STATUL ISLAMIC isi are originile intr-o INCHISOARE AMERICANA din IRAK. “Inchisoarea a fost o fabrica ce ne-a produs pe noi si ideologia noastra”

12-12-2014 2 minute Sublinieri

inc-irak

Sursa foto: theguardian.com

“Daca nu ar fi existat nicio inchisoare americana in Irak, nu ar fi existat nici Statul Islamic. Bucca [inchisoarea] a fost o fabrica. Ne-a produs pe noi toti. Ne-a construit ideologia.”

Afirmatiile de mai sus apartin unuia dintre cei mai vechi lideri al Statului Islamic care a acceptat sa acorde un interviu cotidianului The Guardian. In“ISIS: the inside story”, corespondentul cotidianului britanic reda povestea obtinuta de la o sursa de prima mana despre originile si contextul formarii Statului Islamic, formatiunea jihadista a momentului care si-a autoproclamat autoritatea asupra unui teritoriu si a pretins infiintarea unui califat. 

Istoria incepe odata cu infiintarea, de catre SUA, a inchisorilor din Irak unde au fost concentrati insurgentii si alti lideri ai jihadului islamist. Au fost mai multe astfel de inchisori, nu doar celebra si sinistra Abu Ghraib. Bucca, spre exemplu, a fost o astfel de inchisoare unde a fost prizonier “Ahmed”, liderul citat de The Guardian, dar si Al Baghdadi, viitorul “calif” si conducator al jihadistilor de la ISIS. 

“Baghdadi era o persoana linistita”, spune Ahmed.Avea o carisma. Simteai ca era cineva important. Dar erau altii ce erau si mai importanti acolo. Nu credeam, sincer, ca va ajunge asa departe.” 

Abu-Bakr-al-BaghdadiMai interesant este faptul ca Baghdadi se intelegea foarte bine cu americanii ce conduceau inchisoarea. Conform lui Ahmed, dar si a altor doi fosti prizonieri din Bucca, Baghdadi era omul la care apela conducerea lagarului atunci cand aveau de gestionat situatii conflictuale intre diferite factiuni ale prizonierilor. 

“Dar, pe masura ce a trecut timpul, de fiecare data cand era o problema in lagar, el era acolo, in mijlocul ei.” “Voia sa fie seful inchisorii – si, cand ma uit inapoi, acum, el folosea o politica de dezbina si stapaneste pentru a obtine ce voia, adica un status superior. Si i-a mers.” In decembrie 2004, Baghdadi a fost considerat de conducerea inchisorii ca detinut care nu mai prezenta riscuri si a fost eliberat.

“A fost respectat foarte mult de armata SUA”, relateaza acelasi Ahmed. “Daca voia sa viziteze oameni din alt lagar, putea, pe cand noi, nu. Si asa, sub nasul lor, a fost elaborata o noua strategie si a fost construit Statul Islamic.”

Oamenii care conduc ISIS au trecut prin inchisorile americane in timpul ocupatiei din Irak, atat la Bucca, cat si la Cropper, langa aeroportul din Baghdad, sau in Abu Ghraib. Multi din cei eliberati au recunoscut faptul ca inchisorile au avut un efect incendiar asupra insurgentei. 

Conform unui analist irakian, Hisham al-Hashimi, se estimeaza faptul ca 17 dintre cei 25 cei mai importanti lideri ai ISIS ce conduc razboiul din Irak si Siria au petrecut timp in inchisorile americane intre 2004 si 2011. 

The Guardian nu afirma direct ca americanii au creat ISIS in inchisorile lor din Irak. Informatiile si tonul reportajului nu fac o astfel de legatura, ca si cum ar fi fost totul planificat de SUA si executat de jihadisti, ci arata o corelatie intre politica penitenciara folosita de americani asupra insurgentilor si formarea noilor miscari jihadiste. Astfel, inchisorile americane sunt prezentate, mai degraba, ca focare in care liderii insurgentei puteau sa aiba intalniri frecvente si sa puna la cale “noi strategii”.

Se spun insa lucruri fara a merge pana la capat cu ele sau, poate, lasandu-se concluziile pe seama cititorului.

Cum putea fi Bahgdadi, actualul sef al ISIS, omul de incredere al americanilor si seful informal al inchisorii Bucca fara a fi, totodata, agent dublu, 34informator al conducerii?

Erau americanii din Irak atat de prosti incat sa investeasca orbeste incredere intr-un print irakian ce pretindea ca se trage din profetul Mohamed?

Cum se face ca lideri ai ISIS au fost in inchisorile americane pana si in anul 2011, cand deja se cam vadise despre ce era “razboiul civil” din Siria?

Cum se face ca, in timp ce CIA tortura detinuti presupusi teroristi pentru a obtine informatii, americanii adunau in acelasi loc liderii si factiunile jihadiste dandu-le oportunitatea de a croi planuri de lupta si cucerire pe viitor?

Ei, astea da “dovezi circumstantiale”. Aici chiar ca miroase urat. Dar, nu-i asa mare surpriza, de fapt. Au existat ganditori care considerau ca penitenciarul modern nu a fost inventat pentru a elimina infractionalitatea, ci pentru a fabrica delicventa. Penitenciarul, inchisoarea, nu exista pentru a combate realmente crimele si criminalii, ci pentru a le gestiona. Pentru a fabrica, manipula fenomenul ilegalitatii, prin folosirea detinutilor pe post de informatori, turnatori, provocatori etc. 

Si da, macar din acest punct de vedere se poate afirma raspicat ca americanii au fost inginerii jihadismului celui mai oribil si mai agresiv din vremurile noastre. Arhitectii Statului Islamic. 

Cuvantul Ortodox

saudi-isil-cartoon1

 

*

 


Categorii

America, Inchisorile CIA, tortura, Irak, Opinii, analize, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “STATUL ISLAMIC isi are originile intr-o INCHISOARE AMERICANA din IRAK. “Inchisoarea a fost o fabrica ce ne-a produs pe noi si ideologia noastra”

  1. Pingback: TORTURILE CIA – marturii de la prizoneri nevinovati. Guantanamo, dronele si INSTRUMENTALIZAREA ADEVARULUI - Recomandari
  2. Pingback: Cotidianul The Guardian: “ADEVARUL A IESIT LA SUPRAFATA. CUM A CONTRIBUIT SUA LA DEZVOLTAREA STATULUI ISLAMIC DIN SIRIA SI IRAK” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Oana Stancu (Zamfir): “ISIS-ul – o construcție naturala sau este FACATURA CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL?”. Intrebarile incomode despre FINANTAREA ISIS si APARITIA ARTIFICIALA A CRIZEI REFUGIATILOR provoaca… panica printre ana
  7. Pingback: Fapte si istorii care contrazic MITOLOGIA terorismului islamist ca manifestare a unui RAZBOI AL CIVILIZATIILOR. Legatura dintre COLONIALISM, SCLAVIE si rapirile in masa practicate de BOKO HARAM in Nigeria/ O relatie speciala: SUA FACE ECHIPA CU AL QAEDA,
  8. Pingback: ERDOGAN socheaza, acuzand coalitia condusa de SUA ca ar sprijini STATUL ISLAMIC | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare