RUGACIUNE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI BANATULUI. “Traim un moment foarte important pentru Biserica noastra; un ierarh cu frica de Dumnezeu poate face mai puternic glasul acesteia, pe cand unul nevrednic poate face mai mult rau decat prigonitorii Bisericii”

12-12-2014 2 minute Sublinieri

catedralamitropolitana2_b

Am primit pe mail acest apel de la un parinte de toata increderea:

Frați întru Domnul,

Nădăjduim că majoritatea aţi aflat că, în zilele următoare, Sfântul Sinod al Bisericii noastre trebuie să aleagă noul mitropolit al Banatului, persoana de care va depinde într-un fel sau altul mântuirea celor pe care-i păstoreşte, cel puţin cei din Arhiepiscopia Timişoarei, dar şi viaţa şi pacea Bisericii în ansamblul ei.

Această alegere reprezintă un moment foarte important pentru Biserica noastră, căci fiecare ierarh cu frică de Dumnezeu și nu de oameni (cf. Faptele Apostolilor 4,19) care este înălțat în ierarhia Bisericii poate face mai puternic glasul acesteia, după cum un ierarh nevrednic de această demnitate poate face mai mult rău Bisericii decât toţi prigonitorii ei. Acest lucru este bine cunoscut de stăpânitorul lumii acesteia şi de slugile lui, lucru pentru care se luptă cu multă vehemenţă ca să înrâurească în aceste zile cât mai mult în rău alegerea noului Mitropolit. Aşa se explică de ce, în istoria Bisericii, au ajuns ierarhi mari eretici care au condus turma în prăpastia ereziilor, sau care au produs schisme şi tulburare în Biserică. Într-adevăr, Domnul lucrează în pronia Lui pentru mântuirea oamenilor şi nimic nu se face fără ştirea-I, însă răul poate şi el lucra prin libertatea pe care o are omul de a sluji celui rău prin patimile pe care le are.

Având în vedere vremurile tot mai grele pentru credinţă care vin, şi faptul că până acum am pierdut mai multe lupte în razboiul cu stăpânitorul lumii (lucru pentru care am ajuns la nivelul de necredinţă şi imoralitate pe care-l constatăm cu toţii la poporul nostru), noi, un grup de credincioşi din Timişoara, vă rugăm să ne veniţi în ajutor, rugându-vă împreună cu noi pentru ca omul care va ieşi Mitropolit să fie cel iubit şi ales de Dumnezeu, şi nu de cel rău şi slujitorii lui.

Deși o decizie sinodala de acum câțiva ani a luat mirenilor dreptul de a se implica formal în alegerea noilor ierarhi, Dumnezeu nu numai că ni-l dă, ba chiar ne cere să ne folosim de acest drept. Cum? Prin rugăciune și post, așa cum au făcut de-a lungul istoriei Bisericii toți cei care au avut frică de Dumnezeu și au căutat voia Lui.

Vă chemăm, deci, începând de astăzi şi până pe 16 decembrie, să veniţi alături de noi, ca nişte adevăraţi fraţi întru Hristos, ca să ieşim împreună pe acest câmp de luptă împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh (Efeseni 6 ,12), după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel. Domnul va fi împreună cu noi!

Sfătuindu-ne cu duhovnicii, am primit următorul program de rugăciune (desigur, orice rugăciune este binevenită, mai ales rugăciunile către Sfântul Iosif de la Partoş, ale cărui Sfinte Moaşte odihnesc în catedrala din Timişoara):

– să citim de cât mai multe ori psalmii 2, 34, 99 și 101 (vezi “Psaltirea binecuvântărilor”, a Sf. Arsenie Capadocianul) până luni, 15 decembrie, când încep lucrările Sfântului Sinod;

– să ținem post negru, luni și marți, 15- 16 decembrie (măcar până la asfințitul soarelui);

– să ne rugăm ca Dumnezeu să puna multă frică de El si curaj în inimile ierarhilor care vor vota (în ciuda presiunilor și ameninţărilor la care sant supuși)- și să aleagă bărbat după inima Lui, care să facă voile Sale (cf. Faptele Apostolilor 13, 22), și să îl întărească pe acest bărbat să nu cedeze la eventuale presiuni omenești;

– să citească din Psaltire cât de mult poate fiecare, zi și noapte.

Vă rugăm să trimiteţi acest email la câţi mai mulţi dintre oamenii care sunt îndureraţi pentru starea de decădere morală în care a ajuns neamul nostru, pentru cât de neputincioşi suntem fiecare dintre noi, pentru cât de departe de Dumnezeu ne-a aruncat duhul lumii cu toate amăgirile lui.

Domnul să ne miluiască şi să ne mântuiască!

Un grup de credincioşi din Timişoara

P.S.: Dacă alegeţi să daţi acest mail mai departe (si vă rugam sa o faceţi!), vă rugam să folosiţi Bcc si să stergeţi adresa de e-mail a persoanei de la care aţi primit aceste rânduri.


Categorii

1. DIVERSE, Apeluri, Ierarhi romani

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “RUGACIUNE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI BANATULUI. “Traim un moment foarte important pentru Biserica noastra; un ierarh cu frica de Dumnezeu poate face mai puternic glasul acesteia, pe cand unul nevrednic poate face mai mult rau decat prigonitorii Bisericii”

 1. E o scrisoare mai inteleapta decat cea ajunsa in presa.Intr-adevar rugaciunea are darul de a schimba lucruri deja pregatite de stapanitorul lumii.

 2. @cristi_g

  Cum ar fi:

  http://activenews.ro/acuzatii-grave-la-adresa-patriarhiei-se-fac-presiuni-pentru-alegerea-unui-mitropolit-al-banatului-care-sa-pregateasca-autonomia-regiunii-de-vest-tarii-scrisoare-deschisa_1876323.html#_ftn1

  Fiind din Timis si avand cunostinte de lucruri mult mai grave savarsite de episcopul Lucian…sunt intru totul de acord.

  Ce se intampla acum in Mitropolia Banatului e de o gravitate deosebita.

  In rest ,sunt de acord cu atitudinea din acest articol,dar nici cu mainile in san nu stau.

 3. @emanuel:

  Pai cand te rogi, banuiesc ca nu o faci cu mainile in san. 🙂

 4. @admin

  Da 🙂 …desi noi trebuie sa ne rugam neincetat,nu numai cand stam cu mainile spre cer.

 5. Am citit cu bucurie si in acelasi timp cu durere scrisoarea deschisa a mirenilor si preotilor din Mitropolia Banatului. m-am bucurat sa vad aceasta reactie sanatoasa, vie a bisericii luptatoare in fata incercarii de intimidare si fortare a unei decizii in alegerea mitropolitului locului; cauza durerii este evidenta, nu mai detaliez:( totusi, in ciuda sentimentului ca raul ne copleseste vietile tot mai mult, tenacitatea fratilor nostri din Mitropolia Banatului si acest frumos indemn la rugaciune, de a ne pune nadejdea in lucrarea Duhului Sfant in pofida tuturor duhurilor rele care ne sufla pe la ureche, sunt prilej de mangaiere si nadejde. Dumnezeu poate strica planurile care se ridica impotriva bisericii, poate sa le schimbe si le va schimba daca va avea pt cine.

 6. Sa dea Domnul sa fie ales cel mai vrednic mitropolit.Am sa ma rog si eu.

 7. Pingback: IPS IOAN SELEJAN – ALES MITROPOLIT AL BANATULUI, la 25 de ani de la izbucnirea evenimentelor de la Timisoara. BISERICILE VOR SUNA CLOPOTELE PENTRU EROII DIN DECEMBRIE 1989 - Recomandari
 8. @Vlad Botez:

  Yess!!

  Inteleg ca…’vrednic este!’

  AMIN!

 9. Rugaciunile nu sunt in zadar,asta este o dovada, Domnul a auzit glasul celor care au strigat!Slava Domnului!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare