PREOTII VRAJITORI CARE DESCHID CARTEA SI “GHICESC VIITORUL” (Ancheta “Romania, te iubesc”, PROTV)

8-06-2011 5 minute Sublinieri

Arginti din Cartea Sfanta. Povestea preotilor care ghicesc pe bani – partea I

Arginti din Cartea Sfanta. Povestea preotilor care ghicesc pe bani – partea a II-a

Pe langa serviciile obisnuite in slujba crestinului – oficierea de nunti, botezuri, parastase – exista preoti ortodocsi care si-au gasit o noua indeletnicire: proorocirea. Deschid Evanghelia si pretind ca in Carte se afla rezolvarea tuturor problemelor.

Vrei sa stii la ce facultate sa dai? Iti spune preotul ghicitor. Vrei sa stii cind vei muri? Iti sopteste parintele vrajitor. Vrei sa stii cu cine te vei marita? Numai sfintia sa clarvazatoare pretinde ca stie pana si numele alesului. Evident ca pentru niste servicii atat de complicate, preotii din ancheta noastra nu taie chitanta.

Romania te iubescO afacere de zeci de mii de euro infloreste in Romania: aflarea viitorului prin deschiderea Evangheliei. Sunt preoti ordodocsi care fac bani din temerile, nesiguranta si naivitatea oamenilor..

Ii veti cunoaste astazi pe cativa dintre preotii care deschid Evanghelia si trag astfel cartea castigatoare pentru ei: au case, masini, restaurante si cluburi de noapte.

Claudiu Vrajitoru este preot la parohia din Liteni, un sat din judetul Suceava. I s-a dus vestea ca deschide Evanghelia. Lumea vine din toata tara ca sa-si afle viitorul si la loc de cinste in biserica este agatat mersul trenurilor, ca sa stie fiecare cand vine si cand pleaca. Pana la urma, mersul trenurilor e mai sigur decat orice proorocire. Si la fel de sigura este si averea sa. Casa cu turnulete, restaurant si bar de noapte pe numele feciorului sau, de asemenea preot in sat.

“Timpul inseamna bani“, asa ca preotul se poarta ca un adevarat om de afaceri si pastreaza legatura cu clientii importanti prin telefon. La parintele Vrajitoru, reporterul Toni Dohotaru a venit cu o poveste fabricata. Iubeste un barbat insurat, se va marita cu el? Ce scrie in Evanghelie despre asta?

Preotul Vrajitoru nu deschide Evanghelia din prima clipa. Mai intii te cheama in fata unui dulap unde sunt asezate pe “caprarii” problemele uzuale cu care vin oamenii la el. In fiecare sertar se afla acatiste pentru orice speta.

Acatistul lui Vrajitoru pentru pastrarea locului de munca, de pilda, este menit sa-i calmeze pe sefii cei rai, posedati de farmece si de blesteme. Din start, ca sa-ti deschida cartea, preotul iti cere sa platesti acatistele. In cazul de fata, dezlegarea de cununii si pastrarea serviciului. Acatistele inseamna bani si preotul are mai multe randuri de tipizate.

Apoi, hocus, pocus, Vrajitoru deschide Evanghelia si in ea vede numele barbatului fatal. De fapt, merge mai mult pe “incercatelea”. In cazul Vrajitoru, reporterul plateste 40 de lei ca sa afle ca “totul va fi bine iar iubirea va invinge“!

Bibliomantia sau ghicitul viitorului cu ajutorul cartilor sacre este considerata a fi un pacat si este total interzisa de Biserica Ortodoxa Romana. Cu toate acestea, pana acum niciun preot din Romania n-a fost caterisit, numai pentru ca s-a folosit de Evanghelie ca sa castige bani [afirmatia, aruncata gratuit, este cu siguranta falsa si, in plus, neprobata de absolut nimic, n.n.].

Profesorul Serban Anghelescu este etnolog, iar preocuparea sa de-o viata este evolutia popoarelor, antropologia si istoria culturii: “Evanghelia nu se refera la un raspuns imediat privind soarta unui om si mai ales la un raspuns imediat care poate fi aflat atit de usor. Plus este mult prea simplu, e mult prea naiv, e un exercitiu copilaresc sa crezi ca deschiderea chiar si a unei carti sacre iti raspunde tie personal prin textul care iti apare in fata ochilor”.

Dintotdeauna, ziua de maine si felul in care o poti influenta a fost o tema de meditatie pentru multi. Si destui sunt dispusi sa creada ca-si pot pacali destinul, mai ales ca cer ajutorul unui preot si nu se duc la vrajitoare. Ioana se pregatea sa intre la facultatea de medicina cand parintele Vrajitoru i-a spus ca Evanghelia ii arata altceva.

De opt ani, Mihai Anton nu mai stie nimic despre fata lui plecata in Italia. A crezut ca preotul cunoaste mai multe. Anton Mihai si-a platit insa acatistele constiincios.

La Vrajitoru ajung si oameni cu probleme care tin de viata si de moarte. Cu intrebari grele si necazuri mari. Cand femeia i s-a imbolnavit grav, Ion Ivan a vrut sa afle viitorul ei, cati ani va mai trai. Femeia avea 62 de ani, iar preotul a proorocit ca va muri la 82. N-a fost sa fie.

Astazi, Ion Ivan este suparat ca si-a pierdut sotia, dar si ca si-a dat toate economiile la doctori si la preot, fara niciun rezultat.

Ne-am intors la parintele Vrajitoru a doua zi pentru un test cu mult mai consistent: data mortii. Povestea e si mai gogonata: Toni a facut un transplant de inima si vrea sa stie cat mai are de trait. Vrajitoru deschide cartea aparent la intamplare, de fapt se muleaza imediat pe noul scenariu.

Cat despre data mortii…

Cat ai, 36 de ani? Da! Inca pe atat poti sa mai traiesti!” – a spus Vrajitoru.

Toni mai plateste 250 de lei, plus plata unui alt acatist ca sa fie sanatoasa. Cand Toni s-a intors la preot ca sa-i spuna ca este reporter, castelul de carti s-a naruit.

Un preot dovedit ca deschide Cartea risca sa caterisit si exclus din randul clerului. In situatia noastra, Parintele Vrajitoru ar trebui sa fie cercetat si judecat de mai marii sai de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, mai ales ca practicile sale sunt de notorietate. Insa, mai marii preotului au refuzat sa comenteze cazul de paca n-ar fi auzit niciodata de vrajitoriile lui Vrajitoru.

Inselatoria unor preoti se bazeaza insa pe ceva extrem de vechi si de omenesc: sta in firea omului sa fie preocupat de ce o sa-i aduca ziua de maine si de ce are Dumnezeu de gand cu viata lui. Ghicitul viitorului sau divinatia este una dintre credintele vechi de cand lumea, care a supravietuit pana astazi. Se poate ghici in aproape orice, in cafea, in palma, in luna si in stele dar si in cuvantul sacru, in Evanghelie, in Biblie sau cum faceau anticii, in cartile lui Homer.

Dam fila cartii si mergem mai departe. Aceeasi carte sfanta, Evanghelia, alt preot dispus sa citeasca in ea cam tot ce vrea omul sa auda si o alta poveste inventata. De data asta, Toni iubeste un barbat de culoare, insa parintii sunt impotriva iubirii sale, asa ca.. ia sa vedem ce spune Evanghelia?

Oficial, Theodor Irimia este un venerabil preot din Iasi care slujeste la impunatoarea biserica Bărboi, monument istoric si loc de liniste sufleteasca pentru credinciosi. Neoficial, ne-a primit la el acasa, dupa ce am stabilit prin telefon sa ne vedem. O casa intr-o zona buna din Iasi, cu Audi in curte.

Dimineata, deschide Evanghelia in biserica. Seara, in particular, ghiceste in ea viitorul. Suspansul se termina repede si Preotul Irimia deschide cartea la un pasaj celebru : “Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere, ia. Cel care cauta, afla si celui ce bate i se va deschide“. Ce inseamna asta pentru Toni in interpretarea preotului?

Ba mai mult, Toni, nu numai ca va ramine cu iubitul ei de culoare, dar sa se astepte la ceva miraculos. Si inainte sa faca o nunta mare cu prietenul ei imaginar, Ndugu, Toni plateste divinatia, 30 de lei pentru inceput.

Pana la urma, Toni da cartile pe fata si ii spune preotului ca a fost filmat cu camera ascunsa… Desi stia ca se afla in ilegalitate, preotul Irimia a ramas convins de adevarul interpretarii sale.

Desi nu stia cum sa se ascunda de camera si parea ca este deranjat de situatie, preotul Irimia slujeste si acum la biserica Bărboi din Iasi. Este respectat, iar unii chiar cred ca se pricepe la interpretarea cartilor. Are public pentru ceea ce face si asta pentru ca descifrarea necunoscutului continua sa fascineze lumea.

Unii se duc la preot, altii la vrajitoare iar cei cu adevarat curiosi merg si colo si colo. Elena Basescu asa a facut, insa un preot a convins-o ca are putere mai mare.

Singurul preot din Romania care a fost caterisit pentru ca ar fi deschis cartea este Claudiu Vasilache. Dar si asa, arhiepiscopia Romanului l-a pedepsit mai mult pentru ca a divortat de doua ori si pentru ca nu a dat ascultare mai marilor sai. Dupa anul 2006 cand a fost caterisit, Claudiu Vasilache s-a reorientat rapid si si-a construit in fatza vilei o biserica, devenind astfel primul cetatean roman cu biserica privata.

Fostul preot continua sa poarte reverenda de preot si s-a stabilit la sapte kilometri de Roman, la Secuieni unde prospera: masini din toata tara fac coada la fostul parinte. Daca cei care se duc la Vasilache se feresc sa fie vazuti, oamenii din sat vorbesc deschis.

Elena Olaru s-a dus la fostul preot sa-i deschida cartea cand a avut un necaz, dar nu s-a ales cu nimic. Mihai Olaru regreta si azi ca sotia lui a ajuns la preot.

Mihai Olaru nu stie carte, dar nici in Evanghelii deschise nu crede. In ultimul timp, preotii l-au dezamagit.

Fostul preot Vasilache a infiintat si asociatia religios filantropica “Sfinta Cruce Secuiana“. La infiintarea patrimoniului, preotul a venit cu 4000 de lei, iar restul asociatilor cu sume mult mai mari, variind de la 8000 de lei si pana la 15.000.

Pentru ridicarea lacasului de cult, fostul preot a primit usor autorizatie de constructie de la primaria din Secuieni, trecand cladirea in acte drept anexa la locuinta. Desi are legea in mana, primarul din Secuieni nu poate sa faca nimic. De ce? Pentru ca a primit ordin de sus sa-l lase pe fostul preot in pace.

Oricat s-ar afla fostul preot Vasilache in afara legii, primarul a preferat sa nu-si deranjeze superiorii politici si bisericesti ca sa ramana in carti.

Claudiu Vasilache si-a castigat faima de prooroc in satul Moreni din care a fost alungat dupa caterisire. Un loc izolat cu oameni extrem de saraci care-si omoara vremea mai mult in circiuma din fata bisericii.

Multi insa au lucrat pentru preotul caterisit si sunt fericiti ca datorita lui au astazi o casa pentru praznice si pomeni, obiectiv de importanta vitala pentru ei. In concluzie, mereu vor fi oameni care vor dori sa fie cu un pas inaintea propriului lor destin. Si vor cauta un raspuns in cartile preotilor, chiar daca asta ii va costa.

Mihai Olaru, taranul fara prea multa carte din Secuieni, ramane cu propria lu idee despre Evanghelie si despre viitor.

Dupa ce am terminat filmarile l-am sunat din nou pe parintele Irimia. Pentru o programare. Parintele Irimia deschide si astazi Evanghelia, semn ca, pentru unii, Cartea care le aduce aduce clienti si bani … se inchide foarte greu.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “PREOTII VRAJITORI CARE DESCHID CARTEA SI “GHICESC VIITORUL” (Ancheta “Romania, te iubesc”, PROTV)

 1. Hristos s-a inaltat!
  Cred ca v-a scapat sa evidentiati in text influenta politicului in religie.

  “Pentru ridicarea lacasului de cult, fostul preot a primit usor autorizatie de constructie de la primaria din Secuieni, trecand cladirea in acte drept anexa la locuinta. Desi are legea in mana, primarul din Secuieni nu poate sa faca nimic. De ce? Pentru ca a primit ordin de sus sa-l lase pe fostul preot in pace.
  Apoi in reportaj urmeaza interviul cu primarul:
  “-Au ajuns telefoane la nivel de … consiliu local … anonimate (n.n. promabil anonime)…
  – Nu, trebuie sa-i ridicati autorizatia de constructie…
  – … sa nu ne luam de dansul. Stiti !?
  – Cine a zis sa nu va luati ?
  – Repet, sus!
  – Daca cineva spune sa nu va luati de el, desi dvs. trebuie sa aplicati legea de ce n-o faceti ? Va intimideaza ce? Niste telefoane !?
  – Da, si astea, sunt … conditionat de superiorii nostri … politici.

  Dupa mine, avem aici dovada ca masoneria … vegheaza.

 2. @ Adrian P:

  Corect.

 3. Textul unei conferinte pe care am tinut-o la Falticeni in primavara anului 2001 si care a picat cam greu unora cand am pomenit despre “deschisul cartii”.

 4. @Pr. Cezar:

  Multumim!

 5. Cu placere!
  Dea Domnul sa fie de folos!

 6. @ pr. Cezar:

  Va asteptam, daca doriti si puteti, si cu alte contributii personale pe site. Blagosloviti!

 7. Am retinut invitatia si sunt onorat. Ma voi stradui.
  Domnul si Maica Domnului sa binecuvinteze osteneala voastra, sa o faca sa rodeasca si sa va dea rasplata slujitorilor credinciosi la Judecata cea mai de pe urma!

 8. Amin!

 9. O Biserica intreaga nu se poate judeca dupa 3 cazuri izolate. Sa zicem ca sunt 10. Insa acesta nu este o fenomen generalizat, nu este o practica adoptata la nivelul intregii comunitati Bisericesti.

  De aceea intamplarile astea trebuie tratate asa cum sunt: abateri majore ale unor clerici de la Invatatura Bisericii, sanctionate in majoritatea cazurilor si tratate corect de Biserica, fenomene care apar si sunt foarte rare.

  Biserica isi face datoria si sanctioneaza, si ia masuri in aceste cazuri pe care nu le tolereaza si multumeste celor care le identifica si le publica, insa roaga pe cei care le scot in evidenta sa pastreze dimensiunea corecta a fenomenului si o incadrare corecta in clasa de erori in care mai cad unii slujitori ai Bisericii, si in clasa de practici tolerate si acceptate de Biserica.

 10. Este clar ca acestor preoti ar trebui sa li se oficieze randuiala Caterisirii intrucat prin aceste practici Bisericii Ortodoxe Romane i se pateaza extrem de grav imaginatia din cauza preotilor zilei de azi.Reprezentantii BOR ar trebui sa intervina si sa inspecteze manastirile si parohiile din oficiu,nu sa astepte sa se-ntample ceva gravTrebuie inspectata periodic viata monahala sau parohiala iar cand se constata astfel de incalcari sa se procedeze corespunzator statutului BOR.

 11. @Paiu Cristian,

  Cred ca ai vrut sa spui ca Bisericii i se pateaza imaginea (nu imaginatia) 🙂

  Nu prea mai isi da nimeni silinta in ziua de azi, nici dintre cei de la conducere, chiar si in Biserica, exista un duh de nepasare, de delasare, de comoditate. Nu prea mai exista ravna, fiecare este mai mult interesat de treburile sale si mai putin de ceilalti.

 12. …chir ne e frica de politica???asa spune primarul ,dar nu va-ti pus intrebarea ca acel telefon dat primarului poate fi dat de insasi vasilache cu anonimat?….ca e in stare de asa ceva….nu ar fi singura data cand face asa lucruri…

 13. Pingback: "MEDJUGORJE" - O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)
 14. Cunosc si eu pe cineva care deschide cartea,locuieste prin suceava.problema e ca cumnata mea credea cu desavarsire in aceste persoane pentru ca erau 2 la numar.O femeie si un preot.Cumnata mea ma facut sa ii trimit poya prin posta ca asa spunea ea ca imi pote preyice viitorul…Aiurea ayi dupa 5 ani rad si imi spun cat de naiva am fost (ma facut doar de vreo 100 euro)dar e ceva ce nu exista fratilor doar DUMNEYEU poate sti ce se intampla cu tine, doar el.Pacat ca dupa atatea minciuni si cum cumnata mea credea in ia mai ceva ca in DUMNEYEU relatia noastra sa terminat si nu numai cu mine ci cu toata familia mea,a fost un deyastru in familie din cauya acelei femei si a acelui preot…Sper ca poate isi va da si ea seama ca asa ceva nu exista si ca m-ie m-ia facut un rau imens si nu mai am incredere in ea!

 15. Pingback: CAZUL HUIDU, prilej nimerit de promovare intensa a ASTROLOGIEI in mass-media - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: GADEA “LA” TANACU: Realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, lansat intr-o diatriba TABLOIDA, adevarata “sinteza” de PONCIFE, MINCIUNI SI CALOMNII aruncate asupra parintelui Daniel Corogeanu! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: “MITROPOLIA MOLDOVLAHIEI” sau “BISERICA PRIVATA” – mass-media a facut vedete dintr-o grupare schismatica alcatuita din preoti caterisiti - Recomandari
 18. Pingback: CAZUL INADMISIBIL AL PREOTULUI IOAN VRAJITORU. Turnator la Securitate, folosind practici …vrajitoresti si violent [VIDEO] - Recomandari
 19. Pingback: EPISCOPUL CORNELIU AL HUSILOR implicat in acte homosexuale. Purtatorul de cuvant al PATRIARHIEI: ar trebui sa se retraga singur
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare