ROMANIA BOICOTEAZA UN SUMMIT CU OBAMA PENTRU CA E INVITAT SI ”PRESEDINTELE” KOSOVO

26-05-2011 2 minute Sublinieri


Intr-adevar, problema Kosovo este unul din ultimele redute pe care politica noastra externa isi mentine propriile interese nationale. Decizia de boicot a summit-ului din Polonia este foarte corecta si binevenita, precum si pozitia principiala de a nu recunoaste independenta asa-zisului stat de extractie si mentenanta mafiota care este Kosovo.

Cum de ne permitem o asemenea atitudine nationala pe acest subiect in conditiile in care este hiper-stiuta obedienta fata de interesele si politica SUA? Dupa parerea noastra, atitudinea fata de Kosovo este permisa de SUA care nu cauta sa forteze, deocamdata, pe acest subiect, atat timp cat obtine in mod facil supunerea Romaniei pe alte planuri – scutul anti-racheta, agenda americana din Orientul Mijlociu si din Europa.

Cumva, situatia este asemanatoare cu cea dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Germania hitlerista avea nevoie si de Romania si de Ungaria ca aliati. Pentru acest lucru, emitea mesaje ambigue cu privire la revendicarile revizioniste ale ungurilor, asigurand partea romana ca nu le sustine in cazul nostru. Iata insa ca, in momentul decisiv, Germania a fortat lucrurile si a impus Diktatul de la Viena. Romania a cedat fara sa se opuna.

Se va repeta, oare, istoria, cu alti actori si aceeasi victima?

  • Hotnews:

De ce boicoteaza Traian Basescu intilnirea cu Barack Obama: “entitatea” Kosovo nu este recunoscuta de Romania

Presedintia Romaniei a confirmat miercuri ca Traian Basescu nu va participa la Summit-ul tarilor Central si Sud-Est europene din Varsovia, pe 27 si 28 mai, motivul fiind decizia gazdelor reuniunii de a invita o “entitate” care nu este recunoscuta ca stat de tara noastra. Este vorba despre invitarea Kosovo, tara nerecunoscuta de Romania. Boicotarea summit-ului de la Varsovia inseamna si neparticiparea presedintelui Basescu la intilnirea cu presedintele SUA, Barack Obama.

‘In perioada 27-28 mai, la Varsovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment’, afirma purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, intr-o precizare transmisa, miercuri, AGERPRES. Presa poloneza a scris marti ca Polonia, convinsa de Statele Unite, l-a invitat si pe presedintele kosovar, Atifete Jahjaga, stat care nu este recunoscut de Serbia, Slovacia si Romania. Reamimtim ca precedenta intilnire Basescu – Obama a avut loc in 2010, tot la un dineu de lucru in Praga oferit de presedintele american sefilor de stat din Europa Centrala. La acel dineu nu a fost insa invitat nici un oficial din Kosovo.

Basescu: Refuzul de a participa la Summitul din Polonia nu afecteaza relatia cu SUA. “Ne putem trezi maine ca o tara organizatoare ne invita si in stanga mea a Smirnov”

Refuzul Romaniei de a participa la Summitul Europa Centrala, organizat de Polonia si la care participa si presedintele american Barack Obama, nu va afecta relatiile bilaterale cu Statele Unite, a afirmat joi, la postul public de radio, Traian Basescu.  El a afirmat ca Romania are o pozitie predictibila si ar risca, in cazul in care ar accepta astfel de invitatii, ca la o alta intalnire sa se trezeasca langa liderul autoproclamatei republici a Transnistriei, Igor Smirnov: “Ne putem trezi maine ca o tara organizatoare ne invita si in stanga mea a Smirnov”.

“Aici lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo, Romania nu. Polonia ca tara organizatoare poate invita alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca nu e recunoscut la ONU”, a precizat el. Insa, avand in vedere ca aceasta provincie nu este un stat ONU, “Romania nu poate sta la aceeasi masa cu un stat care nu e recunoscut de ea insasi”. “Cand Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce vom face, dar nu vom fi printre cei care vor vota” recunoasterea provinciei Serbiei, a comentat Traian Basescu.

In opinia sa, boicotarea summitului din Polonia “nu poate crea niciun fel de disconfort in relatia cu SUA atata vreme cat in politica externa esti predictibil”. “Ne vom mentine pozitia si nu vad de ce ar trebui sa ne-o schimbam pentru ca un stat sau altul doreste acest lucru“, a adaugat seful statului.

Basescu a precizat ca a existat si alta propunere: Kosovo sa nu aiba steagul dar presedintele sa fie la masa: “La masa aceea rotunda tara nu e reprezentata de steag ci de presedinte”, a subliniat presedintele Romaniei, care a adaugat ca acest artificiu nu poate fi acceptat. “Romania nu ar fi consecventa,  nu ar fi serioasa, nu ar fi credibila” daca ar reactiona in alt mod, a mai argumentat el.

La inceputul acestei saptamani a aparut informatia
ca presedintii Romaniei, Serbiei si Slovaciei intentioneaza sa boicoteze invitatia presedintelui polonez Bronislaw Komorowski de a participa la Summitul Europa Centrala, la care participa presedintele american Barack Obama. Motivul este faptul ca Polonia, convinsa de Statele Unite, l-a invitat si pe presedintele kosovar, Atifete Jahjaga, stat care nu este recunoscut de Serbia, Slovacia si Romania.

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Kosovo, Serbia, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare