pace si fericire. Este cu totul altceva sa cunosti pe cineva, sa-l asculti, sa-l urmezi, sa-i daruiesti lui gandurile tale, dorintele tale, viata ta, ca apoi viata ta sa se umple de lumina, de dor, de dragoste fata de acel Cineva.

Acum, cu ocazia sfantului si marelui praznic al Nasterii Domnului, in care crestinii traiesc din nou zile de bucurie, zile frumoase si sfinte, am hotarat sa va adresez acest cuvant ca pe un sfant dar, in speranta ca il veti primi, ca il veti citi, cautand sa-L cunoasteti pe Iisus Hristos.

Doresc ca bucuria voastra sa ramana, credinta voastra sa se inmulteasca si sa creasca, in lumea de azi atat de nelinistita si bolnava cu sufletul, iar cuvintele mele sa va aduca un moment de tarie, pace si liniste sufleteasca. Fratilor mei, binecuvantatilor slujitori ai lui Dumnezeu, care se jertfesc la sfintele altare, le adresez un cuvant, pentru a alege cuvintele care vor crede ei a fi de folos pentru sufletele credinciosilor, la acest maret Praznic al Nasterii Mantuitorului Hristos.

Aceasta scrisoare pastorala am intitulat-o simplu: HRISTOS, pentru ca acest nume este mai presus de orice nume, atat din cer, cat si de pe pamant sau din cele dedesubt ale pamantului (Filipeni 2, 9-11).

Indemn pe toti binecredinciosii care cred si il iubesc pe Iisus Hristos sa se inchine, in anul care urmeaza 2013, in fata sfintei icoane a Fiului lui Dumnezeu si sa zica: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”. Aceasta este rugaciunea lui Iisus pe care o rostesc mereu sfintii si monahii in chiliile lor, dimineata in zori, seara in amurg si la miezul noptii.

Aceasta rugaciune: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul(a)”, intareste in sufletul nostru credinta si dragostea in Iisus, care este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu. Dupa cum Soborul celor Doisprezece Apostoli au marturisit in fata Domnului Hristos, cand El i-a intrebat: “Cine zice lumea ca sunt Eu, Fiul Omului?” “Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu”, au raspuns intr-un glas Cei Doisprezece Apostoli (Mt. 16, 16).

La aceasta intrebare: “Dar voi cine ziceti ca sunt Eu?”, impreuna cu Apostolii, toti martirii, sfintii, cuviosii si toti crestinii, de doua mii de ani, striga intr-un glas: “Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu”.

Aceeasi intrebare daca s-ar pune voua astazi, ce ati raspunde in fata lui Dumnezeu? Cine ati zice ca este Iisus Hristos? Trebuie sa raspundeti cu vorba, dar si cu fapta voastra, pentru ca de acest raspuns depind mantuirea si fericirea voastra, mantuirea si fericirea lumii. Amin.

† Justinian, Arhiepiscop al Episcopiei Maramuresului si Satmarului

***

INTERVIU PENTRU “Ziarul de Maramures” DE NASTEREA DOMNULUI, 2012:

SA CONSTIENTIZAM DARURILE LUI DUMNEZEU!

NU MOS CRACIUN, CI NASTEREA LUI HRISTOS!

SINGURATATEA E UN DAR DE LA DUMNEZEU, DACA STII SA TE FOLOSESTI DE EA!

“Am avut doi parinti sfinti!”

Vezi de pe la min. 23`:50“ pe unde “se plimba” Inaltul Iustinian noptile…

Legaturi:

***

Alte pastorale de Craciun 2012:

***


Categorii

IPS Iustinian Chira, Pastorale, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA, Pastorala de Craciun 2012: HRISTOS. Plus nou interviu video: SA FIM CONSTIENTI DE CE INSEAMNA NASTEREA DOMNULUI!

  1. Pingback: ADEVARURI IMPORTANTE SI GRELE extrase din Pastorala de Craciun a P.S. GURIE al Hunedoarei: “In ‘societatea succesului’ de astazi, condusa de o ideologie explicit ANTI-CRESTINA, nimeni nu mai are ochi pentru SUFERINTA!” - Razboi în
  2. m-a cutremurat acest cuvant al IPS Iustinian care spune ca Intruparea este deasupra Creatiei in iconomia lui Dumnezeu, si ca toata creatia, si mai ales faptura umana, si-a gasit adevaratul sens al existentei sale odata cu intruparea Fiului lui Dumnezeu.

  3. Pingback: PREDICI AUDIO LA ANUL NOU, TAIEREA IMPREJUR SI PUNEREA NUMELUI DOMNULUI (Parintele Sofian, IPS Bartolomeu, Parintii Mihail, Nectarie, Hrisostom, Ciprian): CEAS DE BILANT SI PRIMENIRE DUHOVNICEASCA -
  4. Pingback: “A mai trecut un an, s-a dus si-n veci n-o sa mai vie…” INVITATIE LA INFRUNTAREA DUHOVNICEASCA A NOULUI AN | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: PĂSTORUL MARAMUREȘULUI CREȘTIN. Astăzi, 28 mai, Parintele Arhiepiscop IUSTINIAN CHIRA implineste 95 de ani! “Două modele am avut în viaţă: Pe Iisus Hristos şi pe ţăranul muncitor cu palmele bătătorite” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: VLADICA JUSTINIAN CHIRA, vrednicul arhiepiscop al Maramuresului, A TRECUT LA DOMNUL in aceasta dimineata, LA 95 DE ANI | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: VLADICA JUSTINIAN despre RUGACIUNILE IMPREUNA CU ERETICII si ECUMENISM, cu fermitate, dar si cu grija de a “A NU FACE BREȘĂ ÎN INTERIORUL BISERICII”: “Noi nu avem voie să ne exprimăm cu multă uşurinţă despre orice problemă şi
  8. Pingback: “Dumnezeule, dar eu nu vreau sa ma duc in Rai singur, eu vreau sa ma duc cu poporul!” – VESNICA POMENIRE IPS JUSTINIAN, “voievodul” duhovnicesc al Maramuresului. POVESTEA VIETII UNUI MONAH SI ARHIEREU SFANT, marturii si evoca
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare