Regatul saracilor in taramul imbuibatilor. Teatru documentar despre CONDITIA SCLAVILOR DIN EST IN OLANDA. ”Este pur si simplu exploatare”

15-09-2012 2 minute Sublinieri

La Zundert, în sudul ţării, olandezi şi muncitori veniţi din Europa Centrală şi de Est muncesc cot la cot, dar fără să comunice prea mult între ei. Pentru a crea o legătură, câţiva actori au decis să însceneze situaţii de viaţă.

Noi dorim să punem chipuri pe muncitorii imigraţi din Europa de Est”, explică Peter Dictus, autor şi regizor, într-o uriaşă seră horticolă goală din Zundert [în sudul Olandei].Ei sunt oameni ca ceilalţi, care au venit să se stabilească aici în număr mare, dar pe care ceilalţi orăşeni îi ignoră şi îi izolează. Nu sunt consideraţi decât mână de lucru ieftină”.

În această sâmbătă după-amiază, membrii trupei Het Zunderts Toneel sunt în plină repetiţie pentru piesa de teatru “Moeland – Rijk van de Armen” [Tărâmuri din Europa Centrală şi de Est – Regatul Săracilor, dar numele piesei este un joc de cuvinte, deoarece “Moe” care este o abreviere pentru Europa Centrală şi de Est, înseamnă de asemenea “oboseală”, deci titlul poate însemnaTărâmul oboselii – Regatul Săracilor”]. Această piesă va fi jucată în ultimele trei week-enduri din septembrie, în seră. Dansatorii se târăsc pe solul negru, întruchipând culegătorii de căpşuni.

Într-un alt colţ al serei se repetă monologurile. “Eu negociez, cumpăr, vând, închiriez”, spune unul dintre actori. El joacă rolul “vânzătorului de vise”, care se îmbogăţeşte închiriind la preţuri mari locuinţe vetuste sau rulote, migranţilor din Europa de Est. “Îmi aduc mica mea contribuţie societăţii. Eu nu sunt un om rău”.

O absenţă totală de interacţiune

Autorul textului, Peter Dictus, locuitor din Zundert, speră ca horticultorii şi angajatorii de lucrători imigraţi vor fi numeroşi la acest spectacol de ”teatru documentar”. Şi că apoi se vor uita altfel la fenomenul imigraţiei muncii. Fiindcă această poveste nu este numai economică, ci şi socială, şi oferă o mărturie a lipsei totale de interacţiune, ca să nu mai vorbim despre integrare.

Potrivit datelor CBS,  Biroul Naţional de Statistici, Zundert este oraşul din Olanda cel mai dens populat cu lucrătorii imigraţi din Europa Centrală şi de Est. Potrivit municipalităţii, trăiesc aici aproximativ 2 500 de locuitori originari din Europa Centrală şi de Est. Ceea ce reprezintă aproape 12% din populaţia locală. După alte estimări, numărul lor ar fi chiar de vreo 4 000.

”Nu pot fi ocoliţi, nici la propriu nici la figurat”, observă Peter Dictus. ”Ştim că sunt aici, dar  refuzăm să-i vedem. Avem într-adevăr nevoie de ei pe câmpurile de căpşuni sau în pepiniere, dar ca fiinţe umane trebuie să stea ascunşi”.

”Aici, sunt consideraţi de abia cu ceva mai presus decât nişte sclavii”

Jurnalistul şi fotograful Riet Pijnappels, şi el din Zundert, a fotografiat mai mulţi migranţi la locul lor de muncă şi la ei acasă. Expoziţia fotografilor sale, care va fi deschisă publicului, în capela fostei mănăstiri Sfânta Ana, dă un chip culegătorilor de sparanghel polonezi şi celor de căpşuni lituanieni.Dar aici, ei sunt consideraţi de abia cu ceva mai presus decât sclavii”, spune Riet Pijnappels.

Majoritatea europenilor de est trăiesc în amplasamente de vacanţă în Zundert. În campingul Fort Oranje, zeci de rulote sunt pline cu polonezi, români şi lituanieni.Şi ei plătesc 500 de euro pe lună pentru a trăi acolo!”, se scandalizează Riet Pijnappels. “Este pur şi simplu exploatare. Şi acest aspect face parte din istoria migraţiei”.

Peter Dictus se miră de vieţile complet paralele ale diferitelor categorii de populaţie. Pe 2 septembrie a avut loc celebra paradă de caruri cu flori din Zundert. În cadrul proiectului despre imigranţii din Europa Centrală şi de Est, trupa Het Zunderts Toneel a organizat o  expediţie pe biciclete, cu aproximativ 70 de imigranţi, pentru a vizita câteva corturi în care se pregăteau carurile cu flori. La început, locuitorii din Zundert şi imigranţii s-au privit ca nişte iepuri orbiţi de farurile unei maşini”.

“Vieţi puse între paranteze”

El recunoaşte că este şi vina imigranţilor, care în mare majoritate nu încearcă să se integreze. Cunosc un grup de români care lucrează deja de 12 ani la acelaşi horticultor, 10 luni pe an. Dar ei se mai consideră încă ei-înşişi ca lucrători sezonieri. Ceea ce îmi aminteşte de marocanii care au venit să trăiască aici acum cincizeci de ani pentru a lucra temporar în fabrica de conserve. Ei trăiesc  încă aici, în ceea ce noi numim cartierul cu probleme din Zundert”.

În piesa de teatru, el arată de asemenea “vieţile puse între paranteze” ale persoanelor venite din Europa de Est. “Ei au plecat de la ei de-acasă fără să considere niciodată că au ajuns la destinaţie.Trăiesc într-un fel de ţară a nimănui. Viaţa lor se desfăşoară într-o parcare, uneori timp de peste 10 de ani. Ei visează, muncesc şi pun bani deoparte”.

Peter Bruegel Cel Batran (pictor flamand, adica olandez): Taramul de basm

Nota noastra:

Astfel de cazuri sunt cu milioanele si dureaza de ani, daca nu, deja, de decenii. Imensa ipocrizie a unei Europe de Vest care traieste doar pentru ca are cine sa faca munca de jos, o munca pretaluita la cativa arginti. Si sigur ca noi, romanii, avem faima cea mai rea dintre toti esticii, lucru care se vede chiar si in materialul de mai sus. Lucru direct proportional cu numarul de muncitori la negru pe plantatiile vestice si cu munca lor. Cu cat ne sunt mai sclavi, cu atat ii dispretuim mai mult.

Pictura lui Bruegel nu e interpretabila doar ca o proiecte a prosperitatii occidentale comparativ cu saracia estica. Ci si ca visul celor care pleaca, rupand familii, traind intermediar si captiv, pentru a ajunge, intr-o zi, asemenea ghiftuitilor din tablou.

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Suferinta de langa noi, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Regatul saracilor in taramul imbuibatilor. Teatru documentar despre CONDITIA SCLAVILOR DIN EST IN OLANDA. ”Este pur si simplu exploatare”

  1. Nici poporul Roman nu se trezesc la fel si restul din Europa de est. Europa de est este cea mai saraca zona dar in schimb cand vine vorba de a fi exploatata nu doar fizic prin oameni dar si economic asa cum se intampla datoriele care cresc catre UE,BCE,BM,FMI. Daca nu vom face nimic si nu ne trezim vom ajunge cu tara asta de rapa.Chiar ieri cand ma aflam in transportul public in comun erau niste tineri in spatele meu si isi vorbeau apasat cu durere ca degeaba au terminat facultatea daca sunt nevoiti sa stea cu matura in mana si uite asa sunt nevoiti sa plece ptr un trai mai bun dar cu sclavie,la fel si in Romania nivel de trai prost dar cu sclavie. Ar trebui sa ne trezim odata si a face ceva nu sa il asteptam pe basescu sa ne spuna ca e bine ca emigram daca e bine sa va duceti sclavi printre straini iar eu imi trimit fica in parlamentul european si la 4 ani vreau sa ma votati,incredibil tupeul lui omul asta. Ceea ce face aceasta trupa este un gest de apreciat incercand sa ii trezeasca si pe alti care se uita urat la muncitorii imigranti.Daca ar fi mai multi care sa arate UE cum se traieste in Romania nu sa vina si sa nedea lecti dictatoriale si sa contribuim degeaba la bugetul UE ca ori cum nu am luat noi nici un ban de la asa zis fonduri europene.

  2. @Clifford:

    Are o importanta si asta, insa la pachet cu multe altele, nu doar ca subiect in sine. Apropo de Moldova: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/09/14/vizita-filat-moscova-putin/

  3. Q; ce altceva (mai) stim sa facem ??

    Pastem porcii care manca roscove.SI daca porcii se arunca in mare ne plangem de paguba si cautam alti porci.

  4. Ca exista romani care trebuie sa faca munci grele si mai slab platite in vest (fata de grilele lor de salarii), pentru ca sa-si castige existenta, sigur ca este trist.
    Insa majoritatea romanilor sunt sclavi in tara lor ! Majoritatea romanilor muncesc pentru niste salarii de mizerie, chiar si intelectualii, platesc impozitele si darile, pentru ca o “Piovra” de securisti si cominternisti cu copiii lor sa huzureasca, sa-si etaleze luxul si sa-i persifleze, exact ca niste stapani de sclavi !
    Pana la urma nu stiu unde sunt scalvia si perfidia mai mare : in occident sau in Romania ??

  5. @Hrisanti:

    Sigur, e o sclavie si aici, asa cum am aratat de atatea ori de altfel, cine ar pleca din tara lui de bine ce-i este…

  6. Au facut tambalău in 89, ca să ajunga sclavii Europei! Nu? Nerozia dementiala e că sintem sclavii Europei si noi cei ce am ramas in țara. H alul in care a ajuns România, din punct de vedere economic si social, este rezultatul unor guvernari dementiale sau cretinoide, daca nu facute de escroci.

  7. Am stat cativa ani in Italia. Si noi vrem sa ne izolam si nu incercam deloc sa ne integram cat de cat. In vile sau bloculete se vedea imediat unde locuiau romani:dezordine in balcoane, rufe puse la uscat “in vazu lumii”: chiloti, sosete etc. Ei au o anumita decenta,(vorbesc de nordul Italiei),lucrurile se usuca pe uscatoare puse in casa sau balcon,nu vezi franghii peste tot.Apoi muzica data la maxim, eu locuiam intr-un cartier de case cu rezidenti italieni, n-am auzit macar o singura data muzica tare,nu mai zic de băăăă, măăăă,hă+hă+hă. NU VREM SA FIM EDUCATI,CREDEM CA SUNTEM SMECHERI DACA NU NE SCHIMBAM OBICEIURILE care, din pacate, sunt rele. Apoi alt lucru care m-a surprins neplacut:stateau romanaşii nostrii in fata supermarket-urilor cu berile in mana, radeau ,comentau cu voce tare si se legau de italience. Cum v-ar pica sa vedeti in fata la Cora o sleahta de chinezii, cam aburiţi, ca se iau de romance??!!! Si asta ZILNIC!!! Mare parte din cei care ajung in strainatate nu stiu nici macar cum arata un metrou, se vad acolo si se cred “supertari” dar nu se uita cu atentie in jurul lor pentru a se cizela un pic. Din pacate, am tras concluzia ca in multe cazuri suntem tratati astfe pentru ca nu le impunem respect.
    Pe de alta parte e o chestie de politica: atata timp cat preşedintele tarii tale nu-ti apără drepturile ,automat esti cârpa lor de şters pe jos.

  8. draga eva aici mai este de vina si asazisa justitie de la noi in care sant lasati in libertate o gama larga de infractori care mai de care mai periculosi si gandestete tu ca acestia cand trec granitele tarii ce fac ei in functie de tara unde ajung ca vorba aceea naravul din fire nu are lecuire

  9. Pe continentul Americii de Nord insa, suntem cam pe picior de egalitate cu toti europenii: polonezi, sarbi, greci, romani, rusi, olandezi si nemti. Toti albi veniti din Europa intr-o mare de chinezi si indieni, ceva musulmani, aborigeni sau albi veniti de vreo cateva generatii ca hoti si prostituate. Am avut colegi si sefi olandezi, nemti, rusi, mergeam la magazine europene sa mai luam ceva mancaruri de-ale noastre, magazinele sarbesti si poloneze erau cele mai cautate de romani. Daca te scoteau la masa cu toata echipa era o fericire si raritate sa nimeresti la un restaurant european de orice fel, decat sa mergi la vreo chinezarie unde erai cam singura persoana sa ceara furculita, ca sa nu te chinui sa mananci boabele de orez cu betele ca toti. Asta pe coasta de vest. Era si un festival European in Vancouver la sfarsit de mai, unde Romania era chiar bine reprezentata si cautata la sectiunea folclor si mancare de toti.

    In schimb am auzit si de inginer neamt care cara de ceva timp cutii goale printr-un depozit, pentru ca nu se recunoastea prea usor experienta din tarile de origine, inclusiv Germania. Asa ca prin umilinte si dureri trece orice imigrant, cel mai greu de indurat fiind strainatatea si singuratatea. 2 tabere se formau intre romani: adaptatii care incepeau sa vorbeasca stalcit numai engleza chiar si acasa si nu mai voiau sa cunoasca alti romani ci mai degraba straini. Si neadaptatii sau nostalgicii care traiau din prietenii romanesti sau mergand la biserica unde sa regaseasca o comunitate romaneasca de sustinere a sufletului. Si asa multi si-au (re)gasit credinta si punctul de sprijin. Incurcate sunt caile Domnului si El ni le randuieste pe toate cu folos, chiar si imigrarea in masa din aceste timpuri…

  10. Pingback: Cum sunt EXPLOATATI muncitorii romani si bulgari in Europa de Vest. Cazul din MAREA BRITANIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: ANGAJATUL “IDEAL” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  12. Pingback: GERMANIA TINE BOCANCUL SCHENGEN PE CAPUL ROMANIEI SI BULGARIEI. Esticii: cainii alungati de la masa stapanilor lor. SI DE CE POATE DISPAREA ROMANIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Reportaj din lumea de cosmar a MIGRANTILOR ROMANI din Sicilia: exploatare, prostitutie, violuri, avorturi… - Recomandari
  14. Pingback: ROMANIA SI RISCUL SARACIEI EXTREME. Efectele tragice ale imigratiei: FAMILII DESTRAMATE, COPII PARASITI, VIETI UCISE - Recomandari
  15. Nu cumva “Moe-land” este chiar Olanda/Nederland? Caci poate fi tradus si nu numai . Deci, “Tara-obosita”. Obosita de imigranti, desigur. Sa nu uitam cuvintele unor “obositi” din conducerea lor, de acum cativa ani, cum ca “Nederland is vol !”. “Olanda e plina!” Adica, sa inchida portile imigrantilor. Lucru pe care l-au si facut de altfel inasprind legile….

  16. Pingback: NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia [Reportaj Romania te iubesc- VIDEO] - Recomandari
  17. Pingback: SCLAVIE MODERNA: romani si polonezi INSEMNATI ca vitele de grupari infractionale din MAREA BRITANIE - Recomandari
  18. Pingback: Din realitatile diasporei române. ”CIRESELE AMARE” ale badantei rumena: ”AICI E PUSCARIE PE BANI”/ “Noi mergem să contribuim tot la fericirea lor! Ar trebui să fim egali. Dar suntem sclavi şi mult în urmă!” - Recomandari
  19. Pingback: SCLAVIE IN ROMÂNIA EURO-ATLANTICĂ. Cazul satului Berevoiesti, unde zeci de oameni si copii erau tinuti in LANTURI, INFOMETATI, BATUTI, SILUITI (Video)/ Pentru CTP, de vina pentru grozavie este… BISERICA/ Satul si statul minimal/ APELUL PATRIARHIEI
  20. Pingback: SCLAVIE IN ROMÂNIA EURO-ATLANTICĂ. Cazul satului Berevoesti, unde zeci de oameni si copii erau tinuti in LANTURI, INFOMETATI, BATUTI, SILUITI (Video)/ Pentru CTP, de vina pentru grozavie este… BISERICA/ Satul si statul minimal/ APELUL PATRIARHIEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare