Romanii in anul de gratie 2014: SCLAVI IN PROPRIA TARA SI SUFERINZI CU MILIOANELE DE DEPRESIE. Ce factori produc depresia si cum poate fi combatuta?
Sclavia modernă este un fenomen tot mai des întâlnit și tot mai frecvent acuzat în presă în special după anul 2008, când criza financiară a cufundat multe economii din întreaga lume în recesiune.
România nu face excepție de la acest trend nefericit, mai ales că, la noi, munca la negru și salariile mici, cel puțin pe cartea de muncă, sunt fenomene cu tradiție încă de dinaintea venirii crizei.
Mai exact, statisticile publicate de Consiliul Fiscal la începutul acestui an numărau circa 1,45 milioane de români care lucrează fără forme legale. Iar alte surse indică un număr de peste 1,5 milioane de persoane care muncesc la negru. Sunt persoane care merg zilnic la locul de muncă și își fac datoria, însă își primesc banii în plic fără ca firma pentru care lucrează să le plătească și contribuțiile sociale, dintre care cele mai importante sunt cele pentru sănătate și pensie.
Deputatul PNL Florica Cherecheș susține, într-o interpelare adresată ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu, că bugetul României pierde cel puțin 4 milioane de euro pe an din cauza muncii la negru. Potrivit acesteia, sute de români cad pradă sclaviei moderne, „fie în țară, fie în străinătate, împinși de sărăcia de acasă și disperarea de a nu-și găsi un loc de muncă”.
În luna iunie, în România lucrau, cu forme legale, aproape 4,44 milioane de angajați. Dintre aceștia, mai mult de jumătate, adică aproximativ 2,5 milioane de persoane, primesc un salariu lunar de circa 1.000 de lei. Menționăm că este vorba de persoane cu program normal de lucru, de opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. În cazul majorității angajaților part-time, veniturile nu ajung nici măcar la 1.000 lei lunar.
Astfel, atât cei circa 2,5 milioane de români care muncesc full-time, timp de 40 de ore pe săptămână, pentru 1.000 lei pe lună, cât și cei 1,5 milioane de români care lucrează la negru formează pătura sclavilor moderni din România, vocea cărora nu interesează pe nimeni. Iar dreptul lor de a cere salarii mai mari sau încheierea unui contract de muncă există doar la nivel teoretic, căci practic ei sunt dominați de frica de a nu pierde și această brumă de bani, sub orice formă ar veni ea.
Românii sunt depresivi şi înghit pastile cu pumnul. Asta arată cel mai nou studiu făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Unu din zece români suferă de o formă de depresie, boală care, spun specialiştii, poate duce la cele mai negre scenarii. Lipsa banilor ar fi cauza principală care ne întunecă minţile, iar cei mai mulţi decid să-şi înece boala cu antidepresive, luate după ureche şi la liber din farmacii.
Specialiştii spun că antidepresivele luate după ureche nu sunt soluţia salvatoare. Depresia se tratează doar cu vizite la medic.
În întreaga lume peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie.
- Mediafax:
Dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele pot creşte semnificativ riscul de depresie, boală de care suferă deja peste două milioane de români, iar tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile anterioare, potrivit Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.
Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi educare pentru sănătate.
În opinia specialiştilor, factorii declanşatori ai “bolii secolului” sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele fiind cauzele care pot creşte semnificativ riscul de depresie.
“Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un million în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea”, se arată într-un comunicat transmis, joi, MEDIAFAX.
Specialiştii au mai constatat că tinerii de azi sunt mai depresivi faţă de tinerii din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai numeroşi şi mai variaţi.
“Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista”, afirmă psihologul Mihaela Sârbu, preşedintele Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.
Printre factorii declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor se mai află explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.
“Toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri şi alcool şi, evident, la depresie, iar numărul de sinucideri în rândul tinerilor a crescut alarmant şi numărul celor care intenţionează să întreprindă acţiuni pentru combaterea fenomenului nu acoperă nevoile reale. De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte- Facebook, etc), slaba acoperire a nevoilor de bază – alimentaţie sanatoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă – prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională”, arată psihologul Mihaela Sârbu.
Ea susţine că semnele unei depresii sunt vizibile şi se împart pe categorii.
“Principalele simptome, uşor de observat, dacă suntem atenţi, sunt: modificări în dispoziţia afectivă – apare tristeţea, apatia, iritabilitatea, izolarea socială, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuală, nimic nu ne mai bucură şi nu ne mai produce plăcere sau stârneşte interes. Dacă suntem atenţi unul la celălalt se vede, se simte. Persoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai îngrijeşte, nu îşi mai schimbă hainele, nu mai face duş, mănâncă mai mult decât de obicei, sau nu are poftă de mâncare, apare insomnia sau hipersomnia. În majoritatea cazurilor, oamenii neavând informaţiile necesare, încep sa meargă pe la toţi medicii, crezând ca sunt bolnavi – pentru ca apar simptome fizice – somatizări noi le spunem. Nu îşi dau seama că au depresie, iar dacă au norocul să întâlnească un medic care să-i trimită la psiholog, zic că nu sunt nebuni sau că depresia este un fason. Este un cerc vicos”, explică psihologul.
Specialistul spune că pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie trebuie să o asiguri că nu este singură, că este acceptată fără să fie criticată şi să i se ofere afecţiune şi atenţie, răbdare şi blândeţe.
“Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează”, afirmă Mihaela Sârbu.
Ea mai arată că nu există un program guvernamental care să combată acest flagel. […]/ integral pe mediafax.ro
STUDIU: Sedentarismul creşte riscul de a suferi de depresie
Timpul petrecut excesiv în faţa calculatorului şi a televizorului se numără printre formele de sedentarism care pot creşte riscul de a suferi de depresie, se arată într-o analiză a cercetătorilor chinezi efectuată pe baza mai multor studii precedente.
n studiu care a coroborat datele a zeci de cercetări pe mii de voluntari, realizat de savanţii chinezi de la Colegiul medical din Universitatea Qingdau din Shangong, arată că un stil de viaţă sedentar creşte cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viaţă activ.
Cercetarea are unele limite, dar rezultatele sugerează ca activitatea fizică este o soluţie potrivită pentru prevenirea depresiei, potrivit echipei de experţi conduse de Long Zhai.
“Deşi a fost vorba despre o cercetare aprofundată într-un domeniu relativ nou, există încă o serie de întrebări fără răspuns”, a declarat Megan Teychenne, de la Centrul de Cercetare pentru Activitate Fizică şi Nutriţie din cadrul Universităţii Deakin din Melbourne, Australia.
Printre întrebările care au încă nevoie de un răspuns se numără şi procesul cauză-efect: comportamentul sedentar creşte riscul de depresie sau persoanele depresive sunt mai predispuse la un comportament sedentar, s-a întrebat Megan Teychenne, care nu a fost implicată în noul studiu.
Cercetarea, publicată în British Journal of Sports Medicine, a combinat şi reanalizat rezultatele obţinute în urma monitorizării a 193.166 de participanţi la alte 24 de studii observaţionale publicate anterior, care s-au concentrat pe nivelurile de comportament sedentar şi riscul de depresie. Două dintre cercetările anterioare au fost efectuate în Australia, patru în Asia, şapte în America şi 11 în Europa.
Datele coroborate din studiile de pe toate aceste continente au arătat că persoanele cu un comportament sedentar accentuat sunt cu 25% mai predispuse la a suferi de depresie, comparativ cu persoanele cu un stilul de viaţă cel mai puţin sedentar.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, diferenţe legate de tipul preferat de inactivitate. Persoanele care preferă să se uite la televizor sunt cu 13% mai predispuse la a fi deprimate, în timp ce cele care petrec mult timp în faţa calculatorului au un risc cu 22% mai pronunţat de a suferi de depresie.
Analiza nu a încercat să vadă şi motivele din spatele acestei legături între depresie şi sedentarism. Cercetătorii subliniază că posibilitatea ca depresia să determine un comportament sedentar, şi nu invers, nu poate fi exclusă. Totuşi, faptul că depresia şi sedentarismul sunt asociate este suficient pentru a sugera că un stil de viaţă activ poate fi o soluţie, au concluzionat experţii.
Megan Teychenne a mai spus că, deşi rezultatele studiului sunt neconcludente privind legătura dintre sedentarism şi sănătatea mintală, cercetătorii ştiu că un mod de viaţă sedentar favorizează probleme de sănătate ca bolile cardiovasculare şi diabetul de tipul II.
“Mesajul pe care trebuie să îl transmitem publicului este «Mai multă mişcare, mai puţine perioade de inactivitate»”, a declarat Megan Teychenne.
Jennifer Brunet, cercetător la Universitatea din Ottawa, din Ontario, Canada, consideră că un comportament sedentar nu este întotdeauna rău, pentru că poate funcţiona ca o metodă de relaxare după stresul unei zile grele. […]/ integral pe mediafax.ro
- DEPRESIA – BOALA SECOLULUI 21? Emisiune la TRINITAS TV cu parintele Mihai Stanciu si psihiatrul Florin Tudose (VIDEO)
- Omul de azi intre (ne)fericire si divertisment; INDIVIDUALISMUL, DEPRESIA SI PACOSTEA COMUNICARII VIRTUALE. Conferinta de la Iasi a lui Virgiliu Gheorghe (VIDEO)/ “Sapa inlauntrul tau!” – ACTIVISMUL FARA PROFUNZIME SI ALERGATURA CARE NU NE LASA SA NE CUNOASTEM/ “Voi fi intarit numai cand imi voi accepta neputinta”/ CE INSEAMNA A BIRUI LUMEA?
- Parintele Ioan Buliga: ROBIA DIN IADUL DEPRESIEI
- TRAIM UN CRESTINISM-SUROGAT?/ Adevarata fericire/ Deprimarea nu se combate cu divertisment (Recomandari duhovnicesti)
- INTRISTAREA SAU DEPRESIA – DUHUL “UCIGASULUI DE OAMENI DINTRU INCEPUT”. CARE ESTE GRAVITATEA PACATULUI SINUCIDERII? Raspunsurile psihiatrului ortodox D. Avdeev
- TRISTETEA SI AKEDIA: cauze, manifestari, terapeutica duhovniceasca (Jean-Claude Larchet)
- Jean-Claude Larchet despre SURSELE SPIRITUALE ALE BOLILOR PSIHICE (fragment): VINOVATIA, FRICA, IDOLATRIA, OBSESIILE, INJOSIREA DE SINE, s.a.
***
- SCLAVIA MODERNA/ O noua maladie sociala: INSINGURAREA
- ROMANIA SI RISCUL SARACIEI EXTREME. Efectele tragice ale imigratiei: FAMILII DESTRAMATE, COPII PARASITI, VIETI UCISE
- NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia (Reportaj “Romania te iubesc” – VIDEO)
- Cum sunt EXPLOATATI muncitorii romani si bulgari in Europa de Vest. Cazul din MAREA BRITANIE
- Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: ANGAJATUL “IDEAL” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI
- Regatul saracilor in taramul imbuibatilor. Teatru documentar despre CONDITIA SCLAVILOR DIN EST IN OLANDA. ”Este pur si simplu exploatare”
Din cei care sufera de depresie, cati merg duminica la Sf Liturghie, cati se spovedesc si cati au pravila de rugaciune ?
Despre Sfintele Taine despre rugaciune se invata la scoala inca din anii 90.
Poate ca la orele de religie nu se insista asupra importantei pravilei in gasirea unui loc de munca (“nu sunt lasati de Dumnezeu”), asupra luptei cu demonul intristarii, cu lupta duhovniceasca in general.
Dar rata sinuciderilor este mare si la popoarele occidentale, inclusiv nordice, cu standarte ridicate de viata…
Nic o o societate nu are resurse pt a-si feri membrii de depresie si de efectele grave ale ei, daca acestia nu lucreaza poruncile…
>STUDIU: Sedentarismul creşte riscul de a suferi de depresie
Mai exact, pacatul duce la depresie si sinucidere. Cititi treptele pacatului la par Cleopa, si veti vedea ca deznadejdea si sinuciderea este treapta cea mai de jos a acestuia. Si la par Arsenie Boca (Cararea imparatiei) se regaseste aceasta treaptya a pacatelor.
Cum poate fi combatuta? In afara de simpla activitate fizica:
Pocăinţa şi rugăciunea tămăduiesc stresul şi nervozitatea! Şi ce n-ar tămădui ele…
Depresia este consecinţa directă a păctelor făptuite. Şi nu la psiholog sau psihiatru tb să meargă depresivii, ci direct la părintele duhovnic; carele are şi ştiinţa şi metodele de a tămădui depresia.
De predici sunt satule persoanele depresive pe care le vedem la tot pasul si care cred ca sunt mai numeroase decat o arata statisticile.Ele au nevoie de modele.Suntem noi modele de vietuire normala,de omenie?Depresia eu o vad ca o cauza a lipsei de omeniei a celor in mijlocul carora ne ducem aceasta existenta chinuita.Oricand putem fi in locul lor.In deznadejde este un prag pe care daca l-ai trecut greu mai este cale de intoarcere.Pentru ca minunile nu sunt la indemana oricui…
Dacă există un remediu sigur pentru depresii, acela este mişcarea în aer liber, activitatea fizică, mersul pe jos. „Recomand ieşirea în natură, prin locuri izolate, sălbatice. Sunt tot mai dese cazurile de depresii. Vin elevi, profesoare care suferă de asta, acum vin şi medici. Noi îi purtăm prin munţi. Pe locuri accidentate, asta merge cel mai bine, unde el să fie atent unde pune piciorul, iar atenţia să-i fie distrasă de la problema lui psihică. Alt remediu mai bun nu am găsit, chiar dă rezultate. Şi efortul fizic este foarte bun. Vin tinere şi tineri fără somn, cu tot felul de vedenii. Îi punem la crăpat lemne şi nu le mai trebuie nici mâncare, nici alte gânduri. După un efort din ăsta dormeau tun şi nu mai vedeau nimica“, zice pustnicul Ioan Baron.
http://adevarul.ro/locale/constanta/pustnicul-rarau-vindeca-oameni-trimisi-munti-medici-daca-stati-zi-munte-uitati-doare-1_56cf37255ab6550cb8348520/index.html
Depresia reduce speranta de viata cu 18 ani la barbati si cu 7 ani la femei!
Barbatii ce sufereau de depresie au avut un risc de aproape trei ori mai mare pentru declansarea decesului prematur prin comparatie cu femeile, dar riscul acestora a scazut pana la 52% de la inceputul si pana la finalul perioadei de studiu.
In schimb, riscul femeilor de a suferi de o moarte prematura pe fondul depresiei a crescut in cele sase decenii de studiu, de la 8% la 51%.
In prima etapa de studiu, speranta de viata a persoanelor cu depresie a fost cu 10-12 ani mai scurta. In cea de-a doua etapa a studiului, speranta de viata a fost cu 7 ani mai scurta pentru barbatii cu depresie, iar in cea de-a treia etapa a studiului speranta de viata a fost mai scurta cu 7 si respectiv 18 ani mai scurta pentru femeile si respectiv barbatii ce sufereau de depresie.
https://www.medlife.ro/depresie-impact-speranta-de-viata?pbox
Antidepresivele cresc riscul mortii premature
There appeared to only be about a nine percent increase in risk of death for those on so-called “happy pills” – an elevation which the researchers did not consider to be clinically significant.
However, knowing that antidepressants thin the blood, which could have a positive effect on the health of people with cardiovascular problems by preventing clotting, the researchers then removed the results of participants with heart conditions. That was when the startling fact emerged that long-term use of antidepressants elevated risk of death by 33 percent.
Of the 14 most commonly prescribed antidepressants, only one – fluoxetine (Prozac) – worked better than a placebo.
https://www.naturalnews.com/2017-09-23-antidepressants-are-killing-people-risk-of-early-death-increased-by-33.html