Rusia escaladeaza incidentul provocat de Rogozin: PREMIERUL MEDVEDEV VORBESTE DE SANCTIONAREA MOLDOVEI/ Rogozin cere “REACTII DINTRE CELE MAI DURE” fata de România/ “Republica DONETK” vrea ALIPIREA LA RUSIA/ “Desant american” la Bucuresti: NATO baga in seama, intr-un tarziu, Romania

13-05-2014 22 minute Sublinieri

CEHIA NU VREA TRUPE NATO PE TERITORIUL SĂU

DER SPIEGEL: BULGARIA, CAPUL DE POD AL RUSIEI IN UE

Coerenta Frantei: critica Rusia vanzandu-i nave de lupta MISTRAL

rogo

Intenţia lui Dmitri Rogozin de a survola spaţiul aerian românesc a fost o strategie a vicepremierului rus, spune jurnalistul Emil Hurezeanu. El spune că oficialul rus a vrut, de fapt, să pună la încercare autorităţile din România.

Un avion de-al lui Rogozin traversează repede România, pentru că a făcut o mică buclă. A ocolit Ucraina, a venit prin sudul Rusiei, adică prin Crimeea. Nu avea ce să faca în Bulgaria. Din Crimeea putea să treacă direct în Transnistria. A vrut să facă acest ocol ca să testeze vigilența bulgarilor și românilor. Și bulgarii, și românii s-au ținut de treabă”, a spus Emil Hurezeanu, în „Jurnalul de Seară”. 

>

Nota noastra: Emil Hurezeanu a mai spus ca e gresit sa il consideram pe Rogozin drept un fel de “clovn” al regelui, el fiind, de fapt, un foarte bun politician. Iesirile sale fac parte dintr-o altfel de diplomatie. De altfel, intors in Rusia, Rogozin a acordat un interviu cotidianului Kommersant, unde a explicat foarte serios repercusiunile pe care apropierea Moldovei de UE le-ar antrena din partea Rusiei.

  • Hotnews:

Dmitri Medvedev ameninta R. Moldova cu sanctiuni economice, dupa ce autoritatile de la Chisinau au perchezitionat avionul lui Rogozin

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizeaza Republica Moldova cu sanctiuni economice pentru ca autoritatile de la Chisinau au perchezitionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, informeaza agentia rusa Itar-Tass, citata de Mediafax.

In cursul unei intrevederi cu oficiali guvernamentali, Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia ar putea tine cont de acest incident “in cadrul cooperarii economice” cu Republica Moldova.

Ministerul de Externe de la Chisinau a anuntat, sambata, ca autoritatile moldovene au confiscat cutii continand “liste cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei” pe care oficialii rusi care s-au aflat la Tiraspol intentionau sa le transporte la Moscova. La randul sau, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca a adus la Moscova petitii adresate Rusiei pentru recunoasterea regiunii separatiste Transnistria.

Titus Corlatean: Avionul in care se afla Dmitri Rogozin a trecut fraudulos prin spatiul aerian romanesc

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a afirmat luni, la Digi 24, ca avionul in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a trecut in mod fraudulos prin spatiul aerian romanesc. Potrivit ministrului de Externe, cursa cu care se deplasa Dmitri Rogozin spre Chisinau era una privata si nu a primit acceptul de a traversa spatiul aerian al Romaniei.

“Cursa respectiva, care era o cursa privata, chiar daca avand o delegatie oficiala, avand un caracter special, a trecut in mod fraudulos prin spatiul aerian, probabil si bulgar, si romanesc cu o perioada scurta de tranzit in spatiul aerian romanesc avand aprobarea pentru deplasare aprobata de Eurocontrol, in mod fraudulos pentru ca intrebarile puse atat de bulgari, cat si de autoritatile competente romanesti – ROMATSA si Autoritatea Aeronautica – s-au dat raspunsuri evazive, a existat o intrerupere a comunicarii si chiar o minciuna cel putin in momentul in care s-a spus in mod explicit ca nu ar fi pe lista de pasageri”, a spus Corlatean, citat de Agerpres.

El a aratat ca in momentul in care a existat confirmarea clara a listei de pasageri pe care se afla si Dmitri Rogozin, fapt demonstrat si de prezenta vicepremierului rus la Chisinau, autoritatile competente romanesti au refuzat dreptul de tranzit al aeronavei respective dinspre R. Moldova.

Ministrul Corlatean a sustinut ca s-a folosit in mod fraudulos un truc, obtinandu-se dreptul de tranzit de la Eurocontrol pentru asa-zisa cursa privata, el subliniind ca in Romania nu a existat certitudinea listei de pasageri, motivand ca pilotul a refuzat sa dea raspunsuri in legatura cu aceasta lista. Corlatean a spus ca masura luata in cazul cursei respective a fost una fireasca si ca aceasta a corespuns regimului de sanctiuni adoptat de UE. El a aratat ca la propunerea sa Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene a condamnat luni, in concluziile adoptate privind situatia din Ucraina, declaratii si vizite de tipul celor facute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

“Profilul vicepremierului rus este unul cunoscut, stim ce a facut si inainte de a intra in cariera diplomatica si dupa aceea cea politica, dar in egala masura trebuie spus ca a depasit o linie rosie, a depasit fiind in acelasi timp subiect al regimului de sanctiuni – amenintarile la adresa Romaniei, la adresa Republicii Moldova, santajul pe care il practica cu Republica Moldova in sensul de a bloca, de a determina blocarea semnarii Acordului de Asociere, astfel ar urma sa fie adoptate masuri economice dure, drastice la adresa Republicii Moldova. Odata ce a trecut aceasta linie rosie, in mod necesar, MAE a adoptat o reactie publica foarte clara si astazi in cadrul CAE am ridicat acest subiect si iata cu un rezultat concret, o pozitie clara adoptata de ministrii de Externe din UE”, a spus Corlatean.

  • Mediafax:

Ponta, după avertizarea lui Medvedev faţă de Moldova: România trebuie să o sprijine cu atât mai mult

România trebuie, cu atât mai mult, să sprijine Republica Moldova în apărarea tuturor drepturilor sale suverane, a declarat, luni seara, premierul Victor Ponta, după ce premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat statul moldovean cu sancţiuni economice.

El a susţinut din nou, la România TV, că nu există niciun risc al unui conflict armat în ceea ce priveşte România.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Republica Moldova cu sancţiuni economice pentru că autorităţile de la Chişinău au percheziţionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, informează Itar-Tass. În cursul unei întrevederi cu oficiali guvernamentali, Dmitry Medvedev a declarat că Rusia ar putea ţine cont de acest incident “în cadrul cooperării economice” cu Republica Moldova. […]

Moscova consideră “neadecvată” reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la parada din Tiraspol

Moscova cataloghează “neadecvată” reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la sărbătorirea Zilei Victoriei în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează agenţia RIA Novosti în pagina electronică.

“Comunicatul despre aşa-zisa unilateritate a acestei vizite este lipsită de orice temei. Partea moldoveană ştie foarte bine că întâlnirile noastre la Chişinău nu au avut loc doar din cauza programului încărcat al autorităţilor Republicii Moldova – partea rusă şi-a anunţat disponibilitatea prin canale diplomatice în avans”, afirmă ministerul rus în comunicat.

O delegaţie compusă din oficiali de rang înalt, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin şi ministrul Culturii Vladimir Medinski, au efectuat o vizită în Transnistria pe 9 mai. Sâmbătă, delegaţia a fost blocată în Republica Moldova, după ce Ucraina şi România şi-au închis spaţiile aeriene pentru avionul cu destinaţia Moscova. Delegaţia a revenit la Moscova, ulterior, la bordul unui “avion de pasageri”.

Patru cutii cu semnături ale unor transnistreni pentru o petiţie prin care cer “unificarea cu Rusia” au fost confiscate în avion, potrivit parlamentarului rus Serghei Jigarev, care a făcut parte din delegaţie. Ministerul moldovean de Externe a anunţat că autorităţile moldovene au confiscat semnăturile pentru a le verifica legitimitatea.

“Asemenea acţiuni contrazic practica internaţională acceptată şi afirmaţiile autorităţilor molovene despre atitudinea lor constructivă faţă de Federaţia rusă”, apreciază ministerul rus. […]

Rusia ameninţă Ucraina cu măsuri simetrice dacă va mai bloca tranzitul avioanelor ruse

Agenţia federală rusă pentru Transporturile aeriene avertizează că Rusia ar putea adopta măsuri simetrice dacă Ucraina va continua să blocheze accesul avioanelor ruse în spaţiul său aerian, ca reacţie la interzicerea accesului aeronavei vicepremierului rus Dmitri Rogozin. 

“Dacă această practică de interizicere a accesului zborurilor ruse în spaţiul aerian ucrainean va continua, Rusia va adopta măsuri simetrice”, a declarat un oficial rus, citat de Itar-Tass. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, susţine că avioane militare ucrainene au forţat aeronava sa să aterizeze în Republica Moldova, după ce tocmai decolase de la Chişinău.

Potrivit Moscovei, Ucraina nu a acordat autorizaţie de tranzit pentru avionul lui Rogozin.

Ponta, după avertizarea lui Medvedev faţă de Moldova: România trebuie să o sprijine cu atât mai mult

România trebuie, cu atât mai mult, să sprijine Republica Moldova în apărarea tuturor drepturilor sale suverane, a declarat, luni seara, premierul Victor Ponta, după ce premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat statul moldovean cu sancţiuni economice.

El a susţinut din nou, la România TV, că nu există niciun risc al unui conflict armat în ceea ce priveşte România.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Republica Moldova cu sancţiuni economice pentru că autorităţile de la Chişinău au percheziţionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, informează Itar-Tass. În cursul unei întrevederi cu oficiali guvernamentali, Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar putea ţine cont de acest incident “în cadrul cooperării economice” cu Republica Moldova.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat, sâmbătă, că autorităţile moldovene au confiscat cutii conţinând “liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei” pe care oficialii ruşi care s-au aflat la Tiraspol intenţionau să le transporte la Moscova.

La rândul său, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat că a adus la Moscova petiţii adresate Rusiei pentru recunoaşterea regiunii separatiste Transnistria.

Vocea Rusiei: Dmitri Rogozin vrea o reacţie “foarte dură” la declaraţiile lui Victor Ponta

Reacţia la declaraţiile făcute de premierul României, Victor Ponta, privind posibilitatea trimiterii avioanelor militare pentru interceptarea unei aeronave oficiale guvernamentale a Rusiei, trebuie să fie una “foarte dură”, afirmă vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, citat de Vocea Rusiei.

“Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (…). Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure”, a declarat Rogozin.

Această situaţie a fost discutată luni dimineaţă cu ministrul de Externe Serghei Lavrov şi cu ambasadorul României în Rusia, fiind prezentată premierului Dmitri Medvedev, a adăugat Rogozin.

“Problema nu este siguranţa fizică a unei anumite persoane, problema este că au impus sancţiuni împotriva drepturilor cetăţenilor ruşi, inclusiv împotriva autorităţilor statului şi a reprezentanţilor Guvernului Rusiei, care au interdicţii de tranzitare a spaţiilor aeriene aparţinând acestor ţări”, a subliniat vicepremierul rus.

“Atrag atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei acestui politician român“, a scris Rogozin pe Twitter luni dimineaţă, trimiţând la o declaraţie a premierului român Victor Ponta preluată de site-ul http://moldnews.md/rus/news/67474. Mesajul apare atât pe contul de limba engleză, cât şi pe cel de limba de rusă, unde este urmat de o ironie la adresa premierului român, permisă de un joc de cuvinte în limba rusă:Ponţii cei duri şi poantele …”. […]

Războiul declaraţiilor între Bucureşti şi Moscova se înteţeşte după ce România i-a închis lui Dmitri Rogozin spaţiul aerian, atunci când vicepremierul rus se întorcea de la Tiraspol. Rogozin i-a răspuns azi lui Traian Băsescu, după ce şeful statului a pus afirmaţiile ameninţătoare ale oficialului rus la adresa României pe fondul consumului de alcool.

Șeful Comisiei de afaceri externe din Duma de Stat a declarat că vor urma represalii pentru statele care închid spațiul aerian pentru oficialii ruși. Aleksei Pușkov a declarat pentru RIA Novosti că „orice stat care întreprinde măsuri ostile față de Federația Rusă, inclusiv închiderea spațiului aerian, ar trebui să înțeleagă faptul că din partea Rusiei va urma un răspuns”. Oficialul de la Moscova nu a precizat însă ce înseamnă acest „răspuns” și în ce vor consta aceste represalii.

Ucraina și România au închis spațiul aerian pentru Dmitri Rogozin, care a participat vineri în Transnistria la Ziua Victoriei. Totuși, România i-a permsi acestuia să ajungă la Tiraspol, însă, la plecare, accesul oficialului rus nu a mai fost permis. Așa că Dmitri Rogozin a zburat înapoi la Moscova pe deasupra Ucrainei.

Premierul Victor Ponta crede şi el că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România. Şeful Guvernului îl critică însă şi pe Traian Băsescu. În calitate de şef al CSAT şi comandant suprem al Armatei, preşedintele ar fi trebuit să convoace o întâlnire în urma declaraţiilor oficialului rus, spune premierul.[…]

[…]

Situaţia care a declanşat schimbul de replici este una serioasă: închiderea spaţiului aerian.  Nu pot aprecia dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul 2 de sancţiuni, aşa cum le-a ordonat Consiliul European, sau ne aflăm deja în pachetul 3 de sancţiuni. Mi-aş imagina următorul lucru. Rogozin, la bordul unei aeronave Aeroflot (n.r.- compania naţională aeriană a Rusiei) către o ţară nemembră NATO, nemembră UE, către o ţară, să spunem, din Orientul Mijlociu, survolând teritoriul UE. Care-i soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord? Sau să-l laşi să treacă pentru că interdicţia pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul 2 de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse? Sau dacă Rogozin ar avea ca destinaţie o ţară membră a UE, la bordul unei aeronave Aeroflot. De ce spun Aeroflot? Pentru că Aeroflotul îi va vinde biletul lui Rogozin cu destinaţie Londra, Berlin sau Bucureşti. Nu cred că vorbim de stadiul acesta de sancţiuni, încât să întoarcem aeronava, la bordul căreia se află Rogozin, cu toţi cei 300 de pasageri ai ei. Cred că soluţia corectă este să laşi să aterizeze, descarci cei 300 de pasageri, pe Rogozin îl opreşti la frontieră şi-i spui: „Nenică, matale urci înapoi în avionul din care ai coborât şi te întorci înapoi de unde ai venit!“.

De asta nici nu am putut avea o poziţie oficială şi nu am nici acum. În Consiliu nu am stabilit că se trece şi la stadiul interdicţiei de survol. Pe de altă parte, inclusiv Departamentul meu juridic spune că se încadrează în interdicţie şi survolul, pentru că este pătrunderea în spaţiul aerian. Eu ştiu însă spiritul deciziei din Consiliul European. A vizat intrarea efectivă în frontierele terestre măsura interdicţiei. Sper ca astăzi în Consiliul Afaceri Externe se vor lămuri aceste lucruri. Ce faci cu un avion comercial? Luăm exemplul Aeroflot. Ştim că unul din cei supuşi sancţiunilor se află la bord. Ridici aviaţia militară, îl dobori? Sunt lucruri care trebuiesc gândite înainte de a se lua decizii. Survolul nu a fost discutat şi, în opinia mea mea, interdicţiile de survol intră deja în faza a treia dacă vor intra vreodată, pentru că va exista o nebunie a mişcării pasagerilor. Dacă aş fi  Federaţia Rusă aş spune tuturor celor patruzeci şi ceva de demnitari interzişi: „Urcaţi în avioane Aeroflot să vedem ce se întâmplă şi cu destinaţie Europa”. Să vedeţi ce trăsnaie ar ieşi. Aş trage o concluzie: e înţelegerea mea, nu critic modul cum s-a acţionat în cazul Rogozin. Nu m-a consultat nimeni, nu m-a întrebat care e părerea mea legată de acest lucru. Eram în teritoriu naţional, deşi pot fi contactat şi când sunt afară din ţară. Dar nu critic, pentru că nici UE nu are o poziţie limpede acum.

adtbVăd o urmă de reproş în faptul că nu v-a consultat nimeni.

Nici aici nu e un reproş, sunt mecanisme care funcţionează în afara preşedintelui, nu e preşedintele dumnezeul care se ocupă de fiecare acţiune. Trebuie să vedem care e viitorul plecând de la această premisă. Nu vreau să intru în contradicţie cu nimeni, înţelegerea mea cu privire la interdicţia pentru un număr de demnitari ruşi sau crimeeni se referă la interdicţia de a trece de frontieră prin controalele de frontieră: îl dai jos din avion, constaţi că e pe lista neagră, îl urci înapoi în avion sau rămâne în zona neutră, zona No Man’s Land. E înţelegerea mea, poate e greşită, vom vedea ce stabileşte CAE, care e interpretarea pe care o dăm şi o vom urma. Ridicăm MIG-urile, îl doborâm, ce facem? Eu am dat nişte consideraţii şi am fost reţinut, pentru că trebuie dată o interpretare la nivel european şi am dat exemplu cum ne ducem direct în stadiul 3. Interdicţia de survol afectează mişcarea liberă în Europa. E prea complicată şi ne trezim că ne pun persoane interzise în fiecare avion şi ne ridiculizează, nimeni nu o să doboare avioanele acelea.

În estul Ucrainei, au avut loc referendumuri, deşi Putin le-a cerut separatiştilor să nu le mai organizeze. A pierdut Rusia controlul? 

Foarte dificil de spus. Eu sunt un om care nu are încredere, de regulă, în acţiunile Rusiei, sunt şi imprevizibile şi vizând interese strict ale Rusiei. Dar îmi este foarte greu să accept ideea că Vladimir Putin ar fi putut să mintă comunitatea internaţională, să spună: noi le-am cerut să nu mai facă referendum, dar pe dedesubt să spună că a fost doar o declaraţie. Îmi e foarte greu să gândesc că un şef de stat poate lucra aşa. Cel mai facil lucru ar fi să spui:„ Putin ne-a minţit! I-a încurajat pe separatişti să meargă înainte!“  Dacă ar fi fost aşa, serviciile de informaţii ar fi trebuit să prindă nişte probe că a existat un limbaj dublu. Însă, în colaborarea noastră, nu am primit un asemenea semnal. Eu nu exclud şi posibilitatea ca Moscova să nu controleze integral ce se întâmplă acolo. Lucrurile ar putea fi undeva la mijloc.

V-aţi uitat la Eurovision?

Nu. (râde)

Acolo a fost multă politică. Reprezentantele Rusiei au fost huiduite la scenă deschisă. Este vorba de ciocnirea între culturi. 

Sincer, nu-mi plac aceste cancanuri politico-culturale. Mă simt depăşit de subiect. Această ciocnire între culturi nu e una atât de cinstită, pentru că, spre exemplu, şi România are abordarea democratică la nivel politic, legată de drepturile omului şi de respectul pentru opţiunile fiecăruia. Va mai dura până când populaţia României să accepte tot ce se înţelege prin drepturile omului, inclusiv libertăţile sexuale. Nu aş spune că e o ciocnire care trage o frontieră între poziţia poporului rus şi a popoarelor din UE. E şi o zonă de interferenţă, deci nu aş considera-o o ciocnire, ci o abordare a lui Putin, care reprezintă opţiunea poporului rus, iar abordarea noastră priveşte la drepturile omului.

[…]

  • Mediafax: 

Separatiştii ucraineni anunţă o VICTORIE masivă la referendum: Peste 89% din votanţii regiunii Doneţk s-au pronunţat pentru independenţă. Toate voturile au fost numărate

Mii de ucraineni s-au prezentat duminică pentru a vota în referendumurile organizate de separatişti proruşi în Doneţk şi Lugansk şi contestate de autorităţile de la Kiev şi ţări din Occident. Separatiştii ucraineni anunţă o victorie masivă la referendum, fără să aştepte rezultatele complete. Toate buletinele au fost numărate, iar rezultatele referendumului care a avut loc duminică la Doneţk vor fi anunţate către ora donetkrep16.00, ora Moscovei, (15.00, ora României), a declarat luni şeful comisiei electorale a separatiştilor din regiune.

UPDATE – Toate voturile exprimate în referendumul de la Doneţk au fost numărate – presă

Toate buletinele au fost numărate, iar rezultatele referendumului care a avut loc duminică la Doneţk vor fi anunţate către ora 16.00, ora Moscovei, (15.00, ora României), a declarat luni Roman Liaghin, şeful comisiei electorale a separatiştilor din regiune, pentru agenţia rusă Itar-Tass.

“Toate buletinele au fost deja numărate”, a spus el, adăugând că 89,7% dintre participanţi au votat în favoarea independenţei “republicii populare Doneţk”, 10,19% au votat împotrivă, iar 0,74% din buletine au fost invalidate.

“Acum aşteptăm sosirea protocoalelor de la secţiile de votare. Totul depinde de livrare. După ce le primim vom compara protocoalele cu datele transmise Comisiei electorale centrale”, a adăugat el.

Comisia “speră să finalizeze verificarea protocoalelor până la ora 15.00, ora Moscovei (14.00, ora României) şi să anunţe rezultatele într-o conferinţă de presă”, a mai spus acesta.

UPDATE – Separatiştii ucraineni anunţă o victorie masivă la referendum, fără să aştepte rezultatele complete

Separatiştii proruşi din bazinul Donbas (estul Ucrainei) au revendicat duminică o victorie masivă la referendum, fără să aştepte rezultatele complete, care vor fi anunţate luni. Primele rezultate ale scrutinului au fost anunţate duminică seara doar pentru regiunea Doneţk, una dintre cele două (alături de Lugansk) unde a avut loc referendumul. Rezultatele din Lugansk sunt aşteptate luni în jurul prânzului.

UPDATE – Peste 89 la sută din votanţii regiunii Doneţk s-ar fi pronunţat pentru independenţa faţă de Ucraina

“O proporţie de “89,07 la sută au votat pentru şi 10,19 la sută împotrivă. Acesta poate fi considerat drept rezultatul definitiv”, a declarat Romaj Liaghin, şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87 la sută, potrivit lui. “A fost foarte uşor să numărăm buletinele de vot, doarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut”, a subliniat el. Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiaşi surse.

Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării. La Kiev, Ministerul de Externe a anunţat că referendumurile organizate în estul ţării sunt o “farsă” finanţată de Rusia. “Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit ministerului.

Rezultatele vor fi cunoscute începând de luni, a anunţat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale. În bastionul rebel Slaviansk, rata de participare este de 80%, a declarat la rândul său primarul autoproclamat Viaceslav Ponomarev, care s-a declarat “satisfăcut”. Potrivit Irinei Markina, o membră a Comisiei Electorale Locale, “practic toate circumscripţiile” au votat masiv în favoarea independenţei.

Referendumurile au avut loc într-o atmosferă relativ calmă. La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În schimb, în oraşul Svatove (20.000 de locuitori), situat în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, în pofida faptului că zeci de bărbaţi înarmaţi l-au vizitat pentru a încerca să-l convingă să renunţe la decizia sa.

“Datoria mea este să contribui la respectarea legii ucrainene. Populaţia trebuie să îşi exprime opinia într-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum”, a declarat el pentru AFP.

Doar la Krasnoarmiisk, un oraş de 65.000 de locuitori situat la vest de Doneţk, bărbaţi înarmaţi au intrat în clădiri oficiale şi au întrerupt desfăşurarea referendumului.

Ministerul ucrainean de Externe a amintit duminică dimineaţă că, potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul ţării pledează pentru menţinerea unităţii Ucrainei.

“Rezultatele referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu există niciun mijloc pentru a verifica participarea” la vot, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt. Marele puteri au adoptat deja sancţiuni împotriva Rusiei şi ameninţă că le vor spori în cazul în care Moscova va împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai. “Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaşte rezultatele”, a anunţat duminică Maja Kocijancici, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Preşedintele francez François Hollande a denunţat la rândul său consultările “false”, “nule şi neavenite” organizate de separatişti proruşi la Doneţk şi Lugansk. “Ceea ce contează pentru mine, singurele alegeri care contează, sunt cele de la 25 mai, alegerile care vor permite desemnarea preşedintelui întregii Ucraine”, care “va fi singura autoritate legitimă”, a precizat şeful statului francez. Potrivit secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, Rusia nu şi-a retras trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, în pofida unor promisiuni în acest sens.

Confruntările armate care au avut loc în ultimele două săptămâni în estul şi sudul Ucrainei s-au soldat cu zeci de morţi. […]

Rusia “respectă” expresia voinţei ucrainenilor din est, anunţă Kremlinul. OSCE: Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului din Ucraina

Rusia a anunţat luni că “respectă” voinţa exprimată de ucrainenii din estul ţării la referendumurile organizate duminică şi contează de acum pe un “dialog” între regiunile separatiste şi Kiev.

UPDATE 15:12 – Preşedinte OSCE: Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului din Ucraina

Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului organizat în estul Ucrainei, limitându-se să spună că doar le respectă, notează preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, citat de AFP.

“Aţi văzut reacţia Rusiei în această dimineaţă: a anunţat că respectă, dar nu că recunoaşte referendumul. Nu a avut loc o recunoaştere a rezultatelor, acest lucru este important”, a declarat Burkhalter.

Burkhalter s-a declarat “convins” de voinţa separatiştilor ucraineni, a Kievului şi Moscovei de lansare a unui dialog, insistând pe lansarea rapidă a negocierilor.

“Respectăm la Moscova expresia voinţei populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk şi plecăm de la principiul că punerea în aplicare a rezultatului referendumurilor (pe tema independenţei, n.red.) se va face civilizat, fără vreo recidivă a violenţei, prin dialog între reprezentanţii Kievului, Doneţkului şi Luganskului”, a declarat Kremlinul într-un comunicat.[…]

Lavrov: Moscova nu vede utilitatea unor noi negocieri internaţionale privind Ucraina

Rusia nu vede utilitatea unor noi negocieri internaţionale cu privire la criza din Ucraina şi consideră că o ieşire din această criză este posibilă numai prin dialog între Kiev şi reprezentanţii regiunilor din estul ţării, a declarat luni ministrul de Externe Serghei Lavrov. 

“Să ne reunim, din nou, într-un format cvadripartit, nu prea are sens”, a declarat Lavrov, răspunzând unei întrebări despre posibilitatea unei noi runde a negocierilor organizate în aprilie, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, care au condus la un acord vizând diminuarea tensiunilor din Ucraina.

“Nimic nu va funcţiona dacă opozanţii regimului nu sunt incluşi într-un dialog direct asupra unei ieşiri din criză”, a adăugat Lavrov.

“Noi dorim ca, în această etapă, în contextul în care actorii-cheie sunt de acord asupra principiilor ieşirii din criză convenite la Geneva pe 17 aprilie, să trecem la măsuri practice pe care trebuie să le pună în practică părţile implicate în conflict”, a continuat el.

“Republica Doneţk” cere unirea cu Rusia, “pentru restabilirea dreptăţii istorice”

Separatiştii din estul Ucrainei au cerut ca “Republica Doneţk” să devină parte a Rusiei, după referendumul proindependenţă considerat ilegal de către Kiev şi de Occident. “Noi, poporul Republicii Doneţk, proclamăm de acum înainte un stat suveran“, a declarat liderul separatist Denis Puşilin. 

“Pentru restabilirea dreptăţii istorice, cerem Rusiei să analizeze posibilitatea anexării Republicii Doneţk”, a continuat liderul separatist. Declaraţii similare au făcut liderii separatişti din regiunea Lugansk.

Statele Unite şi Uniunea Europeană nu recunosc referendumul separatist din estul Ucrainei

Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră ilegale referendumurile separatiste organizate în estul Ucrainei de către mişcări separatiste proruse, astfel că nu vor recunoaşte rezultatele. 

Statele Unite au denunţat un “referendum ilegal” care favorizează “diviziunile şi anarhia”. Nu recunoaştem referendumul ilegal organizat pe 11 mai” în regiunile Doneţk şi Lugansk, a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Uniunea Europeană nu recunoaşte referendumul “nelegitim” organizat în estul Ucrainei, a afirmat, la rândul său, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Băsescu: România nu ar recunoaşte niciun referendum al minorităţii româneşti din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Adevărul Live, că România nu ar recunoaşte niciun referendum al minorităţii româneşti din Ucraina, care ar cere alipirea la ţară, pentru că ar fi împotriva Constituţiei acestei ţări.

“Noi nu am recunoaşte niciun referendum al minorităţii româneşti din Ucraina, care ar cere alipirea la România. România nu ar recunoaşte aşa ceva pentru că ar fi împotriva Constituţiei Ucrainei, cum nu am recunoaşte un referendum pe teritoriul României, dacă i-ar da cuiva prin cap să facă un astfel de referendum”, a spus Traian Băsescu. la Adevărul Live.

Traian Băsescu a comentat şi referendumurile din estul Ucrainei, spunând că aceste referendumuri au fost compromise în mod fundamental. “În Ucraina nu sunt permise astfel de referendumuri, privind declararea independenţei, separatismul, federalizarea. Aceste lucruri se pot face numai prin negocieri între reprezentanţi ai populaţiei din est cu Kievul, privind un regim de autonomie”.

“România în mod categoric respinge să recunoască orice fel de separatism, în baza unui astfel de referendum. Cum credeţi că ar proceda România, dacă doamnul Dragnea ar spune că vrea să devină republică, şi i-ar convinge Dragnea să se facă republica Teleroman. Cum credeţi că ar reacţiona Bucureştiul? Nu ar recunoaşte aşa ceva”, a spus Băsescu.

Producătorii de armament încearcă să beneficieze de o reînarmare a Europei de Nord, declanşată de către criza ucraineană şi care ar putea, în opinia unor analişti, să determine restul continentului să-şi consolideze apărarea în faţa Rusiei.

Suedia a fost prima ţară care a anunţat, în aprilie, o creştere a cheltuielilor militare în următorii zece ani, ca răspuns la ocuparea Crimeei de către Rusia.

Polonia, angajată deja într-un efort formidabil de modernizare a forţelor armate, a anunţat că devansează cu doi ani un plan de achiziţionare a 82 de avioane fără pilot de diverse tipuri, urmând să le primească pe primele încă din 2016. Presa a evocat, de asemenea, lansarea unei licitaţii pentru elicoptere de luptă, dar care nu a fost confirmată.

“Avem o disensiune, în Europa, între ţările din Nord şi ţările din Vest, care încearcă să spună că criza va trece”, a declarat Jean-Pierre Maulny, adjunctul directorului Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice.

Franţa, spre exemplu, care a vândut în 2011 două portelicoptere de tip Mistral Rusiei, preferă să aştepte primele livrări, în octombrie, înainte să pună contractul în discuţie, în pofida presiunilor tot mai mari exercitate de către Washington în acest sens.

“Pentru moment, (contractul) nu este pus în discuţie, a declarat duminică preşedintele francez François Hollande.

Ţările din Europa de Nord au altă experienţă a puternicului lor vecin rus.

Anul trecut, Suedia, Finlanda, statele baltice şi Polonia au cerut în zadar ca Europa să-şi reorienteze strategia în domeniul Securităţii şi Apărării teritoriului, în cursul pregătirii summitului european din decembrie, notează Maulny.

Aceste state erau îngrijorate de consolidarea capacităţilor militare ruseşti în zona arctică şi de numeroasele survoluri şi manevre aeriene ruseşti.

“Dar, dacă va avea loc vreodată o intervenţie rusească în estul Ucrainei, este probabil ca schimbarea care a avut loc în ţările din Nord să se extindă în restul Uniunii Europene (UE)”, consideră el.

– Competiţie între industriaşi

Constrângerile de ordin bugetar reprezintă un obstacol în calea reînarmării, însă Maulny preconizează o “derogare”, prin scoaterea cheltuielilor cu armamentul din contabilitatea deficitului statelor.

Michael Clarke, de la Royal United Services Institute, un centru britanic de reflecţie, apreciază că “puterile europene din cadrul NATO probabil că vor cheltui mai mult în domeniul Apărării, deoarece Ucraina nu este o criză trecătoare, ci constituie o cotitură: a avut loc o modificare a frontierelor prin forţă“. Însă va exista un decalaj de unul-doi ani înainte ca deciziile cu privire la investiţii să se impună, în opinia sa.

Acest început al reînarmării alimentează competiţia între industriaşi americani şi europeni, bine plasaţi să răspundă crizei. Suedia, spre exemplu, vrea ca Saab, constructorul naţional de armament, să producă şi mai multe avioane de vânătoare de tip Grippen, submarine – împreună cu o filială a grupului german Thyssen Krupp Marine Systems – şi rachete de croazieră germano-suedeze de tip Taurus.

În Polonia, porţile sunt larg deschise pentru producătorii americani. “La o zi după intrarea ruşilor în Crimeea, americanii s-au repezit să facă propuneri atrăgătoare polonezilor”, notează Maulny, evocând o vizită a secretarului Apărării Chuck Hagel.

Preşedintele-director general al grupului Lockheed Martin, Maryllin Hewson, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Varşovia pentru discuţii despre apărarea antirachetă.

Grupul american Sikorsky concurează cu Airbus Helicopters şi grupul italian AgustaWestland pentru a furniza Poloniei elicoptere.

Însă, Varşovia, care i-a dezamăgit pe constructorii europeni în 2003 după ce a ales avionul de luptă american de tip F-16, a conchis, între timp, că o dependenţă exclusivă faţă de Washington nu este tocmai în interesul său, potrivit unor analişti de la IHS Jane’s.

“Programul de reînarmare (pentru perioada) 2013-2022 prevede achiziţii de la un eşantion larg de furnizori – şi anume din Statele Unite, Europa şi Israel – cu cea mai mare participare posibilă din partea industriei locale, cu scopul de a asigura mai multă autonomie pe termen lung”, se arată în studiul asupra pieţei întocmit de aceştia.

Laurent Fabius: “Nu trebuie să intrăm în război cu Rusia”

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a afirmat duminică faptul că o eventuală anexare a Ucrainei nu va fi acceptată, dar a exclus un “război cu Rusia”.

Nu putem accepta anexarea sau faptul că Ucraina să fie controlată sau invadată de Rusia, a afirmat ministrul francez de Externe, într-un interviu acordat duminică pentru Washington Post.

Pe de altă parte, nu trebuie să intrăm în război cu Rusia, a declarat Laurent Fabius, care efectuează până marţi o vizită în Statele Unite.

Întrebat în legătură cu adoptarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, Fabius a anunţat că acestea vor fi luate în calcul în funcţie de problemele care vor apărea în contextul alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Dacă acţiuni vor fi angajate pentru ca organizarea lor să devină imposibilă sau pentru a le răpi legitimitatea, noi va trebui să sporim sancţiunile, a dat asigurări el.

Cel mai interesant, spune ministrul, este că preşedinele rus, Vladimir Putin, a făcut apel la amânarea referendumului din estul Ucrainei.

“Într-un fel, el acceptă alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc la 25 mai în Ucraina. Pentru noi, alegerile prezidenţiale (din Ucraina) sunt foarte importante”, a subliniat Laurent Fabius.

  • Mediafax: 

Joseph Biden vizitează România şi Republica Cipru în perioada 20-23 mai – Casa Albă

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua vizite în România şi în Republica Cipru în perioada 20-23 mai, pentru a discuta în principal despre criza din Ucraina, anunţă Casa Albă.

În cursul acestui miniturneu, “vicepreşedintele Biden va discuta cu liderii celor două ţări despre reacţiile comunităţii internaţionale la intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile destabilizatoare” ale Moscovei, precizează Preşedinţia Statelor Unite.

“Vicepreşedintele Biden va discuta şi despre necesitatea aprofundării legăturilor economice” cu România şi Republica Cipru, în special în cadrul Acordului de liber-schimb SUA – UE, aflat în curs de negociere, continuă Casa Albă.

La Bucureşti, vicepreşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alături de soţia sa Jill, se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu militari români şi americani. Vicepreşedintele SUA va evidenţia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectivă a membrilor Alianţei Nord-Atlantice şi va mulţumi României pentru contribuţiile la securitatea regională şi globală.

Guvernul de la Nicosia a exprimat nemulţumire pentru sancţiunile economice impuse Rusiei, subliniind că aceste măsuri îi distrug economia. Biden ar urma să discute cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi despre negocierile sub egida ONU în vederea reunificării Insulei Cipru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-a făcut o invitaţie vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, pentru a veni în România, precizând că va veni şi şeful Pentagonului, dar nu a dorit să spună când va fi această vizită, pentru că s-a decis ca anunţul să se facă simultan cu Casa Albă. “Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Biden să vină în România, a dat o dată, dar am decis să dăm simultan comunicatele legate de această vizită”, a spus şeful statului. Traian Băsescu nu a dorit să spună când va avea loc această vizită, precizând că “este o chestiune de securitate”, dar a precizat că va veni şi şeful Pentagonului.

Potrivit şefului statului, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii doresc să îşi facă obligaţiile de parteneri strategici faţă de România.

Anterior, surse oficiale declaraseră pentru MEDIAFAX că vicepreşedintele SUA, Joe Biden, va veni săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta inclusiv despre situaţia din Ucraina. “Au fost discuţii pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt între România şi Statele Unite ale Americii dinaintea crizei din Ucraina, dar evenimentele recente au accelerat această întrevedere”, au arătat sursele.

Potrivit acestora, vizita lui Joe Biden în România este programată, la acest moment, pentru sfârşitul săptămânii viitoare, fără să fi fost încă anunţată oficial în ideea unor eventuale modificări de program de ultimă oră, şi ar urma să facă parte dintr-o serie de scurte discuţii şi cu oficiali din alte ţări din regiune. În urmă cu trei săptămâni, Joe Biden s-a aflat în Ucraina, pentru a exprima susţinerea Statelor Unite.

Directorul SRI a avut o întrevedere cu adjuncta directorului CIA

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a avut o întrevedere, luni, cu directorul adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a Statelor Unite ale Americii, Avril Haines.

Potrivit SRI, în cadrul acestei întrevederi, la care a participat şi conducerea Serviciului, a fost abordată evoluţia deosebită a parteneriatului dintre cele două servicii de informaţii cu accent pe dezvoltarea unor domenii de interes reciproc precum prevenirea şi combaterea terorismului, contracararea ameninţărilor transfrontaliere, contraspionaj şi securitatea cibernetică.

De asemenea, au fost abordate elemente privind securitatea regională şi internaţională în actualul mediu geostrategic precum şi evoluţia serviciilor de informaţii în lumea secolului XXI.

Preşedintele Traian Băsescu a primit-o, luni, la Palatul Cotroceni, pe Avril D. Haines, adjuncta directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), în cadrul întâlnirii fiind discutate situaţia din regiune şi buna colaborare dintre serviciile de securitate ale celor două ţări, conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Şi Guvernul a transmis un comunicat în care a precizat că premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la rândul său, luni, cu Avril Haines, adjunct al directorului Agenţiei Centrale de Informaţii, prilej cu care “s-au discutat aspecte ale evoluţiilor din regiune şi a fost evidenţiată excelenta colaborare între serviciile de informaţii din România şi SUA”.

Întâlnirea lui Ponta cu oficialul CIA a avut loc la Palatul Victoria.

Avril Dannica Haines a fost numită adjunct al directorului CIA la 9 august 2013. Între 2010 şi 2013, Haines a lucrat la Casa Albă, unde a fost consilier pe probleme de securitate. Înainte de a se alătura echipei de la Casa Albă, Haines, de profesie avocat, a fost consilier juridic la Departamentul de Stat.

În perioada 2007-2008, a fost consilier adjunct în cadrul Comitetului pentru relaţii externe al Senatului SUA. A studiat fizica la Universitatea din Chicago şi dreptul Georgetown University Law Center.

Republica Cehă nu doreşte să găzduiască trupe NATO pe teritoriul ei, în ciuda conflictului din Ucraina, a declarat ministrul ceh al apărării, Martin Stropnicky, într-un interviu publicat luni de agenţia Reuters. Poziţia exprimată de oficialul ceh contrastează puternic cu cea a unor alte state din regiune, precum Polonia şi ţările baltice. Însă el a acuzat de asemenea Rusia că duce o ‘campanie de dezinformare‘ în Republica Cehă şi în alte ţări europene cu privire la politicile şi obiectivele Moscovei în Ucraina.

În contextul sporirii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a declarat săptămâna trecută că Alianţa ar putea lua în calcul consolidarea prezenţei sale militare în ţările din flancul estic, unde ar putea disloca trupe permanente.

Oficialii polonezi au solicitat o astfel de prezenţă pe teritoriul ţării lor şi afirmă că lucrează la elaborarea unor propuneri practice care să fie discutate la summitul NATO din luna septembrie. 

În schimb, la Praga nu se manifestă aceeaşi dorinţă, responsabilii cehi motivându-şi poziţia prin trista amintire a invadării Cehoslovaciei de trupele Pactului de la Varşovia în anul 1968, chiar dacă acum soldaţii NATO ar veni cu acceptul său. ‘Fac parte din generaţia care a trecut prin experienţa staţionării a 80.000 de soldaţi sovietici în perioada de ‘normalizare’ (de după 1968) şi încă este o problemă de ordin psihologic’, explică ministrul Stropnicky. 

El precizează că guvernul din care face parte ar putea lua în discuţie o extindere a cooperării la capitolul instruirii armatei sau alte activităţi, dar nu şi staţionarea unor trupe străine.

Nu este pentru prima dată când Republica Cehă nu priveşte favorabil includerea sa în iniţiative militare ale NATO. Ca urmare a opoziţiei opiniei publice din această ţară, administraţia americană a renunţat la planurile de a instala acolo un radar în cadrul sistemului antirachetă. (Agerpres)

Guvernul german este îngrijorat din cauza influenței tot mai mari pe care Rusia o are asupra executivului bulgar, se arată într-un articol publicat de revista Der Spiegel și preluat de agenția bulgară Novinite.

Der Spiegel arată că Moscova își construiește la Sofia un cap de pod în UE. Potrivit săptămânalului german, relațiile dintre Rusia și Bulgaria sunt într-atât de apropiate, încât Moscova poate influența legislația adoptată la Sofia.

Mai multe rapoarte guvernamentale germane avertizează că o treime din economia bulgară este controlată direct de Moscova. Informația, scrie Der Spiegel, provine din surse din spionajul german.

Coaliția formată din Partidul Socialist Bulgar și din partidul minorității turce (Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți) ”este un adevărat ajutor pentru Moscova. Foste cadre ale Partidului Comunist, colaboratori ai poliției politice și oligarhi extrem de bogați din partidele aflate la guvernare fac afaceri cu oamenii lui Putin”, arată Der Spiegel.

Spre exemplu, este amintit faptul că, recent, au apărut informații despre corespondența secreta dintre Gazprom și Ministerul Economiei de la Sofia, prin care monopolul rus propunea o lege care să reglementeze construcția secțiunii bulgare a gazoductului South Stream. Modificarile legislative adoptate de parlamentarii puterii au făcut ca la construcția gazoductului sa nu poata avea acces terțe părți.

Der Spiegel arată că guvernul bulgar a ripostat la avertismentele Comisiei Europene legate de această legislație. În cele din urmă, a avut loc o întâlnire între comisarul UE pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, si ministrul bulgar al Economiei, Dragomir Stoinev. ”Dacă Bulgaria va decide asupra unor modificări legislative, atunci noi vom răspunde și vom face pașii necesari pentru a garanta compatibilitatea cu regulile UE”, a spus Oettinger.

În ciuda sporirii influenței ruse, Martin Schulz, candidatul socialiștilor europeni la șefia Comisiei Europene, a participat la Sofia la un eveniment electoral al Partidului Socialist aflat la putere, mai arată articolul publicat de Der Spiegel, în care se mai spune că fostul cancelar german Gerhard Schroeder va sosi și el la Sofia, peste o săptămână, pentru a sprijini campania partidului aflat la putere.

Informatiile publicate de Der Spiegel, citând surse din intelligence-ul german vorbind despre conexiunile oligarhilor și fostilor turnători bulgari cu Rusia lui Putin, vin în contextul în care, la București, adjunctul Victoriei Nuland (asistentul secretarului de Stat SUA pentru Europa și Eurasia) spunea că: “Țările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului (…) țările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”.

Franţa vinde Federaţiei Ruse două nave de război Mistral, pentru care va încasa 1,2 miliarde de euro. Este un contract pe care Parisul vrea să îl onoreze, în ciuda tensiunilor mari dintre Occident şi Rusia. Franţa susţine că cele două nave, care ar urma să fie livrate la toamnă şi în 2015, nu fac parte din valul de sancţiuni anunţate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Se pare că este o schimbare de poziţie survenită în ultimele două luni pentru că, în martie, ministrul de Externe Laurent Fabius spunea că Franţa ia în considerare anularea contractului cu Rusia în cazul unui al treilea val de sancţiuni.

Acum, Parisul se apără şi spune că va livra Rusiei doar structura navelor, nu şi încărcătura cu armament. Americanii critică Parisul pentru decizia luată, pentru că văd în ea o lipsă de fermitate a Franţei faţă de sancţionarea Rusiei. E o formulă diplomată de a spune că, de fapt, Franţa îşi urmăreşte interesul indiferent de circumstanţe.

În replică, Parisul spune că Statelor Unite le vine uşor să dea lecţii atât timp cât nu sunt afectate de sancţiunile impuse de Rusia. Dacă nu ar livra navele, Franţa ar trebui să achite costul acestora. 

Uniunea Europeană a decis luni să extindă lista cu sancţiuni punctuale vizând Rusia, constatând că tensiunile din Ucraina nu s-au diminuat. 13 nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor. Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.


Categorii

Basarabia, Bulgaria, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

66 Commentarii la “Rusia escaladeaza incidentul provocat de Rogozin: PREMIERUL MEDVEDEV VORBESTE DE SANCTIONAREA MOLDOVEI/ Rogozin cere “REACTII DINTRE CELE MAI DURE” fata de România/ “Republica DONETK” vrea ALIPIREA LA RUSIA/ “Desant american” la Bucuresti: NATO baga in seama, intr-un tarziu, Romania

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ Doroteea: “Nu suntem atat de puternici ca sa ridicam pretentii – oricat de indreptatite ar fi ele – si nici nu cred ca e nimeni dispus sa ne ajute sa recuperam ce ne apartine de drept.” – da, dar iata ca Ungaria, o tara pe jumatate cat Romania si cu o populatie tot pe jumatate, se agita – cu folos – si face ceva pentru provipnciile care considera ea ca i-ar apartine. Noi nu.

    @ Sapiens: crezi cumva ca cei care luptau in munti si sperau in anii 50 sa vina americanii, o faceau cumva pentru gazele de sist ? ori poate pentru casatoriile homosexuale ? femeia cu barba ? Pedepse penale pentru “minimalizarea holocaustului” ? Poate imi spui si mie ce legatura e intre lupta anticomunista si ce discutam noi acum ? Care comunisti ne ataca ? dar tu ai inteles ceva din postarile de pe RIC despre satanismul antihristic care cuprinde lumea ? Si care e promovat de americani si vest-europeni in primul rand ?
    Cine a provocat razboiul civil din Sieia si cine il alimenteaza ? Cine a provocat caderea lui Ianukovici si prin ce metode ? Aia de la Blakwater, sunt cumva acolo ca sa promoveze drepturile omului ? Cine a bombardat Sebia in noaptea de Inviere, 1999 ?

  2. @Obrenovici:\

    asa e. Ungaria face si, da, si noi ar fi trebuit sa facem. Si ar trebui sa facem! Aici sunt de acord. Ungaria a profitat de pace si a stiut sa isi faca prieteni. Si sa si lupte pt maghiarii din diaspora. Ungaria e prietena cu Rusia, e prietena cu Nato si are o puternica propaganda. Prin urmare, Ungaria s-ar putea sa obtina ceea ce vrea PT CA SI-A PREGATIT TERENUL.

    Da, de o mie de ori da. Si noi ar fi trebui sa facem la fel. Sa ne facem aliati in toti, si sa ne vedem interesul. Si sa ne sprijinim romanii din diaspora sau din provinciile ce ne-au fost luate. Si sa le oferim ceva, nu doar vorbe. N-am facut-o. Am ddormit. Acum, cand se pune de-un razboi, ne trezim si noi. Dar ne trezim cum? Fara prieteni, doar cu dusmani, dornici sa profitam de un potential razboi pe care de fapt nu ar trebui sa ni-l dorim. Pt ca vom fi maturati. Pe noi, cum f bine ai observat, toata lumea ne uraste. Pt ca suntem complet lipsiti de strategie si avem impresia ca doar dand din clont cu slogane patriotarde o sa invingem.

    @sapiens:
    ca sa te lupti tr sa te atace cineva mai intai.

  3. @sapens:

    scuze, am uitat sa semnez: Carpa de sters pe jos.

  4. @Obrenovici

    “Poate imi spui si mie ce legatura e intre lupta anticomunista si ce discutam noi acum?”

    Oare esti singurul care nu a observat steagurile rosii cu secera si ciocanul cu care separatistii au serbat ziua victoriei, in cazul Crimeei in prezenta lui Putin si in cazul Transnistriei in prezenta lui Rogozin?

    @Doroteea
    Cineva ne-a atacat pe 23 august 1939 cand ne-a si luat Basarabia si Bucovina de nord. Conform “justitiei istorice” dupa care Putin legitimeaza acapararea Crimeei, avem si noi ceva de “recuperat”, ca sa nu mai spun de tezaur!

  5. @Obrenovici:

    acum am vz comentariul cu rep. Moldova.

    Da, asa e. Putea alege unirea. Dar n-a facut-o! Si cine e vinovat pt asta? Nu tot noi? Pt ca acolo nu e vb in privinta asta de un divort intre elita politica si popor. Eu am cunoscut basarabeni. In general, oricat de paradoxal ar parea, ne dispretuiesc. Bineinteles ca asta e groaznic, dar ramane un fapt. Marea majoritate sunt grozav de rusofili – @gheronda era modelul tipic de basarabean, poate ii retii postarile.

    Ori aici nu putem blama doar propaganda rusa, ci tr – asa cum spui tu – sa ne blamam si pe noi! Pt ca noi nu le-am opus rusilor propria noastra propaganda! Si iata-ne acum pusi intr-o situatie bizara: sa zicem ca incepe razboiul. Noi suntem in tabara Nato. E clar ca tr sa indeplinim angajamentele. Ceea ce inseamna ca vom fi atacati si, deci – evident – LUPTI. Dar – pur ipotetic – sa spunem ca derularea razboiului te aduce in fata probabilitatii de a recupera Moldova. Ajungi, soldat roman, pe teritoriul moldovean. Si acolo – surprizza! – moldoveanul, in loc sa te astepte cu paine, sare si o tuiculita, te asteapta cu o bata si niste gloante. Ce faci? Pai…te aperi, nu? Da, dar el te percepe ca un agresor! Deci – o punem de-un macel. Si iata-ne aruncati instantaneu in plin nonsens, lumeste vorbind, si in plin abis – duhovniceste vorbind.

    Ce vreau sa spun: ca politica inepta, pe de-o parte, la care se adauga propria noastra confuzie mentala, pe de alta, ne-a plasat intr-o situatie formidabil de ingrata. Pt ca daca moldoveanul isi dorea intoarcerea la patria-muma, atunci lupta era deplin legitimata! Dar asa – devine discutabil rau! A, da – daca trebuie sa ma apar aici, pe teritoriul meu, sigur ca este firesc sa o fac! Si inca cu toata forta! Dar chiar si aici intervine o mica problema: s-ar putea ca la Judecata sa fiu intrebat: ‘te-ai aparat, f frumos. Dar apararea ta e oare perfect legitima cata vreme CHIAR TU ai provocat agresorul??’

    Ei, @sapiens, nu stiu ce ar raspunde cei ca tine intr-o astfel de situatie. Noroc ca esti fata si ca problemele in cazul tau se pun strict teoretic – asta presupun ca si explica in mare masura tipul tau de discurs inflamat.

  6. Pingback: Strategia lui PUTIN da roade: UCRAINA, PE CALE SA FIE FEDERALIZATA SI DEZMEMBRATA. Urmeaza MOLDOVA/ Armand Gosu: ROMANIA, “VERIGA SLABA” A CORDONULUI SANITAR. DE CE NE-AU OCOLIT “ALIATII”?/ “Cipul electoral” imprimat pe
  7. Fratii mei, marturisesc ca raman uimit de usurinta cu care vorbim astazi despre razboi.

    Anterior cineva vorbea de dreptul lui Abel de a se apara impotriva lui Cain. Pai la care parinte duhovnicesc am auzit noi de o asa talcuire? Si daca ducem gandul mai departe, apoi si Hristos ar fi trebuit sa se apere … sa nu fie! Sa nu uitam de Cuvantul care zice sa nu ne temem de cei care ucid trupul, ci de cei care ucid si sufletul si trupul. Iar pe noi nu ne ataca cu arma nimeni acum, sau macar daca ar fi musulmanii ce vor “eliberarea” Siriei, ba de fapt, surprinzator, printr-o viclenie a politicii, suntem chiar “aliatii” lor, caci oare cum se cheama sa fim aliatii celor care ii sprijina?

    Spun unii ca daca un neam din vecinatate sau eschimosii ne ataca fara sa fi pornit noi cearta, trebuie sa ne aparam, ca noi bravii de noi n-am cotropit pe nimeni (noi nu avem soldati care opereaza in afara tarii?) si avem dreptul sa ne aparam. Dar oare daca ne aliem cu cei care ii ataca pe eschimosi si le punem la dispozitie sufrageria noastra, oare ce suntem noi?

    Un alt frate/sora ne mustra ca nu am inteles nimic din toate evocarile anti-comuniste de pe acest site si uitam prea lesne ranele lasate de sovietici pe trupul nostru impotriva dreptatii. Cu mirare ma mir! Sovieticii intre timp si-au mutat cuibul din est, iar si cat au stat pe acolo iau prigonit de moarte pe crestinii de prin partile locuri, iar daca e sa fim iubitori de dreptate, trebuie sa recunoastem ca prigoana lor a fost de departe mult mai cumplita decat a noastra … si atunci de unde atata ura? Parca spunea unul din cei evocati, monahul de la Rohia, ca a ierta inseamna a uita … dar noi nu putem uita ranele dreptatii noastre … si uitam si cuvantul psalmistului care zice ca dreptatea omului e ca o carpa lepadata (cu asta poate ca ne putem impaca) … insa cuvantul continua si zice … si inca a unei femei desfranate.

    Fratilor, sa nu cadem in inselarea in care au cazut legionarii de au pus neamul si pamantul mai presus de Cuvantul lui Dumnezeu. Si apoi unii se mandresc si zic ca dupa ce aceia n-au mai facut nimica, Antonescu a purtat un razboi dupa “dreptate” pentru intregirea neamului, impotriva “demonilor” din est. Dreptatea omului insa nu este si dreptatea lui Dumnezeu. In timp ce noi credeam ca facem voia lui Dumnezeu si curatim pamanturile altora de comunism, Sfantul Luca al Crimeii oblojea ranile soldatilor “sovietici” iar Sfantul Serafim de Virita se ruga pentru pacea lumii ca si alti sfinti ai vremii. Domnul ne-a lasat cuvant si ne-a zis ca dupa roade vom cunoaste … oameni, vremi, etc … apoi iaca noi am luptat atunci pentru Basarabia … si nu ne-am ales nici cu Basarabia, ba am pierdut si tara noastra … si plangem acum femeile batjocorite si pruncii purtati in baioneta … uitam insa ca astea se intampla atunci si numai atunci cand Dumnezeu ingaduie pentru pacatele noastre. Si daca ii uram pe rusi pentru ca ne-au batjocorit fetele si ne-au ucis pruncii, de noi ce vom zice sau cu ce ura ne vom ura pe noi insine cand fetele noastre “eliberate” sunt batjocorite astazi inca de la 12 ani, iar pruncii sunt avortati cu milioanele … va dati oare seama ce inseamna milioane de prunci avortati? … iar toti acestia striga la Domnul pentru Dreptate …

    Libertatea politica e buna daca o folosim bine, insa nu e de trebuinta pentru mantuire. Sa nu punem libertatea trupului mai presus de libertatea sufletului. Sfantul Ioan Rusul era rob, dar asta nu a fost o piedica pentru sfintire. Sa nu uitam ca lupta noastra nu este impotriva sangelui si a trupului ci impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, iar una din cursele cele mai grozave ale acestor stapanitori ai intunericului este de ai face pe oameni, care sunt chipul lui Dumnezeu, sa se ucida intre ei si sa aiba partea lui Cain. Pentru Dumnezeu durerea e mare cand se ucid intre ei indiferent de motiv si religie, dar cu cat mai mare cand ucenicii sai fac aceasta. Ori ucenic e tot cel care primeste jertfa lui Hristos in Sfanta Liturghie. Ucenicii lui Hristos sunt lumina lumii … cum oare vor fi ei inselati in vremurile din urma ca sa se ucida intre ei si sa creada prin asta ca aduc slava lui Dumnezeu? …

  8. @Chesarie:

    Gresit, legat de aparare OBSTEASCA. Pentru ca acolo nu mai e principiul raului pentru rau, ci al punerii sufletului pentru CELALALT:

    Legat de dilemele barbatilor apti pt razboi , avem un mic “indrumator” orientativ (pt ca una-s saracinii, de alta credinta, si alta fratii ortodocsi) in viata Cuviosilor Parinti Metodie si Constantin, Epsicopii Moraviei, praznuiti de curand, la 11 mai:

    “Saracinii au zis: “Dacă Hristos este Dumnezeul vostru, apoi pentru ce nu faceţi precum vă porunceşte Acela? Căci vă porun-ceşte să vă rugaţi pentru vrăjmaşi, să faceţi bine celor ce vă urăsc şi vă prigonesc pe voi, să întoarceţi faţa celor ce vă bat… Dar voi nu faceţi aşa, ci faceţi cele potrivnice, pentru că asupra celor ce vă fac vouă unele ca acestea, vă ascuţiţi armele şi îi ucideţi în război”.

    Fericitul Constantin a zis: “Dacă în vreo lege vor fi scrise două porunci şi se vor da oamenilor să le împlinească, care va fi omul cel mai adevărat păzitor de lege? Cel ce a săvîrşit numai o poruncă? Sau cel ce le îndeplineşte pe amîndouă?” Răspuns-au saracinii: “Este mai bun acela care îndeplineşte amîndouă poruncile”. Zis-a filosoful: “Hristos-Dumnezeul nostru, Cel ce ne-a poruncit să ne rugăm şi să facem bine celor ce ne fac strîmbătate, Acela a zis şi aceasta: “Nimeni nu poate să arate în viaţă o mai mare dragoste, decît acela ce-şi pune sufletul pentru prieteni. Deci, noi răbdăm toate primejdiile cele ce ni se fac nouă; iar în cele de obşte ne apărăm unul pe altul, punîndu-ne sufletele noastre, ca nu cumva voi, supunînd pe fraţii noştri, să-i robiţi împreună cu trupurile şi sufletele lor, silindu-i la fapte rele şi potrivnice lui Dumnezeu”.

    Care va sa zica, sa avem in vedere ambele porunci.
    Mai departe, speta noastra este ca, intr-adevar, ar putea veni peste noi niste frati ORTODOCSI ca sa… ne “robeasca” doar trupurile.
    Ei bine, mintea mea imi spune ca, chiar daca-s de aceeasi credinta cu mine, NU pot sa asist impasibil, ci trebuie sa ne aparam.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/13/biden-fiu-ucraina-companie-gaz/#comment-268542

  9. @admin:

    Apoi, acuma, sa stii frate, ca mare greutate or avea cuvintele astea … cand o veni vremea … vor fi unii care le vor lua de bune, altii de rele, si uite asa va atarna mantuirea unora de niste cuvinte … grozava lucrare au cuvintele astea …

    Sa luam aminte … insa … la cuvantul acestui cuvios care zice la urma: “… punîndu-ne sufletele noastre, ca nu cumva voi, supunînd pe fratii nostri, sa-i robiti împreuna cu trupurile si … sufletele lor, … silindu-i la fapte rele si potrivnice lui Dumnezeu”. Inteleg de aici sa-mi pun sufletul pentru fratele meu in acest fel (al razboilului) pentru ca acela, pentru slabiciunea lui, sa nu fie silit la fapte potrivnice lui Dumnezeu, de saracinii care ar fi facut silirea, ceea ce vedem si astazi ca fac urmasii lor “eliberatori” in Siria

    Cuvintele sfintilor nostri, stiti mai bine decat mine, nu se judeca in litera lor ca o lege. Trebuie tinut cont si de prilejul si de persoana celor carora le este spus. Este oare “speta” noastra aici, dupa cum zice fratele Ioan?

    Si apoi, daca e sa ducem rationamentul pana la capat si sa fim cu dreptate fata de acest cuvant, nu ar trebui sa ne punem sufletul, in aparare obsteasca, impotriva celor care … acum … ii “silesc” pe fratii nostri la fapte rele si potrivnice lui Dumnezeu? … dar iata ca nu o facem, sau macar nu o facem in acelasi fel.

    @Ioan R
    … am inteles ce zice mintea … dar inima ce zice?

  10. http://jurnalul.ro/stiri/externe/ue-analizeaza-situatia-complexa-privind-survolarea-spatiului-aerian-al-romaniei-668038.html

    Situatia e complexa si suporta numeroase aspecte… dar ideea e ca decidem colectiv si executam individual:

    “Măsurile restrictive sunt parte a eforturilor noastre în contextul eforturilor de soluţionare a crizei actuale din Ucraina”, a spus Kocijancic, răspunzând unei întrebări privind reacţia UE la incidentul recent legat de avionul unei delegaţii conduse de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a implicat spaţiul aerian al României.

    “Este clar că toate statele membre trebuie să aplice aceste sancţiuni. Este responsabilitatea lor să pună în aplicare aceste măsuri restrictive”, a indicat purtătorul de cuvânt al CE, adăugând că există un mecanism de raportare al acestor sancţiuni de către statele membre la nivelul UE, relatează Agerpres.

    Maja Kocijancic a menţionat că sunt analizate în prezent detaliile situaţiei create în urma survolării spaţiului aerian al României şi Bulgariei de către avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, calificând situaţia ca fiind una “complexă”. “Suntem în curs de verificare a detaliilor şi vom reveni asupra acestei situaţii foarte complexe”, a adăugat Kocijancic, în conferinţa de presă cotidiană a Comisiei Europene.

  11. Chesarie, Chesarie, dacă tot te rogi, ia roagă-te lui Dumnezeu şi pt discernământ. Şi dacă tot mergi la Biserică la Sf Liturghie şi iată, poate şi de Sf Înălţare, atunci poate vei pricepe, de ce ne rugăm noi pt fericiţii eroi ai neamului. Şi nu pt cei plecaţi prin Afganistan sau aiurea!
    În caz de primejdie, ai tu grijă să-ţi pui sufletul pt ai tăi şi Dumnezeu îţi va răsplăti. Nu care cumva să-i laşi să fie omorâţi şi tu să te rogi la Dumnezeu pt iertarea ucigaşilor!!!
    Pt Obrenovici şi doroteea: interesante gândurile voastre. Poate un răspuns exhaustiv la frământările legate de România, Bucovina de Nord, Bugeac şi Rep Moldova + războiul ce stă să înceapă, îl găsiţi citind articolul de curând pus de RIC din cugetările Sf Nicolea Velimirovici. Este realmente deschizător de ochi.

  12. pt Chesarie: acum am citit şi comentariul tău de la 47. Le fac varză frate, de nu le mai descurcă nimeni. Ce au legionarii acum cu ruşii şi cu avorturile României? Sau nu tb mareşalul Antonescu să lupte împotriva cotropitorilor? Cine a spus că legionarii au pus poporul şi Ţara mai presus de Dumnezeu?
    Trebuiau românii să se apuce şi să ia exemplul Sf Luca al Crimeii sau Sf Serafim de Viriţa? Când, în 1939? Sau în 1945?? Tu chiar simţi româneşte sau eşti un internaţionalist ortodoxist, precum erau mulţi înainte proletari internaţionali? De ce oare nu vorbeşti de păr Justin Pârvu, care a făcut războiul (ca preot militar)? Sau de păr Adrian Făgeţeanu, care şi el a luptat pe frontul de Est?? Sau au greşit părinţii aceştia români, duhovnici ai neamului???
    Tare mi se pare mie că vorbeşti despre multe, neînţelegând nimic. Dacă nu am dreptate, arat-o, dar nu făcând varză noţiuni ca dreptate, neam, jertfă de sine şi altele duhovniceşti.
    Iar în ce priveşte aliaţii noştri şi faptele lor din Siria, ia mai ţine-te în frâu! Ce, ţii minte că ne-a întrebat cineva dacă vrem în NATO?, sau ai auzit pe vreunul din România (nu dintre păpuşile din politică), că este de acord cu genocidul din Siria?? Nu ai aflat oare de la Biserică, că BOR a avut o strângere de fonduri pt creştinii persecutaţi de acolo? Ne rugăm pt ei, le trimitem bani… Dacă ai vreo idee cum i-am putea ajuta şi mai bine, fă-o publică, dar nu veni cu tâmpenii, cum că noi am fi “aliaţii” celor care bântuie prin Siria şi omoară de-a valma creştini şi de alte religii. Arată puţină seriozitate, altminteri te umpli de ridicol!!!

  13. @Cristian:

    Fratele Chesarie e de buna credinta, nu trebuie sa folosesti un limbaj asa dur fata de el.

  14. Pt Admin: cum zici. Dar să fii etichetat aliat cu cei care ucid cu cruzime şi parcă fără simţire creştini, femei, copii în Siria, parcă pare prea mult. Am greşit noi mult ca popor şi încă mai greşim- vezi numai avorturile şi desfrânarea- dar faţă de Siria nu greşim cu nimic. “ba de fapt, surprinzator, printr-o viclenie a politicii, suntem chiar “aliatii” lor, caci oare cum se cheama sa fim aliatii celor care ii sprijina?” Am vorbit cu o siriană căsătorită cu român, am văzut vorbind români din Siria- toţi fără excepţie sunt cu guvernul lui Assad şi unii chiar victime ale rebelilor jihadişti. Deci cum suntem noi cu rebelii??

  15. @ Cristian:

    Da, ma rog, se face mereu asimilarea, uneori corecta, alteori nu, intre politica de aliante a conducatorilor unui stat – care macar si aceea de ar fi mai inteligenta, mai abila si mai nuantata, daca tot e vorba de pragmatism – si poporul respectiv, sau macar o buna parte din el, a Bisericii sale, care poate sa imbratiseze chiar cauza opusa. Mai evident acest lucru s-a intamplat in cazul fratilor sarbi, atunci chiar cu complicitatea si sustinerea efectiva a Statului Roman.

    In orice caz, indiferent de opinii, sa incercam sa nu uitam pana una-alta, ca noi ne suntem unii altora frati, chiar si daca nu gandim la fel in chestiunile acestea, si sa nu riscam ca, inainte de razboi… sa ne razboim intre noi prin vorbe spuse cu prea multa inversunare.

    Pace! 🙂

  16. @ Doroteea:

    Eu tot am insa sperante – si anume schimbarea NOASTRA, a poporului.

    Pai cu asa o “speranta”, iti vine sa deznadajduiesti chiar de tot… 🙂 Haideti, va rog, sa nu mai rostim clisee pioase musai imbibate de optimism sau sa ne luam dorintele firesti (“Doamne, sa nu ti se intample tie una ca asta”) drept sperante si sperantele drept nadejdi, cand vedem prea bine ce e cu noi toti, incepand cu fiecare dintre noi – caci daca suntem sinceri, vedem ca si cei care, cat de cat, poate mai vrem sa ne schimbam pe noi insine, totusi nu miscam nimic in sensul asta, paralizati duhovniceste. Ce rost are sa ne imbatam cu apa rece? Ca apoi sa cadem in disperare si in depresie si mai adanca, mai de sus? Macar sa ne punem nadejdea in mila lui Dumnezeu si atat, nu in vane asteptari de minuni ninivitene aparute de nicaieri. Astazi nu se pocaieste mai nimeni, asta e realitatea dura si crunta. Deci tocmai de aceea… hai sa ne pregatim.

    Fereasca Dumnezeu sa doreasca cineva raul sau sa se roage acum pentru a veni razboiul. Insa fereasca Dumnezeu si de ziua, tot mai apropiata, cand chiar orice om cu constiinta isi va ruga moartea (trupului), pe orice cale, decat sa isi vanda de tot sufletul si sa isi vada copiii omorati sufleteste inca din pruncie, adica pervertiti, satanizati de cultura antihristica sau de Antihrist insusi… Iar prooorociile adevarate si propriu-zise… chiar se implinesc, pentru ca sunt altceva decat avertismentele sau cuvintele profetice de tip Iona, care conditioneaza oprirea nenorocirii de pocainta. Sunt categorii diferite. Altceva este, intr-adevar, ca fara pocainta, fara inima smerita, fara mila si iubire de frati si fara rugaciune… pur si simplu nu rezistam sau nu avem ocrotirea si purtarea de grija a lui Dumnezeu in zilele cele rele. CAND se vor sfarsi lucrurile… nu e al nostru a le putea intarzia, poate doar al marilor sfinti care isi pun sufletul pentru toti ceialti. Si Cuviosul Paisie, de pilda, era unul dintre ei, si printre randurile sale citim ca intrevedea inca de acum 25-30 de ani cum Domnul daruieste inca amanari. Numai ca de la un moment dat… incepe totul sa se precipite si sa intre in ceasul lui “prea-tarziu” si in ceasul in care nu se mai poate amana. E o mare inselare sa crezi ca s-ar putea eventual amana LA INFINIT, doar daca noi ne straduim “sa cultivam energii benefice prin gandirea pozitiva” sau “influentand Universul prin dorintele noastre”, potrivit gandirii new age-iste foarte raspandite si prin mentalitatea crestinilor. Pana la urma, unde este VIATA noastra adevarata, unde este cetatea si Imparatia unui crestin, pentru ce traieste el? Si, pana la urma, orice amanare binecuvantata se face spre pocainta. Or, este evident, ca vremea de pace si de bunastare NU a fost folosita si nu este folosita spre bine nici macar de… mine, nu mai vorbim de lume, de “popor”. Daca omul nu se mai pocaieste si daca indelungarea timpului o foloseste, dimpotriva, spre a se lasa pe tanjala, a dormita sau chiar a se inrai si a intra in mai mare partasie cu cel-rau… atunci inseamna ca nici “prea mult timp” in plus nu mai e de folos. Cu atat mai mult daca e evident ca in timpul de acum se merge in galop cu transformarile antihristice, intr-un ritm halucinant, devastator. Semnele sunt prea izbitoare ca sa mai avem scuze. Vremuri bune sa mai asteptam? De unde, din ce? Insa numai Domnul stie si hotararaste sorocul. Doamne, miluieste-ne pe toti!

  17. @ Doroteea:

    Total de acord cu ce ai scris aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/13/rusia-rogozin-sanctiuni-reactii-moldova-romania-biden-romania/#comment-268476 si in mare parte si cu ce ai scris mai jos (iarta-ma, eu abia acum recuperez unele dintre comentarii si simt nevoia sa spun si ce apreciez si unde subscriu). Acum am remarcat si retorica belicoasa surprinzatoare a altor comentatori, pe care chiar trebuie sa spunem ca o dezavuam. Intr-adevar, exista o diabolica manipulare spre a ne uri, fiindca razboiul lumesc, satanic, are nevoie de ura. Lupta noastra este alta, si cu alte arme.

    Ceea ce a raspuns fratele in cursul zilei se referea la cei care propun solutia dezertarii voluntare in caz de… Dilema de constiinta pe care, iarasi, chiar daca o putem intelege, nu putem incuraja insa logica fugii si a dezertarii. In orice caz, nu in caz de atac IMPOTRIVA noastra. A ataca noi pe rusi in Moldova sau in Ucraina ar fi cea mai mare nebunie sinucigasa.

  18. @ Obrenovici:

    da, dar iata ca Ungaria, o tara pe jumatate cat Romania si cu o populatie tot pe jumatate, se agita – cu folos – si face ceva pentru provinciile care considera ea ca i-ar apartine. Noi nu.

    Asta fiindca ei au avut intotdeauna “spate”. Si acum nu fac nimic fara sa fie nu doar asigurati, dar protejati si incurajati de catre mari puteri.

  19. @ Chesarie:

    Apoi, acuma, sa stii frate, ca mare greutate or avea cuvintele astea … cand o veni vremea … vor fi unii care le vor lua de bune, altii de rele, si uite asa va atarna mantuirea unora de niste cuvinte … grozava lucrare au cuvintele astea …

    Cred totusi ca ne-ai inteles gresit. Noi nu facem apologia razboiului, cu atat mai putin a celui fratricid, insa nici nu putem pleda pentru dezertare in caz de inrolare obligatorie. Intr-adevar, exemplul Cuviosului Paisie, dat de Doroteea, este foarte bun.

  20. Bun-gasit tuturor!

    E prima data cand scriu aici, desi va citesc de multi ani! Atat cat ma duce pe mine mintea, adica putin si prost, exemplul Cuviosului Paisie nu-mi pare cel mai fericit, fiindca premisa de la care pleaca expunerea imi pare eronata. Cine zice ca trebuie sa scapi cu viata dintr-un eventual razboi?

    Daca e vorba sa punem in practica, apai, Dumnezeu cu mila! La nivelul meu de nevolnicie sufletesca, duhovniceasca si nu numai, numai Dumnezeu stie calea dreapta. Si sigur n-are nici in clin, nici in maneca cu aia imaginata de mine . Practic, eu ma rog sa nu ucid pe nimeni sau, mai bine zis, ma rog sa nu fiu pus in nicio situatie de a ucide, insa asta seamana putin, dupa mintea mea, cu pasarea responsabilitatii. Nu fac eu pacatul, ca poate o sa-l faca altul! Asta nu-mi pare defel o solutie pentru un ortodox. Nu stiu ce as face in cazul unui pericol iminent fata de mine sau un camarad, avand in vedere putina mea credinta. Dar sunt convins ca atunci nu o sa stau asa mult pe ganduri: trag? nu trag? la picoare? la corp? etc. Daca n-o sa ma las in voia Domnului acum ( trebuia sa incep acum multi ani), sunt sanse mari sa n-o fac nici atunci. Ca atare, e posibil ca Dumnezeu sa ma lase sa o incasez de la bun inceput ca sa ma scuteasca de procese cognitive inutile. Si imi face un mare bine: daca nu resusesc sa ma mantuiesc traind ca un erou, poate in marea Sa mila, ma ajuta sa ma mantuiesc murind ca unul.

    Daca nu-l considerati folositor sau pare ca e doar aghiuta care despica firu-n patru, ca sa le incurce pe toate, va rog sa faceti un bine si sa nu-l publicati.

    Iertati-ma!

  21. @admin2:

    (avertisment: urmeaza un mesaj lung si plicticos!)

    da, inteleg ce spui, asa e.

    Nu-mi fac iluzii ca profetiile nu se vor implini. Nu mi-e frica de final. Mi-e frica insa de caderi stupide, mi-e frica sa nu se piarda mult ‘grau’ in loc sa piara doar neghina. Stiu ca asta sta in mainile Lui Dumnezeu pana la urma, dar e greu sa taci atunci cand ti se pare ca vezi o eroare.

    De fapt tot ce am scris – si imi dau seama ca e un fel de ‘despicare a firului in patru’ – s-a dorit o replica la 2 tipuri de reactii: una este ideea de a profita de un eventual razboi sau de situatia actuala (sau asa mi se pare mie ca am inteles) pt a recupera provinciile pierdute, iar alta este descifrarea incorecta (dupa mine) a ceea ce se intampla, si ambalarea inutila si resentimentara istoric impotriva ‘rusilor’, \ungurilor’ etc.. Sunt 2 moduri dupa mine gresite de a pune problema, mai ales ACUM, in contextul dat.

    Pentru mine una povestea asta cu Ucraina a limpezit lucrurile. A fost, cumva, ca ultima piesa din puzzle. Abia acum mi se pare ca au cazut cu adevarat mastile si abia acum – cel putin pt mine – se vede cu adevarat lucrarea fiarei si cam pe unde si-a stabilit ea in zilele noastre cartierul general (@ciorgan a punctat f bine cred eu la un moment dat, nu mai tin minte unde). Noi, ca ortodocsi, suntem inevitabil un pic ‘conspirationisti’ datorita dimensiunii eshatologice a religiei noastre, si eu – in consecinta. Dar abia acum lucrurile parca devin limpezi.

    Ori faptul ca, in pofida acestei precipitari care actioneaza efectiv ca un TURNESOL, sunt inca multi oameni minunati care nu izbutesc sa depaseasca o anumita paradigma, pe mine recunosc ca ma panicheaza un pic. Nu e normal, asa e; cum zicea @menumorut ne mai facem uneori si o cruce mare. Dar cred ca nici nu poti sa taci – Steinhardt chiar recomanda sa nu o faci atunci cand ti se pare ca pricepi. Mai ales ca hatisul asta de minciuni anticipeaza, poate, marea inselare antihristica finala.

    Nu mi-e frica de rezboi – mai ales ca, am mai spus-o, nu sunt sigura ca va izbucni chiar acum si nici nu-mi imaginez prea bine un razboi de sec. 21 in termenii unui razboi convenional. Nu indemn la dezertare sau lasitate – absolut deloc. Sunt total de acord cu @Viorel (ocazie cu care ii si raspund) ca nu salvarea propriei vieti este obiectivul cu care pornesti intr-un eventual razboi, ci lasarea in voia Domnului care te scuteste de ‘procese cognitive inutile’.

    Asa e. Numai ca singur curajul grefat pe o intelegere gresita a SENSULUI REAL al luptei in care esti implicat si a adevaratelor tabere care se confrunta, s-ar putea, de fapt, sa te faca sa mori nu ca un erou, ci ca un idiot. Iar ca sa nu se intample asta niscai procese cognitive prealabile, in timp de pace, nu cred ca strica. Ori – si asta admit ca ma ambaleaza un pic – mi se pare ca ‘harta conflictului’ si a intereselor si a instrumentelor de lupta (care nu sunt doar militare) nu e intotdeauna descifrata corect de oameni altfel f patrioti si curajosi. Iar o astfel de descifrare este totusi esentiala, pt ca te ‘seteaza’ corect intr-un eventual conflict. Noua ni s-a spus: ultimul razboi va fi ‘pt distrugere’, nu pt aparare (ca alte razboaie traditionale)! Si dupa cum se contureaza lucrurile tot mai clar, tind sa cred sincer ca asa va fi! Ori in acest ultim razboi, daca va fi sa fim implicati, vom fi masa de manevra si instrumente ucigase. Vom fi asmutiti sa ne ucidem unii pe altii, noi, spicele de grau!! Suntem deja asmutiti prin toata aceasta propaganda uriasa care speculeaza traumele istorice. In loc ca spicele sa se adune si sa se intoarca ele impotriva neghinei! Ori intelegerea profunda, la nivel colectiv, a acestui lucru inca de pe acum poate sa duca la un cu totul alt scenariu. ‘Spicele’ refuza sa intre in joc. Sau daca o fac, o fac aparent, stiind f bine, ele intre ele, cum stau de fapt lucrurile. Iar cand va fi sa se configureze taberele – macar stim ca delimitarea va fi clara: ‘neghina’ vs. ‘spice’. Atunci, da. Atunci e pe viata si pe moarte. Si e legitim sa fie asa.

    Tin minte ca citeam undeva de un parinte vazator cu duhul, parca, nu mai retin numele, care trecand pe langa un loc unde fusese o lupta crancena a ‘vazut’ sufletele soldatilor. Si multe dintre aceste suflete, desi murisera eroic in termeni lumesti, erau totusi triste, ingandurate. De ce? Pt ca realizasera ca servisera unei cauze injuste. Si ca participasera – ce-i drept cu curaj – la un macel fara sens.

    De-aia cred ca tr profitat de aceste timpuri pt a intelege, cu discernamant, ce se intampla de fapt si a dezvolta adevarata iubire in sufletele noastre. Si de-aia cred ca problemele nu se mai pun acum geopolitic, ci altfel. Eshatologic de-a dreptul. Iar combinatia intelegere-credinta-curaj va face ca, indiferent de supravietuire fizica sau nu, Tinta finala sa fie atinsa.

    Iartare pt aceste mesaje lungi, vag exaltate si poate smintitoare. Bineinteles ca nu ma pretind detinatoarea globului de cristal si, da, am acest narav de a despica firul in 10. Sunt insa si oameni care ‘simt’ si inteleg lucrurile mult mai simplu, fara atata analiza. Admit asta si ii admir. Si ii rog, daca bat campii, sa imi atraga atentia si sa ignore eventualele tampenii. Adevarul este ca, pe undeva, mi-este frica. Mi-e frica mai ales de insingurare si dezbinare. Pt ca eu una sunt f slaba, si nu sunt capabila sa fac fata raului in izolare. Si, in plus, am aceasta experienta a risipirii energiei inutl, pt a demonstra ca 1+1 fac 2. De ce? Cand ar fi atat de simplu sa ne adunam fortele si sa ne intoarcem imporiva cui trebuie, si nu unul impotriva celuilalt!

  22. Pingback: JOE BIDEN VINE DEGEABA LA BUCURESTI? JOCUL UNGARIEI cu RUSIA in COMPLICITATEA GERMANIEI/ Serghei Lavrov ne pomeneste de “bine”: TOTUL A INCEPUT la Summitul NATO din BUCURESTI/ Ungaria NU vrea TRUPE NATO in Estul Europei, Germania vrea COOPERAR
  23. Pingback: ROMANIA – INCERCUITA STRATEGIC/ Nicio reactie a Romaniei in fata politicii agresive si periculoase a UNGARIEI, spre deosebire de POLONIA/ Scenariul ocuparii BUGEACULUI de catre RUSIA/ Incepe “MAREA REASEZARE” din ESTUL EUROPEI/ Ambasador
  24. Mulțumesc pentru răspuns. :)♥

  25. Pingback: Rogozin provoaca din nou: se autoinvita pe 31 (?) august la Bucuresti pentru “ELIBERAREA CAPITALEI DE FASCISTII ROMÂNI” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare