Regizorul stangist Michael Moore se alatura ”revolutiei” sindicale din Wisconsin. Politia americana se doteaza cu masini blindate (FOTO)

7-03-2011 2 minute Sublinieri

Regizorul de film Michael Moore le-a cerut sambata locuitorilor din statul Wisconsin (SUA) sa lupte impotriva eforturilor republicanilor de a impune o reforma fiscala ce dezavantajeaza functionarii publici, declarand in fata miilor de oameni ce protestau ca “Madison (capitala statului) e doar inceputul”, relateaza FoxNews. In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului republican Scott Walker de a reduce salariile si beneficiile pentru angajatii din sectorul public, dar si de a elimina, aproape in intregime, drepturile la negocieri colective intre angajati si patroni.

Moore a comparat protestele impotriva initiativei legialative a guvernatorului Walker cu revoltele din Egipt. Regizorul le-a cerut demonstrantilor sa continue lupta, multumindu-le totodata celor 14 senatori democrati care au parasit statul Wisconsin si s-au refugiat in Illinois pentru a bloca astfel adoptatea legii. “Senatorii democrati vor ajunge in cartile de istorie”, a spus Moore multimii, care l-a aplaudat cu entuzisam.

“Vom face asta impreuna. Nu renuntati. Va rog, nu abandonati”, le-a cerut Moore manifestantilor, care protesteaza de trei saptamani impotriva incercarilor de reforma fiscala propusa de guvernator. Regizorul a afirmat ca “bogatii au intrecut masura”, prima data prin faptul ca “au luat banii clasei muncitoare“, dupa care “le-au luat si sufletele“, refuzand sa-i mai primeasca la masa negocierilor. Multimea i-a strigat “Multumesc“, inainte ca Moore sa raspunda manifestantiilor: “Intreaga America iti multumeste, Wisconsin!”.

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului republican Scott Walker. Initiativa lui legislativa prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni. Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar.

Poliţia americană investeşte într-un program de înzestrare cu maşini blindate, achiziţii costisitoare pe care mulţi au început să le condamne, după cum notează MSNBC, la sfârşitul acestei săptămâni. Astfel, Poliţia cheltuieşte până la 300.000 de dolari pentru fiecare maşină blindată Lenco BearCat, sume mult prea mari pentru vehiculele pe care le folosesc ofiţerii de poliţie în combaterea violenţelor la nivel local, transmite postul citat.

Media poliţiştilor ucişi în timpul atacurilor armate ajunge la 50 de morţi pe an, majoritatea răniţi în timpul atacurilor prin surprindere sau al arestărilor. Pentru a creşte siguranţa ofiţerilor, se alocă în fiecare an peste 3 miliarde de dolari pentru achiziţionarea mijloacelor de apărare, şi implicit, a acestor BearCat. Aceste vehicule sunt, în fapt, o versiune mai mică a BEAR (Ballistic Engineered Armored Response), blindate construite pentru armata americană. Acestea sunt tancuri blindate a câte 7.257 kilograme fiecare şi pot atinge viteze de până la 128 de km/h. Realizat pe structura unui Ford F-550, Lenco fabrică aproximativ 200 de asemenea vehicule-armură pe an, făcute să reziste la focuri de armă repetate.


După evenimentele din 11 septembrie, atât preşedintele George W. Bush, cât şi Barack Obama au decis să investească sume mari în apărarea ţării şi în echipamente anti-teroriste de securitate. Guvernul american crede că BearCat-urile şi alte echipamente SWAT vor preveni violenţele şi le va lăsa cetăţenilor impresia unor adevărate vehicule de armată şi nu doar imaginea unor poliţişti de cartier. Lou Vallejo, şeriful din Garfield County, Colombia, a declarat că “ofiţerii trebuie să fie mereu pregătiţi să se confrunte posibile tragedii şi că nu există un preţ care poate fi pus pentru viaţa unui poliţist care se riscă pentru a proteja civili”.

Fostul profesor la Universitatea Edinboro şi autor al unei cărţi despre echipele SWAT, Jim Fisher, nu crede că aceste vehicule sunt cu adevărat necesare. “E doar o iluzie. Faptul că departamentul de poliţie din zona de care aparţii tocmai a cumpărat un vehicul blindat nu te face să te simţi mai în siguranţă. Ba din contră, te va face mai sărac pentru că vei plăti şi taxele pentru întreţinerea acestora”, a declarat Fisher. (Laura Holban)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Rânduială de rugăciune în Postul Paștilor

Comentarii

1 Commentariu la “Regizorul stangist Michael Moore se alatura ”revolutiei” sindicale din Wisconsin. Politia americana se doteaza cu masini blindate (FOTO)

  1. Pingback: REVOLUTIE MONDIALA? Pe retelele sociale se face apel la MISCARI STRADALE IN TOATA LUMEA PE 15 OCTOMBRIE 2011
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare