IPS IUSTINIAN CHIRA despre CASATORIILE HOMOSEXUALE: O MONSTRUOZITATE, O NEBUNIE. “Va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul”

2-08-2015 5 minute Sublinieri

IPS Iustinian Chira

La Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, Maramureş, vieţuieşte de 74 de ani unul dintre puţinii mari duhovnici români: părintele Justinian Chira (94 de ani), arhiepiscopul onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Vorbele sale calde sunt poticnite în suflul bătrâneţii, dar au puritatea şi emoţia unui copil. „Ştii cine sunt eu?“, întreabă părintele, apoi aşteaptă preţ de două secunde. „Eu sunt slujitorul Domnului!“.

Părintele Justinian Chira trăieşte la mănăstirea ridicată-n vârf de stâncă de la Rohia de 74 de ani, de când i-a călcat pentru prima dată pragul: de pe 12 martie 1941, dându-şi numele de mirean de Ioan Chira pe cel de Justinian.

Justinian Chira a luptat împotriva comunismului cu puterea credinţei sale, el este cel care, în 1980, l-a luat sub protecţia sa pe Nicoale Steinhardt, la Mănăstirea Rohia, atunci când mai multe aşezăminte călugăreşti l-au refuzat, fiind căutat de Securitate.

Despre Justinian Chira s-a realizat un documentar publicat de BBC în 1978, iar în anii comunismului, când bisericile erau dărâmate una după alta. El era cel care, în 1989, la o predică, ridica vocea din altar împotriva acestor acţiuni: „Să dea Dumnezeu să ardă scaunul celui care înfometează poporul şi dispreţuieşte muncitorii!“, a spus atunci părintele. A participat apoi la momentele din decembrie 1989, la Cluj, acolo unde era episcop-vicar al Clujului. Atunci, împotriva ordinelor autorităţilor, el a dat ordin să se deschidă biserica, aşa cum cerea mulimea adunată în faţa lăcaşului de cult şi să se tragă clopotele, lucru interzis la revoluţie de către autorităţi.

După 74 de ani de viaţă monahală, părintele Justinian Chira este la Rohia, oricând gata să asculte oamenii şi să le de sfaturi preţioase. Prezenţa lui te face să simţi că te învăluie o energie pozitivă fantastică, iar vorbele sale vin din suflet şi merg la suflet.

Poveţele părintelui Justinian

Despre păcat: „Trebuie să fim sinceri şi să ne ascultăm inima, conştiinţa”

Oricât ar fi de simplu un om, el simte ce-i bine şi ce-i rău. Începând de la cel mai simplu ţăran până la cel mai învăţat om, ştie şi simte ce-i bine şi ce nu-i bine. Şi atunci, trebuie întotdeauna să alegem partea pozitivă, chiar dacă nu e pe plăcerea noastră. Să ascultăm de glasul sufletului, al conştiinţei noastre, pentru că ea nu ne minte. Asta este o lege generală. Răul nu este de la Dumnezeu şi trebuie să fim atenţi la conştiinţa noastră, mai ales acum, când pe întreg globul este tulburare multă şi foarte puţini cunosc cuvântul lui Dumnezeu. Şi atunci, fără să ne dăm seama, facem greşeli. Trebuie să ne ascultăm inima, conştiinţa şi să nu fim făţarnici, să fim sinceri cu noi, cu cei din jurul nostru, cu familia, cu copiii noştri, să fim oameni cinstiţi şi sinceri. Să fim atenţi să nu judecăm prea iute. A judeca e uşor, dar a găsi adevărul e mare lucru”.

Despre relaţiile de familie şi cum trebuie să se poarte soţul cu soţia lui: „Un  corp nu e format din părţi separate. Nu este cap despărţit de trup“

Cu cel mai mare respect. Cu sfinţenie. Femeile sunt mama noastră. Fiecare femeie este Eva. Fiecare femeie trebuie să fie respectată”.

Despre pasajul biblic în care spune despre bărbat că este capul, iar femeia este trupul: „Interpretarea aceasta e falsă. Un  corp nu e format din părţi separate. Nu este cap despărţit de trup. Unde ai văzut trup fără cap sau cap fără trup? Putem noi să despărţim trupul de cap? Acestea sunt numai împreună. Capul şi trupul formează o singură fiinţă. Dar această fiinţă pe lângă cap şi trup mai are şi suflet. Şi bărbatul şi femeia au suflet şi trebuie să fie atenţi la ce le porunceşte sufletul, la fiecare. Bărbatul e coroana, femeia este floarea, este frumuseţea vieţii. Respectaţi toate femeile, cu toată inima. Sunt foarte multe femei batjocorite, nedreptăţite. Dar nu avem dreptul să asuprim, să punem mai sus capul decât trupul sau trupul decât capul. E un singur corp şi un suflet şi are conştiinţă şi trebuie amândoi să asculte de glasul sufletului”.

Despre divorţ: „Trebuie să rabde şi bărbatul, să rabde şi femeia”

Căsătoria este o lege sacră, dată de Dumnezeu, de la Adam şi până la sfârşitul lumii. Desfacerea unei căsătorii, divorţul este o fărădelege foarte mare. Ce câştigă un om dacă divorţează? Doar pierde tot. Când s-a căsătorit el, omul, a fost orb? N-a văzut cu cine se căsătoreşte? Nu şi-a deschis inima? Trebuie să se căsătorească cu o persoană care se potriveşte cu caracterul, cu viaţa lui, nu să se căsătorească pentru că e prea frumoasă, sau pentru că e prea bogată. O femeie, şi dacă nu-i arătoasă, trebuie să fie mamă bună, soţie bună, fiică bună. Să ne gândim la partea bună din viaţa fiecăruia. Nimeni nu câştigă nimic prin divorţ. Trebuie să rabde şi bărbatul, să rabde şi femeia şi să rabde împreună, amândoi. Mai ales dacă au copii. Ce se întâmplă dacă un bărbat lasă copiii pe drumuri? E o crimă. O femeie care-şi părăseşte copiii n-are conştiinţă, n-au conştiinţă aceşti oameni care divorţează şi-şi lasă copiii pe drumuri. Trebuie să aibă responsabilitatea a ceea ce fac. Toţi avem responsabilităţi în faţa lui Dumnezeu, în faţa societăţii, în faţa familiei, a bisericii şi chiar în faţa noastră, avem această obligaţie”.

Despre căsătoriile între persoanele de acelaşi sex: „Divorţul şi desfrâul sunt atât de mari păcate, încât mă mir că ne mai rabdă Dumnezeu“

Asta înseamnă o monstruozitate. Altfel nu o pot numi decât o monstruozitate. Nu e valabil în faţa lui Dumnezeu să se căsătorească un bărbat cu un bărbat sau o femeie cu o femeie. Nu este valabil în faţa lui Dumnezeu aşa ceva. Este o monstruozitate, o nebunie. Şi atunci de ce vă plângeţi că este atâta răutate în lume? Pentru aceste fărădelegi! Pentru aceste mari fărădelegi pe care le fac oamenii.

Divorţul şi desfrâul sunt atât de mari păcate, încât mă mir că ne mai rabdă Dumnezeu, că nu ne pedepseşte, că nu vine potopul peste noi. Şi va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul. Că toţi suntem răspunzători. Orice făptură omenească e răspunzătoare”.

Despre ispită şi toleranţă: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi“

Noi să fim, în primul rând, buni. Să fim model pentru ceilalţi. Întâi să ne judecăm pe noi. Asta e porunca  dată de Iisus. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Întâi să ne judecăm pe noi, personal. Orice om de pe pământ, oricâte studii ar avea, orice avere ar avea, e un zero dacă nu e om. Poate avea avere, poate avea doctorate, dacă nu e om, e un zero. E un nimeni. Trebuie să asculte de glasul lui Dumnezeu. Să mai meargă la duhovnici, să nu se jeneze. Noi, creştinii ortodocşi, avem taina cea mare şi sfântă a duhovnicului. […]”.

Despre credinţă

Mileniul III va fi o catastrofă pentru noi, dacă omenirea nu se va trezi. Dar, dacă oamenii se vor întoarce cu faţa către Dumnezeu, va fi un mileniu binecuvântat. Pentru că a progresat foarte mult tehnica, ştiinţa şi atunci trebuie să progreseze şi viaţa morală, pentru că o tehnică fără morală e o tehnică diabolică”.

iustinian

***


Categorii

Homosexualitate, Ierarhi romani, IPS Iustinian Chira, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “IPS IUSTINIAN CHIRA despre CASATORIILE HOMOSEXUALE: O MONSTRUOZITATE, O NEBUNIE. “Va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul”

 1. @ admini

  V-ati intrebat vreodata oare cum va da antichrist de toate (mancare, lumina, case, imbracaminte, facilitati de tot felul) tuturor?!

  Nici eu nu m-am intrebat pana am citit urmatorul articol din care citez: ”A treia revolutie industriala mai vine cu un lucru extrem de important: o rata de inlocuire a tehnologiilor fara precedent. Si mai mult decat atat, o rata a eliminarii omului din procesele de productie fara precedent. Lucrul acesta face ca meserii care par foarte sigure astazi sa riste sa dispara in urmatorii 10-15 ani. Este suficient sa luam ca exemplu meseria de programator. Acum 40-50 de ani, a fi programator era sinonim cu a fi un soi de om de stiinta. Azi programatorul este muncitorul din fabrica de soft si au aparut meserii noi in domeniu cum ar fi cea de arhitect software sau de inginer software care se aliniaza din ce in ce mai mult si ele rolurilor jucate de proiectantul si inginerul din fabrica. Dar in acelasi timp, tendinta catre medii vizuale de programare utilizabile cu o pregatire minimala de orice om care gandeste logic si structurat incepe sa se impuna din ce in ce mai mult. La fel ca fabrica de bunuri materiale, care dispare sub ochii nostri, fabrica de soft care pare acum o citadela indestructibila va urma acelasi drum in urmatorii 15 ani. Lucrul acesta se intampla deja in sectorul bancar, sector in care pentru operatiunile simple nu mai este nevioe de prezenta unui om ci de un sistem informatic sigur si cu o interfata prietenoasa. Problema majora a celei de-a treia revolutii industriale o va reprezenta scaderea drastica a locurilor de munca. Pentru ca sistemele inteligente produc mult mai ieftin. Nimeni nu se gandeste cand cumpara un telefon mobil in ce conditii a fost produs. Azi este produs inca utilizand si forta de munca umana (in special pentru asamblarea lui) in conditii de salarizare pe care foarte putini dintre cei care il cumpara le cunosc sau vadesc un interes minimal pentru ea. Maine va fi produs cu un numar extrem de mic de oameni pentru un numar urias de oameni.” http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20329581-interviu-varujan-pambuccian-imi-permit-dau-sfat-parintilor-nu-incurajati-copiii-spre-scolile-balet-bune-maniere-acestea-produc-someri-precizia-unui-ceas-elvetian-dialog-despre-educatia-din-prezent-mes.htm

  Cred ca este este foarte clar pentru toti ca, in viitorul nu prea indepartat, tehnologia va injumatati locurile de munca (agricultura, transporturi, retail, etc). La fel de clar este ca nu e nevoie decat de cateva zeci de milioane de someri pentru a arunca lumea in haos. Iar haosul se va produce datorita producatorilor care desi vor avea costuri aproape zero de productie, nu vor dori sa imparta cu cei ramasi fara munca fiind ghidati doar de atingerea profitului maxim! Si atunci, cum va rezolva anticrist problema?! pai tocmai cu ajutorul tehnologiei care va produce de toate pentru toti, lumea nemaifiind nevoita sa munceasca ci doar sa accepte pecetea satanei!
  Mi s-au aprins niste beculete si cred ca in vremea lui anticrist lumea chiar nu va mai munci, cu exceptia catorva milioane de functionari in slujba anticristului + tehnicienii necesari mentenantei robotilor producatori de orice!

  Pe scurt, eu asa vad lucrurile: pe fondul inlocuirii meseriilor cu procesele tehnologice, se vor produce conflicte sociale datorita milioanelor de someri, antihrist va prelua problema, va pune cu botul pe labe marii producatori deoarece oricum in slujba lor si a omenii nu vor mai produce decat robotii, si cum robotii pot produce nelimitat asa si anticrist (stapanul robotilor) va putea promite si va da nelimitat (cu costuri zero, ca doar nu va inmulti el mancarea si bogatia!) celui care i se va inchina!

  Daca puteti face o analiza mai aprofundata acestor aspecte v-as fi recunoscator! Comentariu nu este necesar sa apara!

 2. @costin:

  Dar de unde stim ca antihrist va da de toate? Ca in profetii se afirma doar ca va amagi lumea sa i se inchine, nu ca va reusi sa creeze un sistem care realmente sa furnizeze resurse si bunuri pentru toti. Dimpotriva, dupa ce va fi ales “imparat” al lumii, lumea se va zbate in lipsuri foarte mari.

  Legat de citatul respectiv, are o usoara tenta SF. Progresul tehnologic exista, insa el va crea diviziuni sociale si mai mari si va consolida puterea unor centre ale lumii dezvoltate, nu se va raspandi in mod unitar peste tot. Vezi asa ceva in Africa sau in tarile sarace de aiurea?

 3. Pai se astepta cumva la un mileniu de revigorare a Ortodoxiei?

  @costin

  Se va lucra la reducerea masiva a populatiei(un adevar axiomatic pentru Elite) .Cand va veni Antihristul nu va mai fi aceeasi lume pe care o vezi astazi .

  http://vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-the-georgia-guidestones/

  @admin

  Evident ca tarile sarace vor ramane…sarace.Dar chiar si in aceste conditii nu poti intra in astfel de tari(mai ales in fostele colonii fara buletin/pasaport biometric.Au ajuns pana in Afganistan si Gambia. Niciun om de pe pamant nu va fi ferit .

 4. Si eu banuiesc ca atunci cand va fi antichrist la putere nu va curge lapte si miere.Vor cumpara numai cei care au semnul pe mana sau frunte.Dar cred ca o sa ofere la maxim sexualitate de orice fel : casatorii gay, prostitutie, pornografie adica destrabalare.Deja oamenii in tari ca Australia, Olanda fac proteste in ,,costumul lui Adam ” pe biciclete ca sa atraga atentia.Apoi cum sa nu atraga asa ceva.

 5. IPS Iustinian Chira, în vârstă de 95 de ani, a suferit sâmbătă seară un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, potrivit unor surse din cadrul Episcopiei.

  Surse din SJU Baia Mare au confirmat pentru AGERPRES că pacientul se află internat la Secția Terapie Intensivă, fiind intubat, menționând că acesta este într-o stare critică.
  http://www.stiripesurse.ro/drama-in-biserica-unul-dintre-cei-mai-cunoscu-i-inal-i-prela-i-ai-bisericii-ortodoxe-a-facut-infarct_1160782.html

 6. Pingback: IPS IUSTINIAN CHIRA in STARE CRITICA, dupa ce a suferit un infarct | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: VLADICA JUSTINIAN CHIRA, vrednicul arhiepiscop al Maramuresului, A TRECUT LA DOMNUL in aceasta dimineata, LA 95 DE ANI | Cuvântul Ortodox
 8. Pingback: VLADICA JUSTINIAN despre RUGACIUNILE IMPREUNA CU ERETICII si ECUMENISM, cu fermitate, dar si cu grija de a “A NU FACE BREȘĂ ÎN INTERIORUL BISERICII”: “Noi nu avem voie să ne exprimăm cu multă uşurinţă despre orice problemă şi
 9. Pingback: “Dumnezeule, dar eu nu vreau sa ma duc in Rai singur, eu vreau sa ma duc cu poporul!” – VESNICA POMENIRE IPS JUSTINIAN, “voievodul” duhovnicesc al Maramuresului. POVESTEA VIETII UNUI MONAH SI ARHIEREU SFANT, marturii si evoca
 10. @Costin
  In ceea ce priveste programarea si, in general sectorul IT, este exact asa cum spui…programatorii sunt niste muncitori sw care trudesc in niste cubiculum-uri de max 2x2x2. Mai nou la companii respectabile managerii lucreaza in spatii deschise cu toti ceilalti, nici vorba sa mai aiba birouri separate…Stapanii sunt stapani, iar cei care lucreaza pentru ei nu sunt decat ceea ce sunt, insa este greu sa recunoasca…

 11. @mada
  Ultimul protest in favoarea bicicletelor si revendicarii unei pareri “mai pozitive” pentru corpul uman a avut loc anul acesta pe 10 septembrie la Philadelphia, US. See below(daca admin accepta !).
  Acestia sunt numai trup si vor sa fie asemenea dobitoacelor celor fara de minte, macar c-au fost in cinste pusi…

  http://www.journaldemontreal.com/2016/09/11/au-moins-3000-cyclistes-nus-a-philadelphie

 12. Pingback: “Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu? | C
 13. Pingback: “Fara de veste…”. SEMNUL FURTUNILOR si MIZA CASATORIILOR HOMOSEXUALE. Cedeaza Biserica noastra SANTAJULUI ticalos al “noilor securisti”, alegand TACEREA si NON-COMBATUL in cauza REFERENDUMULUI pentru definirea casatoriei? RUG
 14. Pingback: FOC SI POTOP. Ce fel de vapaie a cuprins lumea si ce este de facut? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare