SCHIMBAREA MENTALITATILOR ROMÂNILOR E IN GRAFIC: Biserica scade in sondaje, DNA, SRI SI UE cresc “spectaculos”. OPERATIUNEA “BUGET PENTRU DNA” – pentru ca astea sunt prioritatile…

12-12-2014 5 minute Sublinieri

inscop

Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat o crestere spectaculoasa in topul increderii pe care romanii o investesc in institutiile executive, de la 48,3% in octombrie la aproape 56% in decembrie. Rezultatul apartine unui sondaj INSCOP publicat de Adevarul, care arata ca DNA a urcat o pozitie in ierarhie, fiind pe locul 3, dupa Jandarmerie si Armata. O crestere record s-a inregistrat si la increderea in institutiile internationale, cu UE care urca de pe locul 3, ocupat in octombrie, pe primul loc. Intre timp, Biserica isi continua trendul descendent in increderea pe care i-o acorda romanii si ajunge la 60,6%.

Sondajul INSCOP publicat de Adevarul arata o crestere spectaculoasa si in ceea ce priveste increderea in presedintie. Alegerile prezidentiale au avut ca efect un salt al increderii de peste 26 de puncte procentuale: 43,9% dintre romanii intervievati in decembrie au declarat ca au incredere multa si foarte multa in presedintie, fata de 17,8% in octombrie

In randul increderii in institutiile politice, pe locul al doilea dupa Presedintie (care a urcat in doua luni de pe pozitia 5 direct in fruntea ierarhiei) se afla increderea in Primarie, care coboara insa un loc fata de precedenta sondare si ajunge la 37,9% (fata de 42,7% in octombrie). Locul 3 este ocupat de Curtea Constitutionala, care creste de la 33,5% in octombrie, la 36,4% in decembrie.

In ceea ce priveste institutiile executive, topul arata astfel, potrivit Adevarul:

1. Armata: creste de la 69,2% in octombrie la 76,1% in decembrie
2. Jandarmerie: creste de la 60,3 la 65,3%
3. DNA: crestere semnificativa de la 48,3% in octombrie, la 55,8% in decembrie; DNA urca astfel de pe locul 4 pe 3
4. SRI: crestere de la 48,2% la 52,6%; salt si in ierarhie, de pe locul 5 in octombrie, pe locul 4 acum
5. Politie: creste de la 47% la 51,4% si castiga astfel o pozitie
6. BNR: creste de la 49,6% la 51,3%, dar pierde 3 pozitii
7. SIE: creste de la 45,9% la 46,8%, dar isi mentine pozitia in ierarhie
8. ANI: creste de la 37% la 39,2% si isi mentine pozitia

Institutiile sociale si private:

1. Biserica: se mentine pe primul loc, insa scade constant in increderea pe care i-o acorda romanii; de la 63,1% in mai, la 62% in iulie, creste la 63,4% in septembrie, scade apoi la 62,4% octombrie, pentru ca in decembrie sa fie la 60,6%. Amintim ca in august anul trecut, sondajul INSCOP de la acea vreme inregistra un “minim al indicelui de incredere” in Biserica – care ajunsese la 63,9%, fata de martie 2013 cand era la 69,1% incredere. Detalii aici

2. Universitati: creste indicele incredere de la 40,3% in octombrie, la 43,8% in decembrie

3. Presa: inregistreaza o scadere semnificativa, de la 37,4% in octombrie, la 32,5% in decembrie

4. Organizatiile societatii civile: creste increderea in ele de la 27,4%, la 28,6%

5. Patronate: creste de la 20% la 21,8%

6. Sindicate: scade increderea de la 22,4%, la 18,7%

7. Banci: scade de la 18,7%, la 17%

Institutii internationale:

1. Uniunea Europeana (UE): crestere spectaculoasa de la 48,8% incredere declarata in octombrie, la 56,6% in decembrie, ceea ce ii aduce si un salt in ierarhie: de pe pozitia 3, pe locul 1

2. NATO: creste de la 51,7% la 54,6%, dar pierde primul loc in favoarea UE

3. ONU: creste de la 49,2% in octombrie, la 51,6% in decembrie, dar pierde o pozitie

4. Comisia Europeana: crestere notabila, de la 45,2% la 50,8%, dar se mentine pe acelasi loc in ierarhie

5. Parlamentul European: creste de la 45,1% la 50,8% si isi mentine pozitia

6. Banca Mondiala: creste de la 36,1% la 39,8%, dar isi mentine pozitia in topul increderii

7. FMI: creste de la 28,7% la 30%, dar se mentine in ierarhie

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că a constatat, în urma publicării pe site-ul MFP a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, că în anexe nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA şi că pentru întregul Minister Public valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuţia bugetară pe 2014.

UPDATE ORA 16.00

În urma reacțiilor apărute în presă, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, trimis un comunicat în care precizează că Direcția Anticorupție va primi bugetul pe care l-a solicitat:

„În urma întâlnirii de astăzi cu conducerea Ministerului Justiţiei şi cea a Ministerului Public, ambele părţi au ajuns la un consens în privinţa alocării bugetului acestor instituţii pentru anul viitor. Astfel, deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, in Minsterul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundar”, scrie în comunicat.

„Am avut o discuţie cu doamna Laura Codruţa Koveşi dar şi cu ministrul Robert Cazanciuc, iar în urma acestei întâlniri, lucrurile s-au clarificat: DNA va avea bugetul solicitat în 2015.Aceste concluzii vă vor fi confirmate şi de către conducerea celor doua institutii”, conclide ministrul pentru Buget.

STIRE INIȚIALĂ

Procurorul -șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat pentru Evenimentul Zilei că bugetul instituției care o conduce ar trebui să aibă o filă distinctă în Bugetul de stat, potrivit legii.

Despre nemulțumirea procurorilor DNA, detalii în articolul: 

LOVITURĂ DURĂ pentru DNA în BUGETUL pe 2015. Guvernul taie DRASTIC din banii Ministerului Public. REACŢIE: “Vrem 25 de milioane de euro în 2015. Am indisponibilizat bunuri și bani în valoare de 500 de milioane de euro”

DNA arată că în anexele la proiectul de lege pentru bugetul de Stat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

Noi trebuie să fim finanțați direct de la Bugetul de stat și nu prin reducerea bugetelor altor parchete, a declarat Kovesi. […]

Un american obișnuit cu o presă care ia foc doar cînd drepturile individului sunt puse la îndoială ar fi crezut, luînd seamă la alarmele, revoltele și zbieretele stîrnite joi în presa noastră de Proiectul de Buget că Guvernul Ponta a propus bani mai puțin la Sănătate sau la Educație.

Americanul s-ar fi crucit aflînd ce a făcut pe unii jurnaliști să sară din cazărmi și să îndrepte șpanga puștii spre Guvern: Plîngerea Laurei Codruța Kovessi că DNA n-ar primi paralele cerute de ea pentru 2015.

Firește, pînă la urmă lucrurile s-au lămurit.

A fost vorba de o neînțelegere.

Dacă DNA e îndreptățită să ceară mai mulți bani într-o țară în care jumătate din familii au wc-urile în curte și mulți copii abandonează școala, pentru că n-au încălțările cerute de mersul pe jos, e o chestiune asupra căreia nu mă pronunț.

Dacă m-ar soma cineva să mă pronunț, aș spune că bravii procurori de la DNA, cîntați de presa noastră de ofițeri acoperiți și de firme de presă paravan ale SRI, ar putea munci și pe salariile pe care le primesc acum, dacă tot sunt atît de dedicați serviciului, mai ales că trei sferturi din anchetă e făcută de SRI, altă instituție care nu stă rău cu banii și, mai ales cu timpul, dacă mă gîndesc că directorul SRI mai are un pic și-l depășește pe Balzac la numărul de cărți publicate de cînd e în fruntea Serviciului.

Că distinsa Laura Codruța Kovessi vrea mai mulți bani pentru DNA nu mă miră.

Peste tot în lume șefii de instituții folosesc dezbaterea la Buget pentru a cere bani, cît mai mulți bani.
Mă miră însă reacția unor colegi de breaslă mai tineri la jeluirile Laurei Codruța Kovessi.
Aceștia au  tresărit au sărit imediat în sus de parcă s-ar fi ivit riscul de a pierde Ardealul.

Nici banii pentru Sănătate, nici banii pentru Educație, nici banii pentru eradicarea sărăciei n-au stîrnit atîta scandal ca banii pentru procurorii DNA.

Dacă mă gîndesc bine, n-ar trebui să mă mire reacția unor confrați de breaslă la știrea că DNA n-a primit prin Buget banii ceruți:

DNA e Divizia Penală a SRI.

N.B: Tot sunt somat să spun care sunt ofițerii acoperiți din presă. Nu e nevoie:  Joi, 11 decembrie 2014, s-au descoperit singuri!

Nota noastra:

Din nou se arata faptul ca noi avem un jurnalism tot mai mult redus la o divizie de propaganda si PR pentru centrele de putere strategica.

Cele doua stiri, una legata de increderea in institutii, alta de bugetul DNA, par a fi diferite, insa au in comun acelasi lucru.

Anume: schimbarea mentalitatilor si promovarea intereselor unei institutii si a unor grupuri de putere.

In ceea ce priveste schimbarea mentalitatilor, e limpede ca tocmai asta e si scopul: sa creasca increderea in DNA, UE SRI etc., si sa scada cea in Biserica. Si nu e deloc intamplator ca obiectivul nu e ca lumea sa aiba incredere, de pilda, in institutiile democratice, ci in cele represive, de forta, politienesti.

Fara sa punem la indoiala sondajul in sine, trebuie mentionat ca exista o serie de efecte bine cunoscute sociologilor care pot sta la baza manufacturarii noului consens majoritar de care spuneam si altadata. A da in mod repetat sondaje care in sine contin un anume mesaj, si nu atat o anume informatie, este un mod de a educa populatia si de a incuraja un conformism cu privire la ce e dezirabil si ce nu in a adopta ca atitudine.

Cat priveste bugetul DNA, acesta reflecta atat pozitia de putere a acestei institutii, cat si foamea de resurse si de crestere a puterii, previzibil, de altfel, mai ales in cazul acestor institutii represive. Nu e vorba de activitate in sine sau de oportunitatea finantarii pe mai departe a institutiei ca atare, ci de ocuparea unui loc tot mai privilegiat, securizat si neingradit pe care cauta sa-l ocupe DNA-ul alaturi de servicii. Lucru care nu poate decat sa ridice riscuri mari pentru echilibrul puterilor in stat, atat cat mai e. Modul netransparent in care se face acest lucru e vizibil si din aceasta campanie agresiva de promovare a intereselor DNA. Institutia nu a dat socoteala opiniei publice asupra modului in care a cheltuit banii si nici nu a prezentat analize sau audit prin care sa justifice noile sale cereri financiare.

Oricum, suntem pe calea cea buna. Capitalisti, moderni si europeni, suntem gata sa platim cu doua maini serviciile secrete si DNA din bugetul de stat, si sa strangem de gat, cu aceleasi maini, pe ”asistatii social” vinovati de tot raul din tara si din lume.


Categorii

1. DIVERSE, Justitie, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Servicii secrete, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SCHIMBAREA MENTALITATILOR ROMÂNILOR E IN GRAFIC: Biserica scade in sondaje, DNA, SRI SI UE cresc “spectaculos”. OPERATIUNEA “BUGET PENTRU DNA” – pentru ca astea sunt prioritatile…

 1. Cel mai mult imi place componenta top-ului ”institutiilor internationale”: UE, NATO, ONU, Comisia Europeana, Parlamentul European, Banca Mondiala si FMI. I-a tunat si i-a adunat! N-as fi stiut cum sa le aranjez, daca as fi fost intervievat! Probabil as fi dat cu zarul si cum cadea, asa cadea…

 2. Din punct de vedere metodologic sondajele sunt totalitate facute prost. Sau, mai bine spus, facute sa iasa cine le plateste. Chiar asa, sondajul facur de INSCOP de cine a fost comandat si platit? Ar fi fost interesat de stiut! De fapt, toate aceste firme pseudo-sociologice sunt instrumente de manipulare – asta se stie deja. In functie de metoda pe care o aplici, poate sa-ti rezute (absolut ”corect” stiintific) ca cercul e patrat sau triunghiular – cum vrea clientul! Jalnic!

 3. Sondajul este in parteneriat INSCOP – “Adevarul” (adica… Cristian Burci, fost Baby Broker). Remus Stefureac, directorul INSCOP, este, intamplator, fostul consilier al sefului SRI, George Maior. Cine plateste, real, poate fi subinteles de aici.

 4. Si totusi, avem parte de multa indoiala in societate. Bisericile sunt pline de sarbatori, dar comparand numarul lor cu numarul potentialilor enoriasi, observam ca sunt insuficiente. Iar acest numar mare de credinciosi lipseste cu desavarsire de la Sfintele Taine, devenind astfel vulnerabili in fata atacurilor mediatice. Deci este posibil ca increderea in Biserica sa scada si pe fondul credintei caldute, nepracticante, pe care multi o avem. Serviciile secrete lupta de multa vreme impotriva Bisericii, din ’48, cred, iar institutiile media si cele de sondare a opiniei publice sunt suprasaturate de agenti sub acoperire.

 5. @admin2:

  inregistrarea Baby-broker e socanta. Faptul ca acel individ, dupa aceasta inregistrare, face sondaje in loc de inchisoare, este de asemenea socant. Stim ca lucrurile astea se petrec, dar aici sunt probe zdrobitoare despre CUM se petrec. Ce vrem mai mult??

  Ce mai asteptam de fapt?? Ce fel de popor ortodox e asta?? Nu vreau sa judec, chiar nu vreau, dar ma tem ca soarta noastra, ca neam, este pecetluita.

 6. apropo de observatia lui @TNC.

  Nu stiu cum, poate nu vad eu bine, dar mie una mi se pare ca bisericile sunt tot mai pline. Si nu doar de sarbatori, ci in fiecare Duminica. Si cei care le populeaza sunt tot mai tineri.

  De fapt in aceasta observatie imi pun aproape toata nadejdea.

 7. @ doroteea:

  Lasa ca acelasi popor l-a pus pe un altul presedinte, nicio grija, deci se poate si mai mult… si da, acelasi popor. Si inainte pe altul securist, bisnitar, vanzator al flotei, primar care si-a dat singur casa ilegal s.a.m.d. Si toate astea in cunostinta de cauza. (Nu ca vreodata din 2000 incoace ni s-ar mai fi dat de ales, cu adevarat).

  Nu e el autor de sondaje, e mai rau, patron de trust de presa (Adevarul si Prima TV).

 8. iar acest burci este pe cale sa intre in actionariatul Intact Media Grup(antena1,3,stars,euforia,zu tv).Nu le tin apararea celor din Intact,mai ales celor de la antena 3 dar se pare ca se vrea doar o presa de “dreapta”,ideologic identificata cu macovei si compania.poate fi si o stire falsa insa un miez de adevar exista.
  http://www.ziare.com/bucuresti/stiri-actualitate/cristian-burci-adevarul-va-prelua-antena-3-iar-gadea-si-badea-vor-fi-dati-afara-update-mihai-gadea-raspunde-violent-pe-acest-mizerabil-il-vom-da-in-judecata-5183891

 9. @admin2:

  Patron de trust de presa dupa o astfel de inregistrare??? Oh, dear… Nu ca n-as cunoaste justitia romana, dar aici sunt probe zdrobitoare!!

  Confuziei politice, sa zicem, ii mai gasesti o scuza, in manipularea presei, in lipsa de educatie si experient politica etc.. Desi, dupa 25 de ani de fript pe toate partile, nici naivitatea nu mai poate fi folosita pe post de justificare…

  Insa felul in care acei oameni – care, atentie! nu pareau neaparat la limita saraciei – isi targuiau si vindeau proprii copii ca sa-si cumpere apoi un tv color, si felul in care, la randul lor, ‘brokerii’ (oameni cu carte, buni vorbitori de lb engleza etc.) se implicau in negocieri cu zambetul pe buze…nu stiu, este o alarma! Stiam de fenomenul adoptiilor din anii ’90, dar cd vezi e altceva, mai ales ca tot timpul imi imaginam ca e vb de copii din centrele de plasament sau lucruri de-astea. De pilda scena aia in care tatal, uimit, spune ca nu-si poate vinde propriul copil, timp in care mama continua netulburata negocierile cu celalalt copil in brate…nu stiu, e bizara… e ceva acolo care tr sa ne puna pe ganduri, pur si simplu.

  Nu cred ca acest fenomen (sau cu siguranta nu pe scara atat de larga) a existat la bulgari, sarbi, rusi, unguri, cehi, polonezi (si ei iesiti din lagarul comunist). La albanezi oare s-a intalnit asa ceva? Cred ca nici la musulmani nu intalnesti astfel de lucruri!!

  Repet, degeaba incercam sa ne ascundem dupa deget si sa evitam acest subiect: acest popor are o problema. O problema f mare! Unde, pe parcurs, ne-am netrebnicit asa?? Cand s-a intamplat asta?? Doar comunismul e de vina? De ce atunci alte popoare nu au avut probleme similare? A fost fenomenul respectiv de fapt izolat si ii dau eu proportii? Nu inteleg: CAND si CUM s-a ajuns aici??

 10. @ Andy:

  A fost doar un hoax grosolan.

 11. @ Doroteea:

  Mutam discutia la locul ei, ca deja se discuta despre Tolkien peste tot, nu e normal si e vina noastra ca nu am fost atenti unde a postat Emanuel.

  Re-posteaza si tu aici ultimul tau comentariu, te rugam.

  Si va rugam sa nu mai postati off-topic:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/12/11/patriarhia-rusa-obtine-retragerea-proiectului-ochiul-lui-sauron-initiat-de-un-grup-de-designeri-numit-iluminare/

 12. Pingback: ARGUMENTE PENTRU ORA DE RELIGIE. “Actiunea Bisericii trebuie sa fie urgenta, altfel se va condamna singura la un rol tot mai marginal” - Recomandari
 13. S-ar putea sa fie adevarat sondajul.ceea ce pare ingrijorator este ca acum 3,4 ani procentul de incredere in biserica era 80% si a scazut mult si repede 20 de procente.Cand se prabuseste ceva se intampla repede dar cand construiesti ceva se face greu si cere mult timp.

 14. […]
  “În România are loc un atac furibund, susținut și concertat împotriva a tot ceea înseamnă valoare națională, a tot ce reprezintă tradiție și românism. Eminescu este desființat zi de zi, Caragiale este denigrat și jignit în fel și chip, Creangă a fost deja scos din programa școlară, pe motiv că este prea greoi pentru tinerele vlăstare.”

  “Se renunță la tradiții seculare în decursul a cîțiva ani, producătorii și populația sînt forțați să renunțe la produsele tradiționale românești, se mutilează folclorul, se ard etape în dezvoltarea normală a unui popor, totul în numele trecerii cît mai grabnice și mai cuprinzătoare la ”valorile” globalizării, la cultura corporatistă și la consumerismul atroce.”

  Totul pentru că ”așa trebuie”, pentru că ”așa ni s-a cerut”, pentru ”că așa este bine”, pentru ca ”să fim și noi moderni”.
  […]

  Textul integral: http://www.invectiva.ro/lady-politicaca/mai-usor-cu-globalizarea-pe-scari

 15. Pingback: MIHAI RAZVAN UNGUREANU – consilierul personal al lui Iohannis/ Sefa DNA spune ca e inspirata de CREDINTA ORTODOXA in “cautarea dreptatii”/ Vicepremierul Ungariei are un “OPTIMISM MODERAT” cu privire la relatia cu IOHANNIS - R
 16. “Scapa cine poate

  Trăim momente istorice, mulţumită mijloacelor mass media am câştigat câţiva membrii noi în familie. Toată ziua auzim că DNA-ul face, DNA-ul drege, am ajuns să mă culc cu DNA-ul ,să mă scol cu DNA-ul. Pot spune că această instituţie a devenit, soţia,amanta, fratele ce nu l-am avut, mama, tata, fibra din care sunt compus. DNA-ul „e-n toate, e în cele ce sunt şi-n cei ce de mâine vor fi fără soare”. Televiziunile sunt în “priză”, fleşurile roşii anunţănd noi informaţii, numai contenesc. Udrea a dat în gât pe generalul spion Codlea, şi pe şefa DNA Koveşi, ca mai apoi să apară o erată pentru a ne lămuri că a fost o greşeală de redactare, pe Koveşi încă nu a dat-o în gât.”
  […]
  “Administraţia penitenciarelor face analize peste analize, verifică dacă sunt locuri suficiente pentru cazarea noilor veniţi, stocurile de alimente, numărul de gardieni. Se fac simulări pentru a nu fi prinşi nepregătiţi.”
  […]

  Sursa: http://carstea-ionel.blogspot.ro/2015/01/scapa-cine-poate.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare