RUSIA crede ca ORICE ATAC ASUPRA IRANULUI ar fi o ”GRAVA EROARE”. Washington Post: un expert rus ar fi omul cheie din spatele ”ARMELOR NUCLEARE” IRANIENE

7-11-2011 1 minut Sublinieri
sursa foto: Ria Novosti

Rusia consideră că o intervenţie militară împotriva Iranului ar constitui o ”gravă eroare”. Aceasta este reacția ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la afirmaţia recentă a preşedintelui israelian Shimon Peres privind un eventual atac asupra Iranului. Nu este pentru prima dată când oficiali israelieni vorbesc despre un posibil atac asupra Iranului. Poziţia noastră este cunoscută: aceasta ar fi o gravă eroare, ce ar putea avea consecinţe imprevizibile”, a spus şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă comună cu omologul său irlandez, relatează Agerpres.

Serghei Lavrov consideră că problema nucleară iraniană, ca oricare alta a lumii contemporane, nu poate fi soluţionată pe care militară. ”Implicarea militară duce doar la multiplicarea victimelor şi a suferinţelor umane. Orice conflict poate fi soluţionat exclusiv pe baza principiilor aprobate de comunitatea internaţională în statul ONU. Utilizarea forţei este permisă doar în două situaţii: fie în caz de autoapărare, când un stat este atacat, fie la decizia Consiliului de Securitate al ONU”, a spus ministrul rus de externe.

În opinia sa, unica soluţie pentru eliminarea îngrijorărilor vizând Iranul este ”crearea condiţiilor pentru reluarea negocierilor între Teheran şi grupul celor şase mediatori (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania)”. Lavrov a adăugat că Rusia promovează de mai bine de un an propuneri concrete pentru depăşirea impasului.

Preşedintele israelian Shimon Peres a apreciat sâmbătă că ”un atac împotriva Iranului” din partea Israelului şi a altor ţări este ”din ce în ce mai probabil”. ‘Serviciile de informaţii din diverse ţări care supraveghează Iranul sunt îngrijorate şi îi presează pe liderii lor să avertizeze că Iranul este pe cale de a se dota cu arma atomică’, a declarat el pe canalul 2 al televiziunii naţionale, potrivit mass-media israeliene. Israelul a desfăşurat săptămâna trecută un vast exerciţiu de apărare pasivă, simulând un atac cu rachete convenţionale şi neconvenţionale în regiunea oraşului Tel Aviv, după ce a testat cu succes o rachetă balistică dotată cu un nou sistem de propulsie.

Un fizician nuclear rus ar fi putut juca un rol cheie in asistarea Iranului in a se apropia de dezvoltarea armelor nucleare, a afirmat Washington Post luni. Citand surse anonime ale diplomatiei si ale serviciilor secrete, ziarul afirma ca fostul expert sovietic Viaceslav Danilenco ar fi aratat iranienilor, timp de mai multi ani, cum se construiesc detnatoare de mare precizie, de genul celor folosite pentru o reactie in lant nucleara.

AIEA, Agentia Internationala de Energie Atomica a ONU, este asteptata sa prezinte un raport despre programul nuclear iranian in curand. Conform Washington Post, raportul ar indica faptul ca Iranul a continua testele de camp si simularile pe computer ce au ca scop dezvoltarea unor arme nucleare. Raportul ar arata ca Iranul nu ar fi construit o bomba nucleara dar ca ar avea toate informatiile tehnice de a crea una. Ziarul mai precizeaza ca Danilenco a avut un rol cheie in dobandirea acestor informatii. Expertul rus, contactat de AIEA, a declarat ca a participat la programul iranian doar in proiectele nucleare civile.

Nu exista nicio dovada ca autoritatile rusesti ar fi sstiut de activitatile lui Danilenco din Iran, a mai spus Washington Post. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Israel, SUA versus Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RUSIA crede ca ORICE ATAC ASUPRA IRANULUI ar fi o ”GRAVA EROARE”. Washington Post: un expert rus ar fi omul cheie din spatele ”ARMELOR NUCLEARE” IRANIENE

  1. Pingback: IRANUL, ACUZAT OFICIAL DE AIEA (ONU) ca detine capacitatea de a FABRICA ARME NUCLEARE. Presiunile pentru un nou razboi se intensifica
  2. Pingback: Seful Armatei Rusiei: RAZBOIUL CU IRAN AR PUTEA INCEPE PANA LA VARA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: SUA da ULTIMATUL pana in mai Iranului, Rusia pregateste plan de EVACUARE a rusilor din regiune - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Cabinetul de securitate al Israelului e pentru ATACAREA Iranului fara aprobarea SUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare