Catre o RUPTURA INTRE SFANTUL MUNTE SI GRECIA?

11-05-2012 1 minut Sublinieri

Agentia de presa Romfea.gr informeaza, intr-un material semnat de Emil Polygenis, ca pe 14 mai va avea loc o adunare importanta a sinaxei Muntelui Athos pentru a discuta spinoasa problema a impozitarii proprietatilor imobiliare ale manastirilor care se afla in afara peninsulei Sfantului Munte. 

In cadrul intalnirii precedente ce a avut loc la sfarsitul lunii aprilie, sinaxa comunitatii, ce a cuprins reprezentanti si stareti din 20 de manastiri, a decis sa dea statului grec un ultimatum pana pe 15 mai, termen in cadrul caruia ar trebui sa le respecte revendicarile.

Informatiile detinute de Romfea.gr ar indica faptul ca sinaxa Muntelui Athos ar fi hotarata sa puna capat acestei situatii, luand o decizie radicala.

Numeroase voci au aratat ca taxarea proprietatii din afara peninsulei contrazice o serie de tratate incheiate special cu Athonitii si ar incalca articolul 105 din Constitutie care statueaza, in mod expres, scutirile de taxe si impozite acordate Sfantului Munte.

Un staret care a comentat pentru Romfea aceste lucruri a afirmat ca exista propuneri de a se “ingheta” relatiile cu Ministerul de Externe al Greciei precum si cu orice alt oficial al statului grec. Ar exista, de asemenea, informatii ca exista voci care cer chiar inlaturarea guvernatorului politic al Muntelui Athos in semn de protest.

Totodata, agentia greaca arata ca exista si voci mai moderate din cadrul manastirilor care ar indemna la retinere si care nu ar favoriza o intoarcere imediata catre asistenta statelor ortodoxe slave care au manastiri in Munte.

Ceea ce lipseste din prezentarea facuta de Romfea.gr este impactul pe care actuala stare politica a Greciei o poate avea asupra acestei probleme, in conditiile in care exista dificultati aproape de nesurmontat de instalare a unui nou guvern in urma alegerilor parlamentare ce au fost tinute de curand. Actualul guvern nu mai are, practic, decat o legitimitate strict tehnica si exista toate premisele organizarii de noi alegeri in Grecia, pentru a avea o majoritate capabila sa formeze guvernul, dupa ce primele doua partide clasate in preferintele electoratului (Noua Democratie, conservatorii lui Samaras, si SYRIZA, stanga radicala) au esuat in acest sens.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Opinii, analize, Sfanta Chinotita (Muntele Athos)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Catre o RUPTURA INTRE SFANTUL MUNTE SI GRECIA?

 1. Interesant ca se cere ajutor doar de la tarile ortodoxe slave, in special Rusia, nu si de la Romania !

 2. Muntele Athos nu a sprijinit niciodata Tarile Romane si mai apoi Romania pentru a avea si noi o manastire in sfantul munte.Si atunci,cu ce drept sa ceara ajutorul nostru?si apoi apropierea de Rusia are si conotatie politica.cum sa ceara ajutorul unei tari aflate in aceeasi situatie ca si ei.

 3. Nici Bulgaria sau Serbia nu au o situatie stralucita.

 4. Poate ca un motiv pentru care ameninta statul grec ca cer ajutorul celorlalte state ar fi ca acelea au manastiri, deci reprezentanti in sinaxa. E posibil sa gresim, daca cineva stie mai bine…

 5. Este posibil sa ceara ajutor de la tarile slave, pentru ca monahii din muntele Athos tin calendarul vechi, Iulian. Ei nu au trecut la calendarul papist, gregorian.
  La fel si Patriarhia Ierusalimului, tine tot calendarul vechi, Iulian.
  Poate acesta sa fie un motiv pentru care muntele Athos cere ajutorul tarilor slave, deoarece Serbia, Ucraina si Rusia sunt tari cu majoritate de crestini ortodocsi care tin calendarul vechi.

 6. @Un crestin ortodox:

  Nu credem ca asta e motivul. Aici e o disputa institutionala, n-are legatura cu problemele teologice.

 7. Mai grav e ca pare o dezbinare a grecilor, ceea ce nu poate fi decat de la vrajmasul…

 8. Pingback: Muntele Athos dezminte intentia de a rupe relatiile cu Grecia si cere respectarea statutului sau fiscal - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare