RUSIA cere abandonarea SCUTULUI anti-racheta al SUA

1-06-2011 1 minut Sublinieri

Scutul anti racheta

Un oficial rus de rang înalt a cerut marţi Statelor Unite să “abandoneze imediat” proiectul de scut antirachetă din Europa de Est, pe motiv că “subminează” consolidarea încrederii între Moscova şi Washington, precum şi între Rusia şi NATO, relatează AFP.

Este necesar să fie abandonat imediat proiectul de creare pe viitor a unor sisteme de apărare antirachetăamericane în Europa, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma), Konstantin Kosacev, citat de aenţia Itar-Tass.

Aceste sisteme nu ameninţă Rusia, pentru că sunt concepute pentru a face faţă armelor specifice, rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, pe care Rusia nu le posedă“, a explicat Kosacev.

Dar unele iniţiative ca acestea subminează procesul de consolidare a încrederii între Rusia şi Statele Unite şi între Rusia şi NATO“, a adăugat el.

Statele Unite şi Varşovia au semnat în iulie 2010 un protocol care concretizează acordul Poloniei de a găzdui o componentă a viitorului scut antirachetă american din Europa, care nemulţumeşte Moscova.

O nouă etapă a fost atinsă la 3 mai, cu semnarea unui acord între Statele Unite şi România, pentru desfăşurarea unor elemente ale viitorului scut antirachetă în această ţară.

Moscova, care cere ca Washingtonul să o implice în acest proiect, a solicitat cel puţin garanţii potrivit cărora aceste instalaţii nu constituie o ameninţare pentru potenţialul său de disuasiune nucleară.

Statele Unite au anulat în septembrie 2009 un prim proiect de scut antirachetă, pus la punct de administraţia George W. Bush, care a generat nemulţumirea Rusiei, şi au anunţat o nouă versiune, mai puţin controversată, dar numeroase dezacorduri continuă să existe.

Rusia nu este de acord cu exercitarea presiunilor asupra statelor din regiunea Balcanilor pentru a adera la NATO, conform declaraţiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti.

Lavrov a reacţionat astfel la declaraţiile secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen care a spus că statele din Balcani trebuie să adere la Alianţă, pentru că aparţin structurilor euro-atlantice.

Credem că aderarea la organizaţii militare sau politice este un drept suveran şi nu trebuie să existe presiuni externe artificiale asupra acestui drept”, a spus Lavrov. De asemenea, oficialul rus a subliniat că statele care aderă la NATO devin automat membre al Consiliului NATO-Rusia.

Ministrul e explicat că nici unul dintre statele membre ale Consiliului NATO-Rusia nu trebuie să îşi consolideze securitatea naţională în defavoarea altora. „Acesta este un element-cheie al securităţii colective europene”, a spus Lavrov.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RUSIA cere abandonarea SCUTULUI anti-racheta al SUA

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Rusia ameninta cu dezvoltarea fortelor nucleare daca nu se cedeaza in privinta scutului antiracheta, SUA impune sanctiuni Iranului
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. TANDEMUL RUSIA-CHINA, UNIT SI IN PRIVINTA SIRIEI/ Israel va relua exercitiile aviatice in Romania din luna august
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Rusia vestejeste ”sfidarea nerusinata” a presedintelui Traian Basescu
  4. Pingback: SCANDALUL DIPLOMATIC ROMANIA-RUSIA: Dmitri Medvedev l-ar fi criticat dur pe Traian Basescu. Rusii nu se inteleg cu NATO nici in privinta Libiei
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare