VLADICA JUSTINIAN CHIRA, vrednicul arhiepiscop al Maramuresului, A TRECUT LA DOMNUL in aceasta dimineata, LA 95 DE ANI
- Basilica: IPS Justinian a trecut la cele veșnice
Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice astăzi, 30 octombrie 2016. În seara zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2016, Înaltpreasfinția Sa a suferit un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare.
Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).
Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei. În zorii în care această speranță devenea o certitudine, este numit stareț la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaș, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.
Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. în septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.
STIREA INITIALA:
Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, IPS Iustinian Chira, în vârstă de 95 de ani, a suferit sâmbătă seară un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, potrivit unor surse din cadrul Episcopiei.
Surse din SJU Baia Mare au confirmat pentru AGERPRES că pacientul se află internat la Secția Terapie Intensivă, fiind intubat, menționând că acesta este într-o stare critică.
De si despre Vladica Justinian, va recomandam:
- PĂSTORUL MARAMUREȘULUI CREȘTIN. “Două modele am avut în viaţă: Pe Iisus Hristos şi pe ţăranul muncitor cu palmele bătătorite”
- Despre IPS IUSTINIAN CHIRA, Manastirea Rohia si Parintele Nicolae Steinhardt la Romania, te iubesc (Pro TV). STEINHARDT despre Jurnalul Fericirii: FARA ACEASTA MARTURIE M-AS SIMTI VINOVAT IN FATA LUI IISUS (VIDEO)
- IPS JUSTINIAN CHIRA la “Romania, te iubesc” (Pro-TV): VOR VENI PESTE PAMANT LUCRURI DE NEINCHIPUIT DACA NU NE RIDICAM… (fragment video)
- IPS IUSTINIAN CHIRA despre CASATORIILE HOMOSEXUALE: O MONSTRUOZITATE, O NEBUNIE. “Va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul”
- Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA, Pastorala de Craciun 2012: HRISTOS. Plus nou interviu video: SA FIM CONSTIENTI DE CE INSEAMNA NASTEREA DOMNULUI!
- TREI ZILE LA ROHIA: Reportaj Romania, te iubesc despre manastirea din Maramures (VIDEO)
- MINUNEA INVIERII DIN MORTI A TANARULUI ALEXANDRU – Marturia IPS Iustinian Chira
- DUREREA CEA MAI MARE A PARINTILOR NOSTRI: DEZBINAREA DINTRE FRATI!
- IATA, MAMA NOASTRA! – IPS Iustinian Chira despre MAICA DOMNULUI
- INTERVIU CU IPS IUSTINIAN despre POST (video)
- Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA, Pastorala de Craciun 2012: HRISTOS. Plus nou interviu video: SA FIM CONSTIENTI DE CE INSEAMNA NASTEREA DOMNULUI!
- Selectii de PASTORALE la NASTEREA DOMNULUI (2015) ale ierarhilor români, din care RAZBATE DUH DE INGRIJORARE si se transmit cu gravitate AVERTISMENTE DUHOVNICESTI FATA DE INCERCARILE CARE SE PREGATESC BISERICII SI ROMÂNIEI: “Mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea – cea dintâi faptă care ne va apăra în anul următor de ÎNTUNERICUL CE SE ABATE PESTE LUME DIN TOATE PĂRŢILE, INCLUSIV PESTE ŢARA NOASTRĂ”
- PASTORALE DE CRACIUN IN APARAREA FAMILIEI: IPS Iustinian si IPS Teofan contra avortului si anticonceptionalelor
- NICOLAE STEINHARDT, monahul de la Rohia – 25 de ani de la mutarea la Domnul: “UN EVREU FARA DE VICLESUG”, UN INTIM AL LUI HRISTOS si un “mare reactionar” in fata Fiarei comuniste. MARTURIA CALDA A IPS IUSTINIAN CHIRA
- MARTURII DESPRE PARINTELE STEINHARDT – MARTURISITORUL NONCONFORMIST
Domnul sa-l odihneasca in pace, alaturi de Sfintii Sai!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Iata pastorul! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=573122256205775&id=385214248329911
Un film despre care, probabil, nu stiati: The Long Search – documentar BBC realizat in anii ’70. Un excurs comparativ in religii. Ortodoxia este reprezentata de Romania, iar ca protagonist il veti intalni pe Parintele Iustinian, in vremea aceea Episcop Vicar al Clujului. Merita cu prisosinta sa il vizionati in intregime (Parintele nu apare de la inceput, dar cand o face se simte diferenta), dar daca nu aveti timp, priviti macar ultimele 10 minute, in amintirea bunului Parinte Iustinian.
Este incredibil ca avem asemenea marturie..
https://www.youtube.com/watch?v=6Qk54gys7H0
Dumnezeu a-l odihneasca cu Sfintii Sai!
Un vladica cu adevarat vrednic! A stiut intotdeauna sa-si intareasca preotii si credinciosii. Nu s-a simtit niciodata deasupra lor ci aproape de ei, dintre ei. El i-a iubit pe toti nefatarnic. A fost o mangaiere pentru preoti si credinciosi in vremuri de restriste. Iata un exemplu extraordinar! Aceasta simplitate si dragoste trebuie regasita sau reaprinsa intre noi. In ambele sensuri sau, mai bine zis in toate sensurile! Doar ea topeste dezbinarea, suspiciunea si dihonia. Sa nu astepte nimeni ca ea sa vina mai intai din sensul celalat, ci sa inceapa el prin a iubi.
Am urmarit reportajul facut de BBC la link-ul dat de Tiberiu. Mi-a placut marturia celui care a facut reportajul cand, la intalnirea cu IPS Iustinian a spus: “Cata vreme icoanele stau in rame la locurile lor e in regula dar cand incep sa se miste catre tine e chiar ingrijorator!” Ce frumoasa marturie despre inaltimea duhovniceasca a IPS Iustinian! Despre efectul pe care il poate avea contactul cu un om cu adevarat duhovnicesc asupra ta! Oare cati inteleg cat de mare a fost IPS Iustinian si ce vladica am pierdut? Pentru ignoranti el a fost, probabil, un alt batranel simpatic.
El este cel care i-a dat binecuvantare lui Nicolae Steinhardt sa scrie ‘si mai mult’ dupa tunderea in monahism 🙂
Dumnezeu sa-l odihneasca si fie ca acolo, unde e, sa se roage pentru acest popor pe care se vede ca l-a iubit intr-adevar foarte mult!
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/03/31/nicolae-steinhardt-rohia-marturii-episcop-iustinian-chira-costion-nicolescu/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/15/romania-te-iubesc-ips-iustinian-parintele-steinhardt-rohia/
Exact: si nu doar atat a facut pentru parintele Nicolae! De cat curaj si binecuvantata istetime si diplomatie a dat dovada atunci (si, cu siguranta, nu doar atunci)!
Exista anumiti oameni induhovniciti in a caror privire este vizibila sclipirea accea de bucurie si vitalitate pe care o da apropirerea de Dumnezeu. Pt ca Dumnezeu este Viata si Bucurie, si cei care si-au curatat inimile de patimi incep probabil sa primeasca, precum copiii, acest Har al fericirii curate care infrange orice suferinta si care numai de la Domnul izvoraste. Si vladica Justinian, si Nicu Steinhardt, si par. Arsenie Papacioc sau par. Calciu-Dumitreasa, de exemplu, au fost astfel de oameni alesi care nu doar au simtit sporadic aceasta bucurie de sorginte divina, dar au si izbutit sa o integreze aproape permanent in fiinta lor.
Mda…. Mari oameni, mari exemple.
Iustinian Chira: “În anii ’70-’80 un mare om al Franţei, o mare demnitate a Bisericii Catolice , venea cu regularitate în România. Întotdeauna după ce îşi termina misiunile stătea câte o săptămână la noi, la Rohia. Acolo se simţea în siguranţă. De cum m-a cunoscut acest demnitar m-a întrebat: N-ai vrea să vii dumneata la noi în Apus? Eu aş putea face în aşa fel încât să rămâi la noi definitiv, mi-a spus catolicul. Ce credeţi că i-am răspuns? Nu, i-am zis. La Bucureşti poate să fie Satana conducător, eu rămân în România. Ţara mea nu este Franţa, nici America, ţara mea-i aici! Dacă aş putea lua în braţe, i-am mai zis, tot poporul român, tot pământul, toată ţara să o duc cu mine în libertate, aşa da, aşa aş pleca în Apus. Altfel… să plec eu, să mă refugiez şi să las poporul meu în robie şi-n întuneric?! Nu domnule, asta nu o fac!”
http://transilvaniareporter.ro/esential/interviu-arhiepiscopul-iustinian-chira-dupa-89-am-invatat-sa-fluieram-in-biserica/