Prozelitism si abuz greco-catolic la Vasad-Bihor: BISERICA RETROCEDATA CATOLICILOR INTR-UN SAT DE ORTODOCSI. Episcopia Oradiei ataca “POFTA MORBIDA” a UNIATILOR dupa locasurile de cult ortodoxe!

11-05-2012 4 minute Sublinieri


Prima slujba religioasa greco-catolica in biserica satului Vasad a fost oficiata duminica 6 mai 2012. Episcopia Greco-Catolica de Oradea considera evenimentul o “victorie si o nedreptate reparata prin justitie”, in timp ce, localnicilor nu le ramane decat sa planga si sa sufere. Clerul greco-catolic a fost dezaprobat de satenii care isi exprimau durerea in fata camerelor de filmat ale reprezentantilor Episcopiei Greco-Catolice. Cameramanii greco-catolici, asezati in spatele zidului de jandarmi, le zambeau sfidator ortodocsilor nemultumiti.

Interesul Episcopiei Greco-Catolice a fost sa filmeze cat mai multe injurii ale nemultumitilor pentru ca apoi sa poata spune lumii: “suntem victime si am fost agresati”. Pe siteurile greco-catolice au fost postate filmulete cu multimea nemultumita. Alaturi de filmulete erau si anumite informatii prin care se spunea ca, ortodocsii din sat au fost incitati de preotii ortodocsi si au recurs la acte de violenta. E drept ca greco-catolicii s-au temut de furia localnicilor, dar informatiile sunt eronate. Comandantii jandarmilor aflati la fata locului spun ca nu s-au produs incidente violente. Tot pe siteurile greco-catolice suntem informati ca satenii nu merg la biserica de teama ortodocsilor. Aceasta e o alta minciuna deoarece in sat nu sunt decat putine familii declarate greco-catolice, dintre care practicanti sunt doar trei familii avand o varsta foarte inaintata.

Episcopia Greco-Catolica de Oradea spera ca, in viitor, vor fi cat mai multi credinciosi care vor trece la greco-catolici deoarece nu au o alta alternativa: “unde sa mearga, nu au biserica, ii asteptam sa vina la noi, usile bisericii noastre sunt deschise pentru toata lumea”. Merita amintita si afirmatia protopopului greco-catolic de Beius Ioan Mada, care in urma cu cativa ani, cand a fost retrocedata biserica satului Valanii de Beius (tot cu sprijinul jandarmilor) spunea cu nonsalanta: “A trecut vremea ortodoxiei, acum va incepe sa infloreasca catolicismul”.

Scopul e clar: PROZELITISMUL.
Nu ne mira reactia satenilor. Le intelegem durerea.

In cele ce urmeaza va vom prezenta o inregistrare de la fata locului, postata de reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care, au fost la fata locului special pentru a cauta imagini prin care sa se victimizeze. Conform informatiilor primite de la autoritatile de ordine, se poate vedea si in inregistrare: “…nu au fost acte de violenta”. Daca ar fi existat astfel de cazuri, cu siguranta “victimele” le-ar fi postat cu toata graba posibila. In inregistrare se poate vedea nemultumirea satului fata de “succesul” realizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea:

Nota noastra (razbointrucuvant): De remarcat faptul ca la min. 00.37 “enoriasul” greco-catolic afirma: NOI RECUNOASTEM CA NU SUNTEM DE AICI, DOAR PARINTI…

Pozitia Episcopiei Ortodoxe de Oradea referitor la retrocedarea bisericii din Vasad:http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/05/episcopia-oradiei-luat-atitudine-in.html

Intr-un comunicat emis publicitaţii, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei şi-a exprimat opinia referitor la jefuirea de biserici prin instanţe. Dacă în timpul ocupaţiei Imperiului Habsburgic bisericile ortodocşilor erau luate şi date greco-catolicilor prin silă (forţa armată, legi în dietă etc.), în zilele noastre, acelasi lucru se petrece cu sprijinul unei justiţii aflate in mâinile marilor puteri mondialiste. Din câte se observă, azi, tunurile generalului A. Bukow au fost inlocuite cu sentintele judecatorilor din tribunale.

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei ne informează printr-un comunicat următoarele:

Urmare a evenimentelor petrecute în ultima vreme în localitatea Văşad, din judeţul Bihor, legate de litigiul patrimonial dintre comunitatea ortodoxă şi cea greco-catolică, suntem în măsură a face următoarele precizări, clarificări şi îndreptări, în condiţiile răspândirii unor neadevăruri, exagerări şi chiar calomnii, de către structurile de conducere catolice de rit bizantin.

Tot ceea ce s-a petrecut la Văşad demonstrează incapacitatea conducerii Episcopiei catolice de rit bizantin din Oradea de a promova dialogul. Astfel, în mod unilateral, fără informarea şi consultarea prealabilă a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, înainte de sărbătoarea Floriilor, 5 aprilie 2012, uzând de titlul judecătoresc definitiv şi irevocabil, în prezenţa executorului judecătoresc, reprezentanţii uniţilor au dorit să intre în biserica din Văşad, singura din localitate. Parohia ortodoxă a fost somată să predea biserica, moment ce a stârnit protestul credincioşilor ortodocşi (în număr de 870 [opt sute şaptezeci] de persoane, în timp ce uniţi sunt doar treizeci), fără a exista acte de violenţă sau agresări fizice, aşa cum tendenţios au arătat reprezentanţii Episcopiei unite.

Deşi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a trimis Episcopului unit Virgil Bercea, ca în fiecare an, scrisoare irenică cu prilejul praznicului Învierii Domnului, acesta nu a răspuns, fiind pentru prima oară în ultimii cinci ani când nu a trimis scrisoare irenică de Paşti. De fapt, este singurul ierarh care, în acest an, nu a răspuns cu scrisoare irenică Preasfinţitului Părinte Sofronie, ci a preferat ca, în Săptămâna Patimilor şi în perioada pascală, să atace în presă Biserica Ortodoxă Română.

A urmat o a doua tentativă de executare silită, la data de 26 aprilie 2012, eşuată în mod intenţionat de partea greco-catolică, datorită modului de abordare, executorul judecătoresc renunţând rapid la executare, iar Episcopia Unită victimizându-se într-o campanie de presă exagerată, urmărindu-se provocarea şi tulburarea credincioşilor ortodocşi, deja lezaţi de aceste evenimente dureroase din viaţa lor. Şi această campanie, ca şi cele anterioare, nu a reprezentat altceva decât o altă încercare de manipulare a opiniei publice şi a autorităţilor centrale şi locale şi, nu în ultimul rând, a instanţelor judecătoreşti, cu atât mai mult, cu cât marea majoritate a hotărârilor judecătoreşti ce privesc litigiile patrimoniale le sunt favorabile.

Deşi partea ortodoxă a fost acuzată de „ură interconfesională şi acţiuni antisociale contra greco-catolicilor”, printr-o campanie agresivă de imagine, fără precedent, împotriva ortodocşilor, prin scrisori deschise distribuite în presă, în care automartirizarea şi victimizarea excesivă au fost exhibate exagerat, răspunsul înţelept şi echilibrat al credincioşilor ortodocşi din Văşad a dus în derizoriu abordarea meschină a celor care, în ochii lumii, vor să pară asupriţi şi nedreptăţiţi, uitând că doar cerşetorii îşi arată rănile!

Dovada maximă a bunei credinţe, din partea ortodocşilor creştini, a fost faptul că, imediat după Sfintele Paşti, parohia ortodoxă din Văşad şi-a amenajat un spaţiu liturgic provizoriu de slujire, în casa parohială, părăsind, în bună rânduială, sfântul lăcaş aflat în litigiu, în perspectiva înălţării unei noi biserici parohiale.

În data de 3 mai 2012 , la ora 6 dimineaţa, în prezenţa unităţii de jandarmi, s-a realizat executarea efectivă, prin tăierea încuietorii şi înlocuirea acesteia, uniţii ocupând biserica şi intrând efectiv în posesia acesteia.

Soluţia slujirii alternative în biserica din Văşad, propusă de către uniţi, nu este una viabilă, deoarece experienţa din ultimii ani a dovedit că, în timp, apar blocaje provocate de către greco-catolici, preoţii şi credincioşii ortodocşi majoritari având parte de tratamente umilitoare din partea clerului unit. Un exemplu evident în acest sens este cel din localitatea Cheţ, unde, după deschiderea pe care Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a arătat-o românilor uniţi cu Roma din Bihor, la începutul anului 2008, în acelaşi an, la 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, preotul greco-catolic a blocat accesul preotului ortodox în biserică, deşi era în vigoare un protocol semnat de slujire alternativă. În aceste condiţii, credincioşii ortodocşi şi-au construit o nouă biserică, târnosită de Preasfinţitul Părinte Sofronie în data de 18 octombrie 2009, la doar un an de zile de la punerea pietrei de temelie.

Din toate acţiunile Episcopiei unite din Oradea, unilaterale, de provocare, se poate deduce reaua intenţie, dorinţa de exagerare rău voitoare, pentru a crea o falsă problemă şi, implicit, o imagine neadevărată cu privire la situaţia confesională din ţară, în criza evidentă de credincioşi, compensată prin pofta morbidă după lăcaşurile de cult construite de înaintaşii celor de astăzi, în majoritate ortodocşi, la fel cum şi înaintaşii credincioşilor care au ridicat bisericile au fost, la rândul lor, tot ortodocşi.

Atitudinile agresive din ultima vreme ale uniaţilor şi spectacolul dezonorant pe care îl promovează, arată incapacitatea de a intra în dialog, în condiţii normale, preferându-se umilirea şi intimidarea credincioşilor ortodocşi majoritari, prin folosirea jandarmilor (ca în timpul ocupaţiei habsburgice) şi a executorului judecătoresc. De altfel, chiar şi chemarea în instanţă a unei comunităţi creştine, fie şi în chestiuni patrimoniale, de către o altă comunitate creştină, este total străină duhului Evangheliei Mântuitorului Hristos Iisus. Dumnezeu să vadă şi să judece! (sursa: Basilica)

Vezi si reportajul ASTRADROM: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/04/biserica-greco-catolica-are-rolul-clar.html

Prezentare in presa locala:
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/scandalul-bisericii-din-vasad-episcopia-ortodoxa-acuza-sefii-episcopei-greco-catolice-de-minciuna-si-incapacitate-de-dialog–101258.html

Despre dialogul dintre cei doi ierarhi (un articol mai vechi – intrunirea de la manastirea Sfânta Cruce): http://www.realitateabihoreana.ro/content.php?c=articole&id_categorie=6&articol_id=2228&p=69
Vedeti si reportajul realizat de ASTRADROM despre rolul greco-catolicismului in Romania: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/04/biserica-greco-catolica-are-rolul-clar.html

Nota noastra:

E buna luarea de pozitie a Episcopiei Oradiei, dar cu cine facea, oare, PS Sofronie, slujba de Boboteaza acum 4 ani, incalcand flagrant canoanele ortodoxe, smintind poporul si contribuind la unul din cele mai mari scandaluri ale ortodoxiei? Exact cu cel care acum nu ii mai raspunde la amabilitati! Seful unitilor pe plan local, Virgil Bercea!

Iata, acum s-a stricat “prietenia” si iata, sa fie clar pentru toti la ce rezultate bune duce laxismul ortodocsilor, diplomatia, concesiile ecumeniste!

Vor invata oare ceva episcopii nostri tentati de ecumenism din acest incident?


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Greco-Catolici (Uniatia), PS Sofronie Drincec, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “Prozelitism si abuz greco-catolic la Vasad-Bihor: BISERICA RETROCEDATA CATOLICILOR INTR-UN SAT DE ORTODOCSI. Episcopia Oradiei ataca “POFTA MORBIDA” a UNIATILOR dupa locasurile de cult ortodoxe!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: SATUL NADĂȘ la “Jocuri de putere” (VIDEO) – Rares Bogdan, Marcel Barbatei si localnicii despre JAFUL STRIGATOR LA CER AL RETROCEDARII ABUZIVE A UNUI SAT INTREG sau Cum sa stergi Transilvania de pe harta României, jefuindu-i pamantul,
  2. Pingback: MANASTIREA BIXAD RETROCEDATA GRECO-CATOLICILOR si pe cale sa fie EXECUTATA SILIT cu trupe jandarmi si politie dotate cu pusti cu gloante de cauciuc! Staretul Emanoil Rus: “NOI NE APARAM BISERICA, APARAM BISERICA NEAMULUI” - Recomandari
  3. Pingback: Se repeta istoria agresiunii uniate din Ardeal? CAZUL RETROCEDARII MANASTIRII BOXAD [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare