RUSIA considera scutul de la DEVESELU “PERICULOS”/ Russia Today, CNN-ul Kremlinului, va emite si in ROMANIA/ Armata Rusiei se retrage de la granita UCRAINEI/ Campania electorala din MOLDOVA si POLITICA STRUTULUI. “O Rusie care are conștiința că pe termen lung nu va rezista, este o Rusie periculoasă pe termen scurt”

15-10-2014 4 minute Sublinieri

deveselu

sursa foto: sursazilei.ro

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa şi a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România, relatează Russia Today.

“Statele Unite îşi implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securităţii regionale, fie le ignoră pur şi simplu”, a declarat Gruşko, cu ocazia unei dezbateri publice desfăşurate luni la Moscova, potrivit agenţiei Interfax.

Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forţele Navale ale SUA au înfiinţat, astfel, la Deveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.

Gruşko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-şi recunoască greşelile politice şi să stopeze repetarea lor mecanică pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi situaţia securităţii în general. “Noi şi partenerii noştri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaştem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia şi Europa, iar acest lucru este extrem de periculos”, a subliniat diplomatul rus.

“Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort”, a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilităţii este imposibilă în Europa, a mai declarat Gruşko. “Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia şi regiunea Euro-Atlantică a eşuat”, a precizat acesta. […]/ integral pe gandul.info

LANSARE. Pagina de internet russiatoday.ro anunță începerea emisiei în limba română a postului de propagandă al Kremlinului, Rusiia today, peste 18 zile, scrie HotNews.ro.

Potrivit unei număratori inverse publicate pe site, care nu are alt continut pentru moment, până la lansarea televiziunii mai sunt aproximativ 18 zile.

Evenimentul zilei anuntă ca exista si un cont de facebook cu același nume. Cu lansarea postului pro Kremlin a fost asociat Dan Mușetoiu, ex-Money Channel.

Russia Today este considerat de occidentali un post de propaganda al Kremlinului. Russia Today este prima televiziune de ştiri în limba engleză din Rusia.

Militarii ruși mobilizați în Ucraina şi în zona frontalieră se retrag, a declarat astăzi secretarul de stat american, la finalul unei întrevederi, la Paris, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

“Trupele se retrag. Mai trebuie retras echipamentul greu, iar frontiera urmează să fie monitorizată si securizată”, a declarat Kerry a doua zi după anunțul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Dle Dungaciu, ați afirmat de mai multe ori că alegerile din 30 noiembrie vor fi geopolitice, nu politice. Ce aveați în vedere?

Un lucru pe care îl știam demult despre R. Moldova, respectiv că așteptăm alegerile parlamentare nu pentru a vedea ce doctrină politică va guverna republica, ci direcția geopolitică în care partidele de aici o vor duce. Despre asta va fi vorba și după 30 noiembrie: R. Moldova va fi cu Occidentul sau împotriva lui. Așteptăm alegerile parlamentare ca să vedem dacă de data asta vectorul occidental rezistă mai mult decât un mandat.

Nu e nimic nou sub soare!

Ba da! Războiul din Ucraina… Pe care, deocamdată, politicienii de la Chișinău se fac că nu îl văd, după o strategie deja specifică locului: dacă nu discutăm o problemă, se cheamă că ea nu există! Asta sesizase foarte bine George Fridman la conferința pe care a ținut-o la Chișinău cu ocazia lansării Fundației Universitare a Mării Negre. El spunea atunci că R. Moldova s-a învățat de multă vreme să nu i-a decizii ferme în ceea ce o privește sperând ca alții să ia o decizie în locul ei… Nouă în această campanie este confruntarea din Ucraina, războiul, care pentru populația republicii contează infinit mai mult decât ar reieși din campania politicienilor. Pentru populația din R. Moldova, războiul este o realitate concretă, plauzibilă și aproape palpabilă. Legăturile cu Ucraina – economice, sociale etc. – sunt reale și faptul că acum au intrat în criză subit transmite un mesaj că asta se poate întâmpla și în R. Moldova. Repet, chiar dacă politicienii nu vorbesc despre asta, oamenii vorbesc. De aceea mă aștept ca să apară și la nivel politici interesul pentru temă. Ceea ce se petrece parcă e o scenă de suprarealism. Ne comportăm de parcă războiul nu are nimic de-a face cu noi! În realitate, războiul acesta e lecția cea mai dură pe care realitatea regională ne-o servește fără nicio milă: în acest spațiu, nimic nu se poate construi temeinic, nici economic, nici politic, nici social, nici cultural – fără securitate. De aceea cred că această campanie va fi marcată, dincolo de dihotomia Est-Vest, de apariția pe agenda publică, pentru prima dată în mod serios, a problematicii de securitate, a statului de neutralitate a republicii și, mai ales, a temei NATO. Nu se mai poate evita așa ceva, nu mai putem continua să ne comportăm ca niște copii care cred că dacă duci mâinile la ochi și nu o mai vezi, respectiva realitate chiar a încetat să existe.

Cine credeți că va începe dezbaterea? ONG-urile, presa, politicienii?

ONG-urile din Chișinău nu vor face asta. Din păcate, fie că depinde de donori, care nu finanțează asemenea cercetări, fie că sunt foarte atente să nu deranjeze autoritățile fie, pur și simplu, nu cred în necesitatea unei dezbateri despre NATO. Cu mici excepții, tema NATO și a securității este absentă de pe agenda societății civile. Presa este și ea, de multe ori, atentă la comenzile politice, deci nu cred că de acolo poate pleca, deși mai există campanii de presă sau relatări pe tema asta, dar cu titlu de excepție. Tot politicienii trebuie să înceapă dezbaterea, căci fără ei nu va ajunge în niciun caz temă de campanie sau de interes public. Ei trebuie să dea semnalul, așa cum l-au dat și pentru integrarea europeană. Fără semnalul lui Vladimir Voronin din 2005 după care „avem voie să fim cu UE”, nu mai depășea 50% în sondaje opțiunea europeană niciodată. Așa va fi și cu NATO. E nevoie de vocea elitelor guvernamentale, care acum tac, „strategic”.

În ce măsură evoluțiile din Ucraina influențează evoluțiile din R. Moldova?

Într-o măsură foarte mare, și nu numai direct. Acțiunile Rusiei în regiune vor depinde clar de evoluțiile din Ucraina după alegerile parlamentare din 26 octombrie. Dacă vom avea la Kiev o majoritate solidă, un guvern funcțional care controlează situație și menține vectorul occidental, sigur că presiunea Rusiei pe R. Moldova va fi una furibundă. Moscova nu poate să-și permite să piardă totul în regiune, e singurul loc unde mai contează. Dacă Ucraina nu va reuși să stea în picioare și va intra într-o față de semi-colaps, Rusia va fi, probabil, mai temperată. Dar o Ucraină în semi-colaps va obliga R. Moldova să iasă cât mai repede din parteneriatul necâștigător cu Ucraina și să continue altfel drumul prooccidental. Oricât de paradoxal ar suna, în nici un caz nu e recomandabil să își pui multe speranțe în evoluțiile din Ucraina în acest moment. Oricare ar fi evoluția, Chișinăul trebuie să se pregătească de vremuri complicate. Este însă greu să credem într-o revenire rapidă a Ucrainei: încă negociează prețul gazelor cu Rusia, vine iarna, banii de la FMI presupun din partea Kievului reforme dureroase și cu efecte politice majore, separatismul va consuma și el energii etc. Iar în cazul unui guvern de coaliție, Moscova va face ceea ce a făcut după Revoluția Oranj: va juca cu o singură parte (partid) a Coaliției, o va blama pe cealaltă, uneia îi va face concesii, vor veni concesii la schimb, vor apărea tensiuni interne etc. E un joc pe care l-a practicat cu perechea Iușcenko – Timoșenko, iar guvernarea Revoluției Oranj a durat… 9 luni. Cred că același joc îl va face și pe viitor, chiar dacă acum rezistența la Rusia este incomparabil mai mare decât în 2004. O Rusie care are conștiința că pe termen lung nu va rezista, este o Rusie periculoasă pe termen scurt, care nu mai respectă nicio regulă. […]/ integral pe timpul.ro


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Dan Dungaciu, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “RUSIA considera scutul de la DEVESELU “PERICULOS”/ Russia Today, CNN-ul Kremlinului, va emite si in ROMANIA/ Armata Rusiei se retrage de la granita UCRAINEI/ Campania electorala din MOLDOVA si POLITICA STRUTULUI. “O Rusie care are conștiința că pe termen lung nu va rezista, este o Rusie periculoasă pe termen scurt”

  1. Presupun ca domnul Dan Dungaciu a cunoscut destul de bine doctrina militara a Romaniei in perioada dinainte de 1989.

    “Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu…”
    si
    “Republica Moldova devine aliat sau membru NATO”

    sunt doua evenimente care confirma strategia NATO=SUA (de pe timpul cind exista Tratatul de la Varsovia si cele 2 blocuri militarea cautau fiecare sa-l cucereasca pe celalalt) de a cuceri/controla spatiul (fost) URSS. Acum se SUA controleaza Ucraina, urmeaza sa ocupe Republica Modlova.
    Va intreb domnule Dan Dungaciu: care vor fi urmatoarele obiective militare din spatiul (fost)URSS ce urmeaza sa fie ocupate?

  2. “Rusia avertizează că va lua măsuri faţă de amplasarea scutului american antirachetă în România”

    Pt mine este clar ce masuri vor lua rusii : vor trimite o formatie de avioane de lupta(probabil din Crimeea), care vor survola Marea Neagra si vor ajunge rapid in zona Deveselu unde isi vor descarca (asupra bazei si implicit a locuitorilor)
    “pretioasa incarcatura”.
    Ce va face NATO (a se citi SUA)? Evident nimic (ne-o spune clar strategul lor, George Friedman) , ca doar n-or fi nebuni sa porneasca ditamai razboiul impotriva unui adversar redutabil pt o amarata de colonie ca Romania (sigur , ne vor transmite diplomatic un mesaj de condoleante pt populatia ucisa).
    Atunci cand ne vom intreba cum s-a ajuns la asemenea grozavii sa ne amintim ca un betiv si o catrastofa de presedinte a amenintat si atacat fara nici un temei Rusia (evident , la nivel de vorbe ,ca doar atat poate) mai ceva decat au facut-o SUA si NATO, si tot el impreuna cu mizerabila clasa politica au adus baze americane in Romania ( de unde astia n-o sa mai plece) si au hotarat infiintarea scutului de la Deveselu , cu gandul ca americanii le vor pazi burtile ca ei sa-si ia linistiti spagile.

  3. Sa nu uitam: azi Romania este o tara ocupata militar (de SUA) si economic (de corporatii si banci multinationale). Din punct de vedere militar afirm ca Romania nu putea sa se sustraga de la infiintarea de baze militare pe teritoriul ei. Cozile de topor si tradatorii de dupa 1989 care au condus Romania spre aceasta stare (de ocupatie) sunt doar unelte ce pot fi inlocuite oricind de cei ce le folosesc: in locul lui Brucan, Roman, Iliescu, Stanculescu, Basescu, Ponta puteau fi alti tradatori (ca asa este in istorie).
    Ma intreb care este vina mea ca Romania a ajuns in aceasta stare. Evident, pentru pacatele mele s-a ajuns aici. Nu i-am votat, dar trebuia sa fac ceva si nu am facut. Pe Brucan, Roman, Iliescu, Stanculescu nu-i consider votati: ei au ajuns la conducere prin lovitura de stat (cu teroristi de negasit dupa ce ne-au informat ca existau) impachetata in “alegeri demo(no)cratice”. Este necesar sa ne asumam responsabilitatile proprii si sa nu acuzam uneltele diavolului(cozile de topor si tradatorii) pentru ce nu am facut si trebuia sa facem noi. Dupa ce identificam ce avem de facut, sa estimam daca/ce putem face acum, sa ne rugam Domnului pentru ajutor si sa actionam. Stiu ca de la aceasta teorie pina la punerea in practica am niste dificultati pe care nu le pot depasi fara ajutorul Domnului si al semenilor.
    Doamne ajuta.

  4. In loc sa privim in stanga(occident) sau dreapta (Rusia) mai bine ne-am indrepta privirea spre cer, spre Dumnezeu, caci in vremuri de tulburare la Dumnezeu este nadejdea. Asa ar fi putut sa faca si conducatorii nostri, sa fi luat exemplul din trecut al marilor nostri conducatori. Tot vremuri tulburi au indurat si ei dar nu s-au vandut, nici pe ei, nici pe neamul lor dar nici pe Dumnezeu. Au ramas ca si exemplu si tot neamul ia urmat. Memoria sa stiti ca nu retine tradatorii, ei trec asemeni unui gand urat,vin si pleaca. Tot Dumnezeu ia ingaduit, poate ca sa ne intareasca. Sa nu nadajduim in lume si in ajutorul ei, sa privim in sus spre Dumnezeu si sa ne schimbam purtarile si astfel Dumnezeu ne va ocroti. Doamne ajuta.

  5. Pingback: Lectia ucraineana: DISOLUTIE STATALA SI PRABUSIREA ARMATEI/ De ce este FLANCUL ESTIC al NATO in pericol. MAREA NEAGRA SI STRAMTORILE: obiectivul primordial al RUSIEI - Recomandari
  6. Pingback: UPDATE – risc de tulburari sociale/ ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
  7. Pingback: TRANSNISTRIA ISI MOBILIZEAZA REZERVISTII/ Rusia amplaseaza o ESCADRILA de BOMBARDIERE in Crimeea drept replica la DEVESELU/ Gruparea paramilitara SECTORUL DE DREAPTA “supravegheaza” granita dintre Ucraina si Transnistria | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare