ROBOTIZAREA ECONOMIEI va afecta negativ tarile de la periferia sistemului capitalist. Romania – rata cea mai ridicata de locuri de munca disparute din UE

24-07-2014 46 secunde Sublinieri

Chrysler’s-Conner-Avenue-Assembly-Plant-1

Aproape 62% dintre locurile de munca din Romania sunt in pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor, rata fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel şi prezentat de Ziare.com.

In randul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% in Suedia la 61,93% in Romania, arata studiul publicat de economistul Jeremy Bowles.

In comparatie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey si Michael Osborne de la Universitatea Oxford a aratat ca 47% dintre americani se aflau in categoria celor care risca sa-si piarda posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activitatii lor in urmatorii 10 sau 20 de ani.

Tarile din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania si Franta au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirma Bowles, care lucreaza la Centrul International pentru Crestere de la London School of Economics.

Deloc surprinzator, tarile de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, avand in vedere ca dezvoltarea capacitatii robotilor de a invata si cresterea mobilitatii acestora vor afecta in principal locurile de munca cu salarii mici si cerinte reduse in privinta calificarii, imune in trecut la automatizare.

[…]/ integral pe realitatea.net


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ROBOTIZAREA ECONOMIEI va afecta negativ tarile de la periferia sistemului capitalist. Romania – rata cea mai ridicata de locuri de munca disparute din UE

  1. Interesant este ca tarile mai sarace vor pierde mai mult din locurile de munca decat tarile mai bogate.Poate se vrea o controlare mai buna a acestora prin tehnologia costisitoare in tarile amarate.

  2. Cercetatorul roman care a lucrat la Facebook si creator al noului limbaj D: Ne asteapta o revolutie IT in care joburile noastre vor fi inlocuite de masini.
    “Cred totusi ca in urmatorii 2-3 ani va fi o cerere foarte mare pentru inteligenta artificiala”
    “De asemenea, in momentul de fata are loc o revolutie pe care putini o apreciaza la adevarata ei magnitudine, ma refer aici la inlocuirea joburilor noastre, ale oamenilor, de catre masini si care are implicatii sociale si economice care inca nu pot fi pe deplin anticipate. Dar, peste trei ani vom fi surprinsi de cat de mult au evolat lucrurile in acest sens.”
    “In ceea ce priveste slujbele pe care le vor pierde oamenii, din pacate ne asteapta o criza, dar sper ca politicienii isi vor da seama de amploarea fenomenului.”
    http://www.startupcafe.ro/stiri-hitech-21690973-andrei-alexandrescu-limbaj-facebook-cercetator.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare