NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia (Reportaj “Romania te iubesc” – VIDEO)

4-06-2014 3 minute Sublinieri

Oficial, un million de romani traiesc in Italia: cea mai mare comunitate de imigranti din aceasta tara. Si cum italienii sunt cel mai imbatranit popor din Europa, romancele au devenit cea mai mare forta de munca in domeniul ingrijirii batranilor. Sunt mame care au ales sa-si paraseasca fii, in speranta ca le vor putea oferi un viitor. Italienii le numesc „badante”.

Traiesti o viata care nu este a ta, traiesti viata unui muribund, isi descrie Veronica Stan ocupatia. E una dintre badante. Primele au venit in anii 90. Sunt generatia femeilor trecute de prima tinerete care au prins in tara disponibilizarile masive. Contabile si inginere ramase fara serviciu, cu soti dati si ei afara din industria de stat falimentara, s-au trezit fara un ban in buzunar, dar cu copii de tinut la scoala si facultate.

Italienii prefera romancele

Romancele concureaza pe piata ingrijirii la domiciliu cu filipineze, chinezoaice, magrebiene, bulgaroaice si ucrainience. Italienii le prefera: sunt educate, majoritatea au studii postliceale si mai ales, prind italiana din zbor.

Pe strazile din Torino o intalnim pe Geta. In Romania, a fost profesoara, psiholog la o casa de copii si redactor la un radio local. Acum ingrijeste o batrana care sufera de Alzheimer. Sta langa ea zi si noapte, o ingrijeste ca pe un copil. Fiica batranei, angajatoarea Getei, povesteste ca la inceput s-a temut sa apeleze la o straina. Avusese deja doua experiente negative cu badante italiene. Dar cand a vazut-o pe Georgeta si-a dat seama ca e „o femeie puternica si vesela inainte de toate”. Iar acum, toate bunicile o indragesc.

O tara de varsta a treia

Cu o speranta medie de viata la nastere de peste 82 de ani, cu o rata a natalitatii extreme de scazuta, Italia imbatraneste vazand cu ochii. Cererea de ingrijire la domiciliu este mare si romancele extreme de cautate. Practic, nici nu-si incheie bine serviciul la un muribund, ca sunt deja arvunite pentru urmatorul.

Statisticile spun ca Italia va ajunge sa aiba nevoie de un milion si jumatate de badante sau chiar mai mult daca actuala evolutie demografica continua. Italienii nu-si permit insa sa plateasca pentru asemenea servicii salarii mari. Asa se face ca singurele care accepta sa stea zi si noapte langa un batran bolnav pentru 800-900 euro pe luna sunt imigrantele.

Viata furata

In scurta ei pauza de 2 ore, Geta ne povesteste viata ei. In ultima luna cand a lucrat in tara lua salariu 600 de lei iar intretinerea era 400. Atunci a luat cea mai grea hotarare din viata ei: sa-si paraseasca fiica si sotul, pentru bani. Acum ca s-a nascut nepotul meu, va spun sincer asta ma darama”, spune Geta. De el imi este cel mai dor, mi-e dor sa vad cum il invata mama lui sa vorbeasca, mi-as fi dorit in loc sa schimb scutece la batrana pe care am ingrijit-o sa schimb scutece la nepotul meu. Sunt fragmente din viata care iti sunt furate. Pentru ca inapoi timpul nu-l mai putem da. Eu n-am sa mai pot fi niciodata alaturi de fiica mea cand a nascut primul meu nepot.”

Nu se indoieste nicio clipa ca sacrificiul merita. Dar recunoaste ca viata de badanta e un calvar. La inceput, Geta plangea zi de zi. Simtea ca este sclava – proprietatea familiei care o platea. O viata de robot, inchisa in casa, singura, cu o batrana cazuta la pat, care o dispretuia. Un an si zece luni a inghitit. A obtinut o recomandare buna si agentia a plasat-o mai bine. Plimbarile scurte si intrunirile batranilor la biserica sunt oaza ei de libertate,

Ce ai in sufletul tau nu stie nimeni niciodata, pentru ca si atunci cand esti poate cu un zambet mare pe buze, sufletul tau poate sa fie cu un gri spre negru. Asta nu le poate sti nimeni. Doar tu si Dumnezeu stii prin ce treci”, incheie Geta.

Cele cateva zeci de mii de romance care lucreaza in Italia in domeniul asistentei sociale, ca ingrijitoare pentru batrani, traiesc o drama continua, din cauza conditiilor de multe ori inumane in care sunt obligate sa-si desfasoare activitatea, conform Asociatiei Romancelor din Italia (ADRI).

Cauzele principale sunt multiple, dar in principal problemele vin din lipsa unei legislatii care sa protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de “badanta” se refera la femeile care ingrijesc batrani la domiciliul acestora si se aplica general, indiferent de nationalitatea celor care presteaza acest serviciu.De curand, acesta a ajuns sa fie utilizat si in comunicarile oficiale ale statului italian, precum si in conferintele si evenimentele care urmaresc situatia emigrantilor din Italia.

Prin definitia sa, badanta este cineva care ingrijeste persoane in varsta.

“Problemele unei badante incep din momentul in care se decide sa paraseasca Romania, pentru speranta unei vieti mai bune in Italia”, spune Silvia Dumitrache, presedintele ADRI, rezidenta de 11 ani in Italia.

Lipsa informatiilor concrete despre ceea ce inseamna viata de badanta este principalul motiv al suferintelor pe care aceste femei le indura in multe cazuri din momentul in care pun piciorul pe pamant italian.

“Sunt necesare, in Romania, puncte oficiale de informare a tuturor romanilor care vor sa emigreze. Multi nu ar mai pleca, daca ar sti ca situatia care ii asteapta nu este asa cum si-o imagineaza”, afirma presedintele ADRI.

Cu toate acestea, multi raman chiar si in aceste conditii in Italia, sperand sa castige destul pentru a-si sustine financiar, pe cat posibil, familiile ramase in Romania, a adaugat Silvia Dumitrache.

Salarii mici, doar doua ore libere pe saptamana, copii lasati in grija rudelor din Romania

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar doua ore libere pe saptamana, duminica, si, in multe cazuri, isi lasa copiii in Romania, in ingrijirea rudelor.

Practic, in foarte multe cazuri, mama dispare din viata copilului sau, in perioada pe care o petrece lucrand ca badanta in Italia.

Toate acestea atrag dupa sine si probleme de natura medicala, atat pentru badante, cat si pentru copiii lor. Sindromul Italia, afectiune psihica recunoscuta in domeniul medical, pentru care deja se prescriu retete in farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase in randul badantelor emigrante decat in cazul altor lucratori din orice alte domenii, sustine Asociatia Romancelor din Italia.

Problemele copiilor ramasi in Romania sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lasandu-si amprenta in mod vizibil pe evolutia acestora ca indivizi, iar tentativele de suicid sunt des intalnite si la copii, mai spune Silvia Dumitrache.

In acest context, Asociatia Romancelor din Italia a lansat proiectul “Te iubeste mama!”, care vizeaza simplificarea si eficientizarea comunicarii dintre badante si copiii lor ramasi in Romania. Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mama si copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociatia isi doreste sa il dezvolte.

badante


Categorii

1. DIVERSE, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia (Reportaj “Romania te iubesc” – VIDEO)

  1. Bejenia sărăciei! Ruşinea şi vinovăția guvernanților României, unica țară din est făra datorii externe, (la momentul zero),ajunsă colonie, guvenată de vechili. Pe de altă parte, aceste suflete exilate şi famili dezmembrate sunt cele mai iubite de Dumnezeu , pentru că spală pacatele lor şi a neamului lor.In România, fără jertfa acestor nobile suflete n-ar fi supravețuit categorii şi pături sociale importante. Aportul acestora la bugetul țării a fost însemnat, constant şi sigur. Aceste suflete martir, îşi spală sufletul cu lacrimi. Dumnezeu este drept şi milostiv. Multe mame şi-au avortat copii sub stăpânirea comunistă, pentru că era lipsă de cunoştință şi de cunoaştere a lui Dumnezeu. Acele mame au vina avortului, dar nu în acelaşi grad ca cele de acum, când este plină România de Cuvântul lui Dumnezeu (şi de cunoaştere a ortodoxiei), cum este pământul de ape. Pentru puțina lor cunoştință, acele mame îngrjind bătrânii altui popor spală păcatul lor şi a nemului lor. Aceste femei ridică rugi de foc la cer şi prin durerea înstrăinări de cei mai dragi sufletului lor, sunt părtaşe nevoințelor ce nu se mai fac nici în mânăstiri. Cele ce-şi păstrază curăția şi trăiesc în biserica din bejenie au viață sfântă. Se cuvine să le cinstim, să le prețuim şi să le putram în rugăciunile noatre şi în iubirea noastră ortodoxă.

  2. Deci, doamna Zbihli il intretine pe domnul Zbihli, afirma ca” banii nu au miros”, isi priveste nepotelul pe skipe si ii spune ” iti cumpara mama tot ce vrei…”, nu intelege faptul ca gesturile batranei pe care o ingrijeste sunt simptome ale unei boli grave (careia i-ar putea cadea si dansa victima) si nu manifesta in niciun moment, compasiune pentru batranele dependente de competentele si zambetul sau…
    Doamna Zbihli este platita cu suma specificata in reportaj deoarece cheltuielile de gazduire si hrana sunt asumate integral de catre familia angajatoare. Daca ar alege sa lucreze doar opt ore zilnic, ar trebui sa plateasca chiria ( intre 400 si 600 de euro, pentru o locuinta modesta), cheltuielile de intretinere ale casei, hrana si transportul.
    Eu cred ca a facut o alegere “interesanta” d.p.v. financiar.
    In Italia, Franta, Spania si Belgia, un absolvent universitar este remunerat cu 1300 de euro si de cele mai multe ori, este nevoit sa locuiasca in comun, necasatorindu-se, cam 10 ani.
    Ceea ce m-a jenat cel mai mult in reportaj este faptul ca italienii vorbesc admirativ si politicos despre romance, in timp ce “eroina” noastra,cu toate ca este bisericoasa, nu formuleaza macar o fraza amabila la adresa acestora.
    Doamna Zbihli, din nefericire, nu are vocatie caritabila.
    Cu adevarat dramatica este situatia batranilor ramasi singuri in satele noastre, coplesiti in mod real de neputinte si tristete. Pe acestia trebuie sa ii compatimim si ajuta.
    Nu am auzit pe nicaieri ca primariile sa fiinteze un fel de permanenta de ajutorare a batranilor fara familii si nici in scoli nu am aflat ca s-a impus regula “vizitei prin rotatie a bunicilor satului”, asa cu se face in Polonia.

  3. @clement:

    Te-as invita la dans! 🙂 (asa i-a zis un personaj nu prea agreat de unii altui personaj, ca sa exprime cumva bucuria unui acord deplin cu spusele interlocutorului)

  4. Pingback: Ingradirea saracimii din est. MERKEL, CAMERON si alti lideri europeni cauta sa limiteze “ABUZURILE” migratiei romanesti - Recomandari
  5. Stimate domn, nici in gluma nu-ti permite sa judeci(nu cred ca o faci cu rea intentie, ci din nestiinta) pe aceasta doamna(ca n-ar avea vocatie)de ce nu incerci si d-ta sa lucri ca badant in special la o persoana cu dementa si sa stai zi si noapte sa-i suporti iesiriile. Eu iti spun sincer –ai inebuni– ori ai cauta alt loc de munca.Pe de alta parte ma indigneaza acest “status larvar profesional- in care uni romani se complac de ani de zile, ne luind in calcul situatia de un salt calitativ profesional ca pr. exemp, OSA operatore socio sanit. tradus in romaneste infermier scoala de 1 an ce-ti da o oarecare vizibilitate si mai ales independenta Eu find in straynatate de ani buni de zile va spun ca badantele, lucratorii in agricultura sin scuza-ti-ma de expresie (fii ploi)fara rea intentie o scriu tinind cont ca banisori multi au intrat in RO de la aceste eroine si statul( indiferent care ar fi el)ar fi trebuit sa le ridice o statuie.

  6. Pingback: Romanii in anul de gratie 2014: SCLAVI IN PROPRIA TARA SI SUFERINZI CU MILIOANELE DE DEPRESIE. Ce factori produc depresia si cum poate fi combatuta? - Recomandari
  7. Pingback: NEOSCLAVAGISM. Cum sunt exploatate, inclusiv sexual, româncele in Italia - Recomandari
  8. Si eu am mama plrcata in strainatate ,greutatile si lipsa unui loc de munca a impins.o sa plece acolo… cei care nu sunt in vunostnta de cauza nu ar trebui sa vorbeasca. Daca ati incerca macar pentru cateva ore sa va puneti in locul celor care sunt plecati acolo ati intelege ca nimeni nu pleaca de placere ci pleaca de nevoie. Acolo nu alearga cainii cu covrigi in coada. Iar daca aveti copii si nu ati plecat nici macar o data de langa ei,incercati sa ii ladati macar o zi fara sa stiti nimic de ei. Nu este prea usor. Eu am ajuns la o varsta,am crescut fara ca mama sa fie langa mine,mam maturizat inainte de vreme,iar lipsa dragostei materne te poate duce si pe alte cai. Am fost in italia si stiu cum multe femei sunt tratate ca niste sclave,poate nu au ce sa manance sau poate nu mananca pt a avea ce sa le trimita copiilor in tara. Nimeni nu pleaca de drag si e greu sati lasi copii si sa pleci printre straini. Intradevar am cunoscut si italieni altfel. Care se poarta altfel,dar majoritatea se poarta frumos doar ca sa le fie lor bine,fiecare isi vede propriul interes, nu o sai pese nimanui niciodata de altcineva…credetima o spun din proprie experienta.

  9. Asa este……suntem sclavi.Avem un contract de munca care spune lucruri foarte frumoase care ne da drepturi foarte multe dar care familie credeti ca respecta asta?Nu-ti convine?Sunt zece la usa ce cauta de munca am de unde alege…….asta este raspunsul….

  10. Pingback: NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia: o paine platita cu lacrimi – ADRI – Associazione
  11. Pingback: SINDROMUL ITALIA. TRAGEDIA EMIGRARII IN MASA LASA TRAUME PSIHICE: o noua forma de depresie afecteaza mamele care muncesc in strainatate si copiii lasati acasa...
  12. Pingback: INTERVIU RUSINOS CU PROTOPOTUL ROMÂN DIN SICILIA PROMOVAT SI DE BASILICA. Pentru preotul Nicolae Chilcos, sclavia unor români din Italia e o ”problema exagerata” si, oricum, e din propria lor vina!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare