Un cunoscut PREOT RUS, supravietuitor al Gulagului si CRITIC ACERB al legaturilor dintre Patriarha Moscovei si regimul Putin, a fost ASASINAT

6-08-2013 4 minute Sublinieri

182596401

sursa foto: http://en.rian.ru

Un preot ortodox rus, în vârstă de 75 de ani, care cerea eliberarea tinerelor din trupa Pussy Riot, condamnate pentru o “rugăciune punk” împotriva lui Vladimir Putin, a fost ucis luni în Pskov (nord-vestul Rusiei), a anunţat marţi poliţia locală.

“Corpul preotului Pavel Adelgheim a fost descoperit luni seara, la Pskov, cu răni provocate de lovituri de cuţit”, în apropierea unei biserici, a declarat pentru AFP poliţia din oraşul Pskov, situat la frontiera cu ţările baltice.

Potrivit anchetatorilor, preotul a fost ucis de un tânăr care suferea de tulburări psihice, pe care l-a găzduit timp de trei zile. Tânărul, născut în 1986, a fost spitalizat după ce şi-a aplicat lovituri de cuţit, în urma crimei, potrivit aceleiaşi surse.

Poliţia nu a făcut o legătură între crimă şi poziţia publică a preotului ucis, care în perioada sovietică a fost deţinut în Gulag. El a devenit cunoscut pentru criticile sale la adresa Patriarhiei, iar moartea sa a provocat o emoţie puternică în ţară.

“Ultimul preot liber al Patriarhiei de la Moscova a fost ucis”, scrie foarte mediatizatul arhidiacon Andrei Kuraiev, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri ortodocşi.

Pavel Adelgheim a criticat în mai multe rânduri legăturile dintre Biserica Ortodoxă şi statul rus. De asemenea, el a fost unul dintre semnatarii unei scrisori a unor personalităţi ruse care îl îndemnau pe Patriarhul Rusiei să le apere pe tinerele din trupa Pussy Riot care au cântat o “rugăciune punk” în catedrala Hristos Mântuitorul, la Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să-l “îndepărteze pe Putin”.

“Nu vrem să justificăm participantele la această acţiune, dar facem apel la înţelepciunea şi caritatea voastră”, au scris în acest document, în iunie 2012, câteva sute de personalităţi ruse, inclusiv patru preoţi ortodocşi.

Două dintre membrele trupei, care au anunţat că au vrut să denunţe totodată “colaborarea Bisericii cu statul”, ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare.

“Aceste femei au demascat minciuna Bisericii Ortodoxe Ruse şi legătura ei puţin naturală cu Federaţia Rusă”, a scris recent preotul Pavel pe blogul său.

În seara de 5 august 2013 în orașul Pskov a fost ucis protoiereul Pavel Adelheim. Corpul preotului având mai multe răni de cuțit a fost descoperit luni, aproximativ la orele 20.00, în casa acestuia din strada Krasnogorskaea, alături de biserica „Sfinții Constantin și Elena”. Suspectul a fost reținut. Potrivit martorilor interogați de anchetatorul Anton Dobrohotov, în timpul operațiunii de reținere presupusul asasin cu numele Celințev (născut în 1986) striga că diavolul i-a cerut să-l omoare pe părintele Pavel.

Comitetul de anchetă al Rusiei a intentat un dosar penal pe acest caz. Potrivit unor informații preliminare, părintele Pavel a fost omorât de un tânăr bolnav psihic cu numele Celințev, care a locuit în casa slujitorului bisericii trei zile. La rugămintea unei cunoscute, părintele l-a găzduit pe presupusul ucigaș în casa sa având intenția de a-l consilia și a-l îndruma pe calea mântuirii. În momentul reținerii bănuitul „și-a cauzat răni de cuțit și a fost spitalizat”, se spune în comunicatul organului de anchetă.

Șeful serviciului de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, diaconul Alexandru Volkov a declarat că protoiereul Pavel Adelheim „reeșind din informațiile pe care le avem la dispoziție acum, a devenit victimă a îndeplinirii misiunii și datoriei pastorale care cere să sari în ajutor oricărui om”.

„Preafericitul Patriarh Chiril este îndurerat de moartea tragică a părintelui Pavel Adelheim și se roagă pentru odihna sufletului lui”, – a comunicat părintele Alexandru.

Bibleistul Andrei Desnițki a declarat pentru Gazeta.ru că părintele Pavel Adelheim a fost în ultimul timp „un om foarte cunoscut și foarte incomod”. Părintele Pavel Adelheim întotdeauna a fost o persoană cu convingeri și el întotdeauna exprima aceste convingeri. Cum a fost în tinerețe așa a rămas până la sfârșit. Nu știu dacă au mai rămas la noi preoți, care să-și permită să vorbeacă cu atâta libertate”, a menționat Desnițki pentru publicația rusă.

Potrivit bibleistului, principala lucrare a părintelui Pavel Adelheim este cartea „Dogma despre Biserică în canoane și în practică” în care abordeză o problemă importantă pentru biserica contemporană, existența verticalei puterii în biserică și dezacordul acesteia cu canoanele bisericești. „În această carte el a prezentat punctul lui de vedere despre comunitatea religioasă ca și fundament pe care se construiește Biserica, unde nu există egalitate ca și în procedura democratică de votare, dar există principiul sobornicității, care presupune inclusiv că nimeni nu este de prisos și nimeni nu poate fi respinsexplică Andrei Desnițki.Cu toate acestea părintele Pavel nu a fost un reformator. El a fost un om care mărturisea despre experiența sa  și invita la dialog. Dar dialogul așa și nu a început.”

Gazeta.ru notează că cartea „Dogma despre Biserică” a aprofundat un conflict mai vechi între părintele Adelheim și arhiereul eparhiot care, la adunarea eparhială l-ar fi numit pe răposat slujitor al lui Satan, cerându-i să se dezică de carte și să se pocăiască.

http://www.1tv.ru/news/social/239055 menționează că viața protoiereului Pavel a decurs în smerenie și luptă. S-a născut în 1938, familia i-a fost deportată. Primi ani de viață i-a petrecut în orfelinat. După o vreme de la arestarea mamei sale, a mers în locul ei de exil, în Kazahstan. Mai târziu a fost exclus din Academia teologică, dar el totuși a terminat studiile. Pervâi Canal notează, de asemenea, că în anul 2003, asupra părintelui Pavel Adelheim a fost comisă o tentativă de omor, sfinția sa fiind victima unui accident  rutier cauzat, potrivit experților, de faptul că mecanismul de rulare al automobilului cu care se deplasa a fost deteriorat intenționat de cineva. […]

o.Pavel_Adelgeim

sursa foto: http://www.pravmir.com/orthodox-priest-killed-in-pskov/

Nota noastra:

Agentiile de presa occidentale au preluat stirea punand accentul pe faptul ca pr. Pavel Adelgheim ar fi fost “aparator” al trupei Pussy Riot. El a semnat o scrisoare in care, alaturi de alte personalitati ale societatii rusesti, cerea sa nu fie inchise, in care se specifica, totodata, ca cererea nu inseamna si un sprijin al actiunii trupei feminist-punkiste. Nu am gasit blogul parintelui, ci doar cateva informatii legate de faptul ca a fost incarcerat in perioada sovietica, dupa hirotonirea ca preot, sub acuzatia de  “defaimare a puterii sovietice”, in timpul petrecut la inchisoare (1969-1971) pierzandu-si un picior in tulburarile din lagarul in care se afla ca detinut. De altfel provine dintr-o familie care a fost si ea persecutata de autoritatile bolsevice. Paroh in Pskov, autor de carti teologice, a fost un critic al starii de lucruri din Biserica Rusa si, in ultimii ani, al legaturilor politice intretinute cu puterea guvernamentala. 

Exista un site cu informatii despre biografia pr. Pavel inainte de prabusirea URSS: http://www.fsnielsen.com/fp/

Un altul, in rusa, aici: http://predanie.org/content/view/46/12/

Alte informatii despre asasinat:

Interfax-Religion:

Si Ria NovostiRussian Orthodox Priest Killed in Pskov – Investigators

Conform surselor citate, tanarul bolnav psihic care l-ar fi ucis pe pr. Pavel ar fi strigat ca a fost impins la aceasta fapta de catre diavol.

Este stranie si aprecierea facuta de arhid. Andrei Kuraev, altminteri un promotor al politicilor de stat ale Federatiei Rusiei si al politicilor sale inclusiv fata de “gubernii” ca Basarabia (daca ne aducem aminte de misiunea lui Kuraev in Moldova si de conflictul cu pr. Savatie Bastovoi, ocazie cu care acesta din urma amintea si de legaturile diaconului cu serviciile secrete rusesti – si nu numai!). Avand in vedere aceste lucruri, afirmatia lui ar aduce mai degraba … a cinism?

Doar un cunoscator ortodox al spatiului rus ar putea aduce informatii mai relevante in aceasta privinta…


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Un cunoscut PREOT RUS, supravietuitor al Gulagului si CRITIC ACERB al legaturilor dintre Patriarha Moscovei si regimul Putin, a fost ASASINAT

 1. Din cate am inteles eu citind cateva dintre articolele Sfintiei sale, articole preluate de catre alte site-uri, parintele desi avea o pozitie critica fata de BORu si guvern, era destul de echilibrat. Personal, cred ca nu disidenta l-a ucis, ci tot ceea ce se intampla acum – azilul politic al lui S. si mai ales legea din iulie.

 2. @carmen:

  Pai ce legatura sa fie? Si care lege?

 3. Anti-gay. Mie mi se pare destul de clar prin insusi felul in care a titrat presa.

 4. @carmen:

  Tot nu vedem legatura. Presa a facut legatura cu Pussy Riot, care e alta speta. Si a marsat propagandistic pe faptul ca ar fi fost aparatorul lor, desi exagereaza in aceasta privinta, caci ar fi folosit marturia lui si in contextul procesului, nu doar acum. Iar legaturile politice dintre Biserica si stat nu inseamna ca Biserica nu poate cere statului legi normale, ci ca aceasta sa nu devina instrument in mana puterii…

 5. De alta natura, categoric. Dar presa, titrand: “…a fost ucis preotul care apara trupa PR”, sugereaza (in opinia mea) ca s-a indreptat o nedreptate printr-o alta nedreptate. Pe de alta parte, se pare ca parintele critica intr-adevar “simfonia” dintre Biserica si stat, dar criticile se faceau in mod public, prin articolele postate.

 6. am observat ca toate miscarile de protest feminine din lume se bazeaza pe dezbracatul in pielea goala.care e motivul?
  Acele domnisoare nu pot sa-si sustina punctul de vedere si imbracate?

  Adevarul este ca in Rusia foarte multi ziaristi,personalitati publice,care militeaza impotriva lui Putin,au murit asasinati,in accidente ciudate,au fost batuti crunt sau sunt prin puscarii.

  Putin este un mare sprijin (concret) pentru Biserica Ortodoxa Rusa,insa in acelasi timp are grija sa-si inlature orice opozant,nimeni nu misca in fata lui.

  Spre deosebire de Romania,in Rusia marii oligarhi sunt implicati si in mari proiecte sociale,biserici,spitale,muzee,invatamant,etc.
  Nu stiu daca sunt sau nu obligati sa faca asta,insa cu certitudine oamenii cu foarte multi bani din Rusia au ajutat mult in ultimii ani Biserica si au directionat multe fonduri catre proiecte sociale.
  Pentru Rusia,este chiar un lucru mare.

  Asa ceva nu se intampla in Romania.

  Pentru cei ce nu stiu,foarte multe opere de arta ruse din strainatate,au fost cumparate de rusi bogati si cedate gratuit statului rus.

  Nu comentez cum s-au imbogatit marea majoritate de oligarhilor din Rusia,insa prin aceste fapte totusi au facut ceva concret pentru Rusia,semenii lor,Biserica si pentru mostenirea culturala a Rusiei.

  Mi-as dori sa vad astfel de fapte si in Romania,care are si ea destul de multi oameni bogati,e adevarat nu la nivelul celor din Rusia.

 7. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului incomod ucis in circumstante neclare: Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie - Recomandari
 8. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului rus incomod ucis in circumstante neclare: Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie - Recomandari
 9. @mircea:

  Nu toate, ci Femen, cea mai agresiva organizatie, care si-a facut din asta o arma politica de-a dreptul.

 10. Da,aveti dreptate,nu chiar toate.

  Din pacate insa tocmai Femen,adepta tinutelor sumare,este cea mai agresiva si mediatizata organizatie.

 11. Oameni buni,nici voi nu mai stiti ce vreti!Asteptarile mele de la orice crestin ortodox,e sa nu fie de acord cu aceste fetite,ba mai mult sa dezaprobe pacatul lor.Suntem la un pas de legalizarea casatiriilor gay,dar deplangen un preot “liber”,care a incercat sa fie altfel,de partea femen,a unor mutanti ce nu mai pot fi mantuiti.O monstruoasa perversitate sunt si desele pozitii pe care le luati impotriva sigurului om de pe planeta ce se poate opune acestei nenorociri;Putin.Acesta,chiar daca poate fi suspectat de interese perverse,adopta legi ce apara modul crestin de existenta,iar pentru mine acest lucru e important.In curand in UE si SUA,crestinismul va fi ingradit,adica nu vom putea sa ne mai manifestam in nici un fel,decat in intimitatea noastra,iar voi sit crestin cautati paduchi pe la rusi,cel mai crestin popor.Cautai-i (paduchii)in alta parte,in West.Cand spun “ingradire”ma refer la norme juridice,concrete, ce ne vor trimite in antecamera societatii si,chiar in puscarii.Vom traii…

 12. @ciorgan:

  N-ai inteles nimic din ce a spus pr. Pavel si nici din ce facem noi. Nu e de mirare, caci nu ai inteles nimic nici din crestinism, de vreme ce consideri niste oameni ”mutanti” fara posibilitate de mantuire. Ce bine ca Dumnezeul nostru nu este asta! Cat priveste legile anticrestine, pana una alta noi suntem in prima linie, cei mai expusi, tocmai din cauza asta. Asa ca… a se slabi cu purismul acesta de cartitor indolent.

 13. Femen (“miscare” inceputa in Ucraina, in 2008)

  un manifesto scris de Inna S. (Femen Franta, daca nu ma insel), publicat in The Guardian: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/apr/10/femen-naked-shock-troops-of-feminism

  Make no mistake about it: we are at war. This is an ideological war, a war of traditionalism against modernity, oppression against freedom, dictatorship against the right to free expression. We are targeting the three principle manifestations of patriarchy: religion, the sex industry, and dictatorship.

  video interviu la RT: https://www.youtube.com/watch?v=NbIzgVxPSpg (destul de incoerenta domnisoara, se pare ca nu a asimilat bine invataturile ideologului formatiunii Viktor Svyatsky)

  Asta ca sa vedeti cum se definesc.

  Apoi, cateva dedesubturi (via Facebook, nu stiu sursa dar se poate investiga mai mult la urmatorul link dat tot de pe Facebook, vezi mai jos):

  https://www.facebook.com/francefemen/posts/181229202028322

  Who is behind FEMEN?

  To understand FEMEN’s ideology, you have to know where their money is coming from, and who exactly are they. Most of them are students, recruited from Kiev’s colleges. Some of them are even schoolgirls. None of them are unpaid in their capacity as “activists”. Their leader is Anna Gutsol, an ex-PR manager.

  https://www.facebook.com/pages/Femen-Exposed/135238016673786

  La final, o analiza facuta de Yekaterina Alexandrovna Ryzhkova, Cand. Sc. (Law), an Associate Professor at the Moscow State Institute of International Relations (University) of Russia’s Ministry of Foreign Affairs.

  http://journal-neo.org/2013/04/06/rus-femen-oruzhie-politicheskih-provokatoro/

 14. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
 15. Admin,Sa accepti pe cel de langa tine asa cum este,mi se pare principala informatie conceptuala a tolerantei.Nu poti lua apararea unor pustoaice care,au profanat o Biserica.Poti sa le determini sa-si marturiseasca vina si atat,altfel risti sa devii tolerant.Daca voi,cine o-ti fi,va calauziti actele de constiinta sub stindardele tolerantei,atunci eu nu am inteles nimic.Stavroghin,Admine,era un geniu din zorii modernitatii.El a vrut sa se mintuiasca,dar mantuirea nu este un act mecanic,iar geniul rus arata ca pentru anumiti insi mantuirea este inposibila;Stavroghin a ramas geniul raului.
  Cu multa consideratie!

 16. @ciorgan:

  Nimeni nu a luat apararea blafsemiilor. Frate, haide sa nu fim ridicoli si sa nu dam lectii gradinarului:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/category/vremurile-in-care-traim/portile-iadului/noua-ordine-mondialamasonerie/zeul-tolerantei-si-descrestinarea-crestinismului/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/07/fragmentul-din-demonii/

  Putina atentie si modestie nu strica nimanui.

 17. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba “moldoveneasca” judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comer
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare