Diferenta intre propaganda si realitate: DATELE PERSONALE ALE 80% DIN POPULATIA COREEI DE SUD AU FOST FURATE!/ Atentie: cele mai VANATE date personale sunt cele de pe CARDURILE DE SANATATE/ Medicii de familie refuza achizitionarea cititoarelor

15-10-2014 3 minute Sublinieri

furt-date

sursa foto: yahoo.com

Sistemul de identificare națională din Coreea de Sud ar putea avea nevoie de o revizuire completă, după un furt masiv de date din 2004, scrie BBC News. Guvernul ia în considerare emiterea unor noi cărți de identitate tuturor cetățenilor cu vârste peste 17 ani, ceea ce ar costa miliarde de dolari.

Numerele cărților de identitate și datele persoane a aproape 80% din populație, potrivit estimărilor, din cei 50 de milioane de locuitori ai țării, au fost furate din bănci și alte ținte ale hackerilor, spun experții.

Reconstrucția sistemului ar putea dura un deceniu.

Circa 20 de milioane de oameni, printre care și președinta Park Geun-hye, au fost victime ale furtului de date de la trei companii de cărți de credit.

„Problemele au ajuns într-un punct în care este foarte greu să găsim o modalitate să le rezolvăm în totalitate”, a spus un cercetător în tehnologie Kilnam Chon pentru AP.

Există mai multe motive pentru care datele de pe cărțile de identitate au fost atât de ușor de furat:

Numerele de identificare au început să fie emise în anii 1960 și încă sunt emise pe același stil – primele cifre reprezintă data de nașterii, urmată de sex masculin sau feminin; folosirea lor în diverse sectoare fac ca aceste date să fie adevărate chei pentru hackeri, spun experții; dacă detaliile ajung pe mâna hoților, oamenii păgubiți nu au posibilitatea să le schimbe; guvernul a cerut utilizatorilor care voiau să aibă de-a face cu bănci online sau magazine online să folosească un produs Microsoft, Activex, pentru a oferi o semnătură digitală, dar criticii spun că era o simplă parolă care poate fi duplicată foarte ușor.

Vestea va pune într-o situație penibilă țara care are o reputație de una dintre națiunile care folosesc cea mai înaltă tehnologie din lume.

Circa 85% dintre sud-coreeni sunt online, mulți dintre ei cu acces la internet super-rapid. Populația deține 40 de milioane de smartphone-uri.

Nota noastra:

Aceeasi presa care da astfel de stiri preia fara discernamant si spirit critic propaganda autoritatilor despre cat de mult va creste siguranta datelor personale si cat de mult se va impiedica falsificarea actelor de identitate daca digitalizam toata structura administrativa si bagam acte electronice. Iata, insa, ca intr-una din tarile cele mai tehnologizate s-a ajuns la un incredibil furt de date personale! 

Toate deficientele sistemului ies la iveala: faptul ca CNP e folosit drept cheie de intrare pentru diverse baze de date a usurat treaba hackerilor; semnaturile digitale sunt usor de duplicat; tinerea datelor in baze de date interconectate, probabil, a facut ca acestea sa fie culese ca ouale din cuib etc.

In contextul introducerii cardurilor de sanatate si a dosarului electronic de sanatate, acest lucru ar trebui sa reprezinte un semnal serios de alarma, daca ne gandim ca cele mai vanate date personale sunt cele de sanatate! 

Informațiile medicale despre un pacient sunt de 10 ori mai valoroase pe piața neagră decât numărul cărții de credit a respectivei persoane, susțin experți în combaterea cyberinfracționalității, citați de Reuters. Aceste informatii se vor regasi in Romania pe cardurile de sanatate si in noul sistem informatizat.

Luna trecută, FBI-ul a avertizat furnizorii de asistență medicală să se păzească de atacurile cibernetice după ce una dintre cele din cele mai mari rețele de spitale din SUA, Community Health Systems Inc, a declarat că hackeri chinezi au pătruns în sistemul său de computere și au furat informațiile cu caracter personal a 4,5 milioane de pacienți.

Experții susțin că infractorii cibernetici vizează din ce în ce mai mult industria americană de asistență medicală, a cărei valoare totală se ridică la 3 trilioane de dolari, în condițiile în care multe companii folosesc încă sisteme informatice depășite, care nu au cele mai noi programe de securitate.

Datele vândute de hackeri includ numele, data nașterii, codurile de diagnostic și informații legate de facturare ale pacientului. Infractorii folosesc aceste date pentru a crea ID-uri false în scopul de a cumpăra echipament medical sau droguri care pot fi revândute, sau pentru a combina numărul unui pacient cu un fals număr de furnizor și a completa cereri contrafăcute către asiguratori, explică experții care au investigat atacurile cibernetice asupra furnizorilor de asistență medicală.

Datele furate pot fi vândute pentru 10 dolari fiecare, fiind de 10 sau 20 de ori mai scumpe decât un număr de card de credit din SUA, afirmă Don Jackson, de la PhishLabs, o companie specializată în combaterea cyberinfracționalității.

Dar, nu-i asa, romanii sunt mai tari decat sud coreeni si americani la sisteme informatice!

Cardul naţional de sănătate provoacă haos în sistemul santinar. Medicii refuză să îşi cumpere din bani proprii cititorul necesar bunei funcţionări a sistemului. În loc să găsească o soluţie, Casa naţională de Asigurări de Sănătate spune că va emite un ordin prin care îi va obliga pe doctori să îşi achizioneze aparatul necesar citirii cardurilor. La mijloc sunt încă pacienţii, care deşi au primit cardurile de sănătate, nu au ce face cu ele.

Distribuirea cardurilor de sănătate a început pe 19 septembrie. O parte au ajuns deja la pacienţi. Problema este că oamenii nu au cum să le folosească pentru ca unitaţile medicale nu au cititor de card.

Medicii de familie spun că statul şi-a făcut treaba pe jumătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a achiziţionat şi cititoare de carduri astfel că doctorii trebuie să plătească pentru îşi putea face meseria.

Medicii spun că preţul unui cititor de carduri variază între 12,5 euro şi 75 de euro, fără TVA. Pe de altă parte, reprezentanţii casei de asigurări de sănătate spun că preţul aparatului este de 5 euro.

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Diferenta intre propaganda si realitate: DATELE PERSONALE ALE 80% DIN POPULATIA COREEI DE SUD AU FOST FURATE!/ Atentie: cele mai VANATE date personale sunt cele de pe CARDURILE DE SANATATE/ Medicii de familie refuza achizitionarea cititoarelor

  1. Eu una nu mi-am ridicat cardul, iar o prietena care lucreaza la o firma maricica mi-a spus ca toti colegii ei sunt hotarati sa nu-si ridice cardurile.

  2. Si eu am hotarit mai demult sa nu ridic cardul si recomand oricui sa fac la fel.
    Doamne ajuta si ne miluieste.

  3. Doamne ajuta!
    Unii dintre noi nu au posibilitatea sa returneze prompt plicurile cu cardurile de sanatate,pentru ca se trezesc cu ele in cutia postala,sau direct in casa,impinse pe sub usa.Demersurile te duc apoi la dirigintele postei…ceea ce nu prea e bine…,caci biata persoana care a semnat cand ti le-a impins sub usa,ce va face?
    Poate puse intr-un plic si trimise pe adresa Casei de Sanatate din Bucuresti?
    Iertare.

  4. Sa speram ca da gres toata afacerea cu cardurile. Eu in State aveam un card cu banda magnetica. Mai mult o tsidula decat un card. Dar acum vor sa ne numere ca pe oi si sa ne duca la strunga. Nici macar la aia de tuns si muls, ci la aia de sacrificiu pe unii, ca altfel puneau ca americanii pe cardul de identitate optiunea care indica daca vrei sa donezi organe. Era macar pe fata.

  5. Pingback: Seful Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae: NU SUSTINEM CARDUL DE SANATATE SI DOSARUL ELECTRONIC!/ In ritmul actualului exod al medicilor, SPITALELE VOR DEVENI MUZEE/ Autoritatile pretind ca au distribuit peste 87% din carduri/ “ACCEPTAM REFUZUL
  6. Pingback: In ciuda sincopelor si a opozitiei medicilor, autoritatile vor sa faca utilizarea CARDURILOR DE SANATATE OBLIGATORIE de pe 1 februarie - Recomandari
  7. Pingback: APLR propune folosirea ADEVERINTEI DE ASIGURAT ca alternativa pentru cei care REFUZA CARDUL DE SANATATE - Recomandari
  8. Pingback: Seful CNSAS: “vom gasi o alternativa la card” - Recomandari
  9. Pingback: PROBLEMELE punctului de vedere formulat de Sinodul BOR asupra CARDULUI DE SANATATE - Recomandari
  10. Pingback: Punctul de vedere formulat de Sinodul BOR asupra CARDULUI DE SANATATE - Asociaţia pentru Libertatea Românilor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare