POLITIA GREACA AGITA SPECTRUL JAFURILOR pentru a stopa RETRAGERILE DE BANI DIN BANCI

25-05-2012 2 minute Sublinieri


Grecii au miliarde de euro ascunşi în case, prin dulapuri, lăzi frigorifice, sub podea sau sub saltea, din cauza neîncrederii în stabilitatea băncilor, iar hoţii îşi vor partea lor din această bogăţie, uşor de transportat şi aproape imposibil de recuperat.

Criza datoriilor suverane a prelungit recesiunea din Grecia pentru al cincilea an consecutiv, a urcat şomajul în rândul tinerilor la circa 50%şi ar putea conduce la excluderea ţării din zona euro. În ultimii doi ani, grecii au scos din băncile elene peste 72 miliarde de euro, aproximativ 7.000 de euro pentru fiecare locuitor al ţării. O mare parte din acestă sumă este reprezentată de retrageri în numerar.

Potrivit poliţiei elene, bande de hoţi care în trecut vizau “ţinte grele”, precum bănci sau magazine de bijuterii, se orientează acum către locuinţele oamenilor obişnuiţi, unde riscul este mai redus şi găsesc de obicei sume mari de bani retrase recent din conturile de economii.

“Mulţi oameni au retras banii din bănci temându-se de un crah financiar şi îi poartă cu ei sau îi ascund în case. Cerem insistent populaţiei să aibă încredere în sistemul bancar, să lase banii în bănci, sau cel puţin într-un loc sigur, şi să nu-i ascundă în case. Totodată, populaţia trebuie să-şi ia măcar cele mai simple măsuri de siguranţă în privinţa locuinţelor. Unii oameni nici măcar nu-şi încuie uşile şi ferestrele”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Oportunitatea neaşteptată oferită de comportamentul grecilor atrage reţele de hoţi şi din afara ţării, inclusiv din state foste sovietice.

Grecii au retras 72 miliarde de euro din bănci în perioada ianaurie 2010 – martie 2012, depozitele rămase fiind de 165 de miliarde de euro. De la sfârşitul lunii martie, retragerile s-au accelerat, ca urmare a lipsei unui rezultat clar în alegerile parlamentare anticipate din 6 mai şi a discuţiilor tot mai deschise la nivel european privind o ieşire a ţării din zona euro.

Grecii au transferat bani în străinătate, au cheltuit, dar au şi păstrat o mare parte din economii în propriile locuinţe, în numerar sau în aur.

Dacă Grecia iese din zona euro, banii rămaşi în băncile elene vor fi probabil convertiţi în drahme la un curs neavantajos, impus de stat.

Ascunderea banilor are o vechime comparabilă cu cea a Greciei, potrivit Reuters. În Grecia există foarte multe situri arheologice unde sunt găsite cantităţi mari de monezi, drahme de argint, ascunse de grecii antici din cauza năvălitorilor.

“Ascunderea bunurilor de valoare, cantităţi mai mari sau mai mici de monezi din aur, argint şi chiar bronz, a fost foarte răspândită în antichitate, mai ales în timp de război, criză sau dificultate. Câteodată cel care ascundea banii murea şi astfel au ajuns până în vremurile noastre, îngropaţi în pământ, ascunşi în ziduri, în vase mici sub podele sau în săculeţi din piele“, a declarat George Riginos, membru al Asociaţiei Arheologilor Eleni.

(…)

Nota noastra:

Interesant este ca mesajul alarmist al Politiei grecesti nu e insotit de exemplificari, ci pare a fi doar o sperietoare menita sustinerii “increderii” populatiei in sistemul bancar. Comportamentul “irational” al grecilor, ironizat de Reuters, este perfect rezonabil: cum sa ai incredere intr-un sistem bancar care a provocat criza actuala, care traieste doar din “recapitalizari”? Economisirea este, de altfel, un comportament economic rational prin excelenta… Dar nu cand are loc in afara sistemului bancar, pare-se!

Pe de alta parte, faptul ca grecii isi lasa usile deschise, arata ca oamenii de acolo au mai multa incredere in societate decat in stat, in …oameni, decat ar fi cazul din punct de vedere al establishmentului. Grecii (generalizand, noi toti) ar trebui sa traiasca intr-o atmosfera de genul homo homini lupus, incapabili sa coopereze, terorizati de hoti, jafuri si violenta, din punctul de vedere al complexului de putere. Adica prada usoara pentru eurocrati sau eurofili si sistemul bancar.

Totusi, scenariul ridicat de Politia greaca nu poate fi exclus cu totul, mai ales daca s-ar continua cu starea de haos social. Cand se produc astfel de zguduiri structurale, solidaritatea si capacitatea oamenilor de a coopera este esentiala. Si aici nu de greci ne-ar fi noua grija, ci de romani. 🙁


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “POLITIA GREACA AGITA SPECTRUL JAFURILOR pentru a stopa RETRAGERILE DE BANI DIN BANCI

  1. In loc sa ii dea la saraci ii ingrop in pamant. Imaginati-va cum ar schimba Dumnezeu toate daca toti milionarii in euro din Grecia ar incepe sa imparta la cei din jur aflati in nevoie. Ce nu vad ei este ca oricum o sa aleaga praful de toate si nu o sa mai cumpere nimic cu hartiile fara valoare, degeaba ii ingroapa.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare