PORTRETUL STATISTIC AL FAMILIEI ROMANESTI. Mai degraba fara copii si cu veniturile in scadere

10-07-2014 3 minute Sublinieri

familie-in-drum (MAREA CRIZA)

Familia românească este compusă, cel mai adesea, dintr-o femeie și un bărbat, fără copii. Capul familiei e, în trei sferturi din gospodăriile românești, un bărbat cu studii medii. În rândul familiilor cu copii, predomină cele cu un copil. Oamenii din mediul rural au mai mulți copii decât cei din mediul urban. De asemenea, pensionarii reprezintă 23% din persoanele dintr-o gospodărie, în timp ce salariații reprezintă numai 28%. Acestea sunt câteva dintre datele prezentate de Institutul Național de Statistică, într-o cercetare la nivel național, pe anul 2013.

Capul familiei: Bărbat cu liceu, de aproximativ 50 de ani

73% din gospodării sunt conduse de un bărbat (cu diferență de doar un procent între mediul urban și cel rural: 72,4% în urban și 73,7% în rural), față de doar 27% din gospodării conduse de o femeie (aici procentele se inversează – 27,6% cap de familie o femeie, în urban, față de 26,3%, în rural).

Cele mai multe gospodării sunt conduse de o persoană de sub 50 de ani reprezintă 44% din total, în timp ce gospodăriile conduse de o persoană de peste 65 de ani reprezintă 22,9%. În mediul rural, frecvenţă mare au avut gospodăriile conduse de persoane în vârstă de 65 ani şi peste (37,8%); de altfel, peste două treimi din numărul total de gospodării rurale (65,1%) sunt conduse de persoane în vârstă de 50 ani şi peste.

Cei mai mulți capi de familie (în gospodăriile de salariați, antreprenori, agricultori și șomeri) au până în 50 de ani, media de vârstă situându-se între 35 și 49 de ani. În ceea ce privește pensionarii, 66,7% dintre familii sunt conduse de o persoană de peste 65 de ani.

Cele mai multe familii sunt conduse de o persoană cu studii medii (75,1%), față de numărul celor conduse de o persoană care a absolvit învățământul supeior (12,2%), respectiv fără școală sau cu studii primare (12,7%).

Totodată, ponderea gospodăriilor conduse de o persoană analfabetă sau cu ciclul primar absolvit este de patru ori mai mare în mediul rural decât în mediul urban. Diferențe semnificative se regăsesc și la nivelul gospodăriilor conduse de persoane cu studii superiooare: 19,8% în mediul urban, față de numai 2,1%, în mediul rural.

[…]

Familiile cu patru copii și mai mulți, de patru ori mai numeroase în rural decât în urban

Familiile formate din una-trei persoane au reprezentat mai mult de doua treimi din numarul total al familiilor (69,3%), din care cele formate din doua persoane au reprezentat 27,0%. Familiile formate din cel mult 4 persoane au fost mai numeroase in mediul urban decat in rural, in timp ce acelea formate din 5-6 persoane si mai multe au fost mai numeroase in mediul rural.

Cele mai multe familii nu au copii (72,3%). În ceea ce privește cuplurile cu copii, cele mai numeroase sunt cele cu un copil (15,1%) și cele cu doi copii (9,7%). Numai 1% din familii au patru și peste patru copii.

Familiile cu peste patru copii sunt mai numeroase în mediul rural (1,8% față de 0,4%, în urban), în timp ce familiile cu un copil sunt mai numeroase în mediul urban (17,4% față de 12%). […]/ integral pe romanialibera.ro

[…]
Lipsa banior a determinat o mare parte a familiilor sa nu poata plati la timp pentru utilitati in 2013. Astfel, 34,1% (32,3% in anul 2012) din totalul acestor gospodarii (37,2% la oras si 30,9% la tara) nu au posibilitatea platii la timp a serviciilor legate de intretinerea locuintei

In anul 2013, comparativ cu anul 2012, indicele real al veniturilor disponibile (nete) medii lunare pe o gospodarie a inregistrat o dinamica reala negativa (-2,2%).

Majoritatea familiilor din Romania traiesc la oras (56,8% locuiesc in mediul urban si 43,2% in cel rural)

Familiile formate din 1-3 persoane au reprezentat mai mult de doua treimi din numarul total al familiilor (69,3%), din care cele formate din doua persoane au reprezentat 27,0%.

Raportul dintre veniturile ce revin in medie pe o persoana din gospodariile care formeaza prima si ultima decila a fost de 1 : 7,7 (1 : 6,9 in 2012). Se remarca distantarea decilei superioare fata de celelalte decile, urmare a existentei unor venituri mult mai mari. Astfel, in timp ce decalajul dintre veniturile medii pe o persoana din decila a noua si cele din prima decila este de 1153,3 lei (ceea ce inseamna ca distanta medie dintre mediile pe primele noua decile este de 144,2 lei), diferenta dintre veniturile medii din ultima si penultima decila este de 917,7 lei. De asemenea, daca in medie pentru primele noua decile raportul dintre veniturile medii pe persoana a doua decile consecutive este de 1 : 1,22, raportul dintre veniturile decilei D9 si ale decilei D10 este de 1 : 1,63.

[…]Factura consumului de energie electrica nu a putut fi achitata la timp de 15,5% gospodarii, ponderea acestora fiind de 13,8% in mediul urban si de 17,3% in mediul rural, abonamentul la radio si televiziune nu a putut fi platit la timp de 6,6% gospodarii, iar factura telefonica de 6,3%.

Ponderea familiilor care au apelat la economii pentru a face fata cheltuielilor curente a fost de 6,3%, a celor care au facut imprumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 8,6% (15,4% in cazul familiilor de someri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 12,6% (29,0% in cazul familiilor de someri).

Numarul mediu de salariati ce revine pe o gospodarie este de numai 0,819, ceea ce inseamna opt salariati la zece gospodarii.

Familiile de salariati au avut in 2013 venituri medii nete de doua ori mai mari decat cele ale familiilor de someri.

In anul 2013, veniturile totale, medii lunare pe o gospodarie, ale familiilor in care capul familiei este absolvent al invatamantului superior au fost de 2,7 ori mai mari decat ale familiilor in care capul familiei a absolvit numai scoala primara sau nu a absolvit nicio forma de invatamant si de 1,8 ori mai mari decat ale familiilor in care capul familiei a absolvit invatamantul secundar.

Din analiza veniturilor medii ale familiilor grupate dupa sexul capului familiei rezulta ca, nivelul cel mai ridicat al veniturilor totale se regaseste la gospodariile conduse de persoane de sex masculin (2711,1 lei lunar in 2012 si 2800,9 lei lunar in 2013), de 1,1 ori mai mare decat media pe ansamblul familiilor si de 1,5 ori mai mare decat al familiilor conduse de persoane de sex feminin.

Cele mai mari venituri banesti, medii lunare pe o gospodarie, le-au realizat familiile de salariati (3100,0 lei), iar cele mai mici gospodariile de agricultori (1114,4 lei), raportul dintre ele fiind de 2,8 : 1.

Veniturile din prestatii sociale, veniturile totale pe persoana ale familiilor din decila D10 au fost de 7,7 ori mai mari decat ale celor din decila D1, fara ele raportul dintre veniturile celor doua decile fiind de 9,0 : 1.

In anul 2013, 57,3% din totalul familiilor pot face fata cheltuielilor cu venitul de care dispun (57,5% in anul 2012).

Sase familii dintr-o suta care isi permit sa faca fata cheltuielilor cu veniturile de care dispun si-au permis, in anul 2013, inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 12,4% (11,2% in anul 2012) cumpararea unor produse electrocasnice, 27,2% (26,2% in anul 2012) cumpararea de haine noi. Petrecerea unei saptamani de concediu in afara locuintei a fost accesibila pentru 16,6% (14,8% in anul 2012), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 10,5% (9,0% in anul 2012), iar cumpararea de carti, ziare, reviste pentru 17,9% (18,6% in anul 2012).
[…]/ integral pe hotnews.ro


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PORTRETUL STATISTIC AL FAMILIEI ROMANESTI. Mai degraba fara copii si cu veniturile in scadere

  1. Din articolul prezentat rezulta clar declinul demografic, haosul ecominic care a distrus practic satul romanesc, migratia oamenilor la oras pentru un pumn de bani in plus si sacrificarea familiei (a se citi urmasilor) pentru un venit usor crescut fata de ceea ce satul ar fi oferit unei familii care ramanea acolo.
    Trebuie sa multumim in strada celor ce ne conduc si tot in strada trebuie sa ne luam si drepturile. In timp ce anumite familii din conducerea tarii iti dau hectare de teren, sute , mii majoritatea abia isi duc zilele de azi pe maine.
    Suntem crestini insa nu trebuie sa fim luati de prosti. Cred ca am inghitit deja prea mult si trebuie sa reactionam cumva. Nu cred ca se mai poate face vreo schimbare reala in Romania fara presiunea strazii , pentru ca nesimtirea, tupeul si aroganta celor ce ne conduc sunt atat de mari incat efectiv nu mai au nici o tresarire de constiinta.
    Sunt trist pentru ca natia noastra moare intr-un ritm alert. Nu suntem in perioade de razvoi, de ocupatie, dar ne-au distrus economia, cultura, viata , ne platesc ca pe niste sclavi si vor sa mai fie alesi.
    Salariul minim pe economie astazi nu iti ajunge ca sa poti trai. Din 6.5 milioane nu poti sa platesti chirie, sa mananci si sa achiti transportul pana la job. Acestia sunt majoritatea salariatilor, de aceea nu avem putere de cumparare, nu avem familii cu o baza nu avem viitor. O natie de sclavi din pacate, pentru ca salariul acela inseamna sclavie. Sau poate nici macar statut de sclavi, pentru ca atunci angajatorul, stapanul macar platea chiria, sau te caza pe feuda lui.
    Pacat de noi, pacat de oamenii morti la revolutie, pentru cei ce au luptat in razboaie ca sa faca Romania Mare. Suntem pe o panta abrupta a istoriei si din pacate nu vad o solutie care sa franeze macar coborarea, pentru ac de revenit nu ne mai putem reveni, nu cu tradatorii de astazi.

  2. @Sorin:

    Presiunea strazii nu are valoare, dupa cum s-a si vazut si demonstrat. In plus, intotdeauna presiunea strazii include elemente periculoase ce tin de contagiunea emotiilor, psihologia colectiva, fenomene de sugestionare, manipulare etc. Apoi, strada intotdeauna este tinta manipularii partizane sau, daca nu, a confiscari de catre grupari cu agende bine determinate si deloc prietenoase pentru societatea romaneasca. Nu dezavuam prin asta orice fel de protest civic si legal care se manifesta pe strada, insa e absolut necesara demontarea mitului “presiunii strazii” si a rezolvarii prin “iesire in strada” a problemelor noastre.

    Ce ar fi necesar, la nivel teoretic, ar fi o noua practica sociala de control si tragere la raspundere a celor de la putere de catre cei de jos. Democratie participativa, constientizare a intereselor colective la nivel de public, controlarea economiei si de catre cei de la “baza”, cam asta ar fi mai benefic decat “presiunea strazii”. Dar… cum spuneam, discutam teoretic, caci practic nimeni nu are vreun interes in a incuraja formarea unei societati civile reale.

  3. Democratie participativă nu a existat decât în Grecia Antică,vreo 50 de ani.De atunci înainte,totul se poate reduce la utopia orwelliană.Protectionismul economic,ca paradigmă,a fost inventat de M.Manoilescu si a ajutat tările din America Latină,mai ales Brazilia,să iasă din colaps si să alunge puterea colonială americană.UE,dar mai ales SUA,au colonizat România.Iesirea din acestă stânsoare e adevărata solutie,altfel poporul român va dispărea în maximum 50 de ani,o spune statistica.Cine are oare acest interes?Să fim bine întelesi,vor mai exista români,dar minoritari.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare