Mii de cadre medicale au protestat in Bucuresti IMPOTRIVA TRANSFORMARII SPITALELOR IN SRL-uri SI A SUBFINATARII/ Dr. Florin Chirculescu despre GENOCIDUL PRIN OMISIUNE DIN SANATATE

2-11-2013 7 minute Sublinieri

medici5

Sursa grupaj foto de la manifestatie – adevarul.ro

Protestul cadrelor sanitare a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanţi atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Protestul s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00.

UPDATE 14:30Protestul angajaţilor din sănătate s-a încheiat la Parlament, unde au fost lăsate coroane de flori

Protestul cadrelor sanitare organizat sâmbătă în Capitală s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00, după ce manifestanţii veniţi în marş din Piaţa Victoriei au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 coroane de flori, sugerând astfel “moartea Sănătăţii” în România.

Pe una dintre coroane a fost menţionat numele ministrului Sănătăţii, în mesajul “Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu”.

Protestul a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat peste 4.000 de manifestanţi atât din medici4Bucureşti, cât şi din ţară.

Ei au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scria “Sănătate”. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul “Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului scria “Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

Majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale şi au agitat steguleţe, pancarte şi baloane.

Traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost restricţionat temporar pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.

Jandarmii, în rândul cărora s-au aflat şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat în marş, în jurul orei 12.00, spre Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – alveolă Parc Izvor.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi s-au aflat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte cu mesaje ca “6% pentru Sănătate”, “Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi” sau “Jos labele de pe spitalele publice!”.

După aceştia, în coloană au urmat manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scria “Sănătate” şi era lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Coloana de manifestanţi a fost însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care s-au auzit de mai multe ori piesa “România, trezeşte-te!“a lui 1-Q Sapro şi “Corul sclavilor” din “Nabucco” de Verdi.

UPDATE12: 20Angajaţii din Sănătate care protestează în Capitală au plecat în marş pe Calea Victoriei

Cei peste 4.000 de angajaţi din sănătate care protestează sâmbătă în Bucureşti au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, steguleţe şi pancarte cu mesaje prin care cer, în primul rând, un buget de 6% din PIB pentru sistem şi salarii mai mari.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi se află preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte pe care scrie “6% pentru Sănătate”, “Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi” şi “Jos labele de pe spitalele publice!”.

După aceştia, în coloană urmează manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scrie “Sănătate” şi este lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Poza ministrului Sănătăţii este lipită şi pe un sicriu aflat în dricul adus la protest, care sugerează, potrivit organizatorilor, tot “Moartea Sănătăţii”.

Coloana de manifestanţi este însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care se aude muzică simfonică şi coruri din opere, cum ar fi “Corul sclavilor” din “Nabucco” de Verdi.

Protestatarii ar urma să ajungă, la ora 13.00, la alveola Parcului Izvor, unde vor manifesta până la 13.30.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

medici-1Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia “preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

11: 40 Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul “Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului scrie “Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

Majoritatea protestatarilor au măşti chirurgicale şi agită steguleţe, pancarte şi baloane.

Printre ei se numără numeroşi medici rezidenţi veniţi din ţară, care se declară nemulţumiţi, în primul rând, de nivelul salariilor.

“Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa”, a declarat un medic rezident care lucrează în Iaşi.

Traficul rutier în Piaţa Victoriei este restricţionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei, fiind suplimentate echipajele de Poliţie Rutieră care să dirijeze circulaţia.

Jandarmii, în rândul cărora se află şi negociatori, au încercuit locul protestului cu garduri mobile.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii urmează să plece, la 11.45, într-un “Marş al tăcerii” până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia “preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Ministerul Sănătăţii: Orice problemă se rezolvă prin dialog, colaborare şi încredere

Ministerul Sănătăţii (MS) îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.

“MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat medici-3numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia, se mai arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Ministerul Sănătăţii informează, în acelaşi context, că face “toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile”.

“MS şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical. MS consideră Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate un partener real şi este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat”, se mai afirmă în comunicat.

Există actualmente un SINGUR subiect legat de sănătate. Restul e făcătură şi poezie proastă. Subiectul este: cum facem ca ŞI în România să ajungă în sănătate minimum 6% din PIB? Cum facem ca România să se alinieze la ceea ce TOATE celelalte ţări europene s-au aliniat? Şi mă refer tot la cei 6% minimum din PIB. (Nu ştiu ce se petrece în Bulgaria, ce-i drept.) Acest procentaj ar rezolva actualele noastre probleme din sistemul sanitar: spitale care se târăsc în marasm, manageri care nu mai au cum să facă achiziţii, salarizarea personalului etc.

Iată singurul subiect valid din punctul meu de vedere. Studiile în acest sens sunt foarte vechi, încă din 1992, când Ritchard Brazil a efectuat o cercetare în România pe probleme de management sanitar şi ne-a furnizat aceasta cifră, dimpreună cu o alta, referitoare la salariul medicilor, care, în opinia lui Brazil, trebuie să plece de la de 3 ori salariul mediu pe economie. Aceasta ar fi cifra de salarizare care ar împiedica exodul medicilor, cei care generează sănătatea publică – Polonia a subscris la această politică de salarizare şi şi-a rezolvat problemele de lipsă de personal.

Concluziile lui Ritchard Brazil zac prin birourile Ministerului Sănătăţii încă din 1992, de când onor Ministerul nostru a comandat respectivul studiu. Menţionăm că domnul Brazil este un manager cu peste 30 de ani de experienţă în sistemul britanic, NHS, şi că a efectuat studiul despre care vorbesc în calitate de membru al King’s Fund, o organizaţie britanică de analiză a politicilor de sănătate.

De ce spun că aceasta este problema noastră majoră? Pentru că, axiomatic, ca să zic aşa, nu poţi să faci nimic fără bani, fir-ar ei să fie! Ne place sau nu, asta este realitatea, iar clasa politică locală este interesată s-o escamoteze sub tot soiul de pretexte. “Nu avem bani,” ne spun ei, “Nu avem de unde,” continuă tot ei, după care dau drumul unui bla-bla interminabil, prin care se ascund după piersic.

Problema reală a clasei politice este că NU DOREŞTE să dirijeze aceşti bani în sănătate, NU DOREŞTE să reglementeze o problemă care este rezolvată, iar ei o ştiu foarte bine, prin aranjamente la faţa locului: plăţi informale, pacienţi care îşi plătesc medicamentele şi consumabilele etc. Cu alte cuvinte, clasa noastră medici-2politică se bazează pe faptul că lucrurile pot să “meargă şi aşa”, scutindu-i pe ei de responsabilitatea unor politici coerente de sănătate, cu preţul mizeriei în care se scaldă în primul rând pacienţii, căci ei sunt suferinzii, şi alături de ei şi medicii, care trebuie să facă tot soiul de exhibiţii profesionale şi de improvizaţii ad-hoc ca să scoată cazurile la liman – şi nu fac aici o manevră de captatio benevolentiae pentru mine şi colegii mei: vorbesc despre realitatea zilnică.

Din păcate, sunt convins că demersul de a obţine minimum 6% din PIB pentru sănătate nu poate fi rezolvat la nivelul Ministerului Sănătăţii doar prin discuţii cu sindicatele şi cu organizaţiile din sănătate. Problema este mult mai amplă şi priveşte întreaga politică de stat a României, care trebuie să-şi stabilească priorităţile reale, în funcţie de situaţia de pe teren. Cum poţi să cataloghezi afirmaţia că “N-avem de unde”, proferată de toate guvernele perindate la putere în ultimii ani, când le contrapui realitatea celor 60.000 – 80.000 de decese evitabile anual, evidenţiată încă din 2008, de Comisia Prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România? Ce putem să înţelegem din această ignorare sistematică a realităţii? Noi nu vorbim aici despre rentabilizare, optimizare şi politici zilnice – vorbim despre 60.000 – 80.000 de români care MOR anual prin vicii de sistem, români care, altminteri, ar putea să mai traiască, să stea în sânul familiilor lor, să le vorbească rudelor şi prietenilor, unii dintre ei chiar să muncească la majorarea sus-numitului PIB, care nu se revarsă şi asupra lor, a celor care l-au generat, adică.

Minimum 6% din PIB – iată singura noastră ţintă acum. Orice alte discuţii n-ar face decât să ofere clasei politice posibilităţi de fugă, de argumentare în exces, de deturnare a atenţiei opiniei publice de la problema esenţială: ei nu vor să dea înapoi românilor ceea ce celelalte ţări europene au înţeles să le dea celor care realizează, nemijlocit, PIB-ul cu pricina.

Îmi pun o singură întrebare, în final: cum se numeşte atitudinea unui politician care, ştiind că cetăţenii pe care îi reprezintă mor cu zecile de mii anual, nu face nimic ca să-i ferească de deces? Nu este, cumva, un genocid, un holocaust prin omisiune?

Aştept un Nurnberg al politicilor de sănătate din România. Din 2008 şi până acum, avem cel puţin 300.000 de decese evitabile consecutive unei politici deficitare, care nu priveşte, în primul rând, Ministerul Sănătăţii, ci modul general de a alcătui politici naţionale, de a aloca fonduri şi de a elabora strategii din care educaţia şi investiţiile publice, de orice fel, n-ar trebui să lipsească.

Aştept un Nurnberg al politicilor de sănătate din România ultimilor ani şi mă întreb dacă nu vom găsi şi noi câte un Goring, pe ici, pe colo, rătăcit pe la Ministerul de Finanţe sau chiar la vârf, în birourile prim-ministeriale.

6% pentru sănătate – Acum! Cu asta trebuie să începem.

florin-chirculescu-agerpres


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Mii de cadre medicale au protestat in Bucuresti IMPOTRIVA TRANSFORMARII SPITALELOR IN SRL-uri SI A SUBFINATARII/ Dr. Florin Chirculescu despre GENOCIDUL PRIN OMISIUNE DIN SANATATE

 1. Ce mai vor si neofascistii astia?

 2. Au uitat sa spuna de spagile devenite obligatorii in spitale, de oamenii care mor cu zile din cauza incompetentei si nesimtirii ori ticalosiei unor cadre medicale (nu generalizez totusi) si de felul cum colegiul medicilor ii acopera aproape de fiecare data. Cate cazuri de malpraxis au fost gasite si sanctionate in ultimii ani in Romania ? ia sa mai privim o data filmul “Moartea domnului Lazarescu” !

 3. @Vranceanu:

  Nu au uitat de spagi, daca citesti mai atent textul lui Chirculescu. Iar in excelentul film Moartea domnului Lazarescu problema nu se reduce la medicii criminali care ne omoara cu zile. Apropo, daca asta e problema, atunci hai sa lasam sistemul sanitar subfinantat sau mai bine sa trimitem toti medicii in Occident, cum vor si politicienii nostri. Sau…?

 4. Ceea ce nu se spune e ca nu se mai poate intretine sistemul de sanatate, asa cum nu se mai poate intretine nici un sistem de stat, poate doar jandarmeria ca le trebuie pt interventii in forta. Ocupantii au reusit sa distruga tot, doar credinta in Hristos mai exista, dar la un numar din ce in ce mai mic.

 5. Nimeni nu a uitat de spagi, dar medicii care au fost la protest nu traiesc din spagi.
  1. Cei care traiesc din spagi nu au catadicsit sa se deplaseze la protest.
  2. E preferabil sa iti platesti bine o categorie profesionala in care statul si individul a investit si bani multi si timp( cine mai studiaza 12 ani pentru a putea profesa? acesta e si motivul pentru care in strainatate sunt din ce in ce mai putini tineri dispusi sa se dedice medicinei) pentru ca atunci cand ORGANISMELE DEDICATE SI PLTATITE PENTRU A DESCOPERI FRAUDELE sa poata aplica sanctiuni. Nu mi se pare normal ca o casta intreaga sa fie calomniata de oricine in tara asta fara ca nimeni sa nu ridice un deget impotriva calomniatorilor.
  3.Nimeni nu cere salarii echivalente Occidentului , ci doar salarii de bun-simt( salarizarea a fost ultima cerinta)
  4. Nu mi se pare normal ca toti banii celor care contribuie la FNUAS sa ajunga in alta parte decat in sanatate.In anul in care toate contributiile la Sanatate au ajuns la Casa Nationala a ramas un excedent enorm, dupa ce s-au investit bani in dotare si s-au platit salariile(fapt care a fost sesizat de cei care ne conduc, astfel incat banii au primit o alta directie in anul urmator, iar Sanatatea nu a mai stiut niciodata cati bani se strang din fondurile contributorilor!!)

  Tin sa mai precizez:
  1. Medicii se pregatesc cativa ani inainte de admiterea in facultate, timpul lor liber anulandu-se.
  2. Nimeni nu mai petrece 32 de ore la serviciu, continuu, incercand sa fie dedicat nevoilor pacientului, fara ca efortul acesta sa fie recunoscut prin timp liber(asa cum prevede codul muncii) sau printr-o salarizare adecvata. E vorba de garzile medicilor, care dureaza 24 de ore, dupa care desfasori programul normal de 8 ore. Asistentii(conform codului muncii) dupa o tura de 12 ore au o zi libera. Noi ne petrecem 24 de ore incercand sa ajutam bolnavii cat putem de bine si apoi program normal!!! Puneti-va in locul nostru.
  4. Nimeni nu vorbeste de medicii care cumpara medicamente pentru pacientii din spital(pentru ca spitalul nu are) sau de medicii care platesc asigurarea vreunui amarat care nu are cu ce trai, pentru a putea fi internat si tratata.Nimeni nu vorbeste de medicii care nu primesc spagi. Ne-am invatat doar sa ne uitam la talk-showuri, sa ne consideram cunoscutori in orice domeniu, sa reclamam si sa acuzam pe oricine. Niciodata pe noi insine.
  5. Nu s-a vorbit in primul rand de salarizare, ci de 6% si de respect!
  6. Niciun miting nu a fost atat de demn. S-au folosit ca protest steagurile, baloanele si zgomotul creat de betele steagurilor si al tobelor.
  7. Daca vei continua asa(sa ne acuzi in loc sa ne fii alaturi), drag popor roman, in curand medicii buni vor pleca aproape toti(ramin cei prea batrini si patriotii care-si pot permite sa fie patrioti) si vei ramine pe mana celor mai putin pregatiti(care nu pot pleca din acest motiv) sau a celor bine/foarte bine pregatiti dar care vor fi in numar foarte mic(din cauza exodului) si vor fi suprasolicitati. Prea putini vor avea acces la cei din urma.
  8. E normal ca un tortionar sa un ofiter din anumite structuri sa aiba o pensie enorma, iar medicii si profesorii pensionari sa nu aiba cu ce trai daca nu ii sprijina copiii/familia lor?

 6. “6% pentru sănătate – Acum! Cu asta trebuie să începem.”

  Cred ca este cam tarziu sa se mai discute in procente. 6% suna bine ca procent si acceptarea lui de catre guvernul marioneta ar parea sa fie un pas inainte pentru sanatate, o reusita a sistemului sanitar, medici si pacienti.

  Dupa parerea mea, ar trebui discutat in termeni ceva mai apropiati de realitate. 6% din ce? Stie cineva cat mai este pib-ul Romaniei si cati bani mai sunt in bugetul statului?
  Cu toate ca procentul este mai mare, in bani reali s-ar putea sa insemne o finantare mai mica decat cea anterioara.

 7. Preotul, medicul si invatatorul=baza societatii romanesti dintotdeauna.

  Directiva NKVD, dupa care ne_am reeducat incepand cu 1947, zice ca minerii sunt singura categorie sociala care trebuie obligatoriu bine platita.

  Ceilalti, mai ales intelectualii, discreditati si prost platiti tocmai pentru a fi impinsi la acte de coruptie (mai ales functionarii publici). Neaparat promovati incompetentii…si tot asa.

 8. Pingback: CUM SE PRIVATIZEAZA “PE FURIS” SISTEMUL SANITAR. Banii publici vor fi directionati catre CLINICILE PRIVATE iar SPITALELE mici vor fi INCHISE - Recomandari
 9. Pingback: TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania / Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA chiar daca nu condi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare