RADU CIUCEANU, fost detinut politic si presedintele Institutului pentru Studierea Totalitarismului, decorat de Patriarhie. IPS TEOFAN despre “INCHISOAREA LIBERTATII SI LIBERTATEA INCHISORILOR” (VIDEO)

28-09-2013 1 minut Sublinieri


Cf. Ziarul Lumina, in Aula Mare a Academiei Române a debutat ieri, 26 septembrie, printr-o şedinţă aniversară, conferinţa „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice“ care marchează împlinirea a două decenii de la înfiinţarea, în 1993, a Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Printre altii, a participat si IPS Teofan, care l-a citat pe parintele Sofian Boghiu, in cuvinte care “uimesc si scandalizeaza: indraznesc a spune ca mie mi-a placut la inchisoare.”

  • Ziarul Lumina: 

20 de ani de activitate a Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Moment aniversar la Academia Română

În Aula Mare a Academiei Române a debutat ieri, 26 septembrie, printr-o şedinţă aniversară, conferinţa „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice“ care marchează împlinirea a două decenii de la înfiinţarea, în 1993, a Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Cu această ocazie, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Suferinţe adânci şi multe puse în lumină“.

Împlinirea a 20 de ani de activitate a Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) a reunit în Aula Mare a Academiei Române, membri din conducerea acestei instituţii, academicieni, reprezentanţi ai instituţiilor statului, personalităţi din viaţa publică şi ştiinţifică, profesori, istorici şi persoane care au sprijinit activitatea primului institut de cercetare a totalitarismului din România, precum şi conducerea institutului şi cercetătorii care lucrează în cadrul acestuia. Şedinţa aniversară a fost moderată de academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. La acest moment aniversar şi de bilanţ pentru INST, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi a acordat, din partea Preafericirii Sale, profesorului dr. Radu Ciuceanu, directorul institutului, Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni.  De asemenea, au fost acordate Diploma de onoare şi Medalia omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului la împlinirea a 20 de ani de activitate.

Alte mesaje de felicitare şi mulţumiri au transmis în continuare: Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Ioan Robu; Arhiepiscopul-mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti; Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României; academicianul Alexandru Vulpe, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române; academicianul Răzvan Teodorescu; Octavian Roske, secretarul ştiinţific al institutului; precum şi prof. dr. Radu Ciuceanu. La finalul sesiunii aniversare au fost acordate diplome şi medalii de onoare unor personalităţi din viaţa publică şi ştiinţifică sprijinitori ai Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.

astazi-e-ziua-ta-radu-ciuceanu-18450326


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, IPS Teofan, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare