Presedintele Serbiei, Boris Tadici: NU VOI RECUNOASTE NICIODATA independenta Kosovo

8-01-2012 1 minut Sublinieri


Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a reiterat faptul ca tara sa nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo. “Stiti care e raspunsul meu. Niciodata! Este un raspuns foarte scurt si clar“, le-a spus Tadici jurnalistilor, care l-au chestionat pe aceasta tema, sambata, dupa ce liderul sarb a participat la slujba de Craciun (pe rit vechi) de la manastirea Visoki Decani din vestul Kosovo, relateaza Novinite.

“Nu vom accepta ca asezamintele noastre din nordul Kosovo (unde sarbii sunt majoritari – n.r.) sa fie desfiintate”, a mai sustinut el, adaugand ca permiterea acestui lucru ar insemna un exod pe termen lung al sarbilor din Kosovo. “Transmitem un mesaj de pace tuturor, nu numai sarbilor, ci si albanezilor de asemenea”, a spus presedintele sarb in discursul sustinut la manastirea Visoki Decani.

Aproximativ 200 de sustinatori ai Miscarii etnice albaneze pentru Autodeterminare au organizat un protest intr-un oras de langa manastire. Potrivit presei sarbe, coloana prezidentiala a lui Boris Tadici a fost atacata cu pietre. Fosta provincie a Serbiei Kosovo si-a declarat independenta in februarie 2008, dupa ce timp de aproape 10 ani s-a aflat sub administratia ONU si KFOR.

Pana in prezent, un numar de 86 din cele 193 de state membre ONU, 22 din cele 27 de state UE si 24 din cele 28 de state membre NATO au recunoscut statul Kosovo.  Dintre tarile care nu recunosc independenta Kosovo cele mai notabile sunt Rusia, China, Brazilia, precum si Spania, Grecia, Romania, Cipru si Solovacia – din UE.

Preşedintele sârb Boris Tadic a respins decizia liderilor sârbi din nordul Kosovo de a organiza un referendum privind acceptarea autorităţilor de la Priştina, informează AFP, potrivit Agerpres. Mai mult, Tadic a apreciat că un astfel de referendum ar fi neconstituţional.

Referendumul ‘nu poate decât să contribuie la adâncirea crizei. Înainte de toate, el nu este conform Constituţiei (Serbiei)’, a declarat Boris Tadic presei. ‘Acest referendum nu contribuie la dialog’, a subliniat preşedintele sârb. Desfăşurarea referendumului ar putea ‘de asemenea pune în chestiune securitatea cetăţenilor noştri care trăiesc în Kosovo’, a mai spus preşedintele sârb.

Belgradul şi Pristina s-au angajat din luna martie într-un dialog sub auspiciile Uniunii Europene. Au fost încheiate mai multe acorduri vizând rezolvarea problemelor din viaţa curentă în urma proclamării unilaterale a independenţei Kosovo în 2008.

Liderii sârbilor din nordul Kosovo au decis miercuri să organizeze în zilele de 14 şi 15 februarie un referendum al cărui scop este să sublinieze opoziţia faţă de concesiile făcute, în opinia lor, de Belgrad guvernului kosovar albanez, în cadrul negocierilor desfăşurate sub egida Uniunii Europene.

Participanţii la referendum vor fi invitaţi să răspundă la întrebarea: ‘Acceptaţi instituţiile aşa-zisei Republici Kosovo instalate la Pristina?’.

‘Referendumul poate, de asemenea, să provoace o reacţie internaţională deoarece toată lumea ştie că Serbia şi sârbii din Kosovo nu acceptă instituţiile de la Pristina şi, în acest sens, el este inutil’, a subliniat Boris Tadic.

Liderii sârbi respectivi se tem că Belgradul ar putea renunţa la nordul Kosovo sub presiunea Uniunii Europene. Ei se opun în special unui acord care prevede administrarea în comun a punctelor de frontieră dintre Serbia şi Kosovo de către reprezentanţi ai Pristinei şi Belgradului.

Serbia nu va renunţa la Kosovo’, a reafirmat preşedintele Boris Tadic.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Presedintele Serbiei, Boris Tadici: NU VOI RECUNOASTE NICIODATA independenta Kosovo

  1. Pingback: Serbia ameninta: daca nu suntem primiti in UE, VOM GAZDUI BAZE MILITARE RUSESTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Referendum al sarbilor din Kosovo. SERBIA, INTRE UNIUNEA EUROPEANA SI KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Ce caută astfel de tâmpenii politice, antikosovare, în cadrul unui blog religios! Cel care conduce acest blog, de ce nu scrie despre discriminarea etnică şi confesională a românilor din Valea Timocului din partea unui stat terorist care a comis crime de război, genocid, etnocid şi Holokaust împotrivă albanezilor kosovari! Unde este mândria Dumneavoastră de a fi român?

  4. @Baki Ymeri:

    Faptul ca romanii de pe Valea Timocului sunt tratati rau de conducerea statului sarb nu are nicio legatura cu problema kosovara. In plus, am tratat problema romanilor din Valea Timocului aici:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/29/romania-blocheaza-aderarea-serbiei-la-ue-pe-tema-romanilor-din-valea-timocului/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/20/atacuri-armate-impotriva-reprezentantilor-minoritatii-romanesti-din-serbia-conflict-ascuns-intre-romania-si-serbia/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/30/romanii-uitati-din-timocul-sarbesc-reportaj-video/

    Pana una alta, albanezii kosovari nu sunt deloc inocenti. Au distrus si profanat biserici ortodoxe iar conducatorii de acum ai Kosovo sunt acuzati de trafic de organe prelevate de la prizoneri sarbi ucisi pentru asta. Scandalul e international:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/18/premierul-kosovo-hashim-thaci-incriminat-de-consiliul-europei-de-trafic-de-organe-de-la-prizonierii-sarbi/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/20/monstruozitati-kosovare-liderul-albanez-al-rebelilor-kosovari-hashim-thaci-invinuit-de-crime-in-masa-si-trafic-de-droguri-si-organe/

    Nu avem nimic nici cu albanezi, nici cu sarbii. Popoarele au avut modurile lor de a convietui pasnic, dincolo de provocarile conducatorilor lor. Fiind popor ortodox, frati ne sunt, insa, in primul rand, toate neamurile ortodoxe – sarbii, de pilda, precum si albanezii ortodocsi.

  5. Pingback: SERBIA INTRE EST SI VEST, via Kosovo? Alegeri prezidentiale si parlamentare pe 6 mai - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare