Polonia si Suedia RESPING proiectul UNIUNII BANCARE EUROPENE avansat de Barroso si preluat slugarnic de Traian Basescu

16-09-2012 5 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Dupa Suedia, si Polonia respinge supervizarea bancara la nivel european. Actual proiect nu ne intereseaza absolut deloc

Ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, a respins sambata formula de supervizare bancara propusa de Comisia Europeana, scrie agentia poloneza PAP, citata de AFP.

“La ora actuala, propunerea Comisiei Europene nu ne intereseaza absolut deloc. Nu putem participa la o institutie in care nu dispunem de drept de vot, fiind insa supusi deciziilor acesteia. Nu se pune problema”, a declarat Rostowski.

Proiectul Comisiei Europene prevede ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze cele aproximativ 6.000 de banci din zona euro, suscitand dezbateri aprinse sambata intre ministrii de finante, reuniti la Cipru.

Unul dintre punctele de divergenta este legat modul in care vor conlucra cele 17 state membre ale zonei euro cu restul de zece tari membre ale Uniunii Europene si care, in virtutea proiectului actual, nu vor avea drept de vot in viitorul consiliul de supervizare al BCE. (…)

Suedia despre uniunea bancara: Ideea supervizarii de catre o institutie in care nu avem niciun drept de vot, total inacceptabila

Propunerea Comisiei Europene privind supervizarea bancilor este “total inacceptabila”, a afirmat sambata ministrul suedez al Finantelor, Anders Borg, la capatul a trei ore de discutii asupra acestui subiect, in Cipru, cu omologii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, scrie AFP.

Propunerea prezentata miercuri de Bruxelles plaseaza Banca Centrala Europeana (BCE) in centrul unui mecanism de supervizare unic ce se va aplica tuturor bancilor din zona euro. Acest lucru va provoca discutii “lungi si dificile”, a avertizat Borg, la plecarea de la aceasta reuniune. “Numeroase tari care nu fac parte din zona euro gasesc aceasta solutie inacceptabila”, a afirmat el, declarandu-se ingrijorat de prevederea din tratatul european care statueaza independenta BCE.

Acest lucru inseamna ca, in cazul unui litigiu, BCE nu va fi supusa deciziilor Autoritatii Bancare Europene (EBA). Or, BCE, in rolul sau de supervizare, are exact rolul de a aplica regulile decise de EBA. Vor fi necesare multe eforturi “inainte de a se ajunge la o solutie de compromis”, a aprecia el.

“Orice idee potrivit careia vom fi supusi supervizarii unei institutii in care noi nu avem drept de vot, si unde utilizarea banilor contribuabililor nostri ar putea depinde de deciziile luate de o institutie in care nu avem nicio influenta este total inacceptabila”, a subliniat Borg. Comisia Europeana doreste ca supervizarea unica sa fie operationala in ianuarie 2013. Aplicarea acestui mecanism, decisa de liderii europeni la summitul din iunie, este conditia pentru ca fondul european de salvare, viitorul MES, sa poata recapitaliza bancile fara intermediul statului.

Dar propunerea, informa actuala, reprezinta pentru guvernul suedez “o linie rosie” si are un calendar prea scurt. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a emis si el indoieli asupra posibilitatii ca supervizarea unica sa functioneze in ianuarie. “Este nerealist”, a spus el sambata, in timp ce omologul sau francez pare mult mai optimist. Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a recunoscut existenta unei “probleme juridice”. “Vom continua sa lucram pentru a imbunatati asocierea la vot in interiorul consiliului de supraveghere pentru tarile din afara zonei euro care vor cere” sa fie acoperite de acest mecanism.

VIDEO Traian Basescu: Realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in prima conferinta de presa dupa referendumul esuat pentru suspendarea sa, ca sustine fara rezerve procesele accelerate de integrare din Uniunea Europeana, cu o zi inainte de a pleca la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cel care a anuntat miercuri un proiect european de uniune a statelor-natiuni. (…)

“Sunt un sustinator fara rezerve ale proceselor care se desfasoara insa degeaba le sustin eu daca nu reusim sa realizam o unitate in abordarea politicii europene (…) Va garantez ca ramanerea in afara zonei euro ar fi o drama pentru Romania, pe termen mediu si lung”, a spus seful statului.

Basescu a precizat ca trebuie sustinut si proiectul uniunii bancare, care “avantajeaza Romania”, precum si Mecanismul European de Stabilitate, recent avizat si de Curtea Constitutionala a Germaniei.

“MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile atunci cand sunt in dificultate, pentru ca Romania exporta in aceste state, cum de asemeni nu avem nici  un motiv sa fim impotriva uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai”.

”E evident ca in ultima perioada aceste procese au capatat viteza si v-as aminti ca numai in cursul acestui an am adoptat Tratatul Fiscal.

A devenit functional si Mecanismul European de Stabilitate. In momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, in trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare. Comentariu personal, deocamdata: alaturi de MES, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania.

MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile atunci cand sunt in dificultate, pentru ca Romania exporta in aceste state, cum de asemeni nu avem nici un motiv sa fim impotriva uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai

Romania avand o piata dominata de banci din zona euro, cam 85%, pentru noi e un avantaj, chiar daca indirect. Avem o singura rezerva: procesul uniunii bancare sa nu se realizeze strict doar pentru statele si tarile din zona euro.

Daca vreti, un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre e legat de mentinerea tintei de aderare la euro, care trebuie sa ramana 2015, doar daca viata ne va demonstra ca nu se poate, ca nu putem, ar trebui sa modificam tinta. In acest moment nu avem niciun motiv sa modificam tinta de aderare.

Unul din motivele pentru care am solicitat sa facem parte din Tratatul Fiscal a fost exact pentru acest lucru, pentru a participa la decizii, pentru a fi atenti daca se pune problema modificarii criteriilor de aderare la euro. Mai e un lucru pe care ar trebui sa-l intelegem toti: viteza pe care a luat-o procesul de integrare in UE e deja mare.

E bine ca acest tren cand trece sa ne urcam de la inceput in el, pentru ca riscul de a nu indeplini criteriile, de a asta sa chibzuim politic cum o fi mai bine, e major si exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina prin gara.” (…)

Nota noastra:

Marele capitan al integrarii Romaniei in UE a dat inca o proba de manipulare a opiniei publice si de jenanta slugarnicie.

Atitudinea luata de Suedia si Polonia, care nu sunt membre ale zonei euro, arata ca aceste tari au o agenda proprie. Si, desigur, au si un sistem bancar propriu. E firesc, astfel, ca ele sa respinga proiectul uniunii bancare, deoarece vor fi lipsite de drept de vot si chiar de reprezentanti in comiția decidenta (comisia de supervizare a BCE) ce va fi pusa la cale in traditia eurocrata: lipsiti de orice responsabilitate si posibilitate de control exercitata de parlamente sau cetateni.

Sa retinem, deci: statele non-euro nu vor avea nici reprezentanti nici drept de vot in noua institutie de supervizare bancara, conform actualului proiect inaintat de comisarul Barroso!

Dar ce ne spune Traian Basescu? Ne spune ca e obligatoriu sa ne integram european si sa intram, iata, FARA REZERVE, in uniunea bancara, toate acestea  pentru a PARTICIPA la decizii! Iata o ditamai minciuna – Romania nu are cum sa participe la decizii, nici macar formal, in proiectul legat de uniunea bancara. De aceea a si luat atitudine Polonia, afirmand ca NICI NU SE PUNE PROBLEMA. Deci nu doar ca are rezerve, ci ca refuza categoric aceasta uniune.

Dar, poate, se gandeste cineva ca Romania nu ar avea de ales, pentru ca noi nu mai avem banci romanesti, ci doar banci din tarile europene. Insa modul in care uniunea bancara va functiona nu garanteaza nicidecum interesele tarii noastre, ci doar interesele acestor banci europene:

Conform acestui plan, care urmează să fie publicat oficial în luna septembrie, autorităţilor de control naţionale existente la ora actuală li se retrage aproape orice putere de a închide sau restructura băncile falimentare din ţara lor respectivă.

Despre riscurile implicate de o uniune bancara pentru tarile din afara zonei euro a vorbit si Daniel Daianu:

Pentru Romania, o uniune bancara cu garantare colectiva a depozitelor prezinta un mare dezavantaj daca se aplica garantarea numai zonei euro; fiindca ar putea induce plecari de depozite din sistemele bancare ce nu fac parte din zona euro (fiind insa in UE). In plus, o uniune bancara ar putea permite optimizari de alocare de resurse/lichiditati intre sistemele bancare nationale, care ar putea dezavantaja tarile gazda (tari ale caror sectoare sunt controlate de banci straine).

Si, evident, intregul sistem de supraveghere bancara a fost elaborat de Comisie prin apelul la ”tehnicieni”… bancari:

De exemplu, legislaţia în curs de elaborare cu privire la supravegherea financiară europeană este rezultatul direct al unui raport comandat de către Comisie şi prezentat pe 25 februarie 2009. Iar acest text, considerat ca fiind foarte timid, a fost scris de un grup de “experţi”, prezidat de Jacques de Larosière, fostul patron al Băncii Franţei, dar mai ales actualul consilier al şefului executiv al BNP Paribas, înconjurat de şapte profesionişti dintre care trei vin din sectorul privat, chiar dacă au ocupat la un moment sau altul funcţii publice : Rainer Masera (fost Lehman Brothers), Otmar Issing (Goldman Sachs) şi Onno Ruding (Citigroup). Fie patru bancheri (din trei instituţii americane…) şi un al cincilea, Callum McCarthy, fost preşedinte al Autorităţii Serviciilor Financiare britanice, notoriu opus oricărei supravegheri prea restrictive. Fie o majoritate provenind sau apropiată de industria financiară… Cum să nu te miri de rezultat în aceste condiţii ?

Ce e mai normal“, se apără anturajul lui Michel Barnier, Comisarul pentru Piaţa Internă şi Servicii Financiare, sunt cei mai buni experţi într-un domeniu înfricoşător de tehnic. Prin urmare, pe cine altcineva să consultăm? Aici este problema. “Funcţionarii Comisiei sunt incompetenţi în această materie, confirmă un funcţionar francez la Bruxelles. Aşa că ei se bazează pe sfatul băncilor“.

Asta ca sa fie clar cine se afla in spatele uniunii bancare si ce interese vor promova. Dar, nu-i asa, Romania are un presedinte sluga la eurocrati, deci, tot inainte, spre marea integrare (a se citi: dizolvare)…


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Polonia si Suedia RESPING proiectul UNIUNII BANCARE EUROPENE avansat de Barroso si preluat slugarnic de Traian Basescu

  1. Uni care se trezesc la realitate respinge proiectul masonic al UE in timp ce ai nostri sunt in stare de orice sa linga pantofi masonilor de la varf. Minunata conducere avem cu sprijinul romanilor care inca nu se trezesc.

  2. Pingback: Ce nu spune Traian Basescu despre UNIUNEA BANCARA/ Germania isi oficializeaza DOMINATIA asupra EUROPEI/ Bulgarii si romanii, CETATENI DE MANA A DOUA IN UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: ”FRATIA BANCHERILOR” si experimentul global prin care conduc lumea/ UNIUNEA BANCARA – primul pas catre STATUL FEDERAL EUROPEAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare