TRANSNISTRIA ISI MOBILIZEAZA REZERVISTII/ Rusia amplaseaza o ESCADRILA de BOMBARDIERE in Crimeea drept replica la DEVESELU/ Gruparea paramilitara SECTORUL DE DREAPTA “supravegheaza” granita dintre Ucraina si Transnistria

23-07-2015 3 minute Sublinieri

escadrila-bombardiere

Mobilizarea decretată în stânga Nistrului reprezintă o provocare periculoasă, au avertizat în cadrul unei emisiuni televizate mai mulți experți de la Chișinău. În regiunea transnistreană a început campania de mobilizare a militarilor în rezervă și de recrutare a tinerilor care nu și-au satisfăcut serviciul militar în termen.

„Felul cum este organizată mobilizarea ne dă de gândit că Tiraspolul vrea să-și extindă armata și mobilizează tineri cu studii superioare care au primit și gradul de ofițer. Nu este vorba de o pregătire de rutină, iar Chișinăul, prin serviciile sale speciale, trebuie să afle ce se întâmplă și să ia atitudine”, a afirmat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control, organism responsabil de securitatea în zona demilitarizată de pe Nistru, potrivit agenției IPN, citată de Agerpres.

Valeriu Cerba, prorector al Universității de Studii Europene din Moldova, consideră de asemenea că anunțarea mobilizării de către regimul separatist nu este întâmplătoare. „Decretul liderului separatist Evgheni Șeviciuk se încadrează perfect într-o gamă de provocări menite să destabilizeze situația”, a declarat acesta.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat nu demult că Rusia concentrează forțe militare la frontiera cu Ucraina. „Nu este exclus ca decizia lui Șevciuk să fi fost coordonată cu Moscova”, a mai adăugat Valeriu Cerba.

Declarațiile experților de la Chișinău intervin după ce presa locală a semnalat că în regiunea transnistreană a început mobilizarea militarilor în rezervă, un decret în acest sens fiind semnat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Un alt document prevede recrutarea în rândul forțele armate a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu și-au satisfăcut până acum serviciul militar în termen. Conform mass-mediei de la Chișinău, așa-numita armată transnistreană ar avea un efectiv de până la 7.000 de militari, iar 80.000 de soldați ar fi în rezervă.

De notat că Evgheni Șevciuk se află în aceste zile în vizită la Moscova, după cum anunță agenția transnistreană Novosti PMR. El s-a întâlnit luni cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, cei doi discutând probleme de „cooperare bilaterală”. În cadrul întâlnirii, „președintele Transnistriei a mulțumit părții ruse pentru sprijinul în menținerea păcii pe Nistru, subliniind importanța și eficiența operațiunii de menținere a păcii”, mai scrie Novosti PMR.

  • Hotnews: 

Rusia va amplasa in Crimeea o escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3, in replica la baza de la Deveselu/ NATO exprima ingrijorare

O escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3 cu raza lunga de actiune urmeaza sa fie desfasurata in curand in Crimeea pentru a consolida unitatea de aviatie de atac din peninsula (anexata in martie 2014 la Rusia), a declarat miercuri pentru agentia de presa Interfax o sursa din cadrul Ministerului rus al Apararii.

“In acest stadiu, s-a considerat suficienta amplasarea unei escadrile de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacitatile sale de lupta vor permite consolidarea semnificativa a acoperirii aeriene in apele Marii Negre si in regiunea riverana”, a afirmat responsabilul rus, sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.

“Aceasta este una din masurile luate ca reactie la instalarea pe teritoriul Romaniei a unei baze americane antiracheta”, a declarat interlocutorul Interfax, mentionand totodata ca raza de actiune a bombardierelor Tu-22M3 si a rachetelor sale se extinde mult dincolo de Marea Neagra. “Nu este exclus ca, pe viitor, grupul de bombardiere Tu-22M3 din Crimeea sa fie extins la un regiment”, a mai adaugat el.

Ministerul Apararii din Rusia a declarat marti ca baza de rachete (interceptoare) de la Deveselu, din Romania, parte a sistemului global antiracheta al SUA, va deveni tinta principala pentru mijloacele de atac rusesti in cazul unei agresiuni a SUA impotriva Rusiei, relateaza Interfax.

O alta sursa din cadrul aceluiasi minister a anuntat anterior ca la baza aeriana din Gvardeisk (Crimeea) va fi desfasurat in 2016 un regiment aerian, ce va fi dotat cu bombardiere strategice Tu-22M3.

In anii ’70 ai secolului trecut, Flota Marii Negre (a fostei URSS) avea in componenta sa Divizia 2 de Garda din care faceau parte trei regimente de rachete cu baza pe aerodromurile Veseloie, Gvardeiskoie si Okiabriskoie din Crimeea. Catre sfarsitul anului 1994, mai ramasese Regimentul aerian 943 din Veseloie. Doi ani mai tarziu, regimentul a fost, de asemenea, desfiintat. Dupa impartirea Flotei Marii Negre, Rusiei i-au revenit 19 bombardiere Tu-22M, iar Ucrainei – 20 de astfel de aparate de zbor.

Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca tinte terestre, maritime, in miscare si obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice si cu bombe cu focoase conventionale sau nucleare.

UPDATE: In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.

“Dupa cum au aratat ministrii de Externe ai statelor NATO in luna mai, a trecut mai mult de un an de cand Rusia a anexat in mod ilegal si nelegitim regiunea ucraineana Crimeea; noi nu recunoastem masura anexarii si cerem Rusiei sa o anuleze”, a declarat oficialul NATO, citat de revista Newsweek, transmite Mediafax.

“Condamnam planurile Rusiei de suplimentare a prezentei militare in Crimeea si suntem preocupati de intentiile de consolidare a capabilitatilor militare in regiunea Marii Negre, situatie care poate avea implicatii pentru stabilitatea regiunii”, a atras atentia oficialul NATO.

Gruparea ucraineana Sectorul Dreptei a instalat un punct de control la granita cu Transnistria

Gruparea ultranationalista ucraineana Sectorul Dreptei (Pravii Sektor) a instalat un punct de control la granita cu regiunea separatista moldoveana Transnistria, pentru a “opri contrabanda”, relateaza agentia rusa Tass, potrivit Mediafax.

“Un punct de control a fost organizat in apropierea localitatii Timkovo din regiunea ucraineana Odesa, pentru a controla granita cu Transnistria si a preveni contrabanda”, a scris duminica filiala din Odesa a gruparii ultranationaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat ca vamesii si politistii de frontiera ucraineni au o atitudine “pozitiva fata de cooperarea” cu organizatia ultranationalista. Gruparea a adaugat ca nu va opri pentru verificari masinile, ci va exercita un control public asupra activitatilor ofiterilor vamali.

Sectorul Dreptei se afla in spatele unui scandal legat de contrabanda in regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia.

La 11 iulie, membri inarmati ai gruparii extremiste, care este interzisa in Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor in timp ce discutau despre “redistribuirea sferelor de influenta” in Mukaceve. Extremistii au tras apoi cu arme automate si lansatoare de grenade asupra politistilor sositi la locul incidentului.

Ei au distrus mai multe masini de politie si au incendiat un punct de control al politiei rutiere si o benzinarie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise si alte 11 ranite.

Confruntarile armate cu fortele ucrainene au continuat cateva zile, generand temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia.

Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “TRANSNISTRIA ISI MOBILIZEAZA REZERVISTII/ Rusia amplaseaza o ESCADRILA de BOMBARDIERE in Crimeea drept replica la DEVESELU/ Gruparea paramilitara SECTORUL DE DREAPTA “supravegheaza” granita dintre Ucraina si Transnistria

  1. Daca Rusia ar amplasa scuturi antiracheta in Mexic si ar aduce armament greu, SUA ar sta cu mainile in san?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare