PATRIARHIA a raspuns unor mireni in chestiunea legii vaccinarii: BOR a ”subliniat” importanta vaccinarii, DELIMITANDU-SE, TOTODATA, DE OBLIGATIVITATE

5-12-2017 1 minut Sublinieri

Redam, mai jos, un raspuns oficial al Patriarhiei Române dat unor mireni care au solicitat audienta la Patriarhul Daniel pentru a discuta despre Legea vaccinarii.

Salutam ca un gest de bun augur faptul ca, de aceasta data, institutia patriarhala a ales sa comunice cu mirenii si sa dea un raspuns solicitarilor acestora, chiar daca, cel mai probabil, nu va exista o audienta la patriarh. Insa, fata de mutenia inaccesibila din trecut, e un progres insemnat.

De asemenea, este fireasca si necesara pozitia Patriarhiei fata de obligativitatea din legea vaccinarii. Din principiu, Biserica ar trebui sa se opuna oricarei obligativitati din domeniul medical, sau notiunii de consimtamant prezumat, ca fiind in contradictie flagranta cu libertatea omului si cu propria traditie terapeutica, bazata exclusiv pe conlucrarea cu persoana umana in libertate si in lipsa de coercitie. Inclusiv in privinta botezului, unde e vorba despre prunci, raspunderea si decizia apartine parintilor, ca ceeia ce sunt primii raspunzatori de prunc.

Este ambigua si gresita, in opinia noastra, invocarea unui paragraf din Statutul BOR legat de ”atributiile” Sinodului fata de autoritati si ONG-uri. Ideea este ca Sinodul nu ar avea, in atributii, reprezentarea ONG-urilor – sau, mai larg exprimat, a societatii civile – in fata statului. Chiar era nevoie de precizarea unor ”atributii” si de delimitarea fata de societatea civila, aceea cata este, de orientare crestina? Pentru ca implicarea BOR in activitatile APOR si ale asociatiilor pro-viata a fost rodnica si a adus rezultate bune, concrete, pozitive, pentru aceasta si pentru societate. Daca exista ora de religie, astazi, la fel ca inainte, desi s-a incercat diminuarea prezentei acesteia in scoli si schimbarea continutului, ea exista tocmai in baza unei conlucrari intre BOR si societatea civila. Nu stim daca a fost reprezentare sau nu, nu stim ce atributii au fost activate in acele momente, cert este ca BOR-ul are nevoie de ONG-uri, nu neaparat invers. Speram ca lectia a fost invatata deja…

De asemenea, nu ne amintim ca BOR, prin comisia sa de bioetica, sa fi avut o opinie concreta despre unele vaccinuri care folosesc celule de virusi colectate de pe fetusi avortati. Daca exista, efortul de a da o trimitere concreta era binevenit. Insa nu stim sa existe o asemenea pronuntare. Dar, depinde si de cum a fost formulat memoriul petentilor.Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “PATRIARHIA a raspuns unor mireni in chestiunea legii vaccinarii: BOR a ”subliniat” importanta vaccinarii, DELIMITANDU-SE, TOTODATA, DE OBLIGATIVITATE

 1. Bla-bla-bla, nu-i problema noastra, nu ne priveste pe noi, nu avem competente, ne spalam pe maini, uite ce curate si frumoase sunt, ca doar am dat un comunicat de presa si scrie si in statutul BOR, ca noi bla-bla-bla…
  Este evident ca agenda lor nu are nimic comun cu agenda celor pe care ii pastoresc. Pana si la aceleasi evenimente unde (inevitabil) ne intalnim avem scopuri diferite.
  Poftim, recititi si voi, si nu numai analiza ci si comentariile: http://analize.cuvantul-ortodox.ro/biserica-laicatul-ortodox-si-provocarile-unui-sfarsit-de-lume/
  Si ce limbaj! Am cautat in toata Sfanta Scriptura si asa ceva nu am gasit nici pus in gura saducheilor: pozitie oficiala, precizari, implicatii bioetice, atributii, garant, organizatii neguvernamentale, competenta solutionare si cate si mai cate.
  Ce mizerie. Iata cum arata de fapt lepadarea.
  Doamne, astia sunt slujitorii Tai?! Atunci, vino cat mai degraba si ia-Ti via inapoi!

 2. @admin:
  Ora de religie este, este adevarat. Dar calitatea ei este mult sub ceea ce lasa de dorit. Intrebati la intamplare, pe oricine vreti domniile voastre, dupa oricati ani de studiu la scoala a religiei ortodoxe considerati, care sunt cele trei virtuti crestine si care sunt cele 10 porunci dumnezeiesti. Sau, lasati, astea sunt de doctorat, intrebati care sunt cele trei persoane ale Fiintei dumnezeiesti, la care ne inchinam. In schimb o sa aflati amanunte despre cat de puternici sunt sfintii si in ce ordine. Chiar asa. Daca aflati exceptii de la regula pe care incerc sa o exprim mai sus, va rog, dati de stire.

 3. În altă ordine de idei:
  Dumnezeu să aibă în paza Sa sufletul lui Mihai I, ultimul rege al românilor, ultimul împărat bizantin. A murit o epocă, a murit un veac.

 4. @Titus L

  Nu sunt de parere. In contextul dat, faptul ca Patriarhia isi asuma explicit delimitarea de obligativitate nu este de minimalizat. Cat priveste ora de religie, nici aici nu cred ca foloseste cuiva minimalizarea si criticarea care desfiinteaza. E o miza mare, tocmai de aia au incercat s-o elimine din ecuatie.

 5. @Titus L

  Imparat bizantin :))) . Am ras .

 6. „Pilat s-a spălat pe mâini înaintea mulțimii zicînd: „Nevinovat sânt de sângele dreptului acestuia. Voi veți vedea.”

 7. Carevasăzică, în toiul dezbaterilor civice “pro și contra” vaccinare “obligatorie”, și înainte de adoptarea de către Camera Deputaților a Formei Finale a Textului Legii Vaccinării Nr.216/2017, Patriarhia Română (re)vine cu o CLARIFICARE fundamentală în priviința vaccinării și PUNE în discuție 4 mari CHESTIUNI, ca și 4 mari CONDIȚII, pe care Statul Român și toți Factorii de Decizie care sunt implicați în procesul de reglementare legală al VACCINĂRII, ca metodă terapeutică de prevenire a bolilor, să le RESPECTE în priviința vaccinării:

  1) Să NU fie “obligatorie”!,

  2) Să se realizeze de către stat doar în condiții de MAXIMĂ transparență și în urma unei INFORMĂRI corecte și TOTALE a pacienților despre toate ASPECTELE, IMPLICAȚIILE și CONSECINȚELE vaccinării, inclusiv despre consecințele negative ale acesteia,

  3) Producătorilor de vaccinuri și Autorităților Publice, să le fie IMPUSĂ prin Lege, RĂSPUNDEREA Juridică în cazul în care:
  a) vaccinurile produse și comercializate de către Producătorii de Vaccinuri PRODUC daune ori vătămări beneficiarilor vaccinării, prin EFECTE grave și REACȚII adeverse deosbit de periculoase pentru sănătatea și integritatea lor;
  b) Prin procedura medicală a vaccinării SE COMIT GRAVE ERORI MEDICALE, care provoacă consecințe și urmări nefaste și deosebit de vătămătoare pentru viața și integritatea vaccinaților,

  4) Vaccinarea să fie ETICĂ, respectiv să nu aibă la bază suferința ori moartea altor ființe umane, și în special fetuși umani, avortați prin practici avortive deosebit de grave și considerate UN PĂCAT grav din punct de vedere al moralei Creștine, ca și condiție fundamentală de salvare a altor ființe umane bolnave!

  Da!…așa își CORECTEAZĂ Patriarhia multe dintre stângăciile și metehnele pe care le-a lăsat să se strecoare în cuprinsul COMUNICATULUI din 07 August 2017, când s-a pronunțat asupra campaniilor și programelor de vaccinare publică declanșate de către statul român în rândul populației!

 8. Frate Vela, eu nu inteleg ce clarificare este aceea pe care o faci intr-un raspuns nedestinat publicitatii, ci este ca urmare a unei cereri private. Dar chiar si asa, acesta nu este limbaj omenesc. Nu are firescul vorbii romanesti. Dar eu ma asteptam sa vad ceva fapte, sa vad ceva initiativa si implicare din partea episcopilor. Adica sa fie acolo, cu cei pe care ii pastoresc, la comisia din parlament, in strada, daca e nevoie, dar acolo. Nu sa dea comunicate ascunsi dupa usa unei institutii. Eu nu ii simt aproape. Asta e.

  Emanuel, ma bucur ca te-am amuzat.

  Admin, eu insumi am militat (in mic, la mine la scoala) pentru ora de religie. Dar daca o faci in doru’ lelii, sau dupa ce idiosincrazii pseudo-crestine au diversii profesori, mai mult strica. Mie mi-e teama ca se va compromite prin rezultate. Si atunci nu va mai fi pe cine sa dai vina. Pana atunci eu imi invat copiii duplicitatea. Sa stie ce e adevarat, dar la scoala sa le spuna profesorilor bazaconiile pe care se asteapta sa le auda. La fel fac si la matematica sau alte materii, la fel de prost predate, inclusiv dupa programa si manual. Efectiv, nu am ce face daca vreau sa mai traiesc in lume, altfel ar trebui sa imi iau copiii sa ne facem pustnici cu totii undeva in Fagaras, sa nu mai vedem pe nimeni.

 9. Imparatul abia de-acum o sa vina: “analistii” de serviciu si-au inceput in forta campania de sustinere a fostului principe Nicolae la tronul Romaniei, in ciuda excluderii sale de la succesiunea la tron si a faptului ca Romania este o republica.

  Jurnalista și documentarista Marilena Rotaru îi transmite Principelui Nicolae, pe Facebook, cu prilejul zilei sale onomastice, condoleanțe pentru pierdera augustului său bunic, dar îi urează să primească și înțelepciunea de a reînvia Coroana României.
  http://evz.ro/urare-sugestiva-pentru-principele-nicolae-primiti-intelepciunea.html

  Theodor Paleologu: „E foarte clar că principesa Margareta trece înaintea prințului Nicolae. Mai trebuie spus ceva despre decizia Regelui. Ea nu are altă valoare decât aceea de dorință a Majestății Sale. Nu are forță legală. E foarte importantă dorința Regelui, dar atât. Pe de altă parte, nici Nicolae nu are o legitimitate mai mare, pentru că tatăl lui nu e de neam regal. Și legitimitatea lui era de aceeași factură ca a principesei Margareta.”
  http://www.digi24.ro/stiri/theodor-paleologu-despre-principele-nicolae-a-avut-ghinion-a-dat-o-in-bara-cu-o-persoana-de-sex-opus-840528

  Fostul principe Nicolae nu a fost informat de familia sa cu privire la decesul bunicului său, Majestatea Sa Regele Mihai I, însă va fi prezent la înmormântarea de la Curtea de Argeş, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, avocatul acestuia, Radu Enache.
  https://www.flux24.ro/principele-nicolae-prima-reactie-dupa-moartea-bunicului-sau/

  Nicolae Carpathia vine si neinvitat la inmormantare. Intrebarea este daca va fi in randul publicului sau al familiei regale?

 10. @ emanuel

  Subscriu 🙁

  Dumnezeu sa-l ierte.

 11. @ Vela Gheorghe in comunicatul oficial al patriarhiei din august “sa nu fie obligatorie” este spus intr-o paranteza cu o jumate de gura spre sfarsit, intreg comunicatul fiind pro vaccinare… asa ca sa impace si lupul si capra(mai bine spus oaia)… Medicina aproape ca e ridicata la nivel de taina(ciudat sa recomanzi medicament cuiva sanatos). Sau sfintii fiind un exemplu pentru noi ne arata ca defapt punerea nadejdii prea mult in medicina(lumesc) arata o scadere in nadejdea in Dumnezeu… din vietile Sfintilor vedem ca cu cat mai mult omul se apropie de Dumnezeu cu atat mai mult refuza medicamentul omenesc… Da, le recomanda si trebuie sa apelam la ele insa stiind ca suntemi slabi in credinta(asa inteleg eu pacatosul). Hristos si apostolii nu vindecau cu medicamente ci potrivit credintei bolnavului.

  Daca medicina nu e de competenta Bisericii atunc libertatea este… Normal ar fi fost invers: comunicat pro libertate si undeva in paranteza sa spuna ca o sustin(desi tot ei spun ca nu e de domeniul lor). Daca nu e de domeniul lor ar fi trebuit sa se rezume la ceva de genul: fiecare sa se informeze bine de unde stie si sa faca cum crede el, cum ii spune constiinta(dar nu si in cazul vaccinului cu celule de avortati unde cred ca este un raspuns limpede cu DA sau NU)…

  Intrebarea/framantarea crednciosilor este: e pacat sau nu sa te vaccinezi cu vaccinuri cu celule de avortati? Raspunsul BOR insa cauta sa evite subiectul. Ei spun ca e pacat sa ucizi ca sa-ti fie tie bine nu si daca e pacat sa folosesti un produs obtinut prin omor savarsit de altcineva. Intrebarea printr-un exemlplu poate fi pusa asa: e pacat sa mananci carne de om(in caz de foamete) daca nu tu omori ci altul oamoara si vinde? ca doara nu tu omori si vezi trebuie sa traiesti sa ai grija de trup “templu”…? Intrebarea nu este daca e voie sa omori ca stim cu totii ca e mare pacat! Si acea cerere a mirenilor – parerea mea – nici macar nu e o cerere de clarificare ci mai degraba o incercare disperata de “constrangere” a ierarhilor de a marturisi adevarul in public…

  Si daca subiectul vaccinarii care de fapt este subiectul libertatii nu e de domeniul lor atunci si religia in scoli tot nu e treaba lor ci a ministerului invatamantului caci e scoala statului… Oricum ar fi se pare ca Ierarhia si-a ales hotarat drumul, si mai tare te smintesti intrebandu-i si apeland la ei… ciudat cum toate prolemele au un raspuns atat de neclar din partea lor cand tocmai noi Biserica trebuie sa fim exemplul suprem al claritatii…

  In cazul vaccinarii cred ca trebuie de vorbit mai mult despre libertate si nu despre beneficii/daune.

  Nu stiu, poate e lasat de la Dumnezeu asa ca treptat sa ne indreptam cat mai mult inima si nadejdea direct spre El si nu la intermediari omenesti(ex: ierarhia, ong-uri, manifestatii etc. desi si acestea sunt binevenite) pentru a ne ajuta in probleme… ca sa avem o legatura directa cu El prin rugaciune si a constientiza ca lumea e in mainile Lui nu a oamenilor… El are ultimul cuvant!

 12. Musulmanii și Evreii NU mănâncă carne de porc și nici un fel de produs din carne de porc sau din sânge de porc, DAR, pe de-altă parte, nici nu acceptă în viața lor, ca o astfel de carne de porc, sau produse din ea sau din sânge de porc, să intre în corpurile lor, nici pe alte căi, diferite de cea a mâncării…!
  Tot așa, Creștinii Ortodocși NU MĂNÂNCĂ “carne de OM” și NICI NU BEAU “sânge de Om”, fiindcă NU sunt nici “canibali” și NICI “sataniști sau adepți ai vrăjitoriei negre wodoo”, în care se folosește carnea și sângele uman, obținut prin sacrificii ritualice oculte, dar pe de-altă parte, Creștinii Ortodocși NICI nu trebuie să “accepte”, ca nimic din ceea ce se cheamă “carnea de OM” și mai ales de “OM MORT”, sau ceva extras și prelavat din “carnea de om mort”, SĂ INTRE, pe oricare altă cale, fie ea și a vaccinării cu vaccinuri care CONȚIN celule prelevate din țesuturi de FETUȘI umani AVORTAȚI, adică din FIINȚE UMANE, în corpul lor, de Creștini Ortodocși, indiferent cât de mică ar fi cantitatea sau FORMA materiei în care se prezintă o astfel de “cărne de origine umană”, chiar și infimă și chiar și la nivel de minuscule celule prelevate in anumite țesuturi, fiindcă, totuși, ea provine DIN CORPURI UMANE ale unor fetuși umani care au fost “omorâți” în evoluția și dezvoltarea lor intrauterină, ÎN MOD PREMEDITAT, prin acțiunea sau inacțiunea VOITĂ a unei alte ființe umane, care de obicei este “Medic”!
  Și tocmai pentru CLARIFICAREA din punct de vedere BIOETIC a acestei chestuni, este IMPERIOS necesar ca Patriarhia B.O.R. să nu mai…tacă, pe viitor și cu nici un preț, fiindcă este PĂCAT DE MOARTE, ca Trupurile VII ale Creștinilor Ortodocși să fie SPURCATE prin intrarea în ele de carne umană provenită de la ființe umane omorâte prin păcatul de moarte al avortului…!

  http://pro-decizii-informate.ro/tesuturi-de-fetusi-avortati-in-vaccinuri/

 13. În ziua de 1 Dec.2017, am scris o postare pe pagina mea de facebook legat de TĂCEREA Patriarhiei în priviința prezenței celulelor prelevate de la fetușii umani avortați și introduse în vaccinuri. Iată postarea:
  “Iar PATRIARHIA B.O.R. TACE și nu spune o vorbuliță despre faptul că prezența în compoziția vaccinurilor a unor celule din fetuși umani AVORTAȚI și OMORÂȚI în dezvoltarea și evoluția lor, normală și intrauterină, prin păcatul de moarte al AVORTULUI și care prin administrarea vaccinurilor TRECE apoi în corpul CURAT al unor copii sau adulți Creștini Ortodocși, este CONTRARĂ Doctrinei, Moralei și Dreptului Canonic al Bisericii Creștine Ortodoxe, care spun că NIMIC necurat și nici o parte de trup MORT, oricât ar fi de mică, nu trebuie să INTRE în corpul unui Creștin Ortodox, MEMBRU al B.O.R., fiindcă-l SPURCĂ, ÎNTINEAZĂ și-l face pasibil de ÎNDEPĂRTAREA de la Comuniunea Euharistică cu Hristos, pentru o perioadă îndelungată de timp!
  La Predica de Ieri, Patriarhul Daniel a vorbit de mai multe ori despre CLOPOTELE Catedralei Mântuirii Neamului, dar A UITAT să spună că EKKLESIA B.O.R. are nevoie AZI, mai mult ca oricând, de “CLOPOTE VII”, care să SUNE și RĂSUNE în urechile credincioșilor Adevărurile Ortodoxiei, când ele sunt în pericol de a fi călcate prin neștiință și inducere în eroare de către șmecheri care vor SĂ-I SPURCE pe Românii Ortodocși în însăși trupurile lor…și să-i facă (în mod subtil și pe nebăgate de seamă) “complice” și părtași la PĂCATE grele, cum este AVORTUL, și să poarte în însăși trupurile lor celulele unor ființe umane care au fost OMORÂTE prin Avort, și de care a ajuns ca să se folosească BIG PHARMA în fabricarea “leacurilor” sale…pe care apoi vrea cu forța ca să le bage pe gât și sub piele tuturor oamenilor, inclusiv Credincioșilor B.O.R.!
  Musulmanii din Occident, când au aflat că unele vaccinuri conțin celule prelevate de la porcine, au solicitat guvernelor occidentale, prin Consiliile lor islamice, și mai ales în UK, ca să NU administreze astfel de vaccinuri copiilor musulmani, fiindcă ei trebuie să stea departe de tot ceea ce înseamnă PORC, deoarece Qoranul le interzice INTRAREA de carne de porc în trupul lor…, pe orice cale, și în orice modalite, și respectiv în orice cantitate, oricât ar fi ea de mică…!
  La fel au luat atitudine și Reprezentanți ai comunităților MOZAICE din Occident, pentru aceleași motive, ca și musulmanii!
  Și-atunci este oare posibil și admisibil ca B.O.R. să nu se poziționeze la fel de tranșant, ca și Reprezentanții comunităților islamice și mozaice din Occident, în priviința vaccinurilor care conțin celule prelevate de la fetuși umani OMORÂȚI prin Avort, și să nu ia o atitudine clară și limpede în această chestiune, știut fiind că prin vaccinare celule prelevate din corpurile MOARTE ale fetușilor avortați, TREC în sângele și corpurile credicioșilor…iar Biserica propovăduiește VIAȚA și CONDAMNĂ uciderea sub orice formă, inclusiv pentru CANIBALISM, și inclusiv a pruncilor și de-asemenea VESTEȘTE curăția, Sfințenia și Inocența Trupurilor și CONDAMNĂ orice ÎNTINARE a lor, în orice formă și cu orice materie SPURCATĂ, fiindcă BIBLIA pe care Biserica o propovăduiește lumii spune că Trupurile Creștinilor TREBUIE să fie TEMPLE ale Duhului Sfânt, și nimic necurat să nu intre și să nu rămână în ele??”

 14. Și mai adaug încă un mănunchi de gânduri pe care le-am scris cu altă ocazie, pe aceeași temă, a prezenței în vaccinuri de celule prelevate din țesuturi de fetuși umani avortați:
  ” Dacă musulmanii REFUZĂ și CONDAMNĂ în UK și alte Țări occidentale, administrarea la copii a acelor vaccinuri care conțin CELULE din țesuturi prelevate de la PORCINE, în compoziția lor (iar prin opoziția și presiunea incisivă pe care au făcut-o prin intermediul “Consiliilor Islamice” din Londra și UK, au determinat și FORȚAT Guvernul Britanic ca să ÎNLOCUIASCĂ compoziția vaccinurilor care conțineau celule prelevate de PORCINE, cu alte vaccinuri și mai ales cu tratamente medicale ALTERNATIVE la vaccinuri, întrucât “acceptarea” de către musulmani a administrării de vaccinuri cu celule prelevate din țesuturi de porcine contravine preceptelor Qoranului, fiindcă PORCUL este animal necurat în Islam), ei bine, CU ATÂT mai mult Creștinii Ortodocși care socotesc și consideră că AVORTUL este un PĂCAT DE MOARTE, nu pot fi de accord cu celulele prelevate din țesuturi de FETUȘI umani AVORTAȚI care sunt INTRODUSE în compoziția vaccinurilor și-apoi din acestea în CORPUL copiilor și adulților, care vor fi OBLIGAȚI prin Leg. Nr.216/2017, ca să le primească!
  Dacă Biserica Creștină Ortodoxă Română CONDAMNĂ ca “păcat strigător la cer”, păcatul AVORTULUI, și califică din punctul de vedere al Moralei Creștine Ortodoxe și al DREPTULUI CANONIC ortodox, AVORTUL ca fiind CRIMĂ, tot așa B.O.R. trebuie IMPERIOS ca să CONDAMNE creearea, distribuirea și ADMINISTRAREA de vaccinuri care conțin CELULE prelevate de la fetuși umani AVORTAȚI…!
  Fiindcă CORPUL uman al Creștinului Ortodox NU trebuie PÂNGĂRIT în nici un fel, deoarece este și mai ales TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ mereu și perpetuu, conform Învățăturii B.O.R., și mai ales BIBILIEI, care este SCRIPTURA Sfântă a Creștinilor, ca un veritabil “TEMPLU AL DUHULUI SFÂNT” (I CORINTENI, cap.6, vers.19), iar Creștinul Ortodox trebuie să aibă și SUFLETUL curat, dar și TRUPUL curat!
  Or, celulele prevate de la fetuși umani avortați, care în realitate sunt copii OMORÂȚI prin AVORTURI, sunt un MOTIV suficient de SERIOS care OBLIGĂ conducerea actuală a B.O.R. ca să IA O POZIȚIE oficială și mai ales TEOLOGICĂ în această problemă de BIOETICĂ, a administrării lor, către CREDINCIOȘII B.O.R. căci sunt vaccinuri care conțin celule prelevate din corpuri de copii OMORÂȚI, în pântecele mamelor lor, prin PĂCATUL numit “AVORT”, și aceste celule de copii uciși în evoluția lor intrauterină prin AVORT, sunt introduse apoi ca un lucru NECURAT, SPURCAT și PÂNGĂRITOR în corpul altor copii deja născuți și VII și a oamenilor adulți care sunt Creștini Ortodocși, și FII, CREDINCIOȘI și mai ales “MEMBRI” ai B.O.R, fapt care CONTRAVINE Doctrinei, Moralei și Dreptului Canonic al B.O.R!

  https://www.youtube.com/watch?v=B6M12W72xw0&feature=youtu.be

 15. “Efectiv, nu am ce face daca vreau sa mai traiesc in lume, altfel ar trebui sa imi iau copiii sa ne facem pustnici cu totii undeva in Fagaras, sa nu mai vedem pe nimeni.” – daca nu facem asta de voie acum, cred ca vom face-o de nevoie maine-poimaine… Asa stau lucrurile. Si nu cred ca e bine sa ii invatam duplicitatea. Ca aceea se indreapta mai greu (daca se mai indreapta) in vietile lor de mai tarziu, pe cand patimirea ne urca pe Golgota (iertati indrazneala). Si apoi, mai bine sa inteleaga in ce fatarnicie si minciuna colcaie lumea asta…
  Fetita mea nu are voie sa spuna in grupa mare la gradinita rugaciunea inainte de masa decat in gand… Iar daca si-a facut cruce s-au adunat copiii in jurul ei sa o intrebe ce face, iar educatoarea a pedepsit-o pentru asta…
  Asta desi am schimbat odata gradinita, ca dincolo am descoperit ca erau toate educatoarele… altfel.
  Cine poate sa se mute intr-o casuta sau comunitate ortodoxa la sat, undeva ferit, sa se mute azi – asta e indemnul meu. Pana se mai poate.
  E foarte greu, si mai greu va fi – si pentru noi si pentru copiii nostri.
  Domnul si Maica Domnului sa ne ajute!

 16. @Lucian-Octavian Anghel
  “Si apoi, mai bine sa inteleaga in ce fatarnicie si minciuna colcaie lumea asta.”

  Cand esti in mijlocul urgiei constientizezi mai mult necesitatea rugaciunii decat cand esti departe de ea. De asta este mai bine sa ramana la oras decat sa se refugieze la sat, pentru ca oricum pot vedea de oriunde pe smartphone, PC sau TV aceleasi lucruri.
  Pana la urma batalia se poarta in mintea fiecaruia si fara multa rugaciune nu sunt sanse de izbanda.

 17. Eu am fost plecat la Țară (de fapt mă reîntorceam la Țară, după 16 Ani de oraș, 12 petrecuți în București și 4 în Timișoara) pe o perioadă de 3 ani, de la 34 la 37 de Ani, și NU mi-am găsit deloc liniștea dorită…
  Am avut și cârștiguri duhovnicești MARI, cât am stat la Țară, fiindcă AVEAM efectiv TIMP să citesc Cărți, și am CITIT și RECITIT câteva tare dragi…și am avut și alte bucurii, dar, în compensație și MULTE dezamăgiri, mâhniri…și nemulțumiri…și am decis ca să revin în mediul urban…
  Or, la Oraș am tot așa, câștiguri și multe…lipsuri…în special duhovnicești! Trăiesc o viață mai agitată și mai grea…La Țară, parcă trăiam după PARAVANUL tatălui meu, care deși nu este un creștin duhovnicesc, și nici măcar practicant constant, ci merge la Biserică destul de rar, dar de ceva timp mai des și preferă mai mult o Mânăstire din Apropierea Satului…totuși am SIMȚIT puterea de CAP al Familiei care apăsa pe Umerii lui și mi-e îmi era mai ușor…Or la Oraș, simt că APASĂ mult mai greu pe umerii mei…!
  Și după ce am REvenit la Oraș, acum NU știu dacă aș mai pleca din nou la Țară, sau cel puțin să mă stabilesc într-un mediu rural relativ asemănător cu cel din care am ieșit…Nu pot bine să explic de ce nu aș mai pleca, dar asta îmi spune inima!
  Slăvit Să Fie Domnul!

 18. Slăvit Să Fie Domnul!
  Amin!

  Ganditi-va la sensul pentru care manastirile si schiturile si crapaturile pamantului si pesterile nu sunt in orase… Sensul acesta de alegere a separarii de lumea cea prea-nebuna a faradelegii este axiologic dinspre Sfintii Parinti.
  Nu ne retragem la rugaciune, la curatia mintii si a inimii, a simturilor, la linistirea vietii exterioare si interioare pentru a nu mai vedea, ci tocmai pentru ca vedem. Si vazand si stiind, iesim din lume, pana ne vindecam si ne intarim.
  Cand randuieste Domnul atunci omul este trimis iar catre lume si in mijlocul lumii. Cine ramane in lume din alegerea lui proprie e foarte probabil sa fie inecat.
  Vedem la Sfinti cum au facut si mai ales cum au cuvantat despre vremurile din urma. Sunt multe aspecte ale tiraniei pe care nu le banuiti si care sunt mult mai intense si vor ramane mult mai intense in mediul urbanizat decat in cel rural.
  Si cand zic rural nu ma refer la o suburbie de oras sau un sat malformat de casoaie si vile unde oamenii s-au mutat fizic dar au ramas cu apucaturile si cu stilul de viata orasenesc-contemporan. Ci ma refer la retragerea la sat si la felul de viata al satului curat, romanesc, vechi, cel atat de asemenator cu vietuirea monahala curata si autentica – sate si catune adunate si traind in jurul Bisericii si al preotului lui Hristos.
  Cine e trimis de Domnul, numai acela poate face fata cu sfintenie traiului in valtoarea cea mare a lumii de azi. Si aici nu ma refer la cei care au parere despre sine cum ca ar fi curati. Ci la cei care cu adevarat sunt intariti, curatiti si pregatiti de Domnul pentru asta – cati si care vor mai fi fiind. Cum au fost Sfantul Nicolae, Sfantul Ioan Hrisostom, Sfantul Porfirie, Parintele Arsenie.
  Ca sunt si oameni (si tare as vrea sa nu ingaduie Domnul sa raman si eu in acest fel) care se cred curati si drepti si pregatiti, dar prin ochiul mintii lor, prin patimile subtiri si prin inchipuirile de sine se dau de gol inaintea celor ce discern duhurile.
  Toate depinde de contextul duhovnicesc al fiecaruia, de ascultarea sa si de situatia locului in care traieste, ca fiecare loc e cu particularitatile lui. Sunt situatii cand trebuie sa ramana crestinul in cetate si sunt situatii cand trebuie sa iasa – dupa cuvantul Scripturii.
  Dar caramizile faraonului-duh s-au inmultit din cale afara de mult acum, si in multime si in forme… si nu mai au ragaz sufletele sa cugete la Adevar si sa verse lacrimi de pocainta si sa mangaie cu dragoste un suflet necajit – cu timp si fara timp. Etc. Etc. Iuresul mortii… nu e Viata. Nici Domnul nu a urcat vreodata in vreo caruta grabindu-se undeva.

  Fratele Gheorghe a aratat bine o parte importanta din consideratiile pe subiectul acesta. Dam si luam in toate.

  Doamne ajuta!

 19. “Nimeni nu trebuie ucis pentru ca altcineva să trăiască” !!! Sună creștinește,sună chiar foarte bine,în Duhul Sfintei Evanghelii !!! Și totuși, patriarhia BOR a fost de acord cu transplantul de organe (patriarhul însuși l-a decorat pe președintele societăţii române de transplant) ,deși pentru prelevarea unei inimi de exemplu,trebuie ucis donatorul pentru a-i fi prelevată inima, deoarece donatorul aflat în “moarte cerebrală” NU este mort !!! Când spune patriarhia BOR adevărul ???

 20. @Romil

  Nu a fost de acord cu acordul prezumat, totusi, BOR. Transplantul de organe nu e doar la cei declarati in “moarte clinica”. Altfel, da, premierea medicului respectiv face parte din genul de gesturi inutile si gresite.

 21. @Lucian:

  Din nefericire, articolul de pe activenews este o interpretare a celui care l-a scris, pe marginea comunicatului prezentat si aici mai sus. Dar, daca tot vine vorba de comunicate si pozitii, eu astept ca Patriarhia sa ne comunice nu pozitia, o stim, sau, daca nu o stim am ajuns sa o intuim, dar mai ales ce cere de la cei care fac legea asta si ce le spune credinciosilor ca au de facut. Imperativ (pentru unii) si concret (pentru altii).
  Dar nimic, nimic, nimic…

 22. “Imperativ (pentru unii) si concret (pentru altii).”

  As zice mai degraba “fara echivoc pentru unii si concret pentru altii” – ce e da, da; ce e nu, nu.
  Da, ar trebui… Ar trebui cu tot ce ar urma unei atari actiuni ferme si anume o zdruncinare mare de tot dinlauntrul BOR… Dupa cum zicea un Parinte, pana la urma tot trebuie sa se petreaca aceasta triere, aceasta cernere, chiar si intre cei din biserica.
  Dea Domnul Hristos sa fim vesnic de partea Sa!

 23. pozitia Patriarhiei este… jenanta! daca nu cumva de-a dreptul penibila! https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2022069884738808&id=100008074487116

 24. Pingback: PSD si USR anunta reluarea proiectului LEGII VACCINARII OBLIGATORII, agitand sperietoarea epidemiei din China. Posibil termen: FEBRUARIE/ Scandalul mituirii medicilor de o mare companie farmaceutică: MARKETIZAREA MEDICINEI SI MEDICALIZAREA VIETII
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare