Incepe iar licitatia falimentelor nationale? ARABII, PETROLUL SI AURUL…

8-04-2011 3 minute Sublinieri

UPDATE

(…) Agentia de evaluare financiara a majorat si estimarile referitoare la inflatie si anticipeaza ca autoritatile monetare vor reactiona mai curand decat anticipa initial pentru a tempera majorarile de preturi. “Cresterea pretului petrolului in urma escaladarii tensiunilor politice din Orientul Mijlociu reprezinta un impediment semnificativ pentru redresarea economiei mondiale. In consecinta, Fitch se asteapta ca cresterea economica sa incetineasca la 3,2% in 2011 si 2012, dupa ce in 2010 a atins 3,8%“, a declarat Maria Malas-Mroueh, director la departamentul pentru ratinguri suverane al Fitch. Totodata, presiunile inflationiste s-au amplificat atat in economiile avansate cat si in cele emergente, sporind dilema referitoare la strategie a multor autoritati monetare, a adaugat Malas-Mroueh.

  • Gandul:

Portugalia va cere ajutor financiar UE. Economiştii se tem că şi SUA ar putea intra în faliment

(…)

SUA merg pe un drum similar cu Grecia şi Portugalia

Potrivit lui John E. Silvia, economist şef al grupului financiar american Wells Fargo, inclusiv Statele Unite ale Americii merg pe acelaşi drum ca Grecia sau Portugalia. “Desfăşurarea evenimentelor din Grecia şi Portugalia seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în SUA. Doar personajele au nume diferite”, a afirmat acesta. Avansul economic moderat, anticipat de majoritatea analiştilor pentru Statele Unite, nu va putea genera venituri din taxe suficiente pentru a finanţa pe termen lung cheltuilelile cu salariile. “Trebuie să ajungem la anumite înţelegeri în privinţa reevaluării promisiunilor făcute de foşti politicieni în privinţa acestor salarii. Statele Unite se află într-o poziţie foarte dificilă. Nu suntem economia dominantă. Ritmul de creştere s-a temperat. Capacitatea noastră de a finanţa aceste costuri este limitată“, a spus economistul.
În prezent, o parte din instituţiile de stat din SUA riscă să îşi închidă activitatea din lipsă de fonduri.
Reprezentanţii partidelor Republican şi Democrat negociază finanţarea guvernului federal pentru ultimele şase luni ale anului fiscal 2011, pentru a stabili dacă instituţiile în cauză vor mai fi sau nu finanţate. Datoria publică totală a Statelor Unite a depăşit 14.000 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, după ce a crescut cu 72% într-un interval de cinci ani.

Cum URCĂ preţul AURULUI şi al PETROLULUI din cauza CONFLICTELOR din 18 ŢĂRI africane şi asiatice

Alegerile prezidenţiale de luna viitoare din Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa, ar putea determina o nouă creştere a preţului “aurului negru”, este de părere Robert Lenzner, analist Forbes. De asemenea, faptul că au loc proteste “de un fel sau altul” în optsprezece ţări din Orientul Mijlociu şi Africa au determinat scăderea cu o treime a producţiei de petrol din OPEC (Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol), spune Lenzner. Din OPEC fac parte douăsprezece ţări, care produc împreună 79% din petrolul din lume, iar zece dintre aceste ţări sunt situate în Orientul Mijlociu sau Africa. Astăzi, gramul de aur a atins în SUA preţul record de 147,7 lei, în timp ce barilul de petrol (117 litri) a urcat la 122 de dolari (349 de lei) şi “rivalizează” cu maximul istoric atins în iulie 2008.

Nimeni nu pare prea îngrijorat că benzina se apropie de 4 dolari pe galon (echivalentul a 3 lei pe litru) în SUA, nivel care determină şoferii să aleagă alte mijloace de transport decât maşina, afirmă analistul Forbes. El susţine că preţul benzinei, aflat în creştere, ar putea reduce PIB-ul SUA cu 0,4-0,7%. Lenzner spune că aceste lucruri se întâmplă fiindcă “oriunde te uiţi sunt tensiuni politice, violenţă şi materiale radioactive care se scurg în mare”. El afirmă că “focarul problemelor”, în ceea ce priveşte scumpirea petrolului, îl reprezintă Oman, Yemen, Siria, Bahrain şi Egipt, care nu vor să lase la preţ. De asemenea, experţii avertizează că, din cauza războiului civil, Libia nu îşi “onorează” cererile mari de petrol.

  • Hotnews:

Ahmadinejad: Petrolul va ajunge la 150 de dolari pe baril. Cotatia aurului negru a depasit pragul de 120 de dolari pe bursa londoneza

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat luni ca pretul barilului de petrol, determinat de “chestiuni politice”, va ajunge la 150 de dolari, fara a preciza insa un interval de timp. In aceeasi zi, cotatia petrolului a depasit pragul de 120 de dolari pe bursa londoneza, nivel record din 22 august 2008, relateaza AFP.

“La ora actuala, cresterea pretului la petrol nu este determinata de criteriile pietei, ci de chestiuni politice (…) M-ati intrebat daca pretul va creste in continuare: da, va creste. Cred ca va atinge 150 de dolari”, a declarat Ahmadinejad, raspunzand intrebarilor presei. In ultimele luni, cotatia petrolului nu a incetat sa creasca.

Pretul petrolului a depasit luni pragul de 120 de dolari pentru un baril la Londra, pentru prima oara in peste doi ani. Barilul Brent din Marea Nordului pentru livrarile din mai a atins 120,63 dolari cu putin timp inainte de ora 16,00 GMT, pe InterContinental Exchange (ICE), atingand cel mai inalt nivel din 22 august 2008.

Iranul este al doilea producator din OPEC, organizatie pe care o prezideaza in prezent. Statele membre OPEC sunt divizate asupra necesitatii de a majora productia, pentru a incetini aceasta crestere a preturilor, alimentata in special de tulburarile din Orientul Mijlociu si de oprirea productiei libiene. Iranul sustine ca aceasta crestere nu ridica probleme si a reafirmat saptamana trecuta ca nu este necesara nicio decizie a OPEC. Kuweitul, in schimb, si-a exprimat luni dorinta asupra unui pret “mai jos”, care “ar trebui sa se situeze intre 90 si 100 de dolari”.

VIDEO NBC: Sauditii sunt “atat de suparati” pe Obama incat vor sa-si intaresca legaturile cu China si Rusia

Arabia Saudita este “atat de suparata” pe presedintele Barack Obama incat a trimis inalti oficiali in China si Rusia, pentru a cauta oportunitati de afaceri in cele doua tari, transmite NBC. Nemultumirea sauditilor ar fi fost determinata, in primul rand, de felul in care Administratia Obama a fortat iesirea din scena politica a fostului presedinte egiptean, Hosni Mubarak.

Ziaristul Tom Brokaw, aflat la Bagdad, a afirmat ca secretarul apararii din SUA, Robert Gates, “va trebui sa raspunda unor intrebari dificile in aceasta regiune, legate de intentiile Statelor Unite cu toate aceste revolte, in special intr-o zona unde Statele Unite au interese atat de mari, politice si economice”.

Jurnalistul a precizat ca “o multime din aceste intrebari vor veni, probabil, de la Regele Abdullah al Arabiei Saudite. Mi s-a spus ca sauditii sunt atat de suparati pe Administratia Obama pentru felul in care l-au inlaturat pe presedintele egiptean Mubarak incat au trimis emisari de rang inalt in China si Rusia, pentru a le spune ca Arabia Saudita este pregatita acum sa faca mai multe afaceri cu ei”.

Dmitri Medvedev si Hugo Chavez solicita incheierea conflictului din Libia


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Incepe iar licitatia falimentelor nationale? ARABII, PETROLUL SI AURUL…

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Pretul benzinei a luat foc. Si nu sunt semne ca s-ar stinge, ci dimpotriva, dupa cum ne anunta FMI…
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INFLATIE+ECONOMIE IN DERIVA=STAGFLATIE. Ce mai zice Financial Times despre Romania reformelor FMI si la ce ne mai obliga Comisia Europeana
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare