Iranul arata intregii lumii DRONA americana capturata (cu ajutorul Rusiei). Analistul Richard Silverstein: sunt sanse mai mari de 50% ca ISRAELUL SA ATACE IRANUL

10-12-2011 4 minute Sublinieri

O dronă de ultimă generaţie operată de CIA a ajuns în mâinile iranienilor la începutul lunii decembrie, iar regimul de la Teheran a găsit un motiv de laudă. Cum a fost capturat însă sofisticatul aparat? Un site din domeniul aviaţiei susţine că Iranul ar fi folosit tehnologie rusească. Moscova ar fi vândut Teheranului tehnologia cu care regimul islamic a interceptat şi a deturnat o aeronavă fără pilot RQ-170 Sentinel operată de CIA, care zbura deasupra Iranului, susţine site-ul AviationIntel.com.

Drona, care beneficiază de o tehnologie de ultimă oră pentru spionaj şi evitarea radarului, a ajuns la începutul lunii decembrie în mâinile iranienilor, iar aceştia s-au grăbit să se laude arătând lumii întregi imagini cu ceea ce ei spun că ar fi aparatul capturat. Tehnologia la care se referă site-ul AviationIntel.com se numeşte Avtobaza şi ar fi avut rolul de a detecta drona şi de a-i bruia comunicaţiile. Radarul a fost livrat iranienilor în luna octombrie, potrivit Russia Today.

Oficialii din Rusia şi China ar fi cerut de altfel Iranului permisiunea de a inspecta drona capturată, spune presa de la Teheran. Părerile experţilor şi oficialilor americani sunt mpărţite. În vreme ce cei mai mulţi spun că aparatul arătat de iranieni este chiar drona cu pricina, alţii susţin că este o înşelătorie. Drona nu ar fi rămas intactă în cazul în care ar fi fost deturnată şi obligată să aterizeze, spun aceştia din urmă.

Capabilităţile dronei sunt însă doar parţial cunoscute. Oficialii americani le ţin la secret. Preţul estimat al aparatului fabricat de Lockheed Martin este de 6 milioane de dolari. Drona a fost lansată iniţial în Afganistan şi botezată “Bestia din Kandahar”. Washingtonul de teme acum că iranienii ar putea beneficia de această tehnologie. Detalii despre zborurile avionului fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, au apărut în Kandahar, Afghanistan, în 2009. Drona a primit şi un supranume – “Bestia din Kandahar”.

Conform experţilor, este clar că avionul era utilizat în cadrul misiunilor agresive de colectare a informaţiilor despre programul nuclear iranian.

Ultimele luni au fost marcate de cresterea rapida a tensiunilor in jurul dosarului nuclear iranian. Mai multi oameni de stiinta iranieni au fost asasinati, cel putin doi virusi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran, explozii suspecte au distrus mai multe instalatii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice si o drona americana a fost capturata de Garda Revolutionara. Sunt aceste evenimente simple accidente, operatiuni sub acoperire ale Mossad si CIA ce urmaresc sa saboteze programul nuclear iranian sau primele semne ale unui razboi despre care vorbeste deja toata lumea?

“Israelul are capacitatea de a lovi Iranului, fara insa sa-i distruga complet centralele nucleare. Cel mult, un astfel de atac va intarzia programul nuclear al Iranului cu un an sau doi”, e de parere Richard Silverstein, autorul blogului Tikun Olam. Analistul, despre care se stie ca are contacte bine informate in armata israeliana, afirma ca “exista o sansa mai buna de 50% ca Israelul va ataca”, fiind convins ca oficialii de la Ierusalim nu vor cere aprobarea Washingtonului pentru a lovi instalatiile nucleare ale Iranului.

Adrian Novac: Cum ai descrie situatia actuala din Orientul Mijlociu? De ce Iranul este o amenintare pentru Israel, Statele Unite si Occident?

Richard Silverstein: Situatia este foarte, foarte primejdioasa, atat datorita “Primaverii Arabe”, cat si izolarii tot mai crescute a Israelului si a situatiei sale de paria in raport cu vecinii sai arabi. Iranul nu este o amenintare pentru Israel, SUA sau tarile occidentale. Insa aceste state cred acest lucru. Iranul ameninta puterea Israelului in regiune. O bomba iraniana (n.red. atomica) va forta Israelul sa imparta hegemonia cu Iran, lucrul pe care israelienii nu vor sa-l faca. Statele Unite sunt trase in aceasta situatie incurcata din cauza aliantei lor cu Israelul.

A.N.: Crezi cumva ca regimul iranian este mai extremist astazi decat in urma cu cativa ani?

R.S.: Nu, regimul iranian este pragmatic si rational. Israelul este la fel de extremist precum este Iranul. Israelul exacerbeaza problemele cu Iranul prin propria sa atitudine bataioasa si simtul inflamat al existentei pericolului national.

A.N.: Oficialii israelieni au declarat in repetate randuri ca un obiectiv principal al politicii externe este acela de a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare. Programul urmarit de Iran vizeaza chiar obtinerea de bombe atomice sau e vorba doar de un program cu scopuri civile, asa cum pretinde Guvernul de la Teheran?

R.S.: Nu stiu. Cred ca Iranul doreste sa realizeze sisteme care i-ar permite sa creeze o bomba nucleara daca isi simte existenta amenintata. Dar Iranul nu vrea sa produca o bomba in felul in care a facut-o Pakistanul, adica in mod deschis. Iranienii spera sa aiba capacitatea de a crea una, fara sa produca insa bomba cu adevarat.

A.N.: In ultimul an au fost cel putin trei explozii ce au vizat instalatii militare din Iran. Au fost acestea simple accidente sau rezultatul unui efort americano-israelian de a sabota incercarile Iranului de a-si dezvolta capacitatile nucleare?

R.S.: Exploziile au facut parte din razboiul acoperit impotriva Iranului dus de Israel si SUA, impreuna cu suporterii lor din MEK (n.red. Mujahedinii Poporului din Iran), aflati in interiorul tarii.

A.N.: Exploziile au venit in contextul asasinarii unor oameni de stiinta iranieni si al unui razboi cibernetic dur ce vizeaza incercarile Iranului de imbogatire a uraniului. Vezi o legatura intre aceste evenimente?

R.S.: Da, cu siguranta. Unitatea 8200 din cadrul Fortelor armate israeliene (IDF), care face cercetari pe marginea proiectelor de razboi cibernetic, a creat Stuxnet, cu ajutorul Statelor Unite. George W. Bush a oferit Israelului 300-400 de milioane de dolari in 2007 pentru a se angaja in aceasta campanie, acesti bani fiind cei care finanteaza proiectul. Asasinarea oamenilor de stiinta iranieni a fost realizata de cei din MEK, cu ajutorul Mossad.

A.N.: Au israelienii capacitatile militare de a lovi Iranul si de a-i distruge instalatiile nucleare?

R.S.: Israelul are capacitatea de a lovi Iranului, fara insa sa-i distruga complet centralele nucleare. Cel mult, un astfel de atac va intarzia programul nuclear al Iranului cu un an sau doi. Un atac va face mult mai mult rau decat va reusi sa previna.

A.N.: Crezi ca Israelul va merge mai departe si va lansa un atac impotriva Iranului fara a avea unde verde a celor de la Washington?

R.S.: Cred ca exista o sansa mai mare de 50% ca Israelul va ataca. Israelul nu va cere aprobarea Washingtonului, desi va spera ca, odata ce va lansa atacul, SUA se vor alatura acestui efort. Nu stiu daca presedintele Barack Obama se va alatura Israelului sau nu. Eram obisnuit sa cred ca nu o va face. Acum, nu mai sunt atat de convins.

A.N.: Care sunt sansele pentru declansarea unui atac impotriva Iranului? In opinia ta, este posibil un atac in acest moment?

R.S.: Bibi Netanyahu si Ehud Barak dau dovada de o nevoie megalomana de a salva Israelul si poporul evreu de la distrugerea iminenta (asta e viziunea lor, nu a mea). Ei cred ca Iranul este o amenintare existentiala la adresa Israelui si ca mullahii din Iran sunt intr-un razboi religios sfant cu toti evreii. Si mai important, Barak si Netanyahu vad Iranul ca pe o amenintare pe termen lung la dominatia Israelului in regiune. Israelul nu doreste sa-si vada propriile sale interese in competitie cu cele ale altei natiuni, asa cum e Iranul. Prefera sa fie “Regele maidanelor” (n.red. King of the Hill, in textul original).

A.N.: Crezi ca recentele proteste de la Ambasada britanica in Teheran au fost un raspuns la perceptia ca Iranul va fi atacat in curand militar de SUA sau Israel?

R.S.: Da, ele au fost menite sa reprezinta un avertisment pentru Marea Britanie si Statele Unite. Atacurile au esuat si au sfarsit prin a afecta Iranul, mai mult decat sa-l ajute.

A.N.: Statele Unite vor sta deoparte in situatia unui conflict armat? Va risca Iranul un conflict militar direct cu America?

R.S.: Sunt de parere ca lui Obama i-ar placea sa intre intr-un asemenea razboi daca crede ca nu-l va afecta din punct de vedere politic. Dar, in final, nu cred ca SUA se vor alatura unui astfel de atac. Opinia mea asupra acestui lucru s-ar putea schimba insa, mai ales dupa ce eram convins ca SUA ar opri un posibil atac israelian. In prezent nu mai cred acest lucru. Daca e necesar, Iranul e pregatit pentru un conflict armat cu oricine, inclusiv cu SUA. Iranul ar prefera sa nu intre intr-un astfel de razboi si va face mari eforturi pentru a-l evita. Dar, la urma urmei, Iranul nu este Saddam. Daca va fi inghesuit la colt de Israel si SUA, se va lupta si va provoca prejudicii intereselor noastre in cazul in care pornim razboi impotriva lor.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Iranul arata intregii lumii DRONA americana capturata (cu ajutorul Rusiei). Analistul Richard Silverstein: sunt sanse mai mari de 50% ca ISRAELUL SA ATACE IRANUL

 1. @costin a.

  Dumnezeule, poate…

  Le luam ca atare, ca opinii. Si, daca exista argumente contra afirmatiilor sale, le asteptam. Argumentele nu sunt ca e liberal si anti-Israel, ci ca ce spune nu are temei pentru ca X, y, deci z. Sa spui despre cineva ca scoate “elucubratii” doar pentru ca are o orientare ideologica nesuferita cam frizeaza bolsevismul sau politia gandirii. Noua ni s-a parut mai degraba ca spune generalitati si nimic important, cu adevarat, fara sa fie, insa, chiar lipsit de interes. Unele afirmatii se regasesc si in pozitii ale fostilor sefi ai Mossad sau ai altor oficiali israelieni (a se vedea trimiterile din Legaturi).

 2. O opinie interesanta:
  http://rt.com/usa/news/ron-paul-bush-iran-449/

  Ron Paul stopped in Ames, Iowa on the campaign trail on Thursday, and used some harsh words to explain President George W Bush’s reaction to the September 11 terrorist attacks.

  Specifically, the Texas congressman said that the former president was pretty happy about the events. After all, said Paul, the attacks served as pretext to finally put American troops overseas in what instantly became a justifiable reason for war.

  “Think of what happened after 9/11,” Paul told a crowd of around 1,000 in Ames this week. “The minute before there was any assessment, there was glee in the administration because now we can invade Iraq, and so the war drums beat.”

  What’s more, said the presidential hopeful, is that a decade later, the current administration is creating excitement themselves over what is erupting with enemy forces overseas.

  “That’s exactly what they’re doing now with Iran,” said Paul.

  Tensions between Washington and Tehran have been high for years, but talks of a budding nuclear program in Iran has America and its allies up in arms over what could be developing overseas. The loss of a high-tech American drone aircraft in Iran last week has only escalated a stand-off between nations, as Washington and Tehran bicker back in forth in the days since over what the craft was doing in the skies above Iran and whether or not Iran has actually recovered the craft.

  Paul has been a critic of both the Bush and Obama administrations, but speaking from the campus of Iowa State this week, revealed that the excuses that each president has used to embroil American forces in overseas skirmishes are eerily similar.

  “I think extremists have taken over,” said Paul. “They’re the ones that run the foreign policy and that convinced us as a country to go along with all these wars.”

  From Ames on Thursday, the National Journal reports that Paul’s audience was unperturbed by the statement. A reporter with the paper relayed the statements to the rest of the world by way of Twitter, in which one critic in particular, however, shares sentiments about the libertarian-leaning GOP candidate. Former Bush administration official Ari Fleischer fired back at Paul’s statements, saying simply, “The man is nuts.”

  Paul’s statements aren’t anything new for the libertarian icon, who has opposed the Bush administration’s reaction and response to 9/11 for some time. During a televised debate of Republican Party candidates earlier this year, Paul put the blame of the attacks on America itself, saying, “They attacked us because we have been over there bombing them for 10 years.”

  “If we think we can do that (occupy foreign lands) and not have retaliation, we are kidding ourselves.”

 3. admin, daca ce spune Ron Paul pe Russia Today despre George Bush, e “o opinie interesanta”, ma tem ca o discutie cu dvs nu are nici un rost. va lipseste discernamintul. sau am eu vreo atitudine care “frizeaza bolsevismul sau politia gandirii”, alegeti dvs. la revedere.

 4. @Costin a.:

  Aha… Bine ca e discernamant sa inghititi propaganda de doi lei a neoconservatorilor, aceasta struto-camila care nu este nici conservatoare nici ”cinstit” socialista, cum sunt fratiorii lor, democratii.

 5. Pingback: Iran: inca o explozie ce vizeaza programul nuclear? Ce-o fi cu parteneriatul strategic ROMANIA - TURCIA
 6. Pingback: Presa rusa: RUSIA S-AR PREGATI DE UN ATAC APROPIAT AL SUA SI ISRAEL ASUPRA IRANULUI. Rusii si-au mutat trupe langa Turcia
 7. Pingback: Ron Paul, posibil candidat republicat la presedintia SUA, acuzat ca vrea DISPARITIA STATULUI ISRAEL - Razboi întru Cuvânt
 8. Pingback: De ce ar fi IMINENTA bombardarea Iranului de catre Israel - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: AIEA acuza IRANUL de eventuale activitati nucleare MILITARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: SUA DA ULTIMATUM IRANULUI PANA IN MAI, Rusia pregateste un plan de EVACUARE a rusilor din regiune - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
 12. Pingback: Shimon Peres, presedintele Israelului, ameninta cu razboiul: TIMPUL IRANULUI A EXPIRAT! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: ISRAEL ISI PREGATESTE POPULATIA PENTRU RAZBOIUL CU IRAN. Se forteaza un atac inaintea alegerilor din SUA, Obama ar fi gata sa promite un atac pana in iunie 2013 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare