Actualizare/ RECIDIVA: PATRIARHUL BARTOLOMEU in “rugaciune ecumenica” cu PAPA FRANCISC si sefii crestinilor copti in EGIPT (Video)/ Declaratiile Papei Francisc la intoarcerea din Cairo: Unitatea botezului avanseaza

30-04-2017 1 minut Sublinieri

Rugăciune ecumenistă din 28 aprilie 2017, în complexul catedralei ortodoxe copte din Cairo, Egipt condusa de  Papa Francisc, al Bisericii Romano-Catolice; Papa Tawadros II, al Bisericii Copte-Ortodoxe; Patriarhul Sidrak, al Bisericii Copte-Catolice; Patriarhul Laham, al Bisericii Greco-Catolice Melchite; Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu; Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi.

Conferința de presă a Papei Francisc, la întoarcere din Cairo (min 11.22):

Unitatea botezului avanseaza. Problema botezului este una istorica, caci la primele Sinoade era acelasi lucru. Coptii botezau copiii in altar si cand vroiau sa se casatoreasca veneau la noi, pentru a se casatori cu un catolic. Si le ceream sa marturiseasca credinta, caci consideram ca nu au. Faceam botezul cu conditii. Noi am inceput. Nu ei. Astazi o poarta s-a deschis si suntem pe calea cea buna pentru a depasi aceasta problema. 

Ultimul paragraf din declaratia comuna vorbeste despre asta.

Ortodocsii rusi recunosc botezul nostru, si noi il recunoastem pe al lor. Si este acelasi lucru cu georgienii. Patriarhul lor este un om al lui Dumnezeu. Ilia II este un mistic si noi, catolicii trebuie sa invatam din aceasta traditie mistica a Bisericilor Ortodoxe.

In timpul acestui voiaj am avut aceasta intalnire ecumenica. A fost Patriarhul Bartolomeu, Arhiepiscopul Grec-Ortodox, au fost alti crestini, anglicani, secretarul Uniunii Bisericilor de Geneva… Tot ceea ce ecumenismul face, se face mergand impreuna. Ecumenismul se face pe cale, prin opere de caritate, prin faptul de a face lucruri impreuna, cand aceasta este posibil. Nu exista ecumenism static.

De fapt, teologii trebuie sa studieze si sa se acorde, dar aceasta nu poate sa-si atinga scopul daca nu mergem impreuna. Ce putem face impreuna? Putem sa ne rugam impreuna, sa lucram impreuna, sa infaptuim opere de caritate impreuna. Asta inseamna sa avansam!

Raporturile cu Patriarhul Kirill sunt bune. IPS Hilarion a venit sa-mi vorbeasca de mai multe ori. Avem relatii bune. Cu Statul rus? Stiu ca Statul rus vorbeste despre apararea crestinilor din Orientul Mijlociu. Stiu asta, si cred ca este un lucru bun. Sa lupti impotriva persecutiilor si sa vorbesti de ele. Astazi sunt mai multi martiri decat in primele secole. In Orientul Mijlociu, in particular.

Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a primit în 28 aprilie 2017 vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Întâlnirea a avut loc în Biserica Sfântul Gheorghe situată în partea istorică a oraşului egiptean Cairo, potrivit patriarchateofalexandria.com.

În discursul de bun venit, Patriarhul Alexandriei a subliniat că momentul a reprezentat cel mai mare eveniment de la sfinţirea Bisericii (care a avut loc acum doi ani).

Vizita Patriarhului Bartolomeu în Egipt a fost prilejuită de Conferinţa internaţională despre pace, organizată de Fundaţia Al-Azhar. În acest context Sanctitatea Sa a rostit un cuvânt în 27 aprilie.

Nota noastra

Si cu ce ajuta crestinii copti din Egipt fandoseala asta anti-canonica? Rugaciunea cu heterodocsii este oprita de canoanele Bisericii Ortodoxe. Nu e oprit de canoanele Bisericii sa-i ajuti pe cei in nevoie cu bani si cu asistenta de orice fel. Nu mai bine facea Patriarhul Bartolomeu niste economii de la atatea sindrofii si vizite ecumeniste ca sa ajute realmente comunitatile copte din Egipt, daca despre asta era vorba? Ah, de fapt, nu despre asta era vorba…? Mda… 

Evenimentul cu “rugaciune ecumenica” survine la foarte putin timp dupa ce acelasi Patriarh Bartolomeu a vizitat Taize si a tinut un discurs la CMB in care interpreta deciziile Sinodului din Creta intr-un mod eminamente ecumenist (vezi mai jos).


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism), Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Actualizare/ RECIDIVA: PATRIARHUL BARTOLOMEU in “rugaciune ecumenica” cu PAPA FRANCISC si sefii crestinilor copti in EGIPT (Video)/ Declaratiile Papei Francisc la intoarcerea din Cairo: Unitatea botezului avanseaza

 1. Am actualizat postarea cu o parte a conferintei de presa a Papei si cu alta slujba ecumenista de la Assisi, din septembire 2016, la care a participat si SS Bartolomeu.

  Papa Francisc da un raspuns foarte clar cu privire la ecumenism:
  Nu exista ecumenism static. De fapt, teologii trebuie sa studieze si sa se acorde, dar aceasta nu poate sa-si atinga scopul daca nu mergem impreuna. Ce putem face impreuna? Putem sa ne rugam impreuna, sa lucram impreuna, sa infaptuim opere de caritate impreuna. Asta inseamna sa avansam!

  Totodata aminteste de relatiile bune pe care le are cu Patriarhul rus, Kiril, si recunoasterea botezului intre catolici si ortodocsii rusi si georgieni. Rusii si georgienii, sa ne amintim, n-au fost la Sinodul din Creta, dar Papa ii aminteste in chestiunea ecumenismului. De ce oare? Poate ca sa dea impresia ca Biserica Ortodoxa in intregimea ei ar merge in directia asta ecumenista, fara rest…

 2. @Gica:

  Inca unul, de fapt…

 3. @emanuel
  Franta are cea mai mare comunitate de evrei din Europa, iar ei pleaca masiv de acolo de dupa atentatul de la Charlie Hebdo. Vreo 20.000 au plecat de atunci in Israel. Asta nu are nici o legatura cu cine este sau va fi clownul sef in Franta. Israelul va fi nevoit sa recunoasca Palestina ca stat, sau sa porneasca un razboi pe fata cu Siria, in care risca sa fie distrus, sau, cum spuneau recent rusii, sters de pe harta.

 4. @M

  Topic gresit.

 5. Cand a vizitat Romania in anul 2000, arh Efrem de la Vatoped fost intrebat despre vlditatea botezului catolic. A raspuns:
  Din pacate Biserica Ortodoxa recunoaste prin iconomie botezul catolic. Concret, pt ca acel botez sa devina valid, trebuie facuta mirungerea de catre preotul ortodox. La Sfantul Munte Athos, toti catolicii care vor sa se treaca la ortodoxie, trebuie sa se boteze din nou. – botezul prin acrivie.

  Cuvant din Sfantul Munte, Alba Iulia 2002

 6. Basilica “uita” sa amintrasca ca Patriarhul Ecumenic s-a intalnit cu Papa…

 7. @cristi:

  Da, un detaliu, un fleac, acolo, o mica rugaciune in comun, niste bezele sincretiste, ce mare lucru.

 8. @cristi_g, admin

  Asta pentru ca ecumenismul asta e mai mult sau mai putin ocult… sau ocultat. Dar asa nu inseamna ca el nu exista si ca are luptatori ferventi (mai ales pe la Patriarhie Ecumenica) si care fac politichie bisericeasca prin bezele cu crestini copti sau necopti…

 9. Arh Efrem, staretul Man Vatoped, Athos:
  Biserica nu recunoaste celelalte sacramente ale catolicilor (in afara botezului prin iconomie), insistand asupra nerecunoasterii euharistiei catolice ca Taina.

  Cuvant din Sfantul Munte, Alba Iulia 2002

 10. “Ortodocsii rusi recunosc botezul nostru, si noi il recunoastem pe al lor. Si este acelasi lucru cu georgienii.” Cît de adevarata este treaba asta ?

 11. E rau daca am ajuns sa ne dea papa flit pe fata, cu sprijinul unui tataie care n-are nici in clin nici in maneca cu Ortodoxia. Caterisire grea ii urez, caci sper sa-si revina ceilalti ortodocsi pe care i-a atras in cursa la Creta, macar atunci cand o sa prinda mai bine contur aria cu inflexiuni musulmane pe care o compune pierzatorul de suflete care, dintr-un Constantinopol inca o data pierdut, dirijeaza varianta lui originala si satanista la ortodoxie.

 12. Sper sa se auda ce zici Ileana, ca zici bine.

 13. Mare trădare a Ortodoxiei! NIci nu-ți vine a crede!
  Iar papa acesta- pare că pe scenă el este șeful, iar ceilalți- în principal păr Bartolomeu- sunt trepădușii, subalternii lui. Are el un PR nemaipomenit până acum, dar și își joacă rolul f bine, f inteligent. Poate astfel să se facă plăcut multora și să-i atragă chiar și pe ortodocși. Nici nu-mi este greu să mi-l imaginez, cum îl poate prezenta pe antichrist drept dumnezeu, iar el să pălească încetișor de lângă acesta. Dar până atunci mi se pare, că îi pregătește în mod susținut și puternic calea, neținând cont de vârsta pe care o are și care probabil pe mulți îi înșeală. Un moșuleț acolo …
  Nici păr Chiril al Rusiei, etc., nu mi se pare că joacă corect; deși lasă să se înțeleagă că ar fi într-un fel împotriva Patriarhului Ecumenic. Poate că și este, în probleme minore, dar când vine vorba de sincretism, cred că s-ar lua de mână. Dea bunul Dumnezeu să nu am dreptate!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare