RUSIA: PROTESTE de strada MASIVE impotriva alegerilor. ”Revolutia garoafelor”? (VIDEO)

10-12-2011 3 minute Sublinieri

“Ruşine”, “Vrem alegeri corecte”, “Recunoaşteţi partidele de opoziţie”, “Anulaţi scrutinul!” se pot astăzi auzi răsunând amiază în Piaţa Mlaştinilor (Bolotnaia) din capitala rusă, în timp ce în aer aer se simte miros de garoafe albe, simbolul purităţii, iar în urechile manifestanţilor răsună acordurile melodiei “Casa noastră de nebuni votează pentru Putin, Casa noastră de nebuni va fi bucuroasă de Putin”.

Este modul prin care 20.000 de moscoviţi înţeleg să protesteze faţă de lipsa de corectitudine a ultimelor alegeri. În faţa lor impresionate forţe de ordine, masate special de către autorităţi, aşteaptă un prim semn de “tulburare civică”, pentru a “restabili” ordinea. Monitorul Oficial din Rusia publică astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor legislative din 4 decembrie, confirmând victoria partidului la putere, Rusia unită, cu 49,32% din voturi. Opoziţia se pregăteşte să adune mii de manifestanţi pentru a denunţa fraudele de la alegeri, relatează AFP.

Organizatorii – amestec heteroclit de mişcări politice, sociale şi civice – au anunţat că au primit autorizaţie de la primăria moscovită pentru o manifestaţie de până la 30.000 de persoane într-o piaţă din centrul oraşului. Vineri seară, aproape 35.000 de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la această adunare din capitală, prevăzută să aibă loc în intervalul orar 10h00 – 14h00, potrivit paginii de Facebook “Manifestaţie pentru alegeri corecte”. Unii lideri ai opoziţiei vor să se adune în Piaţa Revoluţiei, în apropierea Kremlinului, şi să mărşăluiască apoi spre locul de întâlnire al celorlalţi.

La această oră, aproximativ 20.000 de moscoviţi s-au reunit sâmbătă după-amiază în Piaţa Mlaştinilor (Bolotnaia) din capitala rusă, unde sunt aşteptaţi peste 30.000 de manifestanţi la un miting de contestare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.Străzile ce duc spre piaţă sunt mai aglomerate ca oricând, şiruri întregi de protestatari, majoritatea tineri, îndreptându-se spre locul manifestaţiei, unii cu flori în mână şi panglici albe în piept. Sute de persoane continuă să vină la miting.

Garoafe albe vs. scuturi câini şi bastoane

“Nu doresc violenţe la acest miting. Albul este simbolul purităţii, iar eu port această panglică albă în semn că vreau alegeri corecte, ‘curate’. Sper ca în urma acestui protest, conducerea ţării va înţelege că ar fi mai bine să anuleze rezultatele alegerilor şi să organizeze un nou scutin, care să favorizeze dezvoltarea democraţiei”, a declarat, pentru Agerpres, Stanislav Sajin, de 27 de ani. “Aceste garoafe albe arată că merg cu intenţii paşnice la miting“, a afirmat o altă participantă la protest, Anna, de 24 de ani.

În piaţă, atmosfera este una liniştită, se aude melodia “Casa noastră de nebuni votează pentru Putin, Casa noastră de nebuni va fi bucuroasă de Putin”, lansată în primăvara acestui an. Tinerii au ridicat lozinci cu mesaje “Ruşine”, “Vrem alegeri corecte”, “Recunoaşteţi partidele de opoziţie”. Mulţimea este înconjurată de poliţişti cu câini, iar în apropierea pieţei se află mai multe autobuze ale poliţiei şi câteva buldozere.

Parchetul din Moscova a avertizat organizatorii şi participanţii împotriva oricărei depăşiri a cadrului acceptat pentru protest, care ar obliga poliţia să “ia măsurile necesare pentru a asigura menţinerea ordinii“. Încălcările vor fi reprimate “prin toate mijloacele legitime”, a anunţat premierul Vladimir Putin.


Proteste şi în Extremul Orient

Mii de persoane protestează şi în Extremul Orient rus, în cadrul zilei de mobilizare pentru denunţarea rezultatelor alegerilor desfăşurate duminica trecută. “Anulaţi scrutinul!”, au strigat circa 500 de manifestanţi la Vladivostok. La Habarovsk, tot în Extremul Orient rus, au protestat circa 400 de persoane. Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din Siberia, dar şi în regiunea Urali.

Mii de ruşi protestează de aproape o săptămână, contestând rezultatul alegerilor legislative. Circa 1.600 de persoane au fost arestate de poliţia din Moscova şi Sankt-Petersburg. Alegerile şi reprimarea manifestaţiilor au fost de altfel criticate îndeosebi de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania.

Manifestaţiile sunt fără precedent de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000. Până acum, în ultima săptămână, forţele de ordine au reţinut 1.600 de protestatari la Moscova şi Sankt-Petersburg. Demonstraţii de protest sunt prevăzute în alte peste 50 de oraşe, la Sankt-Petersburg, în Urali şi Siberia, manifestanţii cerând anularea alegerilor la care s-au înregistrat fraude masive, potrivit opoziţiei şi ONG-urilor.

Monitorul Oficial din Rusia publică astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor legislative din 4 decembrie, confirmând victoria partidului la putere, Rusia unită, cu 49,32% din voturi. Opoziţia se pregăteşte să adune mii de manifestanţi pentru a denunţa fraudele de la alegeri, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor apărute în Rossiiskaia Gazeta, care nu diferă practic de rezultatele preliminare publicate luni, partidul premierului Vladimir Putin va avea o majoritate absolută de 238 mandate din cele 450 în camera inferioară, Duma. În urma alegerilor, 92 de locuri au fost câştigate de Partidul comunist (19,19% din voturi), 64, de partidul Rusia dreaptă (centru-stânga, 13,24%) şi 56, de Partidul liberal-democrat (naţionalist, 11,67%).

Update 13:30Organizatorii protestului susţin că sunt circa 40.000 de oameni prezenţi la manifestaţie. Forţele de ordine, pe de altă parte, susţin că sunt circa 25.000 de oameni prezenţi în piaţă, conform Russia Today. De asemenea, există probleme cu reţeaua telefonică în Piaţa Bolotnaia, unde numărul utilizatorilor este foarte mare. Poliţiştii, detaşaţi în număr mare în centrul capitalei, au blocat principalele intrări în piaţă. 1600 de oameni au fost arestaţi în ultima săptămână în urma unor proteste similare. Rusia n-a văzut astfel de proteste în ultimii 20 de ani.

Rusia se pregăteşte de proteste fără precedent, la care sunt aşteptate zeci de mii de persoane, la Moscova dar şi în provincie, pentru a contesta victoria partidului lui Vladimir Putin la alegerile legislative din 4 decembrie, conform AFP. Una din mişcările de opoziţie din Moscova a indicat că a primit autorizaţie de la Primăria Moscova pentru a organiza în Piaţa Bolotnaia, în centrul oraşului, o manifestaţie cu până la 30.000 de participanţi. Organizatorii doreau iniţial ca mitingul să se desfăşoare în Piaţa Revoluţiei, aproape de Kremlin, dar autorităţile nu lasă mai mult de 300 de manifestanţi acolo.

Vineri seară, circa 35.000 de persoane anunţaseră că intenţionează să participe la acest miting la Moscova, sâmbătă de la ora 10:00 până la ora 14:00 (12:00 – 16:00 orele României), conform paginii de Facebook creată special pentru acest protest.  Manifestaţii asemănătoare sunt prevăzute în zeci de oraşe din provincie, la Sankt Petersburg, în Ural şi Siberia, pentru a cere anularea scrutinului. Manifestaţia este fără precedent de la sosirea lui Vladimir Putin, în 2000. De altfel, Putin a ameninţat că exagerările vor fi reprimate „prin toate mijloacele legitime”.


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “RUSIA: PROTESTE de strada MASIVE impotriva alegerilor. ”Revolutia garoafelor”? (VIDEO)

 1. Alegerile lui Putin, contestate cu garoafe albe
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-finale-in-rusia-partidul-lui-putin-victorie-cu-4932-din-voturi-957271.html

  Asta dacă mai e cineva care să aibă dubii cu privire la filiaţia acestor mişcări de protest. Incredibil cât de naiv a fost Putin şi câtă încredere a avut în popularitatea lui. Văd că acum insistă în greşeli şi umple moscova de trupe de ordine. Ori o vrea să coboare singur, pe mâna lui, la 10% până la alegerile din martie!

  Lupta în astfel de situaţii nu se dă pentru ordinea publică, pentru conformarea manifestanţilor ci pentru ASCENDENTUL MORAL (eng. moral high ground). Acest concept are valoare militară primordială recunoscută, fiind în acest caz, elementul central al strategiilor de luptă non-violentă. Ori Putin s-a mulţumit să denunţe ante-factum infuzia de capital şi numeroasele ong-uri care au pătruns în rusia cu câteva luni înainte de alegeri sub umbrela national endowment for democracy, schimbarea ambasadorului american la Moscova în octombrie, în persoana unui individ a cărui specialitate academică se referă la mijloacele subversive de luptă politică şi, post factum, să denunţe implicarea vădită a Departamentului american de stat în protestele “opoziţiei” (care opoziţie?) şi să aducă trupe masive de forţe de ordine în capitală.

  Îmi permit să spun că întreg aparatul guvernamental de securitate este un noob fără scuze.

  Dintre toate ţările cu pretenţii de democraţie, până la acest moment, singurul stat care a iniţiat demersuri de a interzice finanţarea alogenă a ONG-urilor, este.. ISRAEL.

  Încă odată, lupta este pentru delegitimizarea iniţiativelor de protest iar nu pentru conformizare. Totodată, delegitimizarea nu poate porni decât de la momentul în care statul se poate prezenta credibil ca fiind victima (ceea ce şi este de fapt), iar acest lucru este cu atât mai dificil cu cât vorbim despre state/societăţi pe deplin controlate de aparatul guvernamental ori în care liderul este prezentat ca un superman, o autoritate intangibilă, un despot desăvârşit.

  Dar nu victimizarea trebuie să fie punctul central al contramăsurilor ci ideologia/ideile/revendicările în baza cărora acestea se desfăşoară.

  Nu cred că Putin va avea succes şi cred că aceste proteste se vor prelungi până în campania prezidenţială, deoarece deocamdată “protestatarii” nu sugerează revendicări concrete, ceea ce implică aprofundarea/consolidarea imaginii lor de victime şi implicit, refuză aparatului guvernamental contramăsuri eficiente. Al doilea motiv al convingerilor mele este lipsa reprezentativităţii mişcărilor de protest care se legitimează prin însăşi “comuniunea” protestului, altfel ideologia fiind extrem de pestriţă, îmbinând comunişti, liberali, conservatori etc. Refuzându-se persoanlizarea mişcării de protest se evită angajarea în dialog.

  Îndrăznesc să cred că, în perioada următoare, în presa occidentală vor urma ample dezvăluiri despre modul brutal în care au reacţionat autorităţile, cu ţintă pe termen lung, în protestele de amploare care vor izbucni concomitent cu clipa în care Putin va câştiga prezidenţialele în martie. În acest moment nu se consolidează nici persoanlitatea protestului, nici ideologia, nici revendicările colective.. ci se consolidează doar “statutul de victimă”.. sămânţa adevăratei mişcări de protest, căreia încă nu i-a sosit momentul.

  Off topic.. mai îndrăznesc şi să intuiesc izbucnirea unor astfel de proteste colorate şi în Burma (primordial), Laos şi Cambodgia (eventual Tailanda.. prea o duc bine ei acolo cu reinventarea autarhiei), până în luna mai a anului viitor. 😀

  Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

 2. Deşi am mai vorbit despre acest subiect, de mai multe ori, riscând să vă agasez cu aceste prostii fără importanţă duhovnicească, pentru cei ce sunt interesaţi să observe concret desfăşurarea tactică a acestor confruntări, recomand următoarele lecturi succinte dar aplicate:
  On Strategic Nonviolent Conflict: Thinking About the Fundamentals
  The Role of Power in Nonviolent Struggle
  The Anti-Coup
  National Security Through Civilian-based Defense
  198 Methods of Nonviolent Action

  Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

 3. Imaginile din video cu fumigene sant din Grecia! Cat de jos coboara golanii astia de la Fox News al carui CEO este dupa cum se stie evreul Rupert Murdock.

  Nu cred totusi ca Putin este in pericol, mai degraba cred aceasta operatiune miseleasca l-a ajutat sa-si dea seama de unele slabiciuni pe care nu le-a luat in considerare si sa le corecteze pe viitor.

 4. Vedeti si:

  PROPAGANDA ALERT: FOX News Fakes MOSCOW Protest With Athens Clashes 12/8/11

  http://www.youtube.com/watch?v=OH6Xe9zqd7g&feature=related

 5. http://www.evz.ro/detalii/stiri/rusia-50000-de-oameni-au-invins-gerul-si-frica-protestand-contra-lui-putin-957381.html

  Schimbare de atitudine la televiziunile de stat

  Telespectatorii obişnuiţi ai unui post de televiziune controlat de guvern au fost surprinşi să constate, aseară, că buletinul de ştiri a început cu un reportaj despre manifestaţiile anti-Putin din centrul Moscovei. Informaţiile nu au mai fost cenzurate de data aceasta, fiind transmise imagini cu zecile de mii de oameni care s-au adunat pe străzi pentru a striga “Noi alegeri, noi alegeri!”, comentează publicaţia “New York Times”.

  “Zeci de mii de oameni s-au adunat pe străzi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor parlamentare, care, spun ei, au fost falsificate în favoarea Rusiei Unite”, a anunţat prezentatorul buletinului de seară, Aleksei Pivovarov, de la postul NTV.

  Televiziunea de stat a relatat despre demonstraţiile de protest aşa cum s-au petrecut acestea, spre suprinderea multor oameni. “M-au dat la televizor, pe programul 1 şi au spus că eu sunt liderul opoziţiei, ceea ce este deja un mare pas înainte”, a declarat Boris Nemţov, fost premier adjunct în anii ’90, care nu a mai apărut în programele televiziunii guvernamentale, decât la tribunal sau încătuşat, de aproape 10 ani. “Deja sunt sunat de la Washington şi sunt întrebat ce se întâmplă”, a mai spus Nemţov.

  Într-adevăr, pentru mulţi este încă neclar ce se petrece exact în Rusia în aceste zile, comentează sursa citată, referindu-se la schimbarea de comportament a televiziunilor de stat, ca fiind una dintre cauzele producerii confuziei generale.

  De o săptămână, în Moscova au loc unele din cele mai ample mişcări de protest contra liderului de la Kremlin, din ultimii ani. Totuşi, până ieri, majoritatea canalelor de televiziune controlate de guvern, dacă au relatat despre manifestanţi au susţinut că ar fi vorba despre rebeli şi infractori violenţi, înarmaţi cu cocteiluri Molotov.

  Alte proteste, în pregătire

  Unul dintre liderii opoziţiei, Vladimir Rizkov, a anunţat că noi proteste ar putea fi organizate în ajunul Crăciunului, dacă oficialii de la Kremlin refuză să anuleze rezulatele alegerilor. Manifestaţia a fost organizată cu ajutorul internetului şi a reţelelor sociale şi a depăşit estimările iniţiale de 30.000 de participanţi, precizează sursa citată.

  Demonstraţiile au avut loc, ieri, în peste 50 de oraşe, cu cel puţin 7.000 de oameni în stradă la St. Petersburg şi 4.000 în oraşul siberian Novosibirsk, în ciuda temperaturilor de -20 de grade Celsius.

 6. Se pare ca rusii sint impinsi spre razboi…si vai de cei care vor supravietui.Fard-ul ii maninca.

  In toate aceste stiri,care de care mai sumbre,se aude parca si glasul lui Iisus Hristos Dumnezeu:Pocaiti-va caci s-a apropiat Imparatia Cerurilor!
  ( Matei 4:17 )

 7. Pingback: PROTESTE IN RUSIA: ce spera opozitia anti-Putin? NEOLIBERALISMUL a la russe si spectrul unor SCHIMBARI DRAMATICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare